Kääretorttu / Finnish classic

Ladataan...

 

Kääretorttu on suomalainen klassikko joka löytyy varsin monesta kahvipöydästä. En itse niin välitä kääretortusta joten en ole ikinä päätynyt leipomaan kyseistä leivonnaista. Ihailimme äidin juhannusruusuja ja pohdin ääneen että olisi kiva käyttää niitä koristeena johon meidän äiti totesi, että pyöräytetään nopeasti kesäinen kääretorttu tuoreilla mansikoilla. Hän oli aavistuksen pöyristynyt kun selvisi että en osaa tehdä kääretorttua. No nyt osaan. Myönnetään tosin että mokailin taikinaa tehdessä (jonka äiti tietysti haukankatseellaan huomasi) mutta lopputulos oli silti niin hyvä että minäkin innostuin santsaamaan. Kesällä, tuoreilla mansikoilla ja ruusuilla on taikansa. Meinaan kyllä käydä perinteisten ohjeiden kimppuun, jotta meidän äidin ei tarvitse ihmetellä mukulansa puuttuvia leipomistaitoja.

Parasta kääretortussa on että se on tosiaan nopea ja yksinkertainen (on se, kröhöm) tehdä ja lopputulosta voi varioida erilaisten täytteiden kanssa. Kun mustikat kypsyvät, aion tehdä kääretortun mintulla, mustikoilla, jogurttivaahdolla ja lemon curdilla. Odotan sitä jo nyt.

Kesäinen kääretorttu à la Äiti

4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (voit korvata toisen perunajauhoilla, näin tulee varma lopputulos)
1 tl leivinjauhetta


2 dl kuohukermaa
3 rkl kreikkalaista jogurttia
Maun mukaan sokeria ja vaniljaa (sokerina tai tankona)


Sulatettuja pakastemarjoja, valuta marjoista liika mehu pois.
Sokeria (ja halutessasi kookoshiutaleita) sekä tarjoiluun tuoreita mansikoita ja mahdollisesti kukkia

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin ja kääntele jauhoseos kevyesti mukaan taikinaan. Voit toki halutessasi sihdata jauhot. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaiseksi ja ohueksi levyksi. Lykkää uuniin ja paista 6-10 minuuttia tai kunnes torttupohja alkaa olla vaaleanruskea. Muista vahtia, tämä kaveri palaa nopeasti.

Sulata ja valuta pakastemarjat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mukaan jogurtti sekä vanilja.Vaahto saa olla aika tiukkaa koska jogurtti löysentää sitä mutta älä vatkaa voiksi asti.

Ripottele leivinpaperiarkille hienosokeria ja kookoshiutaleita. Kumoa kääretorttupohja papereineen sokeriarkin päälle ja anna jäähtyä hetken. Äidin vinkki: levitä kostea keittiöpyyhe torttupohjan päälle jotta se irtoaa paperista paremmin ja pysyy kosteana. Irrota pohja paperista ja levitä sen päälle jogurttivaahto ja lusikoi marjaseos päälle. Kääri torttu paperin avulla rullaksi ja pistä jääkaappiin toviksi tekeytymään. Tässä tortussa on muuten sen verran täytteitä, että sitä on turha yrittää väsätä liian tiukalle rullalle tai täytteet pursuavat ulos, tee siis löyhä ja komean kokoinen rulla. Reseptin tulos muistuttaakin melkein enemmän rullattua kakkua kuin sitä tiukkaa pientä kääretorttua, jonka kaupasta saa ostaa.

Koristele rulla tuoreilla mansikoilla ja esimerkiksi juhannusruusuilla tai orvokin kukilla. Nauti. Santsaa. Juo kahvia. Ihaile Suomen kesää.

*

Me and my mother made a classic finnish coffee table pastry. In finnish it's called 'kääretorttu' which basically means rolled cake. We served it with berries and yogurt-cream mixture in the middle and decorated with Burnet rose and fresh strawberries. To me it was the epitome of midsummer in a tiny, beautiful little package.

Psst. I don't usually translate recipes in english because the posts would be super long with all my babble but if you'd like to have the recipes translated, just give me a shout and I'll do so in the comment box.

 

Share

Kommentit

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

upea upea upea! nam nam nam!

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu)

Oih, tulipa jotenkin ihan sellainen kesäinen rauhallinen kahvihetki mieleen. Lomaan on vielä 2,5 viikkoa, ja odotan sitä jo kuumeisesti. Minäkään en ole itse tehnyt pitkään aikaan kääretorttua, mutta tuo sinun versiosi mustikoilla kuulostaa kyllä superhyvältä. Heti alkoi tehdä mieli leipoa :D

Mariela (Ei varmistettu)

This look so fantastic and so good, incredible!!

x

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Tämähän tarkoittaa nyt sitä, että juhannuksena on ryhdyttävä kääretorttuhommiin! APUA miten makoisan näköistä!

Jutta / Kootut murut (Ei varmistettu)

No siinä on kyllä epäilemättä kaunein kääretorttu, jonka olen nähnyt!

kao kao
Kao Kao

Voi miten kauniita kuvia, tykkään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yhdyn kyllä ihan täysillä edellisiin kommentoijiin! Niin kaunista ja herkullisen näköistä! :) Olen taas tässä aamutuimaan miettinyt, että mitä sitä leipoisi - kauhea kuume kun olisi. Ja tuo mustikkakääretorttu inspiroi niin kovin, että sellainen on kyllä tänään tehtävä. Tekisi mieli tehdä jo nyt, mutta täyteaineksen puuttuvat niitä mustikoita lukuunottamatta (pakasti on vielä pullollaan edellisvuoden mustikoita ja niitä pitäisi saada tuhottua pois...). Mutta onnistunut loppuhuipennus oli kyllä tuo "Nauti. Santsaa. Juo kahvia. Ihaile Suomen kesää.", tuli ihan väistämättä hymy huulille! Ihan loistava neuvo! :)

- Anni

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Tätä juhannuksena kahvin kanssa. Täydellistä, Suvi!

Suvi sur le vif

Kiitos kaunis armaat naiset - jos kääretorttu voisi punastua niin sen se olisi varmasti kehuistanne tehnyt. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommentoi

Ladataan...