Porkkanasoppa / Carrot soup

Ladataan...

 

Ystäväni tarjoili tätä porkkanakeittoa minulle ja olin alkuun hiukan epäileväinen, koska kyseinen soppa ei ole ikinä kuulunut suosikkiruokiini. Porkkanakeitto on jotenkin ylimakeaa ja samalla suolaista joka hämää minua - mikään määrä mausteita ei ole saanut siitä suuhuni sopivaa. Mutta tässä keitossa olikin kuminaa. Ja kuminaa näköjään tarvitaan jotta minäkin tykkään porkkanakeitosta. Tästä taitaa muuten lähteä into kokeilla kuminaa muihinkin porkkanaruokiin.

Selvyyden vuoksi muuten: kuminalla voidaan tarkoittaa joko erityisesti pohjoismaissa ja slaavilaisessa keittiössä käytettävää kuminaa (engl. caraway) tai sitten varsinkin intialaisessa keittössä käytettävää roomankuminaa, toisilta nimiltään jeera tai juustokumina (engl. cumin.) Tässä reseptissä viittaan siis ensiksimainittuun kuminaan. Kumina vivahtaa anikseen ja se aniksen maku jotenkin huijaa ainakin minua ja häivyttää porkkanan makeutta. Pidän tämän keiton kanssa välttämättömänä myös kunnon lusikallista hapanta, pehmeää turkkilaista jogurttia.

Alkuperäinen resepti on Koti ja Keittiö -lehdestä, minä koin keittoa valmistellessa, että 3 ruokalusikallista sokeria oli ainakin omien porkkanoideni makeuden takia aivan liikaa. Ja minulla ei myöskään ollut ruskeaa sokeria joten ajattelin luovasti ja lurautin aavistuksen tummaa siirappia mukaan. Laitoin myös vain yhden kasvisliemikuution ja maustoin keittoa loppuvaiheessa suolalla. Kehoitankin malttamaan sokerin ja suolan kanssa, maistamaan melkein valmista keittoa ja maustamaan vasta lopussa. Alla siis resepti omilla muunnelmillani.

Mausteinen porkkanasosekeitto

1 kg porkkanoita

2–3 sipulia

1 1/2 tl kuminansiemeniä

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl chilirouhetta

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio tai vastaava määrä kasvisfondia

Maun mukaan suolaa ja ruokokidesokeria tai vaikka tummaa siirappia

Loraus kermaa

Tarjoiluun paksua, turkkilaista jogurttia

Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit. Paahda kuminansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla hetki. Jos et halua kokonaisia kuminansiemeniä hampaisiin, voit murjoa siemenet hienoksi morttelissa. Minä henkilökohtaisesti tykkään niistä pienistä anispommeista keiton seassa.



Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkanat ja sipulit ja kääntele hetki. Lisää chilirouhe ja kuminansiemenet. Kääntele hetki. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä, kunnes porkkanat ovat kypsiä, noin 15–20 minuuttia. Leikkasin itse porkkanakuutiot hiukan reilun kokoisiksi ja järkevä ihminen olisi pitänyt kannen päällä jottei vesi pääse haihtumaan. Lisäsin loppuvaiheessa noin puoli desiä ruokakermaa lisänesteeksi ja pyöristämään makuja.



 Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna keitto (jos se pääsee jäähtymään) ja tarjoa ranskankerman tai luonnonjogurtin kera.

*

My friend made this carrot soup and I loved it instantly, though I usually do not prefer soup made of carrots. My mind was turned because there was toasted caraway seeds in the soup. The seeds cut off the sweetness of carrots really nicely and made the soup taste rich. A big lump of creamy and sour yogurt on top and it's a really nice, winter dish.

Share

Kommentit

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

Kumina (se perinteinen, ei jeera) on niitä harvoja makuja, jotka eivät millään istu omaan suuhuni. Monissa ruisleivissäkin silloin tällöin on jämiä kuminasta, ja voi kauhistus, jos sellaisesta onnistuu haukkaamaan. :)

Suvi sur le vif

Riikka: mietinkin että pitäisikö ohjeessa mainita varoitus kumina-inhoajille :-) Kuminan maku on kyllä sellainen viha/rakkaus -juttu.

