Aamupalalla / At the breakfast table

Ladataan...

 

Olen kehittänyt itselleni pienen addiktion tuoreeseen korianteriin. Olen jo siinä jamassa, että syön sitä heti aamupalalla, korianterin pirteä ja raikas maku herättelee viimeisetkin unenrippeet pois. Tämä on hiukan muunneltu versio italialaisesta pestosta; basilikan sijaan käytän korianteria, pinjansiementen tilalla paahdettuja manteleita ja raikastan soosia sitruunalla. Mukana on myös pieni loraus maustamatonta jogurttia, se tekee pestosta hieman kevyempää, mutta kermaista. Valkosipulia ja parmesaania lisään vähemmän, mitä tavalliseen pestooni käyttäisin. Ei valkosipulihönkää heti aamulla.

Valmis pesto käy loistavasti yhteen aamiaismunien kanssa, söit ne sitten paistettuna, keitettynä, kokkelina tai uppomunana. Ripaus suolaa päälle ja ääntä kohti. Leipä kannattaa paahtaa pannulla kunnolla ruskeaksi, jotta suussa maistuu kevyesti kesäisen nostalginen, grillistä savuinen leipä. Yhtä hyvä lisäke olisi kypsä, viipaloitu avokado limen mehulla raikastettuna.

Ohjeesta tulee enemmän kuin yhteen aamiaiseen kuluu. Käytä loppu pesto esimerkiksi leivän päälle siveltynä, pastan joukossa, salaatin kastikkeena sekoitettuna ehkä runsaampaan määrään jogurttia tai lorauta sitä paahdettuihin uunivihanneksiin.

(Jos vierastat korianterin makua, sen ominainen, saippuamainen maku miedontuu pestossa, vaikka toisin luulisi.)

Korianteripesto

Komea puska tuoretta korianteria
Kourallinen manteleita (kuoritut sekä kuorimattomat käyvät)
1-2 rkl parmesaani/pecorinoraastetta
1/2 valkosipulin kynsi
Suolaa
Oliiviöljyä tai rypsiöljyä, maun mukaan
2-3 rkl maustamatonta jogurttia
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu

Peston valmistaminen ja ainesten määrät ovat minusta makuasia, siispä ohje on suuntaa antava. Korianterin lisäksi voit toki käyttää pestoon muitakin yrttejä ja mantelit voi korvata esimerkiksi cashew-pähkinöillä, saksanpähkinöillä tai pinjansiemenillä. Murskaa yrtit, pannulla kevyesti paahdetut (paahtaminen on tärkeää, se tuo maun esille) mantelit, valkosipuli, sitruunankuori ja ripaus suolaa morttelissa tai surauta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä tai rypsiöljyä: oliiviöljy antaa vahvemman maun pestolle, rypsiöljy on lempeämpää. Lisää mukaan sitruunan mehu ja pari ruokalusikkaa raastettua parmesaania/pecorinoa. Maista, lisää tarvittaessa kirpeyttä sitruunasta, suolaa tai täyteläisyyttä juustosta.

Pesto säilyy näillä raaka-aineilla jääkaapissa hyvänä ainakin 1-2 viikkoa öljykerroksen alla (kannattaa luottaa aisteihin, jos pesto näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, homma on ok) ja puhtaalla lusikalla annosteltuna. Jogurtti ei kestä näin pitkää säilytystä, joten ota pestosta tarvitsemasi osa pieneen kulhoon ja sekoita siihen määrästä riippuen tilkka jogurttia.

 

*

I am addicted to fresh coriander and it has a tendency to end up in my breakfast plate. I make a sort of pesto with coriander, toasted almonds and a little bit of natural yogurt to give it creaminess and mildness. Coriander pesto is superb with morning eggs and toasted bread or maybe some sliced avocado.

 

 

 

Share

Kommentit

anni panni
Elämää Hesassa

Olin tulossa kommentoimaan, että korianterin maun inhoaminen on kuulemma geeneistä kiinni, eikä silloin hyvä pestokaan taida auttaa, mutta onneksi googlasin ensin:

http://www.mtv.fi/makuja/minisaitit/artikkeli.shtml/2012/09/1620963/tutkimus-paljastaa-viha-korianteria-kohtaan-onkin-geeneissa?kokkaamo/ajankohtaista

"Korianterivihasta on mahdollista päästä eroon altistamalla itseään korianterille useammin. Erinomaisesti tarkoitukseen käy vaikkapa korianteripesto." Mainiota!

Itselläni tuota geeniä ei onneksi ole, vaan rakastan korianteria. Ja pestoa.

Suvi sur le vif

Mielenkiintoista, kiitos linkkivinkistä Anni! Minulle korianteri maistui suussa pitkään marjaluteelta (tai siis siltä miltä otus tuoksuu marjapuskissa) mutta tarpeeksi monta kertaa maistamalla makuun tottui ja lopulta ikävät mielleyhtymät haihtuivat. Hommaa saattoi edistää se, että nykyään mielleyhtymät ovat meksikolaisessa ruoassa, eivätkä marjaluteessa. :-)

hetailo
Aitoa iloa

1-2 viikkoa olettaisin? vai päivää?

Suvi sur le vif

Kirjoittajan mokahan se siellä luurasi, kiitos että huomautit, viikoista on nyt siis puhe eikä päivistä :)

Suvi sur le vif

Kaffirlimetin lehti taitaa olla kyseessä. Minulla ei itse asiassa ole kokemusta limen lehdistä, pitänee korjata tämä vääryys heti kun ne eksyvät kaupassa käsiin. :)

hanne_tasteofhoney

Näyttääpä kivalta, pitää joskus kokeilla korianteripestoa! Eikös korianterin englanninkielinen nimi ole kuitenkin cilantro?

Suvi sur le vif

Korianterista käytetään molempia nimityksiä, coriander ja cilantro. Englannissa korianteriin viitataan coriander sanalla, joka tulee latinasta, kun taas Amerikassa korianterista käytetään espanjasta tulevaa cilantro -sanaa, joskin korianterin siemenistä puhutaan ilmeisesti ihan coriander seeds -termillä. 

hanne_tasteofhoney

Kiitos tiedosta! :) ensimmäisen kerran kun kuulin sanan cilantro, oli pakko käydä sanakirjasta katsomassa mikä mauste on kyseessä. Tuo coriander on jotenkin johdonmukaisempi.

Vielä tuohon pestoon: olen yleensä laiskuuksissani ostanut sen valmiina, mutta täällä Jenkeissä valmispesto on aika suolaisen hintaista. Siispä voisin vihdoin kokeilla itsetehtyä, sekä originaalina että korianterin kanssa! Peston tekeminen taitaa olla vähän kuin guacamole: helpompaa kuin luulisi, eikä itsetehdyn jälkeen varmaan ole säilykehyllyille enää asiaa! ;)

Suvi sur le vif

No jos Jenkeissä asustelet niin siellä ei tosiaan taida coriander -sanaa kuulla vaan pelkkää cilantroa. Ja varmaan esimerkiksi meksikolaisissa ohjeissa olisi johdonmukaisempaa käyttää käännöksessä cilantroa. :) Ja peston saa muuten muutamassa minuutissa valmiiksi jos hurauttaa sauvasekoittimella, vaikka morttelissa on tietysti enemmän fiilistä.

Kommentoi

Ladataan...