Aamupalalla / At the breakfast table

Suvi sur le vif

 

Yksi parhaista puolista sesonkien mukaan kokkailussa on fiilis. Kun kokkaat sateisena ja koleana syyspäivänä ruokaa, joka tuoksuttaa asunnon lämpimällä, mausteisella aromillaan ja ensimmäinen lusikallinen suussa tuntuu yhtä lohdulliselta kuin täydellisen pehmoinen torkkupeitto - silloin kaikki on mallillaan.

Hauduttelin tänään luumuja appelsiinin ja tähtianiksen kanssa. Tähtianiksen maku vivahtaa voimakkaasti anikseen, voit käyttää myös muita mausteita, kuten kanelia, neilikkaa, kardemummaa tai vaikka vaniljaa. Sitrusta voi myös vaihtaa mandariiniin, satsumaan, klementiiniin ja mitä näitä pieniä kavereita nyt on. Luumut voi haudutella edellisenä iltana valmiiksi ja lämmittää kevyesti aamulla. Ne sopivat nautittavaksi hyvän leivän kera, jolle on levitetty tuorejuustoa; ihan perinteistä Philadelphiaa tai vaikka ricottaa. Luumut voi syödä myös paksun jogurtin ja paahdettujen pähkinöiden kera.

Luumut, appelsiinia ja tähtianista

1 appelsiinin mehu ja kuori
Tuoreita luumuja, pari kappaletta per henkilö
1 tähtianis
Ruskeaa sokeria

 

Napsauta uuni 180 asteeseen. Pese, halkaise ja poista kivet luumuista. Vedä vihanneskuorimella appelsiinista (suosittelen luomua) ohuita kuoriviipaleita (katso ettet kuori valkoista osaa mukaan, se on kitkerää) ja rutista appelsiinin mehu pieneen uunivuokaan. Jos appelsiinisi on kuivakkaan puoleinen, voit jatkaa mehua tilkalla vettä tai rutistaa vielä toisenkin appelsiinin mehun mukaan, valmis liemi on huisin hyvää! Tiputtele mukaan puolitetut luumut, tähtianis ja appelsiinin kuoret. Ripottele luumujen päälle sokeria 1-2 ruokalusikkaa ja sekoita mukaan. Työnnä vuoka luumuineen uuniin ja anna hedelmien hautua noin 20 minuuttia. Nappaa vuoka pois uunista, maista luumuja ja lisää sokeria jos luumusi ovat happaman puoleisia. Lisään sokeria itse vasta tässä vaiheessa, koska luumut muuttuvat makeammaksi kypsyessään ja sokerin määrä on helppo määrittää itselle sopivaksi. Käännä luumut toisinpäin nesteessä ja lykkää takaisin uuniin noin vartiksi tai niin pitkään, kunnes luumut ovat täysin pehmeitä ja neste on muuttunut siirappimaiseksi.

Tarjoile haaleana leivän ja tuorejuuston kera tai aamiaisjogurtin seassa.

*

I roasted plums with a juice and zest of 1 orange, star anise and brown sugar. Serve with a good bread and creamy, tangy cheese like ricotta or mix these plums together with your breakfast yogurt and some toasted nuts.

 

 

Share

Kommentit

_Sini_ (Ei varmistettu) http://myblueandwhitekitchen.com

Uunissa paahdetut luumut ovat mitä parhainta syyspäivän herkkua! Ja ai sitä tuoksua, mikä täyttää asunnon. Nämä maistuvat varmasti taivaallisilta myös riisipuuron päällä.

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Minulla on mutkallinen suhde puurojen kanssa, riisipuuroa en ole ikinä oppinut syömään :-) Joten itse kippaisin ne varmaan kaurapuuron päälle. Siinä voisi olla ehkä missiota itselleni, miten oppia tykkäämään riisipuurosta.

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://www.villainkeri.com

Ah! Aina kun ajattelen että tässä on blogisi kaunein ruokakuva, niin seuraavana päivänä pasahtaa ruutuun vielä kauniimpi!

Mulla tökkii anis erittäin pahasti, mutta onneksi annoit vaihtoehtoja tässä sille. Luumuja nimittäin olis tuolla jääkaapissa..

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Kiitos ihanasta kommentista! Ja anis taitaa kyllä olla niitä makuja, jotka joko ihastuttavat tai vihastuttavat.

gaisu
Minkit Madridissa

Kymmenen virtuaaliaaltoa tästä reseptistä. Vetelen just ekaa satsia luumuja naamaan (ei muuten jää vimeiseksi), jotka olin aamuksi tarkoittanut. Pitää ilmeisesti tyytyä pelkkään puuroon..

Kommentoi