Sadonkorjuusoppa / Harvest soup

Suvi sur le vif

Ensilumi satoi eilen illalla tänne Turkuunkin. Roikuin ikkunasta nenä tuulessa, fiilistellen kylmää ja hiljenevää kaupunkia. Tänään olen sitten parannellut niiskutustani lämmittävällä sopalla. Tartun usein loppusyksystä tähän keittoon, siinä on sopivasti lämpöä ja lohtua kylmiin ilmoihin.

Ohje ja määrät ovat varsin epämääräiset mutta pidän liikkumavarasta ja vaihtelen kasviksia ja niiden määriä oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Keiton makeus riippuu kurpitsalajikkeesta ja porkkanoiden määrästä, käytän myös aina jotain sitrushedelmää tuomaan hapokkuutta.

 

Paahdan melkeinpä aina kurpitsat kun teen niistä jotain, pidän uunituksen tuomasta makeudesta ja syvyydestä. Paloittelen siemenistä tyhjennetyt kurpitsat koosta riippuen noin neljään lohkoon kuorineen päivineen, heitän mukaan hiukan oliiviöljyä ja annan sihistä 225 asteessa kunnes kurpitsat ovat ottaneet kullanruskeaa väriä.

Annan lohkojen jäähtyä hiukan ennen kuin vedän lihat lusikalla soppaan muiden kasvisten seuraan. Jos et jaksa paahtaa, poista siemenet, kuori ja viipaloi kurpitsa pienemmiksi paloiksi muiden vihannesten malliin.

Ohje:

Noin kilo syksyisiä kasviksia kuorittuna ja paloiteltuna - käytin itse 500 g kurpitsaa, pari perunaa, yhden omenan ja neljä isoa porkkanaa.

Vettä

1 sipuli silputtuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Ruokalusikallinen korianterinsiemeniä murskattuna

1 kuivattu chili murskattuna / tuoretta chiliä hienonnettuna tulisuuden mukaan / cayennepippuria

Yhden appelsiinin mehu / sitruunan mehu / holautus appelsiinimehua

Purkki kermaa

Tujaus juustokuminaa

Suolaa ja mustapippuria

Kreikkalaista jogurttia tarjoiluun. Paahdetut mantelilastut ovat myös mahtava lisä. Tai raastettu appelsiininkuori.

Käsittele kasvikset ja paahda halutessasi kurpitsa uunissa. Lorauta kattilan pohjalle öljyä ja lisää mukaan murskatut korianterinsiemenet sekä chili. Lisää silputtu sipuli ja kuullota pehmeäksi. Nakkaa mukaan valkosipuli ja paloitellut kasvikset. Sekoita pari kertaa ja lisää mukaan noin 6 dl vettä sekä sitruksen mehu.

Anna porista kunnes kaikki ovat kypsiä. Surauta sileäksi sauvasekoittimella ja lisää mukaan kerma, juustokumina sekä suola ja pippuri. Maista; sopassa pitäisi maistua chilin kevyt polte, juustokuminan lämpö, sitrus ja kurpitsan makeus. Lisää tarvittaessa chiliä, suolaa tai vaikka sitä appelsiinimehua. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna tarvittaessa vedellä. Tarjoa lämpimänä, jogurtin kera.

 

Share

Kommentit

annemi

Upean värinen ja varmasti maukas soppa :) ihastuin myös ihanaan siniseen kulhoosi!

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

annemi: sellainen perussoppa peruspäivään :) Kulhot ovat miehen mummilta. He söivät pienenä keittoa aina näistä kulhoista ja minusta on hauskaa jatkaa perinnettä.

Kommentoi