Ladataan...

 

Nappasin tämän nopean ja ah niin suomalaisen tillirieskaohjeen Glorian ruoka&viinistä. Taikinaan tulee ohjeessa spelttijauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja, minä korvasin nuo hiukan luovasti käyttämällä puolisen desiä ruisjauhoja, puolisen desiä ruisleseitä, desin täysjyvävehnäjauhoja ja desin tavallisia vehnäjauhoja. Voit myös käyttää pelkästään perusjauhoja, rieskaohjeet kun eivät helposti ota nokkiinsa. Puolitin myös alla olevan ohjeen, jolloin sain rieskoja kuutisen kappaletta.

Siinä on jotain niin perinteistä kun saa aamulla tuoretta leipää ja lasillisen kylmää piimää. Tuore tilli maistuu raikkaalta ja varsin kesäiseltä puraistessa rieskaa.

Nopeat tillirieskat (12-16 kpl)

4 dl spelttijauhoja

2 dl täysjyvävehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl leivinjauhetta (tai 1 tl leivinjauhetta ja ruokasoodaa kumpaistakin)

2 tl suolaa

4 dl piimää

75 grammaa sulatettua voita

2 tl hunajaa

2 dl hienonnettua tuoretta tilliä (tai 2 rkl kuivattua tilliä)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada piimä joukkoon. Sekoita voisula, hunaja ja tilli mukaan taikinaan. Nostele taikina kauhalla nokareiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele nokareet pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 8-10 sentin rieskoiksi.

Paista rieskoja 250 asteessa 10-15 minuuttia. Tarjoile lämpimänä voin kera.

Lisää aamupalajutustelua löytyy täältä!

*

I made these little breads with dill for breakfast. We call them rieska, they are basically unleavened flat breads, served warm with butter. They are easy and quick to make, here's the very Nordic inspired recipe for rieska with spelt flour, oats, buttermilk and fresh dill. You can play around with the recipe and use basically whatever flour you have in hand.

Dill breads (rieska, 12-16 little breads)

4 dl spelt flour

2 dl whole-wheat flour

2 dl rolled oats

1 tbs baking powder

2 tsp salt

4 dl buttermilk

75 grams of melted butter

2  tsp honey

2 dl chopped fresh dill

Mix the dry ingredients together. Pour in the buttermilk and mix. Add melted butter, honey and the (runny) honey and mix all ingredients together. The dough should be quite moist. Cover a baking tray with a sheet of baking paper and place the dough into dollops with a spoon on top of the paper. Pat with floured hands onto round little breads.

Bake the breads in 480 F / 250 C for 10-15 minutes. Serve warm with butter and and if you want, some cold buttermilk to drink.

 

Share

Ladataan...

 

Olen tehnyt lähiaikoina aika monta mokaa kokkaillessa. Marengit ovat maistuneet saippualle kun ruusuvettä lorahti liikaa, itsetekemä mozzarella kaatui hölmöön ajatusvirheeseen ja se jogurttikakun karamellikastikekaan ei syntynyt täysin ongelmitta. Mutta tämmöstä se on, harrastelijan keittiössä.

Nämä leipäset sen sijaan lasken aikamoiseksi ruokavoitoksi. Nappasin idean Nigel Slaterilta, joka vinkkaa leipien paistamiseen valurautaisella pannulla, jotta pinta saa kunnolla lämpöä ja savuista makua. Tein lisäksi vielä tomaattista 'tahnaa' ja revimme päälle pehmoista mozzarella di bufalaa. Kun kotona tuoksuu autenttiselta italialaiselta pizzerialta, hommat ovat hyvässä suunnassa.

