Punainen salaatti / Radicchio salad

Ladataan...

 

En ole tainnut tätä edes vielä blogissa mainita, mutta talon oston myötä muutimme pois ihanasta Turusta. Siirryimme lähemmäs kotikontuja, eli Uuteenkaupunkiin. Ei paha valinta, sillä tämä kaupunki on meren rannassa ja vielä täynnä järviä, eli sielu ja ruumis lepäävä täällä enemmän kuin mainiosti.

Täytyy kuitenkin myöntää, että olen asunut isommissa kaupungeissa jo sen verran monta vuotta, että olen muuttunut aavistuksen hemmotelluksi tarjonnan suhteen. Turussa pikkuruisesta lähikaupastani sai lempiespressoani (joka on siis perushalpaa italialaista, ei edes mitään erikoista) ja totuin etnisten kauppojen ja Stockmannin läheisyyden valikoimiin. Olen kuitenkin kotoisin kylästä, jossa oli yksi ainut pieni lähikauppa. Äkkiä se ihminen vaan mukautuu, ehkä en kohta kaipaa enää mitään sen erikoisempia juttuja. Tosin olen kyllä varmasti päässyt liiaksi kaiken hyvän makuun. Takaisin on hankalaa palata, kun tietää mitä menettää. 

Ramppaan Turussa kuitenkin yhtenään työkuvioiden puolesta ja tällä viikolla riehaannuin valikoimista ihan täysin. Ostin esimerkiksi jumalaista kreetalaista oreganoa Ruohonjuuresta. Oreganoa on minusta muuten kahta lajia: joko todella hyvää, tai sitten todella pahaa ja vanhanmakuista. Keräsin ahneena koriin vielä ensimmäiset veriappelsiinit (!), vuohenmaitofetaa ja punasikuria. Ja sitten improvisoin raaka-aineista salaattia lautaselle, joka ei kyllä ole vaikeaa maistuvilla raaka-aineilla. Mutta jos lähikaupasta ei löydy edellämainittuja raaka-aineita, nappaisin mukaan perusfetaa, ottaisin hyllyltä salaattisekoituspussin (jossa on hyvällä tuurilla punasikuria) ja yrittäisin valkata painavimmat ja kauneimmat appelsiinit. 

Tarvitset kahdelle kimpaleen fetajuustoa, pari veriappelsiinia ja puolikkaan punasikurin. Napsauta uuni 225C asteeseen, lorauta uunivuoan pohjalle oliiviöljyä ja iske feta öljyn päälle. Ripauta mukaan kunnolla oreganoa ja lisää pari halkaistua valkosipulinkynttä öljyyn.

Odottaessasi uunin kuumentumista voit rakentaa salaattipedin. Paahda kourallinen auringonkukansiemeniä (tai esimerkiksi manteleita tai pinjansiemeniä) kuivalla pannulla, mausta ripauksella suolaa. Huuhdo, kuivaa ja revi punasikuri suuhun sopiviksi paloiksi. Leikkaa veriappelsiinista viipaleet pois päistä ja veistä kuoret irti terävällä pienellä veitsellä niin, että valkoista osaa ei jää hedelmälihaan. Viipaloi appelsiini ohuiksi ympyrän muotoisiksi siivuiksi. Voit myös kuoria appelsiinin tavallisesti ja hakkeloida palasiksi.

Kippaa sikurit, appelsiinit ja appelsiinien mehu kulhoon tai lautaselle, sekoita. Kun uuni on kuuma, lykkää feta sinne 10-15 minuutiksi tai kunnes valkosipuli ja oregano alkavat tuoksua (tai feta näyttää pahaenteisen sulavalta).

Ota feta pois uunista, anna jäähtyä viitisen minuuttia ja siirrä palasina salaatin joukkoon. Varo kuumaa öljyä! Lusikoi osa öljystä salaatin mukaan, lisää auringonkukansiemenet mukaan ja sekoita. Loput öljyt ja fetan murenet kannattaa kalastaa paahdetulla leivällä pois vuoasta. 

*

This very, very good salad consists of blood oranges, radicchio and goat feta cheese roasted with oregano and garlic.

Pour some olive oil into a oven pan, put your feta block on top of the oil, sprinkle generously with dried oregano and add 1-3 peeled and halved garlic gloves. Roast in a hot oven about 10-15 minutes or until the oregano and garlic are scenting the air (or the feta is starting to melt alarmingly).

Wash, dry and chop up the radicchio. Peel the blood oranges with a sharp, tiny knife so that you peel off all the white pith. Slice into rounds and mix up with radicchio slices, make sure that you also use the liquid that comes from the blood oranges.

When the feta is ready, mix it in while being cautious with the hot oil. Add some oil in too, it is very good. And dunk some toasted bread in the leftover oil and feta crumbles, it is extra delicious. For two you need a couple blood oranges, half from a medium sized radicchio and one block of feta cheese. 

