Ladataan...

 

Tänään en tarjoile varsinaista reseptiä - vain pienen ehdotuksen. Siltä varalta että suklaamunia tulee ahdettua naamariin liikaa, vihersmoothie aamulla potkaisee sokerikrapulan pois. En itse välitä suklaamunista mutta eilisen piparit tekivät tepposet ja yllätin itseni illalla sängystä syömässä kylmää parsaa tyhjän katseen kanssa.

Kuvassa oleva smoothie on suora tulos jääkaappini sisällöstä: kourallinen pinaattia, yksi vihreä omena, yhden appelsiinin mehut, loraus kivennäisvettä, ruokalusikallinen ruisleseitä ja pari oksaa varsiselleriä. Voin sanoa että kyllä maistuu vihreältä. Ei varmaan kuulosta herkulliselta mutta virkistää nuutunutta oloa kyllä aika tehokkaasti.

Hiukan käyttäjäystävällisempään smoothieen ehdottaisin vaikka yhdistelemään pinaattia banaaniin tai tuoreeseen ananakseen. Tai kokeilemaan muita vihreitä kuten lehtikaalia tai kypsiä päärynöitä. Mukaan voi laittaa makua tuomaan vaikka kookoshiutaleita tai smoothien voi makeuttaa vaikka hunajalla. Ja jätä ihmeessä selleri pois jos inhoat sen makua, jo muutama pala lehtiselleriä dominoi makua aika vahvasti.

Varsinaisia aamupalareseptejä löydät tämän linkin takaa.

*

Making green smoothie for breakfast. I ate too much of those damn cookies last night and had a sugar hangover this morning. The smoothie consists of one green apple, handful of fresh spinach leaves, juice from one orange, couple sprigs of celery, dashes of rye brans and splashes of soda water. Very green tasting I'd say. Maybe too much for any other day but not this.

For a little tastier smoothie I'd go for spinach, banana or fresh pinapple and would discard the celery.  Or I'd use some kale or maybe ripe, green pears.

Share

Ladataan...

 

Vuorossa on pääsiäismenun jälkiruoka, suklaapannacotta ja hasselpähkinäpiparit. Reseptit ovat Nigel Slaterin ja nyt täytyy kyllä sanoa että piparit ovat helppo juttu mutta suklaapannacotan ohje on sellainen, johon tulisi liittää varoitus sähläreille, kuten minulle.

Se ei ole ohje tyyliin tempasenpas nyt vähän tästä ja ropsautanpas vähän tuonne vaan vaatii keskittymistä. Ja minä en ollut ensi kertaa ihan täydellisen tyytyväinen* Nigelin reseptiin joten muuntelin sitä aavistuksen, eli vähensin liivatetta jotta pannacotta olisi silkkisempää ja ja tein ohjetta mielestäni hiukan idioottivarmemmaksi, koska kuumenettu suklaa tekee helposti ikävät temput ja muuttuu ryynimäiseksi jos sitä ei kohtele oikein. Ja ryynimäinen pannacotta on aika ikävää suussa.

Lopputulos on kuitenkin ihan mahtava ja varsinkin piparit sulavat suussa; voi, ruskea sokeri ja hasselpähkinät ovat taivaallinen yhdistelmä. Tumma suklaa on aika tuhtia ja annokset voisi vielä raikastaa kerroksella kreikkalaista jogurttia asetettuna pannacotan päälle. En ole suklaamunien ystävä joten tämä toimii minulle pääsiäisen suklaa-annoksena.

*Voinen vielä sanoa että resepti on kelpo mutta minusta siitä on karsittu hiukan auttavaa selitystä tällaiselle suharille.

*

I made chocolate pannacotta with hazelnut fingers as the dessert of this menu. The recipes are from Nigel Slater, you can find them here.

Suklaapannacotta

Neljälle

2 liivatelehtä

2,5 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

90 gr hienosokeria

1 vaniljatanko tai kukkurainen teelusikka vaniljasokeria

200 gr tummaa suklaata (vähintään 70%)

Kaada pieneen kulhoon kylmää vettä ja aseta liivatelehdet siihen likoamaan. Kaada kerma, maito, sokeri ja vanilja paksupohjaiseen pieneen kattilaan ja lämmitä höyryäväksi pienellä lämmöllä. Juuri ennen kuin maitoseos näyttää kiehuvalta, sekoita sokeri kunnolla joukkoon ja ota pois levyltä.

(Samanaikaisesti kun lämmität maitoa, sulata suklaata vesihauteessa viereisellä levyllä.)

Sulata pieneksi paloiksi rikottu suklaa hitaasti vesihauteessa. Tarvitset sitä varten kattilan jossa on vettä ja pyöreäpohjaisen kulhon asetettuna kattilan päälle. Varo että vesi ei koske kulhon pohjaa ja älä päästä vettä kiehumaan, pieni poreilu riittää jotta lämpö ei nouse liian kuumaksi. Vettä ei kannata päästää kuplimaan kunnolla myös siitä syystä, että suklaaseen ei saa päästä vettä ja kiehuva vesi loiskuu helposti vesihauteeseen.

Kun suklaa on sulanut,  ota kulho pois vesihauteesta ja aseta pöydälle. Sekoita maitoseokseen liivatelehdet, sekoita kunnes ne ovat liuenneet ja kaada maitoseos hitaasti sulaan suklaaseen vispaten samalla kevyesti. Sekoita kunnes maitoseos ja suklaa ovat sekaisin. Painele seos siivilän läpi (kannatan, ekstrapehmeä tulos) neljään lasiin tai kulhoon. Laita jääkaappiin 3-4 tunniksi (tai yön yli) jähmettymään.

