Lempimauste / Dukkah spice

Ladataan...

 

Minulla on tapana jumittaa ruoka-aineissa ja mausteissa, joista pidän. Sain mieheltä juuri kiellon käyttää säilöttyjä sitruunoita ihan joka paikassa, ja tein taas viime kesänä löytämääni dukkah-mausteseosta, johon jäin pahasti koukkuun. Yllätin itseni viimeksi syömästä tätä maustetta jopa suoraan lusikalla purkista kesäyön pikkutunneilla. 

Dukkah on egyptiläinen mausteseos, johon ei ole yhtä reseptiä, vaan paahdettuja pähkinöitä, mausteita ja yrttejä voi sekoittaa oman mieltymyksensä mukaan. Tyypillisesti dukkahia käytetään oliiviöljyn kanssa dippinä leivälle ja vihanneksille, mutta olen itse mieltynyt siihen salaatin päällä. Alhaalla on perusohje, joskin myönnän, että mittaat kaikki aika mututuntumalla. Jaan vielä 3 erilaista salaattireseptiä, jotka ovat omat suosikkini dukkahin kanssa.

Pidän seoksesta, johon tulee manteleita, hasselpähkinöitä, juustokuminansiemeniä, korianterinsiemeniä, seesaminsiemeniä, mustapippuria, suolaa ja aavistus sokeria. Mukaan voi näiden lisäksi kokeilla esimerkiksi kuivattua minttua tai oreganoa, za'atar-seosta, mustia sipulinsiemeniä, fenkolinsiemeniä tai erilaisia pähkinöitä, kuten pinjansiemeniä. 

Dukkahin juju on käyttää kokonaisia mausteita ja pähkinöitä, paahtaa ne tuoksuviksi ja ja murskata sitten seokseksi. Vältän itse valmiiksi jauhettuja tai murskattuja mausteita ja pähkinöitä, koska niiden maku on yleensä hävinnyt jauhamisen mukana. Suosittelen myös kaikkien mausteiden ja pähkinöiden paahtamista erikseen, jotta kaikki paahtuvat sopivaksi, mausteet palavat ennen kuin esimerkiksi mantelit ovat paahtuneet.

Ohjeella tulee viitisen desiä valmista seosta. Kovin isoa satsia ei kerralla kannata tehdä, koska maut häviävät pikkuhiljaa pois. Säilytän itse dukkahia jääkaapissa lasipurkissa, jotta pähkinöiden rasvat eivät härskiinny. Seos säilyy maistuvana kuukauden verran.

Dukkah (reilu 5 dl valmista seosta)

2 dl manteleita
2 dl hasselpähkinöitä
1 dl seesaminsiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl juustokuminansiemeniä
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl suolaa + 1 tl sokeria tai maun mukaan

Paahda pähkinät ja mausteet tuoksuvaksi keskikuumalla pannulla, varo polttamasta. Murskaa kaikki morttelissa tai tehosekoittimessa ja sekoita keskenään. Säilytä purkissa viileässä.

 

*

Dukkah is my very favorite condiment to summer salads. 

 

 

 

 

Share

Kommentit

Sugarpie (Ei varmistettu)

Minun mies kielsi myös säilöttyjen sitruunoiden käytön meidän keittiössä :) Taisin laittaa liikaa yhteen kanaruokaan.. Vielä kiehtoo tuon ruoka-aineen käyttö, kunhan löytyisi sopiva resepti..

Suvi sur le vif

No multa on vieläkin kokeilematta käyttää sitruunaa uunissa paahdettujen perunoiden kanssa, se kuulostaa aika hurjan hyvältä! Sitruunat ovat hyviä myös ihan couscousin ja kvinoan kanssa salaatissa, plus salaatinkastikkeen seassa. 

eepos

Oi, tätä on testattava pikimmiten! Paahdetut pähkinät ovat heikkouteni, ja mausteet varmasti vievät ne toiselle levelille. Miten en ole tajunnut, että dukkah-seosta voisi tehdä itse, kun jotkut reseptit sitä vaativat. 