 

 

Share

Kommentit

_Sini_ (Ei varmistettu) http://myblueandwhitekitchen.com

Onnea uuteen kotiin ja kaupunkiin! Tämä talvinen salaatti näyttää ihanalta - valoa ja väriä pimeään, harmaaseen talveen.

Suvi sur le vif

Kiitoksia Sini! :) 

Sini/Nautiskelle (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Oi, ihanan näköinen salaatti! Myös minä hamstrasin veriappelsiineja (Lidlistä), ja 1,5 kilon pussi hujahti parissa päivässä. Aivan älyttömän hyviä! Pitää hakea niitä heti lisää... Minäkin teen ruokaostokseni yleensä jättimarketissa, joten pienemmissä kaupoissa tulee yleensä valikoiman kanssa ongelmia. Tosin, nyt esimerkiksi noita veriappelsiineja ei vielä ole ollut kummassakaan läheisessä jättimarketissa... Pidän kyllä enemmän hiukan pienemmissä kaupoissa asioinnista, mutta valikoima saisi olla vain parempi :)

Suvi sur le vif

Jos saan valita, ramppaan itse ajan kanssa monessa pienessä kaupassa ja sitten päälle vielä Lidlissä. Etniset kaupat yrtteineen ja halpoine papuineen ovat heikkouteni. Ja no, onhan se Stokkan herkku aika ihana. Ja täällä on kanssa kulho taas veriappelsiineja täynnä, meinaan hillota nekin kyllä vielä talteen. 

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://villainkeri.com

Voihan pökerrys miten kaunis salaatti! Ja kiitos vaan veriappelsiinivinkistä, en ollut huomannutkaan. Tähän aikana vuodesta minulla on aina kamala himo sitrushedelmiin, klementiinejä on mennyt paljon mutta ilman muuta vaihdan ne veriappelsiineihin jos niitä jo saa :)

Onnea uuteen kaupunkiin.. eli Uuteenkaupunkiin, hehee! Se on kyllä kaunis paikka etenkin kesäisin. Näytähän meille lisää teidän uutta taloa, olen kiehua uteliaisuudesta!

Suvi sur le vif

Lupaan vilautella taloa enemmän! En ole ollut nyt valoisalla ajalla ollenkaan kotona pariin viikkoon, eli kotikuvaus on ollut paitsiossa. Ja on tämä kyllä aika ihana pikkukaupunki, lapsuuden maisemia itselleni. Mutta talvella todella hiljainen. 

Cosy home

Wau, mahtavaa! Hei onnea tosi paljon ja aivan ihanalta näyttää uudessa kodissanne, vaikka pieniä paloja vain vilahdellut. :) Hei saanko mä pliiiis tulla kylään joku kerta, kun liikun siellä? <3 

Saija

Suvi sur le vif

No tottakai saat tulla visiteeraamaan! Laitan vaikka sähköpostia kun oot tulossa (kesalainen.suvi@gmail.com) niin vaihdetaan numerot ja sovitaan tarkemmin. :) 

Kotopuolen Ginger (Ei varmistettu) http://kotopuolessa.com

Fetaa voisin murtaa palasina vaikka kuinka monen ruuan päälle. Herkkua. Nyt tuijotan silmät pyöreinä näyttöä: "fetan voi valmistaa uunissa sulavaksi". Voi taivas, nyt aukeni uusi maailma. Huomenna kauppaan.

Suvi sur le vif

Olen tehnyt fetaa uunissa myös niin, että käärin sen leivinpaperiin ja viskaan kunnon kasan yrttejä, mustapippuria ja öljyä päälle. Mutta lämmin feta on kyllä niin käsittämättömän hyvää! 

Konnis (Ei varmistettu)

Kiitos upeasta blogistasi. &lt;3 Mikä on tuon mainitsemasi espresson merkki? Olen vasta aloittelija espresso-hommissa ja perushalpa italialainen kuulostaa pieneen budjettiin sopivalta!

Suvi sur le vif

Juon arkena Lavazzaa, se on sellainen musta pahvipakkaus. :) Opin juomaan mokkapannulla keitettyä kahvia Italiassa, jossa käytimme muistaakseni aina sinipunaista Lavazzan crema e gustoa. Näistä tehty espresso on varsin pehmeää ja saatankin usein tehdä vähän liian tujun kupillisen. Mutta jos haluaisin oikein pirun hyvää kahvia, kääntyisin varmaankin esimerkiksi Turun kahvipaahtimon puoleen ja nappaisin juuri jauhettuja kahvilaatuja. Ne ovat ihan käsittämättömän hyviä! 

Konnis (Ei varmistettu)

Kiitos kattavasta vastauksesta. :)

kaari3 (Ei varmistettu) http://wondersbykaari.com

Mehevännököinen raikas salaatti! Laakealla vadilla jopa vierasvaraa.

Suvi sur le vif

Olen melkein sitä mieltä, että salaatti kuin salaatti on oiva vierasvara, kun sen läväyttää laakealle, isolle lautaselle ja miettii hiukan esillepanoa. :) 

Kommentoi

Ladataan...