Ladataan...
Sunday Blondie

Rauhallinen herätys, kevyt venyttely ja kuppi höyryävää vihreää teetä. Tänään maanantaiaamuni käynnistyi levollisissa tunnelmissa, sillä työni saivat odottaa iltapäivään.

Oli kyse sitten arjesta tai viikonlopusta, hitaina aamuina tykkään panostaa aamiaiseen hieman tavallista enemmän. Tällä kertaa testauksessa oli vegaaninen ”turkkilainen jogurtti”, jonka reseptin sain Pona-nimisen yrityksen omistavalta ystävältäni Hannelta.

Pona valmistaa luomutuotteita apinanleipäpuun hedelmistä. Baobab eli apinanleipäpuu on yksi tunnetuimmista puista Afrikassa. Baobabista saatavat hedelmät ovat täynnä terveellisiä ravintoaineita: niissä on esimerkiksi enemmän antioksidantteja kuin goji-marjoissa ja enemmän kalsiumia kuin maidossa. Hedelmät sisältävät myös rutkasti rautaa, kaliumia ja magnesiumia. Varsinainen superfood, siis! Ei ihme, että paikalliset kutsuvat baobabia elämän puuksi.

Parasta baobab-jauheessa on se, että sitä voi käyttää lähes missä tahansa. Baobab on maultaan raikas, sitrusmainen, joten jauheen voi sekoittaa sellaisenaan veteen. Korkean magnesiumpitoisuutensa vuoksi baobab ja vesi toimivat erinomaisena palautusjuomana treenin jälkeen. Helpon palautusjuoman lisäksi baobab toimii sakeuttamisaineena erilaisissa jogurteissa, marinadeissa, kastikkeissa, hilloissa, leivonnaisissa sekä jäätelöissä.

Koska olen kiinnostunut superfoodeista ja erilaisista ravintolisistä, Hanne antoi Ponan baobab-jauhetta mieluusti testattavakseni. Päätin aloittaa matalan kynnyksen reseptillä, joka syntyy vähällä vaivalla yön aikana.

Vegaanin pehmeä turkkilainen jogurtti

1 purkki kookosmaitoa

3 maitohappobakteerikapselia

3–4 ruokalusikallista baobab-jauhetta

Jähmetä kookosmaito jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. Kaavi jähmettynyt kookosmaito ja lusikoi se esimerkiksi lasipurkkiin tai -kulhoon. Lisää joukkoon maitohappobakteerikapseleista saatava jauhe sekä baobab-jauhe ja sekoita hyvin. Mikäli haluat jogurtistasi juoksevamman, lisää joukkoon muutama lusikallinen nestemäistä kookosmaitoa. Aseta musliinikangas tai talouspaperi lasipurkin/kulhon päälle ja kiristä sen ympärille kumilanka. Jätä jogurtti tekeytymään huoneenlämpöön yön ajaksi. Nauti jogurtti aamulla lempimarjojesi sekä granolan kera!

Kookoksen ystävänä tämä jogurtti toimi minulle hullun hyvin. Mieleni olisi tehnyt nuolla purkki puhtaaksi! Paksu kookosjogurtti muistuttaa rakenteeltaan valtavasti turkkilaista jogurttia, joskin vegaaniversio on hieman makeampi. Baobab tosin auttaa makeudenkin säätelyssä, tehden jogurtista neutraalimman.

Ponalla on tällä hetkellä myynnissä verkkokaupassaan baobab-jauhetta sekä -öjyä. Niitä saa myös lempijoogastudioni Yoganordicin verkkokaupasta sekä Vegekaupasta Helsingistä. Tulevaisuudessa Ponan tuoteperhe täydentynee myös raakapatukoilla sekä baobab-granolalla.

Haikailin edellisessä postauksessani ihanan Cafe Kokon perään, joka sulki ovensa viime perjantaina. Tiesittekös, että Kokon raakakakkukokki Suvi Tikamo käyttää baobab-jauhetta stabilaattorina raakakakuissaan?

Siinäpä itselleni seuraava haaste: raakakakku baobab-jauhetta hyödyntäen. Mielessäni haaveilen snickers-raakakusta, mutta se saattaa olla vielä hieman liian haastava kaltaiselleni raakakakkurookielle. You'll never know if you don't try!

*Yhteistyössä Ponan kanssa

bloglovin / instagram / pinterest / snapchat @hannakarppa

// Today I started my Monday morning with a slow breakfast at home. Since I always love to try out new recipes and superfood products, I was happy to test my friends Hanne's company's, Pona's, organic baobab powder. Baobab is one of the best known trees of Africa. Baobab fruit is super-packed of healthy stuff: it has more antioxidants than goji berries and more calcium than milk. It is also filled with iron, potassium and magnesium – now that's what I call superfood! Pona's baobab fruit powder can be used as recovery drink with water and it works perfectly as a thickener in sauces, jams, ice creams and pastries. I decided to make super smooth baobab-coconut yogurt, which is like the vegan version of turkish yogurt. Super easy, and super yum! If you're a coconut lover, you should try it, too – check out the recipe in english here from Pona's website.

Share

Ladataan...
Sunday Blondie

Kävimme eilen kahvittelemassa ihanan Sarandan kanssa Kalevankadun Cafe Kokossa, joka sulkee ovensa tänään.

Raakakakuistaan tunnettua kahvilaa jää ikävä, joskin Helsingistä saa jo useasta kahvilasta mahtavia raakaleivonnaisia. Herkullisia kakkuja, kahveja ja teelaatuja tärkeämpää Kokossa onkin ollut aina mielestäni hyvä fiilis: kahvila on ollut aina lämmin, vastaanottavainen, kotoisa. Iso olohuone keskellä kaupunkia, jossa on ollut hauskaa nähdä ystäviä, tehdä töitä tai syventyä rauhassa kirjaan.