Hasselpähkinäpiparit

Noin 20 kappaletta

100 gr ruskeaa ruokosokeria

170 gr voita

60 gr kuorittuja hasselpähkinöitä

40 gr mantelijauhoa

200 gr vehnäjauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään pehmeäksi vaahdoksi. Paahda hasselpähkinät* kuumalla kuivalla pannulla ja anna jäähtyä hetkisen. Sekoita voisokeriseokseen jauhot ja mantelijauho kunnes ne ovat sekaisin. Lisää rouhitut hasselpähkinät ja sekoita kevyin ottein kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet.

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen ja muotoile taikinasta käsin pallo. Levitä taikina leivinpaperin päälle ohueksi (à 0,5 cm) levyeksi ja ripottele päälle ruskeaa sokeria. Paista uunissa 15-20 minuuttia kunnes taikina on kauniin ruskeaa ja aavistuksen rapeutunut*. Ota pois uunista ja leikkaa lämmin levy pitkittäin ja poikittain sormen kokoisiksi kekseiksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

* Kuorimattomat hasselpähkinät saa kuorittua paahtamisen jälkeen; hiero pähkinöitä käsien välissä ja kuoret irtoavat.

* Keksit tuntuvat rapeilta vasta kun ne ovat jäähtyneet koska taikinassa on sen verran voita. Älä siis paista ylirapeiksi.

 

 

Share

Ladataan...

 

Pääruoaksi valikoitui päkäpääpizzaa. Päädyin tekemään tätä koska syön varsin harvoin varsinaista lihaa mutta kun törmäsimme kaupassa suomalaiseen karitsan paahtopaistiin tarjouksessa, päätin napata sen mukaan ja tehdä jonkun ruokalajin, jossa liha ei ole ihan täysin pääosassa. Pizzan voi pyöräyttää myös pääsiäisen välipäivinä, käyttäen lammasruoan tähteitä.

Ruoka on helppo koota ja valmistella etukäteen jotta ei tarvitse viettää aikaa keittiössä jos kutsuu vieraita. Pizzapohja kohoamaan, paahtopaistien paistaminen valmiiksi, tomaattikastikkeen valmistus ja vaikka pizzatäytteitten pilkkominen valmiiksi omiin kippoihinsa.

Käyttämäni pizzapohjan reseptistä olen puhellut aikaisemmin, se löytyy tästä linkistä. Pohja riittää kahteen isoon pizzaan, sanoisin että alku- ja jälkiruoan kanssa pizzat riittävät mainiosti neljälle ihmisille jaettuna ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna. Jos sinulla on oma lemppariohje pizzapohjalle, käytä toki sitä. Samat päälliset muuten toimisivat loistavasti näiden leipästen kanssa!

Karitsan paahtopaisti

Ostin itse karitsaa yhteensä noin 370 grammaa eli 2 kpl paahtopaisteja. Yksi paahtopaisti riittää siivutettuna yhteen pizzaan, jollet halua erityisen lihaista lopputulosta. Ota karitsa huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.

Laita paistinpannu kuumenemaan, kuivaa paahtopaistien pinta ja mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Lorauta kuumalle pannulle n. ruokalusikallinen öljyä ja perään saman verran voita. Ruskista paahtopaistit nopeasti molemmilta puolilta ja nosta varovasti leikkuulaudalle. Peitä foliolla ja anna levähtää. Pannulla paiston on tarkoitus vain ruskistaa lihan pinta, jolloin sisus jää vielä raa'aksi ja lopullinen kypsennys tapahtuu pizzan päällä, uunissa.

Lihan levätessä ja taikinan noustessa kannattaa valmistella pizzan muut täytteet. Käytin tähän itse tuoreita tomaatteja ja lopputulosta ei sinällään voi kutsua kastikkeeksi, koska se on vain pilkottuja tomaatteja. Tykkään kuitenkin tästä 'tuoretomaattikastikkeesta' se maistuu raikkaalta ja keväisemmältä kuin keitetty tomaattisoosi. Älä käytä keltaisia ja raakoja tomaatteja vaan osta tomaatit muutamaa päivää ennen ja anna niiden kypsyä huoneenlämmössä. Voit myös ostaa makeita kirsikkatomaatteja. Rutistele 3 kokonaisesta tomaatista siemenet pois ja pilko tomaatit karkeaksi silpuksi. Mausta oliiviöljyllä, hienonnetulla valkosipulilla, tuoreella rosmariinilla, suolalla, sokerilla ja rouhitulla mustapippurilla.

Käytimme itse täytteeksi lammasta, ohueksi suikaloitua punasipulia, juustoa, tuoretomaattikastiketta ja pizzan tultua uunissa ripottelimme päälle pestyjä, tuoreita pinaatinlehtiä, ohuita pecorinon suikaleita ja balsamicosiirappia. Muita maistuvia täytteitä olisivat olleet vaikka kalamataoliivit, murenneltu vuohenmaitofeta tai pinjansiemenet.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja pistä pelti kuumenemaan uuniin. Kaulitse pizzapohja ja aseta leivinpaperin päälle, josta se on helppo vetää uunipellille. Ota paahtopaistit leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä ohuita viipaleita. Tarvittaessa voit pakastaa lihan hetkeksi, jolloin sitä on helpompi leikata. Levitä tomaattikastiketta, juustoa ja täytteet pizzan päälle. Ripottele halutessasi kuivattua oreganoa tai tuoretta rosmariinia koko komeuden päälle. Paista n. 8-10 minuuttia tai kunnes pizza alkaa näyttää omaan makuusi valmiilta.

 

*

The main course for this casual Easter menu was lamb pizza. Oh, so good.

 

 

Share

Pages