Aamupalalla / At the breakfast table

 

Minulla on usein menossa joku kausi, jolloin kaipaan tietynlaisia ruokia. Kesällä se on usein italialainen, talvella taas jylläävät itämaiset maut. Munakas on yksi helpoimmista varioitavista aamiaisista ja sen saa helposti (ainakin semi) aasialaistyyliseksi lykkäämällä mukaan kevätsipulia, paahdettua seesamiöljyä ja chiliä. Vihreät kasvikset rouskuvat sopivasti suussa, chili antaa kevyttä poltetta ja seesamiöljy tuo syvyyttä. 

Sivuhuomautuksena: kirjoitan usein reseptiin jonkun tietyn määrän tuoretta chiliä, mutta oikeasti määrä riippuu omasta mausta ja chilien tulisuudesta. Ostan yleensä paketillisen peruspunaisia chilejä, jotka voivat vaihdella tulisuusasteeltaan peruspaprikasta hurjaan polttoon. Tänään aamulla osuin supertuliseen yksilöön ja kuljin puolet päivästä suu turvoksissa. Kannattaa siis maistaa varovasti ennen kuin viipaloit turkasesti chiliä munakkaaseesi. 

Parsakaalin tilalla voi mainiosti käyttää myös esimerkiksi ohuita vihreitä papuja, ituja, sokeriherneitä tai pak choita. Paistinpannulla höyryttäminen on oma tapani valmistaa parsakaali, näin ei tule ylimääräistä tiskiä ja lyhyt kypsymisaika takaa sen, että parsakaalit pysyvät mukavan vihreinä. 

Aasialainen munakas

1/2 keskikokoisesta parsakaalista
2-3 vartta kevätsipulia tai pala purjoa
1 rkl raastettua inkivääriä
1,5 tl paahdettua seesamiöljyä
3 kananmunaa
1 tl soijakastiketta
1/2 hienonnettu chili
Paahdettuja seesaminsiemeniä

 

Huuhdo ja leikkaa parsakaalista nuput erikseen. Halkaise nuput yhteen tai kahteen kertaan. Huuhdo ja leikkaa kevätsipuli tai purjo ohuiksi siivuiksi. Poista chilistä tarvittaessa siemenet ja leikkaa ohuen ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne ottavat väriä itseensä ja alkavat pomppia iloisesti pannusta pois. 

Kaada seesaminsiement pois kuumasta pannusta ja heitä mukaan parsakaalit ja 1 dl vettä. Laita kansi paistinpannun päälle ja höyrytä parsakaaleja pari minuuttia kannen alla. Nappaa kansi pois, nouki parsakaalit lautaselle odottamaan ja kaada tarvittaessa loppu vesi pois, jos se ei ole ehtinyt haihtua. Vähennä lämpöä ja pyyhkäise pannua tarvittaessa. Lorauta pannulle öljyä ja kippaa mukaan kevätsipuli/purjosilppu. Anna sipulien pehmetä kevyesti, mutta vältä ruskistamista. Lisää pannulle inkivääri ja seesamiöljy, pyöräytä niitä kevyesti pannulla.

Riko kananmunat kulhoon, lisää 2 rkl vettä, ripaus suolaa ja vatkaa haarukalla sekaisin. Kaada kananmunaseos pannulle, pyörittele ja kaavi kevyesti lastalla siksakkia, jotta kananmuna hyytyy tasaisesti. Voit laittaa tässä vaiheessa lämmön minimiin ja kannen päälle, jotta munakas saa hyytyä rauhassa loppuun ja kohoaa aavistuksen ilmavaksi. 

Kippaa munakas lautaselle, kaada päälle parsakaalit ja jos haluat, ripottele hiukan kevätsipulisilppua, seesaminsiemeniä ja chiliä päälle. Nauti soijakastikkeen ja chilikastikkeen kanssa, jos kaipaat lisätulisuutta.

*

Right now I seem to be wanting all foods Asian inspired. I seasoned my breakfast omelette with sesame oil, ginger and chili and served it with leek and broccoli. 

 

 

 

Share

Kommentit

Hannele/Täyttä Elämää (Ei varmistettu) http://hannele78.blogspot.fi

Nälkähän tässä tulee aamutuimaan! Kivaa perjantaita sinulle :)

Suvi sur le vif

Kiitoksia Hannele, huikkailen täällä hiukan myöhässä terkkuja ja toivottelen aurinkoista tiistaita. :)

Katjakokko (Ei varmistettu) http://www.katjakokko.com

Jep, aasilaiset ja erityisesti intialaiset maut ovat talvella parhautta. Pakko suositella kirjaa The Complete Indian Regional Cook Book. Kuola valuu selatessa ja kokattavaa riittää koko pitkäksi talveksi. Jos siis pidät intialaisista mauista.

Suvi sur le vif

Hei kiitos paljon suosituksesta Katja! Tykkään hurjasti intialaisesta ruoasta ja kokkaan sitä itse usein, mutta täytyy myöntää että ruokani mukailevat mallia 'heitetään vähän kaikkia mausteita ja katsotaan mitä tulee', eli aikamoista kakofoniaa. Eli olisi kyllä aika opetella kunnon intialaisen kokkaus! 

Kommentoi