Ladataan...
Susinaine

Viime vuonna kirjoitin Naistenpäivänä blogipostauksen naiseuden voimasta. Myöhemmin samana vuonna todistimme maailmanlaajuisen #metoo-kampanjan leviämistä, jossa naiset paljastivat seksuaalisen häirinnän kokemuksiaan. Kampanja on laatuesimerkki siitä, mitä naiset voivat yhdessä saada aikaan.

Ja sanotaan nyt heti, että miehetkin, kun aina pitää muistaa sanoa, että kyllä miehetkin. Mutta edelleen huomattavasti useammin, kun on kyse epätasa-arvosta, on kyse naisista. On kyse siitä, että yhä naiset joutuvat pakenemaan ja pelkäämään miesten vuoksi monta kertaa enemmän kuin miehet miesten tai naisten vuoksi. Pelkäämään erityisesti omissa kodeissaan.

On kyse vuosisatojen saatteessa rakenteisiin pesiytyneistä vääryyksistä naisten ja miesten välillä. On kyse siitä, että nyt se loppuu. On kyse siitä, että kun julistan isoon ääneen olevani rohkea feministi ja mies pyörittelee silmiään, vaikka hyvä mies onkin, minä sanon, että saatana sentään, naisten ja miesten välistä tasa-arvoa ei saavuteta, jos vähintään kaikki naiset eivät ala rohkeiksi feministeiksi.

#Metoo-kampanjasta syntyneet ääliömäiset "nyt on menty liian pitkälle" -keskustelut ovat osoitus siitä, että kun naiset astuvat voimaansa, miehiä alkaa pelottaa. Ei tietenkään edelleenkään kaikkia, mutta niitä, jotka ovat ainoastaan rakenteiden ja hyväveli-kerhojen turvin pääjehuina. Ja kyllä naisiakin saattaa pelottaa. Erityisesti niitä, jotka eivät ole tutustuneet omaan voimaansa, vaan piilottelevat mieluimmin miehen selän takana taputtelemassa tai näyttelevät seksiobjekteja.

Viis pelosta, sillä me haluamme vihdoin elää maailmassa, jossa naisilla on yhtä paljon mahdollisuuksia kuin miehillä. Me emme enää peräänny, vaikka tämän päivän uutisista saamme lukea, kuinka Italiassa hävytön naisten hyväksikäyttäjä ottaa takaisin valtaansa, Iranissa nainen tuomitaan kahdeksi vuokeksi vankeuteen kasvojensa paljastamisesta, Ruotsissa käräjäoikeus hylkää syytteet vaimon pahoinpitelyistä muun muassa siksi, että nainen ei ole itkenyt, Suomessa kolme alaikäisen tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittua miestä saavat naurettavan lyhyet ehdolliset rangaistukset. 

On jatkettava puhumista, on jatkettava epäkohtien esiin tuomista. On oltava rohkeita feministejä. Enää emme odota Disney-prinssejä pelastamaan, me pelastamme itse itsemme, autamme naisia kehitysmaissa ja naapuriasunnossa. Me olemme valmiita tasa-arvoiseen tulevaisuuteen.

PS. Jos pelottaa astua naiseuden voimaan, naurattaa sanat rohkea feministi tai ajattelet että nyt oli kyllä kuukautisoikullinen blogikirjoitus, kehotan tutustumaan kuvassa olevaan kirjaan (vaikka suomeksi se on nyt vähän hankalaa, sillä kaikki suomenkieliset painokset on myyty loppuun!), jonka eräs tuntemani hyvin rohkea villinainen antoi minulle, silloin kun otin ensiaskeleitani Susinaisena. Filosofian tohtori, psykoanalyytikko, kirjailija Clarissa Pinkola Estés on kirjoittanut teoksessaan Naiset jotka kulkevat susien kanssa kaiken, mitä elämässä pitää tietää. Kirja on minun raamattuni, se auttaa pitämään hengissä villinaiseni, sen luovan, intuitiivisen ja rohkean osan itsessäni. Sen, joka ei pelkää. Sen, joka on meissä kaikissa, myös sinussa!

