Kesäpöydässä: grillistä / At summer table: grilling

 

Coco ehdotti katkarapuja ja niiden grillausta, muut syötävät säveltelimme mielen ja fiiliksen mukaan ruoanlaiton lomassa. Tarjolla oli siis marinoituja, grillattuja jättikatkarapuja, pehmeäksi ja makeaksi grillattuja naattisipuleita, grillissä paahdettua leipää sekä yrttisalaatti viikunoiden ja pistaasien kera. Mikään näistä ei vaadi sen enempää kokkausta ja kaikki ruokalajit nojaavat taas kerran siihen, että raaka-aineet ovat herkullisia ja tuoreita.

Marinoidut katkaravut:

Käytimme 500 gramman pussin valmiiksi kuorittuja, pakastettuja jättikatkarapuja, voit toki käyttää myös kuorellisia. Sulata katkaravut joko hitaasti yön yli jääkaapissa (suositeltavaa) tai nopeammin huuhtelemalla niitä viileän veden alla siivilässä. Taputtele sulaneet katkaravut kuiviksi ja pistä ne marinoimista varten kulhoon tai lautaselle. Käytimme marinadiin tuoretta minttua, sitruunan kuorta, paljon valkosipulia sekä suolaa, yhden sitruunan mehun ja öljyä. Sitruunan mehu tekee tosin taas tepposet ja kypsyttää rapuja, sen voi lisätä vasta lautasella. Raasta valkosipulinkynnet (käytä valkosipulia makusi mukaan) ja sekoita muut marinadin ainekset, kippaa katkarapujen sekaan ja pyörittele rapuset marinadissa niin, että kaikki ovat varmasti saaneet osansa mausta. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi, jos sinulla on aikaa niin marinoi vaikka yön yli. Valmistele grilli, ota ravut huoneenlämpöön ainakin varttia ennen grillausta ja pujottele kylmässä vedessä liotettuihin puutikkuihin, jotta niitä on helppo käännellä grillissä. Grillaa rapuja kuumassa grillissä molemmilta puolilta, ne ovat valmiita kun ravut ovat punaisia, lihan läpikuultavuus on kadonnut ja ravut ovat ottaneet aavistuksen väriä grillistä. Ravut tarvitsevat vain muutaman minuutin grillauksen, jotta ne pysyvät mehevinä eivätkä sitkisty. Tarjoile grillissä rapeaksi grillatun, hyvän leivän kera.

Grillatut naattispulit

Huuhdo mahdollinen hiekka pois sipulien pinnalta, kuivaa ja halkaise ne pituussuuntaan kahtia. Hiero sipuleihin öljyä ja mausteita; käytimme valmista yrttisekoitusta, mutta sipuleihin voi käyttää ainakin Provencen yrttisekoitusta, tuoreita yrttejä tai eksoottisemmin vaikka sumakkia. Sipulit grillataan miedolla lämmöllä, hitaasti, jotta sipulien makeus pääsee oikeuksiinsa. Sipulin ulkokuori muuttuu rapsakaksi ja mustuu mutta sisältä löytyy pehmeä, makea ydin. Sipuleille kannattaa ripotella vielä lisää hyvää oliiviöljyä, hiukan sormisuolaa ja puristaa aavistus sitruunaa päälle.

Yrttisalaatti viikunoilla ja pistaasilla

Salaatin pohjana voi käyttää mitä tahansa salaattia tai salaattisekoitusta. Meillä oli jo valmiiksi rucolaa, joten sekoitimme rucolan joukkoon kourallisen erilaisia yrttejä, leikkasimme salaatin päälle kypsiä viikunoita ja ripottelimme päälle pistaasin sydämiä, sormisuolaa ja oliiviöljyä. Balsamico puuttui mutta sitä kannattaa ehdottomasti lisätä mukaan. Tai balsamicosiirappia.

*

Coco and I also prepared marinated, grilled shrimps, grilled baby onions, toasted bread and a herb salad with figs and pistachios.

 

Share

Kommentit

miia484
Peperomia

Nuo grillatut jättikatkat näyttää todella hyviltä vaikken todellakaan tykkää mistään merenelävistä tai kaloista! 

Suvi sur le vif

Ja hyvältä maistuivat, kyllähän ne hiukan merelle maistuvat kun sieltä ovat kotoisin mutta nuo isommat ravut ovat aika 'lihaisia', ei siis missään nimessä niin kalaista makua kuin esimerkiksi simpukoissa.

miia484
Peperomia

Pitää varmaan ihan mielenkiinnosta testata :)

Hei (Ei varmistettu)

Mitenkä katkisten säilyminen? Olen aina käsittänyt, että ne pitää sulattaa nopeasti (= huuhtelu siivilässä kylmällä vedellä) ja syödä lähes saman tien. Ohjeessa niitä kuitenkin sulatellaan huoneenlämmössä pari tuntia ja marinoidaan jääkaapissa jopa yön yli?

Suvi sur le vif

Tutkiskelin aika kauankin näitä tietoja ennen kuin uskalsin vastata tähän kommenttiin, etten vaan latele liperiä. Tuolloin lauantaina sulatimme niitä tosiaan 1-2 tuntia, taputtelimme kuivaksi ja pistimme jääkaappiin marinoitumaan noin tunniksi, koska aikaa oli vain iltapäivä.

Useimmissa samankaltaisissa ohjeissa marinointia tosiaan kehoitetaan jatkamaan yön yli jääkaapissa, jotta maut tarttuvat rapuihin kunnolla ja sitä suosittelisin itsekin. Jos pilaantuminen (varsinkin kesällä) huolestuttaa niin huuhtelisin nopeasti kuvailemallasi tavalla, taputtelisin kuivaksi ja iskisin ne sinne marinadiin. Tsekkasin myös muutaman tuotteen ohjeet ja pakastetuille tuotteille suositellaan jääkaapissa sulattamista hitaasti yön yli tai jos halutaan nopeammin niin esimerkiksi ravuille pari tuntia kylmässä vedessä liottamista.

Menen itse yleensä aika rennolla tuntumalla ruoanlaiton kanssa; jos ravut tuntuvat limaisilta tai ne haisevat epämiellyttävälle, on niiden paikka roskiksessa.

Eli omalla fiiliksellä ja käytännön järjen rajoissa siis :) Itse en enää grillaamisen jälkeen säilyttäisiä rapusia montaa päivää jääkaapissa vaan suosittelisin tekemään sen verran mitä tulee syötyä ja syömään heti pois.

 

Suvi sur le vif

Muutin nyt kuitenkin vielä blogipostauksen muotoa vastauksen jätettyäni, etten aloita mitään epidemiaa. Jääkööt meidän sulattelut omiksi keinoiksi mutta ei yleiseksi suositteluksi :)

Marieerika (Ei varmistettu)

Kaikki sun tekemät ruoat näyttävät niin hyviltä, että jos perustaisit ravintolan olisin vakioasiakas :)

P.S Jos saatte siitä chilistä satoa, niin kannattaa varoa nenän niistämistä chilin käsittelyn jälkeen... jää ikävä kirvely nenään pitkäksi aikaa :D

Suvi sur le vif

Mun stressinhallinnalla ja yleisellä hutiloinnilla ei varmaan kyllä ravintolaa pidettäisi pystyssä:) Ja olen saanut oman nenänikin kirvelemään chilin kanssa. Ja silmät. Ja kaikki sormenpäät kun tein paholaisenhilloa ja silputin monta vahvaa chiliä.

Kommentoi