Aamupalalla / At the breakfast table

 

Näin ohjeen jasmiiniteessä haudutetuista päärynöistä ja innostuin keittelemään omani mausteisessa, syksyyn sopivassa chaiteessä. Tosin sade näyttää häipyneen ainakin muutamaksi päiväksi, mutta nämä päärynät maistuvat hyviltä myös aurinkoisena aamuna. Käytin jo aiemmin vilauttamiani, äidiltä saatuja päärynöitä, mutta miniatyyripäärynät olivat jo hiukan liian ylikypsiä. Kaupan kiinteät vonkaleet ovat hyviä haudutukseen: kuoren saa ilman päärynän muussaantumista pois, sekä kodan kaivertamisen jälkeen päärynää jää enemmän jäljelle.

Sokeri kannattaa säätää omaan makuun ja maistella tulosta (muista kuitenkin jäähdyttää lientä ennen kuin pistät kuumaa sokerilientä suuhusi). Jos et pidä makeasta, sokerin voi myös jättää pois, varsinkin jos päärynät ovat erityisen makeaa sorttia. Voit myös korvata sokerin hunajalla, vaahterasiirapilla tai agavesiirapilla. 

Päärynät voi tehdä jo illalla valmiiksi jääkaappiin ja lämmittää kevyesti aamulla. Lusikoi niitä aamupuuron tai jogurtin päälle, granolan tai myslin mukaan, tai esimerkiksi pannukakkujen seuraksi. Voit myös kokeilla niitä vaikka chiavanukkaan kanssa tai syödä sellaisenaan liemen kanssa. Liemi kannattaa ottaa talteen ja käyttää päärynöiden kanssa, miksei myös hyödyntää leipomiseen tai ruoanlaittoon. 

Päärynöiden haudutusliemeksi voi valita hyvin myös täysin erityyppisen teen, esimerkiksi valkoinen tee, vihreä tee ja vaikka jasmiinitee ovat kevyempiä, hienovaraisempia vaihtoehtoja chaiteelle. Mukaan voi myös sujauttaa erilaisia makuaineita, kuten sitruunan kuorta, paloiteltua inkivääriä, mausteita tai vaikka sitruunaruohoa. 

Mausteiset, hauduteut päärynät (kahdelle)

5 dl vettä 
2 rkl chaiteetä (tai 2 pussia)
0,5-1,5 dl sokeria tai vielä enemmän, jos sisälläsi asuu sokerihiiri
2 kanelitankoa 
2 keskikokoista päärynää

(Tarjoiluun pähkinöitä ripoteltuna päärynöiden päälle)

Kuori ja halkaise päärynät, koverra siemenkota lusikalla pois. Kiehauta vesi kattilassa, lisää teelehdet tai teepussit ja hauduta 3-5 minuuttia, riippuen teelaadusta ja halutusta vahvuudesta, eli maistele parin minuutin välein. Jos käytät teelehtiä, siivilöi tee astiaan ja kaada takaisin kattilaan. Jos käytät teepusseja, ongi ne tässä vaiheessa pois liemestä.

Lisää haluttu määrä sokeria ja kevyesti veitsen kannalla nuijitut kanelitangot teeveteen. Lämmitä höyryäväksi, anna sokerin sulaa sekoittelemalla kevyesti ja aseta päärynät kellimään liemeen. Lämmön kannattaa antaa olla sen verran hiljaisella, että vesi ei poreile rajusti vaan päärynät saavat kypsyä rauhassa liemessä. Jos liemi kiehuu hurjaa vauhtia, voivat päärynät hajota ja saat päärynäsoppaa. Päärynät ovat niiden omasta kypsyysasteesta riippuen valmiita, kun ne tuntuvat pehmeiltä veitsellä hellästi pistäessä. Voit tarvittaessa kääntää päärynät kypsymisen aikana 1-2 kertaa. 

*

Poached pears with chai tea. These scent your kitchen with the most wonderful, autumnal odor. Perfect with traditional things like morning porridge, pancakes, yogurt or maybe with some chia pudding. 
 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä kuva saa taas kerran kuolan valumaan. Mulla ei ole yhtään kokemusta suomalaisista päärynöistä. Tekisi mieli kasvattaa oma puu. Maistuvatko ja kypsyvätkö ihan kuin omenatkin?

Keitin tänä aamuna ison purkillisen omena-inkiväärihilloketta. Se on tällä hetkellä mulle ainut, oikea omppuhillo. Inkivääri ja lime antavat mukavasti potkua.

Suvi sur le vif

Voin puhua vain tuon meidän äidin päärynäpuun puolesta. Siitä tulee aika pieniä kavereita, joiden hedelmäliha ei ole ihan niin mehevää ja kosteaa kuin kaupallisten päärynöiden. Lisäksi nuo kyseiset päärynät tuntuvat suussa paikoitellen välillä hassusti 'tanniiniselta', eli kuivattavat hiukan suuta. 

Nopsaan googlettamalla päärynäpuita on aika montaa lajiketta, jotkut ovat kirpeämpiä ja jotkut makeampia. Mutta nuo ainakin kypsyvät omenoiden tapaan loppukesästä ja maistuvat, no, ihan päärynälle. :) 

Tuulia / Uusia tuulia (Ei varmistettu) http://uusiatuulia.fi/

Oi, kuulostaa ihanalta. Rakastan chai-teetä ja inspiroidun aina resepteistä, joissa sitä hyödynnetään. Olen tehnyt uunissa haudutettuja kanelipäärynöitä aamupuuron kaveriksi, mutta seuraavaksi aion kokeilla tätä. Kiitos vinkistä!

Kommentoi