Suvi sur le vif

No dukkah on kyllä tosiaan sieltä helpoimmasta päästä valmistaa, minultakin kesti tovi tajuta, että eihän se vaadi mitään ihmeellisiä aineksia tai käyntiä sadassa eri erikoiskaupassa. :) 

Saya (Ei varmistettu)

Loistava resepti! Meinasin lusikoida koko satsin suoraan suuhuni. Seuraavaksi teen ne säilötyt sitruunat, joita olen niin pitkään suunnitellut tekeväni.

Suvi sur le vif

Jee, kannustan täällä kovasti! :) Mulla on just toinen sitruunasatsi valmistumassa kaapissa, mies saa varmaan slaagin kohta.. 

katjakokko (Ei varmistettu) http://www.katjakokko.com

Tää on ollu niin monta kertaa to do-listalla, mutta nyt kyllä menee toteutukseen heti ens viikolla! Namm!

Suvi sur le vif

Noni, sitten vaan pähkinöitä paahtamaan ja murskaamaan! :) 

Paperitähti (Ei varmistettu)

Mikä pähkinä voisi parhaiten korvata maultaan tuon hasselpähkinän, kun se sattuu olemaan juuri se pähkinä jolle olen allerginen?

Suvi sur le vif

Hei Paperitähti! Hasselpähkinän voi korvata vaikka saksanpähkinällä tai pistaaseilla, dukkah on varsin salliva, mitä tulee erilaisiin pähkinöihin ja niiden suhteisiin. 

Lauraii (Ei varmistettu)

Kiitos taas ihanasta reseptistä. Päätin kokeilla sitä, mutta ulkomuisti petti ja kaapista löytyikin anista eikä kuminaa. :D Laitoin sitten sitä, syteen tai saveen. Hyvää tuli siitäkin. Sitähän voisi kehitellä kaikkia ihania omia pähkinäisiä mausteseoksia muutenkin.

On pitänyt myös kehua Trendissä olevaa palstaasi, tosi kivoja juttuja sulla ja myös ne Kirsikan kanssa yhdessä tehdyt ovat oikein kauniita ja oivaltavia. Huomaa, että on oikeasti mietitty ja nähty vaivaa niiden kaikkien eteen. <3

Suvi sur le vif

Korjasinkin tuonne ohjeeseen jo, eli ohjeen kumina on jeeraa, eikä sitä perinteistä suomalaista kuminaa. Mutta en mene sanomaan, etteikö perinteinenkin kumina sopisi - täytyy kokeilla itse miltä maistuu! Ja anis kuulostaa itseasiassa aika hauskalta tvistiltä.

Ja kiitoksia ihanasta palstapalautteesta, välitän Kirsikallekin. :)

Emilia M

Hmm, luin hätäisesti ja laitoin kuminansiemeniä, olisko siis pitänyt laittaa juustokuminansiemeniä?

Suvi sur le vif

Kirjoitin ohjeen näköjään myös hätäisesti, enkä tajunnut lisätä juusto-etuliitettä, eli juustokumina oli tässä se, jota ajettiin takaa. Tuleepahan taas tsekattua ohjeet vähän tarkemmin, ainakin hetken aikaa :)

Mutta mainitsinkin tuolla edellisessä kommentissa, että koklaan kyllä nyt itsekin ihan tavallista kuminaa. Dukkahiin voi pistää aika liberaalisti vähän sitä sun tätä. 

Emilia M

Tuli ihan hyvää tuolla tavallisellakin kuminalla! Se on oikeastaan mun keittiössä harvinaisempi tuote kuin jeera. Mut tätä tehdään varmaan uudestaankin ja silloin kokeilen juustokuminaa.

Ps. tein äsken välipalaleipiä, päälle avokadoa ja avokadon päälle kerros dukkahia. Hyvää! Kiitos reseptistä :)

Kommentoi

Ladataan...