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Susinaine

Olen tällä viikolla vähentänyt edelleen sosiaalisen median käyttöäni, poistanut Instagramin ja Facebookin sovellukset kännykästäni. Blogissa en ole käynyt kuin muutaman kerran katsomassa kommentteja ja vastaamassa niihin. Tänään, pitkästä aikaa menin ja olin saanut uuden kommentin.

Kommentissa luki, että kommentin kirjoittaja haluaisi ihan hirveästi olla ystäväni. Olen niin liikuttunut siitä, että aloin kirjoittaa tätä, jotta saisin jotenkin puretuksi mitä kaikkea tunteita kommentti herätti.

Ensinnäkin, minäkin haluaisin olla sinun ystäväsi, hänen ystävänsä. Haluaisin oikeastaan olla kaikkien ihmisten ystävä. Sillä minä rakastan ihmisiä, rakastan uusiin ihmisiin tutustumista, yllättäen liesituulettimista syvälliseksi kääntyvää kahden ihmisen välistä keskustelua, sitä kun yhtäkkiä huomataan, että jaetaankin niin paljon, että ei ollakaan yksin.

Mutta nykyään ystävystyminen on vaikeaa. Silloin, kun olin hepsankeikkaa tai yliopisto-opiskelijavaihdossa, ei tarvittu kuin yhdet bileet, ja minulla oli kymmenen uutta kaveria. Toisista tuli hyvänpäiväntuttuja, toisista sielunsiskoja ja -veljiä. Nykyään, jos menen juhliin, kuuntelen mieluummin kuin puhun. On helpompaa käydä keskusteluita oman pään sisällä. Sitten kun puhun, mietin jälkikäteen, että mitä ihmiset ajattelevat ihmisestä, joka puhuu vain kysyttäessä?

Puhuminen vanhojen ystävieni, esimerkiksi niiden, jotka tulivat kotiimme yöksi silloin, kun mies ei uskaltanut aivoinfarktipelon takia nukkua minun ja lasten kanssa neljästään, on minulle suunnilleen helppoa. Suunnilleen siksi, että puhun paljon ja kaikesta, mutta yhä vieläkin minun on vaikeaa sanoa ääneen, mitä juuri äsken pelkäsin. Sen sijaan, kerron jonkun vitsintapaisen.

Lisäksi olen alkanut viihtyä yksin. Mutta tällä hetkellä minulla ei ole työyhteisöä ja mies on työnsä vuoksi paljon matkoilla, joten olen todella paljon yksin. Kun on todella paljon yksin, kynnys ottaa yhteyttä toiseen ihmiseen kasvaa. Ei tule soitettua. Luojan kiitos, minulla on jostain syystä (ilmeisesti he rakastavat minua) ystäviä, jotka yhä soittavat minulle, laittavat viestiä ja ehdottavat lounastreffejä tai yksiä.

Sosiaalisen median käytön vähentämisen pointtina minulla on ollut myös se, etten halua sen olevan ystävien kohtaamisen korvike, enkä halua olla addiktoitunut mediaan, jossa parhaat keskustelut on niitä, joissa käytetään kuvia itkunaurunaamoista. Minä haluaisin itkunaurun ihan oikeasti.

Ehkä jonain päivänä tapaan blogini kommentoijan. Ehkä meistä tulee ystävät. Sitä ennen minun on murtauduttava täältä itse rakentamastani muurista ulos, joka on niin outo ja uusi muuri, etten vielä tiedä, voisiko sen yli vain hypätä?

