Keitto paahdetuista tomaateista

Suusta suuhun

Ja ohje ihanaan avokadotoastiin

Kesäisin ruoanlaittoni yksinkertaistuu moneltakin osin. Jos en syö jotain helppoa salaattia, saatan vain nopeasti keittää suuria määriä kotimaisia vihanneksia ja popsia niitä sellaisenaan tai tuoreen kalan rinnalla. Esimerkiksi eilen tein lounaaksi tätä tonnikalasalaattia varhaiskaalista (fantastista, kokeilkaa) ja päivälliseksi söin kaksi kukkakaalia, nipun kesäporkkanoita ja yhden ahvenen.

Keittoruoista tähän vuodenaikaan lautasellani näkyy vain kylmää kurkkukeittoa (ohje tulossa!), kesäkeittoa sekä paahdetuista tomaateista valmistettua kuumaa sosekeittoa. Tomaattikeitto sopii mielestäni hyvin vähän harmaampiin sadepäiviin, vaikka sitä voi kyllä syödä jääkaappikylmänäkin esimerkiksi alkuruokana.

 

Paahdettu tomaattikeitto | iso kattilallinen

  • 1½ kg erilaisia tomaatteja
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 puska tuoretta salviaa
  • 1 pusta tuoretta basilikaa
  • 5 dl kana- tai kasvislientä
  • ½ dl kermaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • suolaa
  • mustapippuria

 

Lämmitä uuni 225 °C. Pilko tomaatit ja varsisellerit. Kuori ja halkaise valkosipulit. Pilko ja sekoita yrttipuskista nypityt lehdet. Laita kaikki uunivuokaan ja pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä. Paahda kasviksia uunissa noin 45 minuutin ajan. Sekoita muutaman kerran paiston aikana, ettei mikään jää pohjaan kiinni. Tomaatit saavat alkaa hieman mustumaan.

Ota paahdetut kasvikset pois uunista. Erottele valkosipulit. Anna jäähtyä 30 minuutin ajan.

Pilko punasipuli ja kuullota kattilanpohjalla liedellä voinokareessa. Lisää joukkoon jäähtyneet kasvikset ja valmis kanaliemi. Lämmitä nopeasti ja soseuta. Siirrä soseutettu tomaattikeitto takaisin leidelle. Lisää joukkoon loraus kermaa ja kiehauta. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. 

Tykkään tarjota lämpimän tomaattisosekeiton kanssa grillattuja leipiä, joissa täytteinä käytän vähän vaihtelevasti joko pelkkää cheddarjuustoa tai avokadotahnaa. Tällä kertaa tein molempia, sillä en osannut päättää kumpaa mieleni teki. Avokadotahnani on hyvin yksinkertainen ja se soveltuu oivallisesti myös dipiksi ja kastikkeeksi muihin ruokiin.

 

Avokadotoast

  • 4 palaa tuoretta maalaisleipää
  • 1 kypsä avokado
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5–10 tippaa tabascoa
  • suolaa
  • mustapippuria

 

Halkaise avokado ja lusikoi sisus syvään astiaan. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tabasco. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sipaise leiville öljyä tai muuta käytössäsi olevaa rasvaa. Paahda leipiä pannulla tai grillissä rasvapuoli alas päin, kunnes leipä on saanut hieman väriä. Levitä kahdelle leivälle valmista avokadotahnaa* ja laita jäljelle jäävät tahnan päälle kansiksi. Puolita ja tarjoile.

*Cheddarleipiä valmistaessa lisää tässä vaiheessa raastettu juusto ja siirrä hetkeksi takaisin liedelle, kunnes juusto alkaa hieman pehmentymään.

Kommentit

saarar (Ei varmistettu)

Hyvin toimi, kiitos reseptistä!

Alisa W
Suusta suuhun

Jee, kiitos itsellesi! :) Ihana kuulla, että maistui.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.