Yrtit purkkiin / DIY herb mixtures

 

Parasta juuri nyt: kotimaiset mansikat, huumaavasti tuoksuvat yrttipuskat ja itse tehdyt mausteseokset.

Turisin Trendin heinäkuun kolumnissani unelmankevyen mascarponemousse-mansikkakakkuhässäkän lisäksi muun muassa itsetehdystä yrttisekoituksesta. Käytin kolumnin ohjeeseen timjamia, oreganoa ja salviaa yhdessä appelsiininkuoren ja ohuen ohueksi leikatun valkosipulin kanssa. Tämä mauste on osoittautunut yhdeksi herkullisimmista kyhäelmistäni ikinä. Yritin säästää purkkia syksyyn mutta ei auta - jemmani hupenee hälyttävää vauhtia. Lisää yrttejä kuivatukseen!

Omat yrttisekoitukset ovat siitä mukavia, että yhdistelmiä voi kokeilla vapaasti ja soveltaminen on pelkkää plussaa. Aion itse vielä kokeilla rosmariinia ja kynteliä yhdessä sitruunankuoren kanssa, sekä syksymmällä meinaan tehdä metsäisen sekoituksen kuivatuista sienistä, katajanmarjoista, sekä timjamista. Oregano ja valkosipuli kuivattuna yhdessä ja ripoteltuna pizzan päälle olisi myös aika houkutteleva vaihtoehto.

Yrtit voi kuivattaa helposti kimpuiksi sidottuna tai leviteltynä ilmavasti sanomalehden päälle, mielellään hämärässä. Nopea tie valmiiseen mausteseokseen vie uunin kautta: yrtit ilmavasti leivinpaperin ja pellin kanssa 100C asteiseen uuniin. Seuraa tilannetta ja kokeile yrttejä parin tunnin päästä, jatkaen uunitusta niin kauan, että yrtit ovat rutikuivia. Uuniluukun väliin voi laittaa puisen kauhan, jotta kosteus pääsee haihtumaan pois, muista myös tsekkailla tasaisin väliajoin yrttien kuulumisia uunissa.

Yrttien lehdet voi toki nyppiä pois varsista ennen kuin ne kuivattaa, mutta minä en millään jaksa nyppiä esimerkiksi timjamin pieniä lehtiä. Kuivatankin koko yrtin varsineen päivineen ja murskaan yrtit morttelissa, jolloin varret on helppo noukkia pois. Yrttiseoksen voi murskata yhdessä merisuolan kanssa ja käyttää vaikka dry rubina erilaisille grillatuille lihoille, kalalle tai kasviksille. 

Oma mausteseokseni on varsin karkeaa valkosipuliviipaleiden ja kokonaisten salvianlehtien kanssa. Murskaan aina morttelissa palaset hienommaksi ennen käyttöä ja ripottelen mausteen ruokaan. Isompina paloina kuivatut yrtit, sitruksenkuoret ja valkosipulit pitävät myös makunsa vahvempana kuin valmiiksi jauhetussa seoksessa.

Jos käytät sitruksien kuoria (suosittelen lämpimästi!), kannattaa käyttää luomuappelsiineja tai sitruunoita. Ja kuivatessasi valkosipulia yhdessä yrttien kanssa tarvitset niin ohuita valkosipulin viipaleita kuin vain veitsellä saat aikaiseksi. Paksummat viipaleet eivät kuivu yhtäaikaa yrttien kanssa ja jos pistät yhtään kosteutta sisältävää valkosipulia (tai mitä tahansa) purkkiin, seoksesi on äkkiä homeessa. Valkosipulit voi kuivattaa myös erikseen, jolloin voit pidentää kuivatusaikaa uunissa. 

 

*

My favorite thing to do right now is making my own herb mixtures with different herbs with citrus zests and super thinly sliced garlic.

Sage+thyme+oregano+orange zest+ garlic is my favorite.

 

 

Share

Kommentit

Jo
jo

Jesh! Hässäkkä on virallinen ruokatermi, arvasin! ;)

Suvi sur le vif

Hässäkkä hyppäsi alitajunnasta tekstiä kirjoittaessani, eli olen varmaankin lukenut sen jostain ja nyt omin termin omaan käyttööni. Mutta kannatan kyllä hässäkkää ruokaterminä, se kattaa vähän kaikenlaista :))

Kommentoi