Lopuksi, hävettää edes kirjoittaa koko aiheesta, sillä tiedän olevani onnekas, kirjoittavani turhasta tuskasta. Minulla on perhe, minulla ON mielettömän ihania ystäviä, vaikka monet heistä asuvatkin kaukana. En siis kirjoita niiden puutteesta, mutta kirjoitan jostain vaikeasti määriteltävästä ilmiöstä, joka on kasvanut vuosien saatossa, ehkä juuri ruuhkavuosien saatossa. Nyt keksin, kirjoitan sen puutteesta, että voisin tänään, ihan spontaanisti, tavata ystävän. Vanhan tai uuden. Joskus se oli vain yksi puhelinsoitto tai tekstiviesti. Nyt se on tuloksetonta jaarittelua, yksi blogikirjoitus, ektroverttiydestä introverttiyteen siirtymisen minäkehityksen ja ihmisen vuorovaikutustarpeiden pohdintaa, sekä päässä soivia vanhoja sananlaskuja, niitä missä sanotaan sadalla eri tavalla, että kaksi on parempi kuin yksi. Kaikkea muuta, paitsi ystävän kohtaamista oikeasti, kaikkea muuta paitsi itkunaurua.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Susinaine

En ole pystynyt kirjoittamaan blogia viime aikoina, koska olen hävennyt itseäni. Olen hävennyt, että olen julkisesti kirjoittanut niin monista asioista, olen hävennyt, että blogini perusteella ihmiset ajattelevat minun olevan erilainen ihminen kuin olen. Olen hävennyt, että kutsun itseäni selviytyjäksi.

Olen hävennyt someen ja blogeihin itseään tuuttavien hyväosaisten ihmisten puolesta, erityisesti niiden, joiden etelähelsinkiläisessä designtavaroilla sisustetussa asunnossa on tapahtunut jotain ihan hupsua, esimerkiksi avaimet ovat jääneet kotiin, kun ovi on mennyt itsestään kiinni tai niitä, joiden elämä näyttää kuvissa niin täydelliseltä, että miten sitä kehtaa niin paljon kukaan edes valehdella. Kuulun näihin kumpaankin joukkoon myös itse. Olen myös myötähävennyt (yleensä myöhäiskeski-ikäisiä) ihmisiä, jotka kommentoivat asioita kertomalla jutun itsestään. Olen hävennyt jokaista valaistuneeksi itseään kutsuvaa. Näitä kahta joukkoa pyrin välttämään erityisesti, mutta häpeäkseni tunnustan, että olen kuulunut myös niihin kumpaankin. 

Häpeän lisäksi olen miettinyt, mitä sosiaalinen media lopulta tekee ihmisten väliselle vuorovaikutukselle? Tuntevatko muut ihmiset häpeää siihen liittyen vai olenko ainut? 

Siksi härkää sarvista, kerron oikeasta elämästäni tämän viikon aikana, kuten puhuisin ystäväni kanssa puhelimessa:
Maanantaina sanoin miehelleni, että haluan käsiaseen, koska pelotti ja vitutti asuinalueellamme sattunut selkkaus. Mies kieltäytyi ja muistin olevani aseita ja koko aseteollisuutta vastustava kukkahattutäti. Varoiksi laadin selviytymisstrategian: asenne ja kiljunta pelastaisivat. Ja onhan meillä keittiöveitset. 

Aloitin opiskelemaan kirjallisuustiedettä ja ensimmäisen viikon, kahden läsnäolopakollisen luennon ja yhden esseepalautuksen jälkeen voin todeta, etten ole hippastakaan kehittynyt opiskeluajoista. Palautin esseen juuri ennen deadlinea, harpoin Sandmanin lukemisessa enkä jaksanut katsoa sanakirjasta kaikkia sanoja, joita en ymmärtänyt, vaikka luennolla nimenomaan toin esiin, että olin lukenut tekstiä erityisen tarkasti, kaikki sanat kääntäen, varmistaakseni oikean analyysin.

Olen rikkonut vuoden alusta alkanutta sokerilakkoani joka päivä. Edellispäivänä söin Hakaniemen Kauppahallista ostetun Runebergin tortun ja eilen ostin kaupasta yhden suklaakeksin, mikä maksoi melkein euron. Aikaisemmin olisin heittänyt hanskat tiskiin koko loppuvuoden osalta. Mutta olen päättänyt omistaa tämän vuoden sille, että otan haltuun oman kehoni. Siksi olen tällä viikolla käynyt joogassa, jumpassa ja tanssitunneilla. Opin jiven askeleet. 

