TiClA

 

Paras matkustusaika muuten mielestäni meksikoon on ehdottomasti kesä ja syksy. Suurin turistiryntäyshän on tietty talvella kun jenkeissä, kanadassa, euroopassa on kylmä..
Mutta tähän vuodenaikaan meksiko on ehdottomasti kauneimmilla ja kuumimmillaan.
Ihan upean vehreetä ja järviä jotka talvella kuivuu pois kokonaan.

Saapuessamme ticlaan automme päätti olla käynnistymättä uudelleen. Pistimme leirimme pystyyn ja unohdimme koko asian muutamaksi päiväksi. Ticlassa oli rankkasateet runnelleet kylää vain viikkoa ennen, joki oli tulviessaan vienyt muutaman tuttumme ravintolan ja koko ranta oli roskaa ja ajopuita täynnä.

Aloin ahertaan paikallisten kanssa siivoten rantaa valtavasti tukeista ja pikkupuusälästä saimme valtavia kokkoja iltojen ratoiksi.

Muuten kylä, ystävät ja ihmiset näytti voivan hyvin ja rauha on maassa oikein hyvin tällä hetkellä. Inkkariäiti kiepsahti kaulaan tuttuun tyyliin ja oli ihanaa nähdä kaikki rakkaat.

Auto ei ehkä voisi hajota mahdollisesti huonommassa paikassa, kuin ticlassa. Missä ainoa toimiva puhelin on kylän kaupalla joka on aukii miten satuu ja lähin mekaanikko noin 40 minuutin päässä. Eikä edes autoja ole monella. Joten muutamaksi päiväksi varaamamme budjetti oli hetkessä käytetty jo takseihin ja mekaanikkoihin.
Heidän diagnoosi oli, että ongelma on autonavaimen sirussa. Eli tarvitsisimme autonvara-avaimen, muttemme olleet varmoja edes onko se meillä kotona.

Kipusimme paahtavassa helteessä etsimän lähintä nettipaikkaa ja laitoimme viestiä eerälle ystävälle, jolla onneksi oli vara-avain meille kotiin, että voisiko millään mennä meille penkomaan kämpän lattiasta kattoon.

Ihan hyvää terapiaa tälläinen lomailu, kun on asioita joille et voi mitään, on vaan parempi koittaa ottaa rennosti. Vastausta odotellessa harrastettiin tietenkin surffausta, kalastusta ja inkkariäiti piti meidät tortillassa.

Seuraavan kerran kun kipusimme nettiin ja siellä oli vastaus, että ystävällämme on autonvara-avain ja ,että toinen ystävä toisi sen tullessaan viikonlopuna surffaamaan, olimme innoissamme muttemme liian. Sillä olisi mahdollista ettei vika olisi avaimessa ja joutuisimme tuomaan auton kotiin superkalliilla vuokratrailerilla.

 

Ja Kauriiksi kutsuttu ystävä saapui viikonloppuna avain mukanaan ja kyllä autohan käynnistyi. Tosin kaupungissa sitä odotti yli tonnin remontti, mutta pahimmassa tapauksessa olisimme ensin hinanneet auton kotiin ja siihen pelkästään olisi mennyt kyseinen summa..

 

 

Eräänä yönä rannantuntumassa väijyi kaksi isoa kalastusalusta ja laittomien isojen verkkojen käytön tuloksena rannassa oli aamulla yli kymmenen kuollutta merikilpikonnaa. Kuinka surullista, kun samalla rannalla paikalliset suojelee kilpikonnia, esim hautaamalla munia valvotuille ja aidatuille alueille. Notmaalisti korppikotkat ja rantakoirat tekevät kuolleista kilppareista selvää nopeastikin, mutta yhden raadon aalto oli heittänyt aivan joensuulle ja jos ei sitä kukaan siirtäisi se lilluisi kohta joessa, missä kylpee koko kylä. Koska kyseinen paikka ei ole mitään aktiivisinta sorttia siivoomisessa, pakotin mieheni auttamaan kilpparin siirtämisessä jättimäiseen nuotiooni. Kuinka kantaa järkyttävälle haiseva kilpikonna 10 metrin päähän, mahdollisen vähällä koskettelulla. Keksin ,että ujutamme sen alle pitkät puunpätkät aina kun aalto saapuu ja nostaa raatoa ja kannoimme kilpparin kuin baareilla nuotioon. Onneksi kyseessä oli suhteelisen kevyt yksilö ehkä noin 60 kiloinen.

Viereinen ranta ixtapilla on kuin kilpikonna-armeijan aluetta tähän vuoden aikaan, satojen merikilpikonnien vaeltaessa munimaan rannalle. Eräällä kalastusretkellä kaivoimme kuoppaa napatulle kalalle, jemmataksemme sen sinne hetkeksi ja sieltähän paljastu juuri kuoriutuneitten kilppareitten kolo. Autoimme niitä mereen ,sillä ikävä tosiasia on ,että valtava osa pienistä juuri kuoriutuneista päätyy saman tien linnun tai kalan suuhun. Sen vuoksi alkaa kamala elämän ja kuoleman juoksu kun ne pääsevät ulos hiekkakuopastaan.

Kilpikonnien munat ovat myös hyvin tavanomainen snaksi monille intiaaneille, joten jos merikilpikonna munii noin 80 munaa, niistä vain muutamasta tulee iso kilpikonna.

Nyt ollaan taas oltu hetki kaupungissa ja huomenna saadaan vieras suomesta. Mikä on aika kivaa, silloin tuntee itsensäkin innostuneeksi turistiksi aina. Ja rannalle suunnataan taas tuttuun tyyliin, tarkoituksena olisi moikata kavereita sayulitassa ja näytellä meksikoa kaverillemme.

<3 sunnuntain jatkoja <3

 

Share

Kommentoi