Punajuurikakku / Beetroot cake

Ladataan...
Suvi sur le vif

Taisin mainita ensimmäisessä postauksessani jotain yksinkertaisista ja helpoista resepteistä.. Tämä resepti on kyllä helppo, se vain vaatii hiukan aikaa, monta sotkettua kippoa, vatkailuja, erotteluja ja sulattelua. Mutta valmis kakku on todellakin kaiken vaivan arvoinen. Jopa makeita leipomuksia välttävä parempi puoliskoni santsasi kakkua - otan sen henkilökohtaisena voittona!

Alkuperäinen resepti on Nigel Slaterin kirjasta Tender. Törmäsin tähän reseptiin kuitenkin ensin David Lebovitzin blogissa ja sen tietää, että ohje on hyvä jos molemmat herrat voi liittää reseptiin.

Kyseessä on siis punajuuresta ja suklaasta koostuva kakku. Ja tosiaan, tämä on vahvasti suklainen, mutta ei liian makea. Juuri sopivasti sesongissa oleva punajuuri antaa pehmeän ja kostean rakenteen. Päälle levitelty crème fraiche on täydellinen, kakkua raikastava ja suklaisuutta taittava lisä. Unikonsiemenet ratisevat myös varsin varsin ilahduttavasti hampaissa.

 

This post is about Nigel Slater's moist chocolate beetroot cake from the book Tender. But first I found this recipe from the blog of David Lebovitz and had a growing urge to try it out. It's a good thing that I did, because the cake is as delicious as you could imagine. You can find the recipe in english here.

 

Muutamia omia huomioitani

* Ohjeen mitat ovat grammoissa, joka on varsin yleistä leivonnassa. Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, älä lannistu vaan muunna grammat deseiksi; internetistä löytyy monia muunnostaulukoita, joista on helppo katsoa vastaavat mitat.

* Ohjeessa käytetään (ruskeaa) hienosokeria, joka on erityisesti tarkoitettu leivontaan. Minä pistin mutkat suoraksi ja käytin tavallista valkoista sokeria, toimi loistavasti myös näin.

* Lue ohje huolellisesti läpi ja tee etukäteisvalmisteluja, näin homma pysyy helposti kasassa ja missään vaiheessa ei mene sormi suuhun. Jos sinulla ei ole tehosekoitinta jolla soseuttaa punajuuret, tee kuten minä ja käytä raastimen hienoa terää. Punajuuriseoksen ei tarvitse olla täydellisen tasaista.

*Punajuuret on kätevä keittää vaikka päivää ennen ja jäähdyttää rauhassa.

Ohje:

250g punajuuria (keitettynä, kuorittuna ja raastettuna)

200g tummaa suklaata (suklaapitoisuus 70%)

4 rkl kuumaa espressoa (tai vahvaa kahvia)

200g huoneenlämpöistä voita

135g vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta (tummaa, makeuttamatonta)

Kukkurallinen teelusikka leivinjauhetta

5 kananmunaa

190g ruskeaa hienosokeria
(tai tavallista valkoista)

Tarjoiluun crème fraichea ja unikonsiemeniä

Kakku aloitetaan valmistamalla punajuuret. Huuhdo, keitä pehmeiksi, valuta, jäähdytä ja muussaa punajuuret taikinaa varten.

Voitele 20 cm irtopohjavuoka kevyesti voilla ja peitä pohja ympyrän muotoon leikatulla leivinpaperilla. Aseta uuni 180°C asteeseen.

Sulata pieniksi paloiksi veistelty suklaa vesihauteessa (sopiva kulho kattilan päälle, jossa kevyesti poreilevaa vettä.  Älä anna veden osua kulhon pohjaan.) Älä sekoita suklaata vaan anna sen sulaa rauhassa. Kun suklaa on melkein sulanut, kaada päälle kuuma kahvi ja sekoita kerran.  Tiputtele pieniksi kuutioiksi leikattu voi suklaaseen ja paina palaset kevyesti suklaaseen, anna sulaa rauhassa.

Sekoita yhteen jauhot, leivinjauhe ja kaakao. Erottele kananmunat ja aseta valkuaiset isohkoon kulhoon.

Sekoita keltuaiset kevyesti sekaisin omassa kipossaan vaikka haarukalla. Ota sulanut suklaa-voi-kahviseos pois vesihauteen päältä, aseta pöydälle ja sekoita tasaiseksi. Jätä seos jäähtymään muutamaksi minuutiksi. Sekoita keltuaiset tehokkaasti ja nopeasti jäähtyneeseen suklaaseokseen. Sekoita mukaan punajuurisose.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri lopuksi vaahdon joukkoon. Kääntele (hellästi mutta tehokkaasti) valkuaisvaahto suklaapunajuuriseokseen. Sekoita lopuksi mukaan jauho-kaakaoseos.

Kaada kakkutaikina voideltuun irtophjavuokaan ja työnnä uuniin toiseksi alimmalle tasolle, laskien lämpö 180 asteesta 160 asteeseen. Paista noin 40 minuuttia. Kakun pitäisi jäädä keskeltä ihanasti hytkyväksi kun vuokaa heilauttaa kevyesti.

Kakun jäähdyttyä kunnolla, irrota reunat vetämällä veistä vuoan reunoja pitkin. Älä yritä irrottaa kakkua kuumana vuoasta.

Tarjoile paksuina paloina, crème fraiche -kuorrutteen ja unikonsiementen kera.

 

Share

Kommentit

PauliinaL (Ei varmistettu) http://lounatuulia.blogspot.com

Oi, näyttää täydelliseltä. Pitää joskus kokeilla!

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

PauliinaL ja Lorelai: hurraahuuto sille että innostuitte reseptistä! :) Ja porkkanakakku, sekin on taivaallista!

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä mitä tapahtui, mutta mulla ei koko taikina tuohon 20cm vuokaan mahtunut!? Toivottavasti ei uunissa kuohu yli, huomenna sitten makutuomio ;D

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Vierailija: tarkistin sekä ohjeen että oman vuokani koon. Nigel neuvoo tosiaan käyttämään ohjeessa 20 cm irtopohjavuokaa jolloin kakusta tulee korkea ja näyttävä, minä käytin 26 cm irtopohjavuokaa jolloin omastani tuli tuollainen lättänä piirakka. Ja vuokaan jäi reilusti tyhjää tilaa joten koko taikinan pitäisi kyllä mahtua myös siihen 20 sentin vuokaan.

Pistän tosin aina irtopohjavuokaa käytettäessä vuoan uunipellille, jotta mahdolliset kuohumiset eivät sotke uunia. Miltäs kakku maistui? :)

vierailijamilli (Ei varmistettu)

Olipa hyvää, kiitos reseptistä! Makuhan vain paranee päivien mittaan :)

bööödi (Ei varmistettu)

Ihana blogi! Tästä tuli mun lemppari :) Ihania simppeleitä reseptejä, eikä mitään puoli kiloa voita ja sokeria ohjeita. NAM!

Suvi sur le vif

Joo ei täällä semmosii.. :) Tai no voita ja sokeria kyllä löytyy mut suht kohtuudella. Kiitos ihanasta kommentistasi!

Kommentoi

Ladataan...