Läpinäkyvyys = eko .. vai onko?

Susula

 

Marimekon klassinen pitkähihainen paita on läpäissyt Susulan perheen kestävyystestin. Pian kolme vuotta täyttävä poikamme on riehunut paidassa viimeiset kahdeksan (!) kuukautta. Paita on suttaantunut lukuisia kertoja ties missä ja siitä syystä pyörinyt pyykkikoneessa useita kymmeniä kertoja. Eikä se ole mennyt m-i-k-s-i-k-ä-ä-n!

Tutkiskelin tästä paitahurmoksesta johtuen tänään vähän Marimekon verkkosivuja koska halusin selvittää missä tämä kestävä paita on valmistettu. Marimekko on todella kunnostautunut läpinäkyyvydessään. Se tarjoaa sivuillaan kattavan tietomäärän tuotantoketjustaan, tehtaista ja toimittajista. Mitään ei jää piiloon. Niin kuin ei tänä päivänä kuulukaan jäädä.  

Koska poikamme paidassa lukee Made in China, klikkailin puhtaasta mielenkiinnosta kaikki Marimekon sivuilla listatut Kiinan tehtaat. Pettymyksekseni osalla tehtaista ei ollut edes omia nettisivuja. Ja ne keillä oli sivut, eivät olleet erityisesti luottamusta herättäviä. Yksi tehdas jopa ilmoitti tekevänsä naisten vaatteiden lisäksi myös ketun turkista tehtyjä turkiksia..

Vaikka en nyt voi sanoa olevani mikään kettutyttö tai Animalian aktiivijäsen, tämä informaatio nosti karvat pystyyn (sattuipa tähän yhteyteen sopiva sanonta.. eh eh). Kestävää kehitystä suosivan Marimekon yhteistyö turkiksia tekevän vaatetehtaan kanssa tuntuu ristiriitaiselta. Susulasta saattaa vielä tänään lähteä tiukkoja kysymyksiä Marimekon suuntaan.. Raporttia seuraa.

Tähän perään täytyy kuitenkin lisätä, että Marimekolla on myös Portugalissa lukuisia yhteistyötehtaita. Listalta ensimmäistä portugalilaista tehdasta googlatessani, löysin kattavat ja informatiiviset nettisivut. Sivuilta kalastin myös tiedon, jonka mukaan tehtaan kaikki kankaat ovat Ökö-Tex sertifioituja (on siis yksi parhaimmista vaatepuolen ekosertfikaateista). Portugali 1 - Kiina 0. Pisteitä ropisee Portugaliin nyt muuallakin kuin Euroviisuissa.. ;) 

Jäin vaan taas miettimään, että tehdäkseen vastuullisia ja ympäristötietoisia ostoksia, kuluttaja laitetaan kyllä töihin. Ja harvalta löytyy siihen aikaa.. tai kärsivällisyyttä. Ja sanoisin myös, että nämä Made in China, India.. whatever laput vaatteissa alkaa olla jo aikansa eläneitä. Pitäisikö lapusta löytyä vähän spesifimpää infoa? Kenties tehtaan nimi jossa paita tehty? Tai vaikka QR-koodi josta voi paikallistaa vaatteen alkuperän.. En nimittäin usko, että löytyy kovin montaa muuta hullua, joka jaksaa katsoa vaatemerkin nettisivuilta toimittajalistoja ja vielä sen jälkeen googlata niitä.. ;) Vai onko siellä muita? 

Tällaisia ajatuksia tänään Portugalista <3

 

Share

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos postauksesta! Olen itsekin katsonut vain muutaman vaatteen kohdalla tarkemmat valmistustiedot, ja tunnen rehellisesti huonoa omatuntoa etten ole tehnyt niin useimmalle vaatteelle. Niistä selviää yllättävän paljon tietoa, mutta juurikin kovan urakan takaa. Tuo QR-koodi oli uskomattoman hyvä idea, ei ole käynyt itsellään aikaisemmin mielessä ja nyt en voi muuta ajatellakaan kuin että miksei sitä ole vielä??

Susulainen
Susula

Kiitos kommentista! Sepä se. Varmaan moni muukin haluaisi tietää enemmän, mutta ajatus siitä työstä jota infon löytäminen teettää ei houkuttele.. Tota QR-koodia on muistaakseni yrittänyt viedä eteenpäin saksalainen it-firma Bomler. Toistaiseksi kai vielä kokeiluasteella.. Toivotaan, että löisi läpi! Tai sitten kun se joskus lyö läpi niin QR-koodi onkin jo old news :D 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.