Fenkolijumi / Shaved fennel salad

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Minun pitäisi ajatella (ja tehdä) tällä hetkellä kaikkea jouluista. Mutta ajatuksia häiritsee fenkoli, joka tuuppaa mielestäni kaiken jouluisen joka kerta, kun laitan aivoni ajatteluasentoon. Tein tätä salaattia viime viikolla, ja taas tämän viikon maanantaina. Ja kun tein tätä kuvaa, päädyin siihen päätökseen, että tarvitsen lisää fenkolia. Saan tosin syödä salaattini yksin, koska mies ei pidä fenkolin mausta tai sen raa'asta tuntumasta suussa.

(Mielessä ovat muuten myös hunajapomelot, koska ostin kaupasta yhden. Googlailin vähän hölmistyneenä heräteostostani, ja nyt en osaa myöskään ajatella muuta, kuin thaisalaattia pomelolla. Söin pomelosta puolet, ja kokeilin lopusta marmeladia, taas keskiyöllä. )

Fenkolisalaattiin ei ole kunnollista ohjetta. Nappaat vain 1 tai kaksi fenkolia, peset ne ja vedät vihanneskuorijalla tarvittaessa kuoresta pois tummentumat. Kuoren saa myös kätevän ohueksi, uloin kerros saattaa olla vähän puinen. Sitten otat annoksen kärsivällisyyttä, ja joko mandoliinin tai terävän, ison veitsen. Tai sen vihanneskuorijan. Veistele fenkoli niin ohuiksi suiroiksi kuin saat ja nosta suirot isolle lautaselle. Jos fenkolillasi on vihreitä lehtitupsuja, hienonna ne mukaan. 

Valele fenkolit hyvällä, hedelmäisellä oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja ropsauksella sormisuolaa. Raasta tai veistä vihanneskuorijalla päälle parmesaania ja mausta mustapippurilla. Sekoita, anna tekeytyä hetken huoneenlämmössä ja syö. Jos fenkolisi sattuman jäämään vähän paksunpuoleisiksi, tämä tekeytyminen pehmittää niitä hiukan.

Fenkoli on tässä yksinkertaisimmillaan, mutta voit myös kokeilla yhdistelmiä fenkoli+avokado+feta, fenkoli+paahdetut mantelit+greippi+pecorino, fenkoli+tilli+kylmäsavulohi tai vaikka fenkoli+omena+varsiselleri+saksanpähkinä.

*

I'm addicted to shaved fennel salad. My version consists of thin strips of fennel, parmesan, olive oil, lemon juice, salt and freshly ground pepper. Simple, yet so addictive. 

 

Share

Kommentit

Kiitos ihanista inspiraation aiheista ja resepteistä! Löysin blogisi muutama kuukausi sitten ja tuntuu välillä siltä kuin joku lukisi omia ajatuksiani - niin yhteen menevät aiheet välillä. Se tunne, kun päättää tehdä yhden asian hyvin ja nauttia siitä kaikessa rauhassa - kuvasi ja reseptisi vangitsevat tämän.
Nauratti myös tuo pomelopakkomielle, koska olen nyt pari viikkoa metsästänyt Thaimaassa parasta yam some o -reseptiä. Kävin jopa kokkikurssilla väsäämässä yhden version, mutta kaikki ovat vähän erilaisia. Luulin jo alkavani ymmärtää, mikä voisi toimia parhaiten, mutta aamupalalla tuli tänään taas yksi, tyystin erilainen pomelosalaatti vastaan. Laitan reseptin, jos pääsen johonkin lopputulemaan asian kanssa ;)

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Kiitoksia sinulle pitkästä kommentistasi ja sen aiheuttamasta hyvästä mielestä täällä päässä. :) Odotan jo tuota yam some o -reseptiäsi: huikkaa ihmeessä, kun se on hyppysissä!

annemi

Fenkoli on kyllä ihanaa, olen vasta oppinut tykkäämään siitä. Eilen Pastorissa tarjoiltiin vasikanposken kanssa todella hyvää fenkolisalaattia :) 

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Vasinkanposki ja fenkolisalaatti kuulostavat aika ihanilta! Minä olen löytänyt tänä talvena hedelmät salaatissa -meiningin, heittelen sitruksia nykyään lautaselle jo viikottain. Lapsuudesta on tullut se ananas ja kiinankaalitrauma, eli en aluksi oikein pystynyt sulattamaan esimerkiksi appelsiinia suolaisessa seurassa.

Kommentoi

Ladataan...