Aamupalalla / At the breakfast table

Ladataan...

 

 

Söin tänään aamiaiseksi yön yli mässääntynyttä kaurapuuroa. Olen yrittänyt jo muutaman kerran tehdä ns. overnight oats-puuroa, mutta kun ei vaan mene alas. Jääkaappikylmä, rakeinen ja kitalakeen lahjakkaasti tarttuva meininki ei iske, eikä varsinkaan tänä aamuna, jolloin lumiräntää tuli vaakatasossa alas taivaalta. 

Bon Appetitilta löytämäni ohje ihan älyttömän herkulliseen portugalilaiseen kananmunapaistokseen onkin paljon, paljon parempi vaihtoehto räntään ja kylmään, tosin ei ehkä kiireiseen arkiaamuun. Koska Isänpäivä on sunnuntaina, suosittelen tekaisemaan tätä isälle ja kattamaan pöytään paljon tuoretta, rapeaa leipää. Ohjeeseen ei tule lihaa, mutta mukaan sopisi hyvin mausteinen chorizo-makkara, jos haluaa oikein kunnon meininkiä. Vaikka kananmunat, tuorejuusto ja vielä raastettu juustokin tuovat jo reilusti täyteläisyyttä. 

Alkuperäisessä reseptissä oli hiukan reilumpaa annostelua, vähensin itse chilin ja valkosipulin määrää ja vaihdoin tuoreen oreganon kuivattuun. Ohjeessa mainitaan paprikajauhe, mutta mukaan sopii mielestäni paremmin pieni hyppysellinen mietoa savupaprikaa. Paistoksen päälle raastettiin ohjeessa myös aika kasa juustoa, mutta minusta ihan kevyt kerros riittää, jolloin juusto ei peitä vihannesten makua niin paljoa. Kypsiä tomaatteja on hiukan vaikea löytää tähän aikaan vuodesta, voit korvata ne hyvin rasiallisella makeita kirsikkatomaatteja. 

Portugalilainen kananmunapaistos

3 punaista suippopaprikaa
1 iso punasipuli
2 isoa tomaattia tai rasiallinen kirsikkatomaatteja
3 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua oreganoa
1 kuivattu pieni peperoncino, tai maun mukaan chilijauhetta/tuoretta chiliä
6 rkl ricottaa tai maustamatonta tuorejuustoa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 tl paprikaa (tai veitsenkärjellinen mietoa, savustettua paprikaa)
1-2 dl raastettua, kovaa juustoa kuten parmesaania, pecorinoa tai cheddaria
Tuoretta basilikaa
Oliiviöljyä

(Tuhdimman paistoksen saat, kun lisäät mukaan 100 grammaa chorizo-makkaraa heti alussa paprikoiden kanssa pannulle.)

Huuhdo ja viipaloi suippopaprikat ohuiksi suikaleiksi. Siivuta kuorittu punasipuli ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi. Lämmitä pannulla oliiviöljyä ja lisää paprikat ja punasipulit pannulle yhdessä kuivatun oreganon kanssa. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä noin kymmenisen minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet aavistuksen väriä.

Lisää joukkoon pilkotut tomaatit, ohueksi silputut valkosipulinkynnet, paprikajauhe ja kourallinen revittyä tuoretta basilikaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Paistele 15-20 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kauttaaltaan pehmeitä ja pannulle tullut neste on melkein hävinnyt. Voit tarvittaessa lisätä lämpöä hiukan, jotta neste häviää. Jos lyöt kasvikset mehuineen vuokaan kananmunien kanssa, tuloksena on varsin vetinen paistos. Maista ja mausta kasviksia tarvittaessa lisää, mutta muista että juusto lisää paistoksen suolaisuutta.

Lämmitä uuni 200C asteeseen ja ota uunivuoka valmiiksi. Voit halutessasi öljytä vuoan kevyesti oliiviöljyllä. Kaada kasvikset vuokaan ja tee lusikalla kuusi koloa kasvisten sekaan. Lisää koloihin ruokalusikallinen ricottaa tai maustamatonta tuorejuustoa, ja riko näiden päälle 6 kananmunaa. Ripottele päälle raastettu juusto ja lykkää uuniin. Anna paistoksen muhia uunissa, kunnes valkuaiset ovat asettuneet mutta keltuaiset ovat vielä pehmeitä: n. 10-15 minuuttia. Tarvittaessa vielä enemmän, jos et halua valuvia keltuaisia. 

Ripottele paistoksen päälle tuoretta basilikaa ja tarjoa paahdetun maalaisleivän kanssa. Parasta on, kun kunnolla paahdetulle leivälle kauhaisee hiukan tuorejuustoa, hiukan kasviksia ja taiteilee pehmeän keltuaisen vielä päälle ja yrittää syödä sotkematta. Tarjoa lisänä hyvää kahvia/teetä ja tuoremehua.

*

It was snowing today, and I tried to eat overnight oats for breakfast. The cold, mushy porridge didn't do the trick for me, (many tries with those overnight oats, still no luck, just yuck) and I craved something warming. Then I ran into this Bon Appetit recipe for Portugese Baked Eggs. Perfect comfort breakfast for a day with wet, icy things coming down from the sky. 

 

 

 

Share

Kommentit

Jaana K

Melkein kuin shakshuka, mutta juustoisempi – ei voi olla huono lisäys! :)

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Tämä tosiaan muistuttaa shakshukaa rakenteeltaan (tomaatikastikkeessa hyydytetyt kananmunat), mutta makumaailma on erilainen, kun fiilikset ja mausteet otetaan eri osasta välimerta :) 

saarah
visual diary

Miten teet overnight oatsit? Mä olin pitkään samalla linjalla, kunnes kehittelin hyvän reseptin ja nyt oon 2,5kk syönyt joka aamu vaan tuorepuuroa :)

Tietty täytyy myöntää et tää sun tekele näyttää vähän herkullisemmalta!

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Täytyy heti ensimmäisenä myöntää, että olen todella huono syömään puuroa, ainoastaan kaurapuuro menee kuvusta alas. Eli emme voi ehkä tässä tapauksessa syyttää overnight oatseja, vaan niiden tekijän makumieltymyksiä :)

Olen tehnyt puurot sekä maitoon, veteen, mehukiisseliin, että jogurttiin (viimeksimainittu oli ehkä paras tekeleistä) ja sekoittanut sekaan niin erilaisia pähkinöitä, viljoja, kvinoaa kuin marjojakin. Mut vielä on tosiaan löytämättä sellainen versio, jonka saan alas kakomatta. Minkäslainen versio sulla on? 

saarah
visual diary

mä oon peruskaurapuuron vihaaja, mut tuorepuurokäännynnäinen:

http://www.lily.fi/blogit/visual-diary/tuorepuurohurahdus-ja-asiaa-marjoista

kantsii käyttää pikapuurohiutaleita (ne pikkupussit) niin koostumuksesta tulee hyvä :)

 

Kommentoi

Ladataan...