Flatbread

Perustuu Paul Hollywoodin reseptiin

Vehnäjauhoja 500 grammaa (minulla taikinaan kyllä meni vähemmän, noin 350-400gr)

Suolaa 10 grammaa (n. 2 tl)

Kuivahiivaa 10 grammaa

Suolatonta voita 30g (tai käytä suolaista voita ja vähennä suolaa)

Vettä noin 3 dl

Tein muutaman muutoksen alkuperäiseen reseptiin ja teen oman taikinani hiukan takaperoisesti ja omalla tuntumalla. Sekoitan lämpimän, sulatetun voin ja lämpimän veden keskenään. Tämän jälkeen lisään mukaan hiivan ja suolan. Sekoitan ainekset keskenään ja aloitan lisäämään jauhoja alustaen samalla, kunnes taikina tuntuu vielä sopivan löysältä mutta ei enää tartu pahasti näppeihin. Vaivaan taikinaa 10 minuuttia ja laitan liinan alle kohoamaan noin tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. Alkuperäisessä ohjeessa jauhot, hiiva ja suola sekoitetaan keskenään lämpimässä kulhossa ja vettä lisätään pikkuhiljaa jauhoseokseen. Halusin kuitenkin itse vähentää hiukan jauhojen määrää joten se on helpompi tehdä lisäämällä vesihiivaseokseen jauhoja.

Taikinan noustua ilmat pyöritellään pihalle, taikina jaetaan 8-12 osaan riippuen halutusta valmiin leivän koosta ja kaulitaan ohuiksi ympyröiksi jauhojen avulla. Lämmitä valurautapannu keskikuumaksi ja kaada pannulle pieni loraus öljyä. Aseta taikinaympyrä kuumalle pannulle ja anna paistua, kokeillen parin minuutin päästä kurkata pinnan ruskistumista. Jos pinta on ruskistunut makusi mukaan tarpeeksi, käännä ja ruskista toinenkin puoli. Jos ei, jatka paistamista. Voit paistamisen ohella lyttäillä taikinaympyrää, jotta se paistuu tasaisesti ja ei pääse kohoilemaan. Paista kaikki leipäset valmiiksi ja pidä lämpiminä leivinliinan alla.

Flatbreadit voi tarjota melkein minkälaisen päällyksen kanssa haluaa, meillä oli siis tarjolla tomaattista lisäkettä, mozzarellaa ja rucolaa.

Tomaattinen lisäke

Rasia pestyjä kirsikkatomaatteja puolitellaan ja kieritellään oliiviöljyssä, suolassa, mustapippurissa, ripauksessa sokeria ja kuivattua oreganoa. Tomaatit laitetaan uunipellille ja mukaan pistetään muutama oksa tuoretta timjamia ja 3-4 valkosipulinkynttä kuorineen. Paistetaan 180 asteessa kunnes tomaatit ovat kypsiä ja valkosipulit rusehtavia (30-45 min.) Tomaatit liemineen kaadetaan kippoon, valkosipulit puristellaan pois kuoristaan mukaan ja timjamien oksat poistetaan. Tomaatit ja muut rutataan haarukalla mössöksi ja maistetaan, tarvitseeko seos lisää mausteita. Tarjoillaan siveltynä flatbreadin päälle.

*

Making flatbreads using this recipe from Nigel Slater. I served them with a mix of oven roasted tomatoes, roasted garlic and fresh thyme. And with some mozzarella di bufala and arugula.

Share

Ladataan...

 

Tämä senkki on alkujaan ollut isäni huoneessa ja sisäpuolelta löytyy hänen vanha lukujärjestyksensä (jossa lukee aineita kuten puutarhaoppi, pelto-oppi, asioimisopas..) Minusta on hienoa että senkki päätyi meille, vanhojen huonekalujen historia ja kestävyys on parasta. Varsinkin siinä vaiheessa kun hyllyt kestävät tavaraa ja painoa, pinta kolhuja ja muotoilu aikaa.

*

This cabinet dates back to my dad's childhood and it holds his old school timetable. I love old furnitures, they can handle weight without tumbling to one's hand, the surface takes bumps and scratches and their design holds time.

 

Share

Pages