Lapseni ovat valittaneet vaatteidensa vähyyttä. Heillä on tosiasiassa paljon vaatteita, en vain ole pessyt pyykkiä. Sen sijaan olen katsonut iltaisin paljon sarjoja (muun muassa Better things,  SMILF, Rajasta tullut minisarja ja eilen Maria Veitola Yökylässä) ja elokuvia (en muista nimiä, paitsi 360) lukenut kirjaa (Korhonen:Emme enää usko pahaan) joka ilta yli puolen yön. Muiden nukkuessa, olen nauranut yksin ääneen eilen tulleen Imagen Nämä meidän piti vielä kysyä -palstalle, jossa yksi suosikeistani: Onkohan kukaan koskaan ajatellut tylsillä illallisilla, että "No, on täällä sentään mainio Esko Aho?" (Image 1/2018.) 

Olen noussut aamuisin vasta, kun lapset ovat huutaneet tarvitsevansa aamupalaa nyt. En ole luvannut parantaa tapojani, tulen aina valvomaan yöt ja olemaan helvetin väsynyt aamuisin. Paitsi sitten kun olen valaistunut, mitä ei tule koskaan tapahtumaan, sillä kohtaloni on olla keskeneräinen ja jakaa keskeneräisyyttäni muiden ihmisten kanssa, jotta kummatkin tulisimme ehjemmiksi. Pidän kohtalostani.

Aloin itkeä, koska mies joi iltapäiväkahviaan minun keltaisesta aamuteemukistani. Kehitin tästä riidan, jossa väitin juovani joka aamu siitä kupista teetä ja sen sijaan, että mies olisi sanonut lempeästi että kulta, mutta nyt on iltapäivä, hän kehtasi alkaa väittämään vastaan, etten ole tänä aamuna voinut juoda kupista, koska se oli ollut puhtaana astianpesukoneessa. Puolustauduin esittämällä kolme vaihtoehtomukiani, joista voisin myös juoda, mutta aloin itkeä kesken perustelun, koska mies ja nainen ovat joskus niin helvetin kaukana toisistaan. Onneksi mieskin ymmärsi sen.

Olen viettänyt helvetillisen paljon aikaa psyykkisiä traumoja, dissosiaatiota ja persoonallisuushäiriöitä käsittelevillä verkkosivuilla ja lukenut tutkimuksia seksuaalirikollisista. Olen raivonnut maailman epäoikeudenmukaisuudelle ja kiroillut ääneen.

Vaikka olen poistanut kännykästäni Facebook-sovelluksen, olen käynyt siellä vähintään kerran päivässä, yleensä useammin, selaimen kautta. 

Olen selittänyt lapsilleni mitä tarkoittaa adoptio, sijaisperhe ja lastensuojelulaitos. Keskustelu lähti lasten päiväkodissa lukemasta sadusta, jossa on orpokoti. Puhuimme myös (lasten aloitteesta) avioerosta (lapsi luuli, että kaverin perheessä oltiin erottu koiran takia) sekä homoparien eri vaihtoehdoista saada lapsia. 

Lisäksi olen tehnyt sata muuta pientä ja isoa asiaa, puhunut terapeuttini kanssa olosuhteisiin nähden yllättävän tasapainoisesta mielentilastani, ottanut kuvan jäällä kävelevästä joutsenesta, ajatellut tuhansia ajatuksia. Tänä aamuna bussissa mietin, että kasvot näyttävät kauneimmalta silloin, kun ne kohtaavat tutut kasvot kymmenien tuntemattomien joukossa. 

Mitä jäi käteen tästä viikosta?
Käyn parhaat keskusteluni alle kouluikäisten ihmisten kanssa. On turha hävetä häpeää. Häpeä on vain tunne, häpeä on vain tunne, häpeä on vain tunne. Tämän tekstin kirjoittamiseen meni aikaa noin tunti, sen julkaisemisen aiheuttamaan häpeään kenties koko loppuelämä. Mutta, valaistuneen neuvon mukaan jokainen aamu on uusi mahdollisuus aloittaa uusi elämä. Sucking it up and loving it.

 

 

Share
Ladataan...

Pages