Sushihimoon terveellisempi vaihtoehto

Kun sushihimo yllättää, se on menoa sitten, ainakin meikäläisen kohdalla. Sen jälkeen ei tee mieli syödä yhtään mitään muuta. Sushi ei kuitenkaan ole mikään maailman terveellisin ruoka, vaikka paljon hyviä ainesosia sisältääkin. Lohi ja avokado on täynnä hyviä rasvoja ja merilevä puolestaan sisältää vitamiineja, jodia, kaliumia, kalsiumia ja kuitua. Muistuttaisin kuitenkin, ettei merilevää kannata syödä ihan päivittäin, sillä liiallinen jodin kulutus on rankkaa kilpirauhaselle. 

Korvasin riisin quinoalla, sillä se on proteiinipitoista, mutta mikäli haluaa voi tämän toteuttaa ihan yhtä hyvin myös tavallisella riisillä, ohralla, tattarilla tai vaikka bulgurilla. Ostimme valmiiksi savustettua lohta, mutta tähän käy mikä tahansa kala ja se on herkullista myös raakana. 

Kauppalistalle (annos 2 hlö:lle):

- Quinoaa

- 1 avokado

- 200 gr kalaa

- 1/2 kurkku

- Nori merilevää 1 levy (löytyy ihan tavallisista kaupoista usein samasta mistä soijakastikkeet tai sushitarvikkeet)

- Wasabitahnaa (löytyy samalta hyllyltä kuin Nori)

- seesaminsiemeniä

-chiliä (mikäli haluaa)

Kastikkeeseen:

- 1 dl Mirin riisiviiniä

- 1 dl soijakastiketta

-1 valkosipulin kynsi

-1 rkl hunajaa

Aloita huuhtelemalla quinoa pariin kertaan siivilässä ja keitä sen jälkeen. Voit joko huuhdella sen lopuksi kylmäksi tai tarjoilla lämpimänä. Me söimme lämpimänä, mutta kylmänä kokonaisuus on lähempänä sushia. Laita toiseen kattilaan kastikeainekset ja kiehauta. Lisää mukaan halutessasi vielä seesaminsiemeniä. Pilko avokadot ja kurkku, revi nori pieniksi paloiksi ja laita kaikki lautaselle. Kastikkeen ja wasabin voi pitää erillisissä astioissa ja niitä voi lisätä maun mukaan. Päälle voi myös pilkkoa tuoretta chiliä, mikäli haluaa annokseen lisää potkua. Annos on todella nopea valmistaa, joten sopii hyvin sellaisiin hetkiin kun ei jaksa kökkiä keittiössä tuntia, vaan pitää saada äkkiä jotain lautaselle.

Huomenna on luvassa viikon ruokapreppausta. Esittelen helpon, edullisen, maukkaan kasvisruokasetin, josta riittää useammalle päivälle. Mukavaa viikonloppua ja loppiaista!

 

Share

Kommentit

Lilja3 (Ei varmistettu)

Hyvän kuuloinen resepti mutta nyt en ihan ymmärtänyt että mikä tässä on terveellisempää ? :D pidän siis muutenkin sushia terveellisenä ruokana. Mutta jos merilevä on se jota ei pitäis syödä ja tässä reseptissä kuitenkin on sitä?

Elisa Lepistö

Haha, ymmärrän hämmennyksen. Merilevä on todella terveellistä, sitä ei kannata vain nauttia ihan ylettömiä määriä. Sushiriisi puolestaan on se, mikä ei oo kovin terveellistä. Siihen laitetaan sokeria, ja muutenkin valkoinen riisi on arvoiltaan quinoaa aikalailla huonompaa. Sitä tulee myös syötyä aika paljon suhteessa muihin ja parempiin aineksiin. 

mmmh (Ei varmistettu)

Muakin hämmentää otsikointi, oisko osuvampi "Sushihimoon helpompi vaihtoehto"? :)

Teen tosi usein kotona sushia ja en oo ainakaan koskaan laittanut millään ohjeella sokeria niin paljoa, että se tekisi annoksen epäterveelliseksi. Viimeksi laitoin ruokalusikallisen sokeria riisiin, josta riitti 10 kokonaiseen rullaan eli noin 70-80 palaan. Jos sekin määrä sokeria on jollekin liikaa, voi sen jättää pois ja valkoisen riisinkin voi korvata jollain muulla (kaveri tekee usein herkkurullia quinoasta).

Pitääkin kokeilla sushimeininkejä salaattimuodossa, kun iskee pahin norin himo, mut ei jaksa tai kerkeä käyttää aikaa niin paljoa kuin tavallisiin makeihin menee.

Elisa Lepistö

Mä jäin miettimään tätä ihan pidemmäksi aikaa, ja jouduin vähän haastamaan omaa ajattelua. En ollut nimittäin edes ajatellut että sushi voisi olla "terveysruokaa" :D mutta ehkä tässä on kuitenkin vaan käsite-ero. En vertaa sitä siis mihinkään hampurilaisiin, mutta haluan yleensä, että suurin osa ruoasta on kasviksia sekä jotain sellaista mistä keho saa paljon irti. Jos sushia vertaa vaikka eineksiin tai pitsaan, on se toki terveellistä. Mutta joo, onhan tää toki helpompikin vaihtoehto :)

mmmh (Ei varmistettu)

Joo toi on kyllä hyvä pointti! Vihreet jää helposti vähälle pelkässä sushissa. Eipä tullut ees mieleen, kun sit taas kotona teen melkeen aina jotain lisävihreetä kylkeen, oli pääruoka sit sushi tai mikä tahansa. Tää resepti menee muuten sovellettuna heti huomenna käyttöön!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.