Tunnelmaa lasissa / Eggnog

Suvi sur le vif

 

En ole koskaan juonut munatotia, tai korjaan; en ennen tätä päivää. Munatotissa, eli Eggnogissa on kyllä ollut minusta aina sitä jotain. Eli sanoiksi puettuna vanhan ajan charmia. Varsinkin juotuna tyyliin sopivasta lasista. Yhdistän aina amerikkalaiset 50-luvun joululaulut, rätisevät takkatulet, ylikuorrutetut kuuset ja mistelit tähän juotavaan. Munatoti on varsin tymäkkä sekoitus kermaa, kananmunia ja alkoholia, minusta tämä kävisi melkein jälkiruoasta. Aion muuten kuurata munatotin ja Ella Fitzgeraldin joululevyn avulla keittiön kaakelit tänään. Jouluinen juotava ja laulut kun eivät taida sitä hommaa millään tavalla pahentaa.

Eggnog tarjoillaan kylmänä ja raastettu muskottipähkinäripaus koristeena. Koska olen päässyt vauhtiin jouluisten sitrusten kanssa, lisäsin alussa maitoon appelsiininkuorta, jonka toivoin taittavan juoman raskautta ja kyllähän se taittoi. Ja minusta rommi ja appelsiini ovat taivaallinen liitto. Lisäsin myös mausteita, vaikka ne eivät taida alkuperäiseen muntatotiin kuulua. Lue muuten ohje ajatuksella ja keskity tai saat aikaan munatotikokkelia kuten minä.

Munatoti eli Eggnog (kuudelle)


4 dl täysmaitoa
1/2 dl sokeria
Ripaus suolaa
4 munaa eroteltuna
1/2 dl rommia
(1 raastettu appelsiininkuori, ripaus vaniljasokeria, 1 kanelitanko ja 2 neilikkaa)
2 dl kuohukermaa
Raastettua muskottipähkinää

1. Kuumenna maito kiehumispisteeseen keskilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta maito halutessasi appelsiininkuorella, vaniljasokerilla, kanelilla ja neilikalla. Nappaa kuuma maito kattiloineen pois lämmöltä ja anna jäähtyä aavistuksen sen aikaa, kun vatkaat 4 munankeltuaista ja sokerin vaaleankeltaiseksi vaahdoksi.

2. Jos käytit mausteita, siivilöi ne pois maidosta tässä vaiheessa. Kaada noin puolet maidosta hitaasti munaseokseen samalla vatkaten. Jos kaadat kuuman maidon kerralla, keltuaiset kokkeloituvat.

3. Aseta kattila ja loppu maito takaisin levylle ja vispaa munamaitoseos hitaasti valuttaen kuumaan maitoon. Sekoita puisella kapustalla noin 3-5 minuuttia kunnes seos alkaa paksuuntua. Älä päästä kiehumaan tai saat taas kokkelia, kuten minä.

4. Ota seos pois liedeltä ja kaada mukaan rommi. Maista ja lisää tarpeen mukaan lisää rommia tai sokeria, jos siltä tuntuu. Anna seoksen jäähtyä hetken huoneenlämmössä tai sekoita sitä kylmässä vesihauteessa jos olet malttamaton. Aseta munatoti pakastimeen ja anna jäähtyä jääkylmäksi (älä silti jäädytä tai saat jäätelöä. Lopun voi tosin jäädyttää herkuksi jäätelöksi!)

5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kunnes muodostuu kovia piikkejä) ja kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon jäähdytetty munamaitoseos. Annostele lasiin ja raasta päälle muskottipähkinää. Tarjoile heti.

*

Making Eggnog with some grated orange zest and christmas spices. If you are looking for a good recipe, Saveur has one.

 

 

Share

Kommentit

Noo (Ei varmistettu)

Oi, eggnogia! Olen ystäväpiiristämme ainoa, joka on jo monta vuotta paasannut tuon juoman nerokkuudesta. Joku vuosi takaperin teinkin satsin pikkujouluihin - hyvää oli, mutta en vieläkään ole saanut suurta joukkioita käännytettyä totin puolelle.

Pirita (Ei varmistettu) http://www.domdom.fi

Itselläni on ollut jo vuosia tarkoituksena testata tuota joulujuomaa, vaan niin on vieläkin tekemättä... Maistui ilmeisesti vaivan arvoiselta? Tuliko charmantin jouluinen fiilis? :)

Ihana kuvakin. <3

Ronja / Eternal Sunshine (Ei varmistettu) http://spotlesshousewife.blogspot.com

Ah, miten ihanan näköistä, tykkään todella paljon kuvaustyylistäsi. Eggnogin ohjeita tuntuu olevan monenlaisia, mutta tämä näyttää todella hyvältä. Pitääpä kokeilla jouluna :).

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Noo: onhan se toti kyllä aika raskasta juotavaa - minusta enemmänkin nestemäistä jälkkäriä :-) Mutta tosiaan tarvitseeko sitä juodakaan litratolkulla, ei taida oikein sopia suomalaiseen pikkujouluun, jossa menekki taitaa olla viinaglögille.

Pirita: no kyllä maistui vaikka kiireessä sainkin aikaiseksi kokkelia ja meinasi mennä hermot. Opinpahan taas että kuumennetut kananmunat eivät sovi häsläykseen :) Ja kyllä tuli varsin charmantti olo, eriparisukissa ja kotiasussakin, hih! Ja kyllä Eggnogia pitäisi päästä jokaisen ainakin kerran maistamaan.

Ronja: kiitoksia kauniista sanoista! Monenlaisia tosiaan, suurin eri taitaa olla siinä että kuumennetaanko kananmunat vai ei. Esim tämä Nigellan versio on aika hyvänkuuloinen, jos haluaa tehdä simppelisti ja ilman kuumennuksia. Tai suosittelen toki minunkin versiotani, jos haluaa elää vaarallisesti ja kuumentaa kananmunia:) Herkullinen on lopputulos!

Vierailija (Ei varmistettu)

No hitsiläinen, jäi jouluna taas kokeilematta, mutta ei kai tuota laitonta ole uuden vuoden iltanakaan naatiskella - taidan ottaa tuon Nigellan version ettei tule kokkelia. Ja luonnollisesti eriparisukissa ja kotiasussa (ehkä vielä lisään papiliotit päähän)! :)

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Vierailija: mulla on aika usein eriparisukat jalassa, glamouri on täältä kaukana :) Ja Nigellan versio taitaa olla varmempi. Tai se ainakin antaa anteeksi enemmän häsäystä ja ei vaadi niin tiukkaa keskittymistä.

pirppura kalla (Ei varmistettu)

Munatoti ei ole joulujuomaa vaan talvijuomaa. Sitä tosin aletaan nauttimaan enemmän joulun alla. Lämmittävää vaikka laskiaisenakin.

Kommentoi