Aamupalalla / At the breakfast table


Kesäkurpitsan fanina Innostuin kovasti tästä Jennie Cookin kesäkurpitsavoista, joka löytyy muutenkin mainiosta Food52:n Genious Recipes-arkistosta. Resepti on ihan turkasen yksinkertainen ja siihen tarvitaan vain paria raaka-ainetta. Kesäkurpitsa raastetaan raastinraudalla ja haudutellaan hitaasti oliiviöljyssä tai/ja voissa, jolloin se muodostuu pehmeäksi, voimaiseksi mössöksi. 

Käytin itse oliiviöljyä ja pari valkosipulinkynttä, jolloin valkosipuli hallitsi makua aika vahvasti. Lisäsin vielä mukaan tirauksen sitruunanmehua ja sumakkia, koska kuumat ilmat tarkoittavat hapanta meininkiä tässä köökissä. Valmis kesäkurpitsavoi on minusta parasta suoraan pannulta paahdetun leivän päällä, mutta se on hyvä lisuke leipään kuin leipään (esim. grilled cheese). Miksei myös pastan sekaan tai munakkaan joukkoon. 

Noin kilosta kesäkurpitsaa tulee puolet vähemmän valmista 'voita', eli viitisen desiä. Käytin itse 500 grammaa kesäkurpitsaa pienempään annokseen ja lorautin pannulle silmämääräisen annoksen oliiviöljyä. 

Kesäkurpitsavoi

à 1 kg raastettua kesäkurpitsaa
0,5 dl oliiviöljyä tai voita
1-2 valkosipulinkynttä, 1-2 salottisipulia tai yhdistelmä molempia
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
(Sitruunanmehua, sumakkia)

Raasta huuhdeltu kesäkurpitsa raastinraudalla ja valuta raastetta hetken siivilässä. Purista vielä enimmät nesteet pois kesäkurpitsasta ennen paistoa.

Lämmitä oliiviöljy/voi pannulla keskilämmöllä ja kuullota pieneksi hienonnettu salottisipuli ja/tai valkosipuli kevyesti. Kippaa mukaan valutettu kesäkurpitsa ja paista miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta halutessasi esimerkiksi sitruunalla, sumakilla tai tuoreilla yrteillä. Kesäkurpitsavoi on valmista, kun seos on pehmoista ja ihan kevyesti karamellisoitunutta. 

*

I got excited about this zucchini butter recipe by Jennie Cook and made it for breakfast for August mornings to come.

 

 

Share

Kommentit

Heavenly bakings/ Henna (Ei varmistettu) http://heavenlybakings.blogspot.fi

Sun blogi on yhdellä sanalla sanoen ihana! Ja kuvat ovat harvinaisen hienoja.
Aamupala-postausta aina odotan, kunhan vain saisi aamulla toteutettuakin näitä hyviä ideoita ;)!

Henna/ http://heavenlybakings.blogspot.fi

Suvi sur le vif

Kiitos kaunis Henna! Suosittelen vaikka tarttumaan noihin jogurtti-ideoihin, ne on todella nopeita valmistaa. :) Varsinkin marjat + lemon curd + kreikkalainen jogurtti on ihana yhdistelmä. Tai paahdetut mantelit hunajan ja jogurtin kanssa. 

Lauraii (Ei varmistettu)

Onko tämä siis tarkoitus syödä samantien lämpimänä, vai onko hillon tapainen säilyke? :)

Suvi sur le vif

Sanon tähän, että kokeile miten maistuu :) Tykkään tästä itse leivän päällä lämpimänä, mutta söin kesäkurpitsahilloa myös salaatin päällä kylmänä ja maistui yhtä hyvältä. Tuosta hillosta ja säilykkeestä vastaan vielä alempaan kommenttiin ->

Suvi sur le vif

Eipäs kun nyt menin helteestä sekaisin, eihän alla ollutkaan toista kyselyä. Eli alkuperäisessä ohjeessa sanotaan, että tämä säilyy tosiaan tiiviissä (lasi)purkissa jääkaapissa parikin kuukautta. Itse kyllä kyseenalaistan tämän, koska noin 2,5 desiä valmista mössöä ja se muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä eivät minusta tee hillottua säilykettä. Ehkä jos valmiin kesäkurpitsavoin peittäisi vielä oliiviöljyllä, jolloin pinta ei pääsisi homehtumaan. Mutta itse säilyttäisin tätä muutamasta päivästä reiluun viikkoon ja tekisin mieluummin pienempiä eriä. Maistuukin hiukan raikkaammalta! 

lauraii (Ei varmistettu)

Tein taas tätä, kun sain lahjaksi parit zucchinit. Sain myös mangoldia ja silppusin sitä mukaan ison keon. Hyvää on. Tulin muistuttamaan, jos on unohtunut, kuinka hyvää. :)

Tiina G (Ei varmistettu) http://www.fannijakaneli.com/

Aikas hauska idea. En ole nähnyt vastaavaa aiemmin. Entisenä kesäkurpitsojen kammoajana, olen löytänyt ne taas uudestaan - ja varsinkin tähän aikaan vuodesta todella herkullisia. Ihanaa elokuun alkua!

Suvi sur le vif

Minä kuulun niihin kesäkurpitsan rakastajiin, mies taas välttelee kyseistä vihannesta - paitsi pastan seassa. :) Tätä hän ei suostunut syömään ennen kuin piilotin sen kinkun ja juuston väliin leivän sisään. Ja tosiaan nyt kun kesäkurpitsaa saa pienenä ja kiinteänä, ne isot ovat aika hurjia: vetinen tekstuuri ja sellainen erikoinen maku. 

Kommentoi