Suklainen syksy / Tea time!

Ladataan...

 

Kaupallinen yhteistyö: Twinings

Twiningsin Earl Grey tuli elämääni melkein 12 vuotta sitten, kun silloinen poikaystäväni (ja nykyinen aviomieheni) joi ja juo vieläkin melkein pelkästään bergamotilla maustettua, tutusta keltaisesta boksista tulevaa klassikkoteetä. Twiningsin keltainen koppa löytyy meillä aina hyllyltä: mies pitäytyy tiukasti kiinni klassikossa, minä hairahdun myös maustettuihin teelaatuihin. 

 

 

Sain blogiyhteistyön merkeissä Twiningsiltä lähetyksen uutuusteemakuja, joista minä miellyin chaiteemakuihin (Indian Chai ja Vanilla Chai), mies ihastui Golden Earl Greyhin, jossa sitruunaista aromia on korostettu. Minua pyydettiin myös käyttämään teetä jossain reseptissä ja jostain syystä jumituin heti kakkuun. Minun oli pakko saada tehdä kakkua. Suklaista, chaiteellä ryyditettyä — ja vielä kuorrutettuakin.

Oheiseen reseptiin olen käyttänyt Twiningsin Indian Chaita, mutta Vanilla chai toimii varmasti yhtä hyvin. Tee ei jyrää kakussa, mutta pidän siitä, että sen maistaa mukavasti jälkimaussa. Olen muuten ennen kokeillut maustaa skonsseja teellä. 

Alla löytyvä resepti on mukaelma Clotilden kakusta. Taikinaan lisätty kesäkurpitsa tekee siitä kostean ilman hurjaa määrää voita ja kesäkurpitsa on vielä hetken aikaa sopivasti sesongissa. Lisään teetä sekä taikinaan, että uutan sitä kuorrutteeseen. Kakku ei ole hurjan makea, mutta kuorrutteen päälle ripotellut sormisuolahiutaleet korostavat suklaan täyteläistä makua. Kunhan et kippaa desikaupalla suolaa koristeeksi, muutama hiutale riittää. Voi olla, että liioittelin hiukan kuvan kakkupalassa.

 

 

 

Mausteinen chaisuklaakakku

300 grammaa (4 dl raasteena) kuorimatonta kesäkurpitsaa 
120 grammaa voita
2,5 dl ruskeaa sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl chaiteetä (Twinings)
1 kukkurainen dl sokeroimatonta tummaa kaakaojauhetta (Van Houten)
3 isoa kananmunaa
100 grammaa tummaa suklaata (väh 70%)
Sormisuolahiutaleita

Kuorrute

1 dl kuohukermaa
1 pussi chaiteetä
100 grammaa tummaa suklaata (väh. 70%)

Laita uuni kuumenemaan 180C asteeseen. Voitele voilla à 25 sentin* irtopohjavuoka tai à 22 sentin* neliövuoka. Myös perinteinen, pitkänmallinen leipävuoka käy, silloin on helppo käyttää leivinpaperia, jotta kakun saa nostettua helposti pois vuoasta. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Raasta kesäkurpitsa kulhoon esimerkiksi juustoraastimella. Pilko suklaa sopivan kokoisiksi sattumiksi.

Vatkaa sokeri ja pehmeä voi kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, vatkaten hyvin jokaisen välissä. Sekoita puolet jauhoseoksesta ja suklaapalat kesäkurpitsaraasteen kanssa yhteen niin, että kesäkurpitsat eivät ole yhtenä isona massana. Kääntele loput jauhoseoksesta nuolijalla munataikinaan. Kääntele kesäkurpitsainen taikina ja munataikina yhdeksi isoksi taikinaksi. Varo vatkaamista, jotta kakusta ei tule sitkeä.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja työnnä uuniin. Paista 40-50 minuuttia tai kunnes kakkuun työnnetty tikku tulee ilman raakaa taikinaa ulos. Ota kakku jäähtymään 10 minuutiksi, vedä veitsellä reunat irti kevyesti vuoasta ja irrota kakku vuoasta. Jäähdytä ennen kuorruttamista, voit myös skipata kuorrutuksen ja koristella kakun tomusokerilla.

Kuumenna kerma kattilassa, upota teepussi kermaan ja anna uuttua 10-15 minuuttia. Kuumenna kerma varovasti uudestaan ja tipauta hienonnettu suklaa siihen. Anna suklaan sulaa rauhassa, sekoita se sitten kerman kanssa yhteen niin, että muodostuu paksu kuorrute. Päällystä kakku kuorrutteella ja anna jäähtyä. Koristele sormisuolalla. Tarjoa, mielellään teen kera tietysti. 

* Myös isompi vuoka käy, silloin kakku ei ole niin korkea ja kypsyy nopeammin uunissa.

 

A chocolate and zucchini cake inspired by this recipe. I added chai tea and a chocolate ganache to spice things up.

 

 

 

 

Share

Kommentoi

Ladataan...