Ladataan...
STFU Sisters

On olemassa ihmisiä, jotka vaikuttavat jollain tavoin aivan kahjoilta, ja juuri sen takia aivan mahtavilta ja rakastettavilta. Bongasin serbialaissyntyisen ja Ruotsissa kasvaneen Gnuččin (oikealta nimeltään Ana Rab)  festarimatkani ohjelmaan tutustuessa, ja kävin kuuntelemassa kiinnostavan oloista artistia hieman ennakkoon.

Ja tykkäsin heti!

"Ruotsin Missy Elliotin" tittelin saaneen artistin viimeisimmän julkaisun You Good I'm Good Let's Be Greatin biisit saivat pakkaamaan matkalaukkuani ihan biletunnelmissa. Kappaleet ovat hauskoja ja sopivat bailaukseen, bileuhoamiseen ja urheiluun, eli saavat kyllä ainakin minut tanssimaan ja riehumaan.
 

 

Ja kuten arvata saattaa, ei näkemästäni Gnuččin keikastakaan puuttunut tätä sekopäistä räppiriehuntaa ja hassuttelua. Satuimme vieläpä majoittumaan artistin kanssa samassa paikassa (eli nunnaluostarissa), ja vaikka nunnia ei ehkä perinteisesti mielletä psykedeelisen feministisen räpin ensimmäiseksi kohdeyleisöksi, olivat nunnat kuulemma kurkistelleet ikkunasta intensiivisesti aukiolle, jossa esiintyminen tapahtui ja olleet ihan mukana bailaamassa.

Jos siis tarvitset energiaa päivääsi tai iltaasi, niin laita Gnučči soimaan. 

Iskeekö?
 

 

www.gnucci.biz

Ladataan...
STFU Sisters

Kun kuulin, että Alison Goldfrapp esiintyy tänä vuonna Flow festivalilla, meinasin hypätä riemusta kattoon.

Rakastuin vuonna 2000 ilmestyneeseen Felt Mountain -albumiin teini-iässä tulisesti. Se oli kaikessa outoudessaan, melankolisuudessaan ja elokuvamaisuudessaan heti yksi suosikkilevyistäni. Myös tämän jälkeen ilmestynyt rytmikkäämpi ja soundeiltaan härskimpi Black Cherry (2003) tuli läheiseksi, olinhan käyttänyt vähäiset rahani näiden kahden cd:n yhteispakettiin, ja kuuntelin levyt silloisella mankallani lähes puhki. 
 

 

Noiden julkaisujen jälkeen minulla oli pitkään hieman etäinen suhde Goldfrappin musiikkiin, joka soi muistaakseni paikoitellen suurimmilla hittilistoillakin. Supernature ja Sevent Tree ovat jääneet hieman tuntemattomimmaksi - olisinkohan odottanut niiden herättävän yhtä vahvoja tunteita kuin kaksi ensimmäistä albumia, ja sitten hieman pettynyt.

Rehellisesti sanottuna odotukseni eivät olleet mitenkään älyttömän korkealla, kun uusin albumi Silver Eye ilmestyi tänä vuonna. Siksi tuntuikin aivan mahtavalta kuunnella albumi ensimmäistä kertaa ja yllättyä: sehän olikin ihan super! 
 


 

Odotan kovasti 12.8. Suvilahdessa nähtävää ja kuultavaa keikkaa - Goldfrappin kaltaiselta artistilta odotettavissa on varmasti huikea taidespektaakkeli kaikenlaisine kommervenkkeineen. 

Löytyykö täältä muita Goldfrapp-diggareita?

www.goldfrapp.com

Ladataan...
STFU Sisters

Viime aikoina olen luukuttanut paljon tunisialaisen Emel Mathlouthin musiikkia. Triphopin kanssa flirttailevissa biiseissä on mahtava synkkä pohjavire, joka istuu todella hienosti yhteen arabimusiikkivaikutteiden kanssa. Ja kun kokonaisuuteen lisätään upea lauluääni, sähkökitara ja hienot lauluharmoniat, on lopputulos melko järisyttävä.

Mathlouthin musiikkia on kuunneltu paljon myös poliittisissa yhteyksissä, ja Wikipedia tietääkin kertoa Mathloutista seuraavaa:

Emel Mathlouthi released her debut, Kelmti Horra, in January 2012. The album was influenced by Joan BaezMassive Attack, and Björk. As a politically aware musician, the songs in the album have made promising duty to speak out on any injustice that Emel has witnessed about her beloved Tunisia. While she sings about humanity and a better world, the success of this album has made her to reach many more people in different parts of the world. As the song, "Kelmti Horra" (My Word is Free), was considered as "the anthem of the Arab Spring," it has been Emel's most famous song so far. The outstanding success of this songs led her to perform the song on December 11, 2015, during the award ceremony of the 2015 Nobel Peace Prize in Oslo, which was awarded to the Tunisian National Dialogue Quartet.

Tähän mennessä omia suosikkibiisejäni ovat olleet mm. Houdou'onLost ja Sallem, jotka löytyvät kaikki Spotifysta. Myös YouTubessa on videoita, painottuen kuitenkin enemmän live-esiintymisiin. Kannattaa kuunnella kummatkin albumit, upeita kohtia löytyy niin monista biiseistä.


 

Tuoreimman albumin Ensenin tuottajarivistöstä löytyy myös mm. Björkin taustalla vaikuttanut Valgeir Sigurðsson, ja se kuuluu musiikissa hyvällä tavalla. Mikäli tummanpuhuvat elektrobiitti-sähkökitarasoundit ja itämainen estetiikka kiehtoo sinua yhtä paljon kuin minuakin, kannustan tutustumaan tapaukseen. 

 

www.facebook.com/E.Mathlouthi
www.emelmathlouthi.com

Pages