baobab coconut yogurt – vegaanin turkkilainen jogurtti

Sunday Blondie

Rauhallinen herätys, kevyt venyttely ja kuppi höyryävää vihreää teetä. Tänään maanantaiaamuni käynnistyi levollisissa tunnelmissa, sillä työni saivat odottaa iltapäivään.

Oli kyse sitten arjesta tai viikonlopusta, hitaina aamuina tykkään panostaa aamiaiseen hieman tavallista enemmän. Tällä kertaa testauksessa oli vegaaninen ”turkkilainen jogurtti”, jonka reseptin sain Pona-nimisen yrityksen omistavalta ystävältäni Hannelta.

Pona valmistaa luomutuotteita apinanleipäpuun hedelmistä. Baobab eli apinanleipäpuu on yksi tunnetuimmista puista Afrikassa. Baobabista saatavat hedelmät ovat täynnä terveellisiä ravintoaineita: niissä on esimerkiksi enemmän antioksidantteja kuin goji-marjoissa ja enemmän kalsiumia kuin maidossa. Hedelmät sisältävät myös rutkasti rautaa, kaliumia ja magnesiumia. Varsinainen superfood, siis! Ei ihme, että paikalliset kutsuvat baobabia elämän puuksi.

Parasta baobab-jauheessa on se, että sitä voi käyttää lähes missä tahansa. Baobab on maultaan raikas, sitrusmainen, joten jauheen voi sekoittaa sellaisenaan veteen. Korkean magnesiumpitoisuutensa vuoksi baobab ja vesi toimivat erinomaisena palautusjuomana treenin jälkeen. Helpon palautusjuoman lisäksi baobab toimii sakeuttamisaineena erilaisissa jogurteissa, marinadeissa, kastikkeissa, hilloissa, leivonnaisissa sekä jäätelöissä.

Koska olen kiinnostunut superfoodeista ja erilaisista ravintolisistä, Hanne antoi Ponan baobab-jauhetta mieluusti testattavakseni. Päätin aloittaa matalan kynnyksen reseptillä, joka syntyy vähällä vaivalla yön aikana.

Vegaanin pehmeä turkkilainen jogurtti

1 purkki kookosmaitoa

3 maitohappobakteerikapselia

3–4 ruokalusikallista baobab-jauhetta

Jähmetä kookosmaito jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. Kaavi jähmettynyt kookosmaito ja lusikoi se esimerkiksi lasipurkkiin tai -kulhoon. Lisää joukkoon maitohappobakteerikapseleista saatava jauhe sekä baobab-jauhe ja sekoita hyvin. Mikäli haluat jogurtistasi juoksevamman, lisää joukkoon muutama lusikallinen nestemäistä kookosmaitoa. Aseta musliinikangas tai talouspaperi lasipurkin/kulhon päälle ja kiristä sen ympärille kumilanka. Jätä jogurtti tekeytymään huoneenlämpöön yön ajaksi. Nauti jogurtti aamulla lempimarjojesi sekä granolan kera!

Kookoksen ystävänä tämä jogurtti toimi minulle hullun hyvin. Mieleni olisi tehnyt nuolla purkki puhtaaksi! Paksu kookosjogurtti muistuttaa rakenteeltaan valtavasti turkkilaista jogurttia, joskin vegaaniversio on hieman makeampi. Baobab tosin auttaa makeudenkin säätelyssä, tehden jogurtista neutraalimman.

Ponalla on tällä hetkellä myynnissä verkkokaupassaan baobab-jauhetta sekä -öjyä. Niitä saa myös lempijoogastudioni Yoganordicin verkkokaupasta sekä Vegekaupasta Helsingistä. Tulevaisuudessa Ponan tuoteperhe täydentynee myös raakapatukoilla sekä baobab-granolalla.

Haikailin edellisessä postauksessani ihanan Cafe Kokon perään, joka sulki ovensa viime perjantaina. Tiesittekös, että Kokon raakakakkukokki Suvi Tikamo käyttää baobab-jauhetta stabilaattorina raakakakuissaan?

Siinäpä itselleni seuraava haaste: raakakakku baobab-jauhetta hyödyntäen. Mielessäni haaveilen snickers-raakakusta, mutta se saattaa olla vielä hieman liian haastava kaltaiselleni raakakakkurookielle. You'll never know if you don't try!

*Yhteistyössä Ponan kanssa

bloglovin / instagram / pinterest / snapchat @hannakarppa

// Today I started my Monday morning with a slow breakfast at home. Since I always love to try out new recipes and superfood products, I was happy to test my friends Hanne's company's, Pona's, organic baobab powder. Baobab is one of the best known trees of Africa. Baobab fruit is super-packed of healthy stuff: it has more antioxidants than goji berries and more calcium than milk. It is also filled with iron, potassium and magnesium – now that's what I call superfood! Pona's baobab fruit powder can be used as recovery drink with water and it works perfectly as a thickener in sauces, jams, ice creams and pastries. I decided to make super smooth baobab-coconut yogurt, which is like the vegan version of turkish yogurt. Super easy, and super yum! If you're a coconut lover, you should try it, too – check out the recipe in english here from Pona's website.

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.