Aamupalalla /At the breakfast table

Ladataan...

 

Kuvassa hengaavan mustikkaleivän resepti on tuttu kaverini ja se on julkaistu myös vanhassa blogissani. Nyt tässä huushollissa elellään taas sellaista aikaa, jolloin meillä tungetaan pakastimen marjoja vähän joka paikkaan, myös tähän aamiaisvuokaleipään. Tykkään muutenkin vuokaleivistä, teen usein tätä kesäkurpitsaleipää, tosin saatan välillä vaihtaa kesäkurpitsan porkkanaraasteeseen ja kuorruttaa leivän silloin tuorejuustolla. Mutta takaisin mustikkaleipään ja niihn pakastemarjoihin: maultaan leipä on kevyt, joten miedon makuiset mustikat ja mantelijauho pääsevät maistumaan kauniisti leivässä.

Tykkään itse levittää vielä vähän lämpimän leivän päälle aprikoosihilloa - ja parasta leipä on aamukahvin tai teen kaverina. Päivän pari vanhempana leivästä leikatut viipaleet voi paahtaa pannulla tai paahtimessa ja syödä marjojen, hunajan ja jogurtin kanssa. 

Alkuperäinen resepti on täältä, hiukan vetelin mutkia suoraksi ja en esimerkiksi tehnyt mustikoista sileää sosetta. Ja alkuperäisessä leivässähän käytetään pensasmustikoita, jolloin väri jää vain kevyesti sinertäväksi. Mutta pakastetut, perinteiset metsästä poimitut mustikat toimivat minusta reseptissä mainiosti. Olen muutenkin niiden puolella aina mitä tulee makuun, tietysti pensasmustikat ovat komeita koristelussa ja ne eivät sottaa samalla tavalla.

Jos pitkät kohotusajat eivät innosta aamulla, taikinan voi vaivailla, kohotella ja laittaa vuokaan jääkaappiin yön ylitse ja paistaa aamulla valmiiksi. Mikään ei minusta voita aamulla tuoreen leivän tuoksua!

 

Mustikkavuokaleipä

3 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 dl (pakaste)mustikoita
1/2 dl lämmintä vettä
1,5 tl kuivahiivaa
3 rkl ruskeaa sokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Lisää kuivahiiva lämpimään veteen, ripauta mukaan hiukan sokeria mitatusta määrästä ja anna seoksen tulla kuplivaksi lämpimässä paikassa (noin 10 minuuttia). Lisää kulhoon loppu sokeri, suola ja jauhot, sekoita hyvin. Voit soseuttaa mustikat jos haluat, minä vedän mutkat suoraksi ja muussaan pakastemustikat kevyesti haarukalla. Lisää jauhokulhoon mustikkasose, öljy ja hiivaseos, vaivaa käsin 6-8 minuuttia tai kunnes taikinasta muodostuu pehmeä taikina. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja, taikina saa jäädä hiukan tahmaiseksi, mutta se ei saisi olla vetistä. Voit myös tarvittaessa öljytä kädet ja vaivaaminen luistaa paremmin.

Öljyä kulho ja aseta taikina sinne lepäilemään, peitä liinalla. Kohota lämpimässä paikassa 1.5 tuntia tai kunnes taikina on tuplaantunut kooltaan. Taikinan ollessa valmis nappaa se kulhosta ja vaivaa kevyesti jauhojen kanssa. Taiteile taikinasta suorakulmainen levy, rullaa se paketiksi ja taittele päät siististi. Aseta rulla saumapuoli alaspäin leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan. Ripottele hiukan jauhoja päälle, jätä lämpimään paikkaan ja anna kohota noin 45 mnuuttia.

Paista leipää 185 asteessa 35-45 minuuttia. Ota valmis leipä varovasti pois vuoasta ja jäähdytä kevyesti ennen tarjoamista. Tarjoa aamukahvin tai teen kera, marmeladilla, hillolla tai ihan voilla päällystettynä, aavistuksen lämpimänä.

*

Making this blueberry loaf for breakfast. I've made this before and it is one of my favorite breakfast breads, as the taste is really mild and holds all kinds of jellies and marmalades really well. And it is also good a couple days old, when you toast the slices and serve it with berries, honey and yogurt.

Share

Kommentit

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi

Mielettömän herkullisen näköistä!

Suvi sur le vif

Kiitos Jonna! :)

Richa (Ei varmistettu) http://veganricha.com

that blue is so gorgeous!

Suvi sur le vif

Those wild blueberries sure can be messy but they do produce beautiful color. :) And I just love your recipe, thank you for sharing!

Kommentoi

Ladataan...