Haikeasta tunnelmasta huolimatta meidän pöydässämme riitti iloa ja naurua. Sarandan kanssa hengaillessa ei voi olla kuin hyvällä tuulella! Olen itse luonteeltani positiivinen, ja siksi viihdynkin parhaiten elämänmyönteisten tyyppien seurassa. Bloggaaminen on tuonut elämääni useita mahtavia ihmisiä, jotka jakavat kanssani samat intohimon kohteen. Ystäviä, joita on ihanaa tavata arjen kiireiden keskellä.

Viimeisen ehtoollisen kakkupalat olivat tietysti syntisen hyviä. Sarandan suklaa-minttukakku oli suussasulavan pehmeää, joskin varsin makeaa – mitään ei kuitenkaan jätetty lautasille, onneksi ystävä auttaa toista hädässä. Oma mustikka-juustokakkuni oli ihanan raikas. Sen verran tuhteja Kokon herkut kyllä ovat, ettei tarvitse hetkeen raakakakkuihin koskea. (Ainakaan tänään.)

Aivan kokonaan Kokon kakut eivät katoa Helsingin kartalta, sillä yrittäjät pyörittävät yhä catering-bisnestä ja aikovat osallistua erilaisiin pop-up-tapahtumiin. Vielä ei ole siis hyvästien aika – ainoastaan pienen breikin.

bloglovin / instagram / pinterest / snapchat @hannakarppa

// Yesterday me and Saranda had a nice afternoon at one of my favorite cafes, Cafe Kokko, which will be closing its doors today. Cafe Kokko is famous for its gorgeous, tasty raw cakes, and luckily the owners will continue with their catering business and attend to pop up events. The cakes were amazing as usual: chocolate-mint cake soft and sweet, blueberry cheesecake fresh and homelike. But besides the pretty cakes and great green tea, I've always loved the cozy athmosphere of Cafe Kokko: every time entering the cafe feels like coming home.

Share

Ladataan...
Sunday Blondie

Banaanipannarit. Terveysherkku, joka ei ole koskaan lukeutunut omiin suosikkeihini – ennen Cargo Coffeen pannareiden maistamista.

Eräänä myrskyisenä viikonloppuna poikkesimme perinteiselle aamukahville (minun tapauksessani teelle) Baanan eteläpäässä sijaitsevaan Cargoon. Rauhallisen kasvisravintolan lista koostuu pääasiassa maidottomista ja gluteenittomista tuotteista, eikä keittiö käytä valkoista sokeria. Pienen keittokulhon kokoiset tee- ja kahvimukit, raikkaat smoothiet ja tuoreet leivonnaiset kuuluvat Cargon vakiovalikoimaan.

Makeannälkäisenä päädyin tilaamaan pehmeän mantelicroissantin, soijajogurttia sekä vihreää teetä. Avomies haikaili hetken perinteisten lohivoileipien perään, kunnes keksi listalta banaanipannukakut ja päätti kokeilla niitä.

Viereinen pöytäseurue juhlisti polttareita, mutta muuten kahvila oli täyttynyt lauantaiaamun kahvittelijoista. Vihreä tee oli miellytävän lämmintä, croissant pehmeää ja jogurtti raikasta. Ulkona pauhasi tuuli ja vesi piiskasi ikkunoihin, mutta sisällä oli lämmintä ja mukavaa. Hetki oli täydellinen paksun sanomalehden syövereihin syventymiselle.

Tykkäämme jakaa asioita, ja maistatamme monesti annoksiamme toinen toisillemme. Pieni ruokakateus ehti kieltämättä iskeä jo silloin, kun kaunis pannarilautanen kannettiin pöytäämme. Cargon pannukakut olivat herkullisia! En ole mieltynyt banaanipannukakkuihin, sillä ne ovat monesti aivan liian makeita. Cargon pannareiden jälkeen aion antaa niille kuitenkin uuden mahdollisuuden. Makumaailma ja esillepano olivat molemmat täysi kymppi.

Aamiaisen lisäksi Cargo tarjoaa kasvislounasta arkisin 11–14 sekä illallista 14–21.30. Viikonloppuisin tarjolla on oma päivämenu, jolta saa niin aamiaista kuin ruokaisampia annoksia.

Tarjolla on siis täyden palvelun kattaus kasvissyöjille koko päivän. Näiden herkkujen lisäksi Cargo järjestää toisinaan brunssia, josta kahvila tiedottaa Facebook-sivuillaan. Päätimmetkin jo vege- ja vegaaniruokaa rakastavan ystäväni kanssa, että seuraavalle brunssille on päästävä!

Kuten myös banaanipannareille. ♡

Cargo Coffee + Vegetarian Food
Ruoholahdenranta 8
Mon–Fri 7.30–22, Sat 10–22, Sun 10–16

bloglovin / instagram / pinterest / snapchat @hannakarppa

// Couple of weeks ago me and my boyfriend escaped the stormy weather to vegetarian restaurant Cargo Coffee. Cargo offers mainly gluten and milk free food, and they don't use white sugar at all. It was a perfect, lazy Saturday morning: the rain hitting the windows as I digged into news and my green tea. I just love Cargo's coffee and tea cups since they're huge as soup bowls! They've got also wonderful pastries (almond croissant is one of my favorites), smoothies and delicious banana pancakes. These pancakes are oh-so-pretty – probably one of the prettiest in town! ♡

Share

Pages