Pretty Ginghamin Tanja (Ei varmistettu) http://prettygingham.blogspot.fi/

Minulla on sama ongelma porkkanakeittojen kanssa, liian makeaa, jotenkin se makeus täyttää suun ja äklöttää. Porkkanalaatikkokin on tuntunut vähän tympeältä aina, nyt jouluna sain kuitenkin hyvää. Pitänee antaa porkkanaruoille mahdollisuus. Raaka porkkana sen sijaan, nam!

Suvi sur le vif

Tanja: joo se äklötys kuvaa hyvin myös mun tuntemuksia. Olenkin nauttinut porkkanasta lähinnä porkkanakakussa tai muffinsseissa. Ei pöllömmät tavat kyllä nauttia:) Ja raaka porkkana on hyvää, edellytyksenä tosin mehukas ja maistuva yksilö.

Pirita

Tämähän tuli kuin tilauksesta, kiitos! Just eilen puhuttiin miehen kanssa, että koetetaanpa etsiä jostakin kiva porkkanakeittoresepti kokeiluun. Mulla ei ole mitään mielipidettä kuminasta, ja mies syö vaikka pieniä kiviä, joten tätä testataan. Tomaattikeiton makeuden taitan kasalla raejuustoa, samaa vois varmaan kokeilla tämän kanssa.

saarah
visual diary

täällä yksi kuminan suuri ystävä! kuminaleipä on aivan ihanaa.

uudenvuoden lupaukseni oli alkaa kokata eväät töihin edes pari kertaa viikossa, eli tää keitto menee kokkauslistalle varmasti :)

Suvi sur le vif

Pirita: no hyvä että osui just sopivaan saumaan! Tomaattikeitto on muuten mulle kanssa hiukan kova pala, pitänee etsiä joku ohje joka nappais omaan makuun. Mysi Lahtisen tomaattikeittoa on pitänyt tehdä viime vuodesta asti mutta pitää ensin odottaa lipstikkakautta.

saarah: no on kyllä, voispa itse kehitellä vaikka kuminanäkkäriä! Pitää ottaa sekin to do-listalle.

Pretty Ginghamin Tanja (Ei varmistettu) http://prettygingham.blogspot.fi/

Mysi Lahtisen tomaattikeitto on lempparini! Harvassa ruoassa tykkään valkopippurin mausta, mutta tuossa kombinaatiossa se on ihana. Ja se lipstikka, ah!

Suvi sur le vif

Tanja: sultahan se idea taisi muuten tulla siihen lipstikkakeittoon! Vahtaan nyt innoissani sitä touko-kesäkuuta kun lipstikka alkaa puskea äidin kasvimaalta.

cinneamon (Ei varmistettu)

Mä taas teen porkkanasopan pikkasen huijaten, keittelen porkkanoi ja sipulei ja laitan sekaan jonkun sellasen beefkuutioliman (ei siis mitään kasvissoppaa), tiedätte varmaan mitä tarkoitan. Ja sitten blenderiin ja sekaan purkki creme fraichea ja jotain vihreää. NAM. Kasvisruoka tarttee usein sen umamin, minkä toisaalta varmaan sienistä sais. Mutta hyvää on, ja tarjolle jotain valkosta juttua ja tuoretta vihreää, persiljaa, korianteria, mitä milloinkin!

Suvi sur le vif

cinneamon: otanpas sun vinkin talteen, kiitoksia!

Pirita

Piti vielä tulla kommentoimaan, että tuo porkkanakeitto on nyt testattu ja erittäin hyväksi havaittu! Oli todella hyvää, raikkaan raejuuston kanssa nautittiin. :) Tämä pääsee reseptivihkoon, kiitos! 

Suvi sur le vif

Pirita: kivaa että tykkäsitte! Netistä olen viimeaikoina bongaillut porkkanakeittoa johon on sekoitettu pehmeää vuohenjuustoa. Kirpsakka juusto voisi myös olla aika kiva porkkanan sokerin taittaja :)

Kommentoi

Ladataan...