Ladataan...

 

Parsa kurkistaa melkeinpä joka lautaselta tällä hetkellä. Ylemmässä kuvassa on yksi lemppari perunasalaateistani: ilmakuivattu kinkku, parsat ja perunat paahdetaan uunissa (225 astetta) ja tarjotaan haaleana.

Paahda ensin parsat ja kinkku samalla pellillä koska ne tulevat nopeasti, noin kymmenessä minuutissa. Paahda sen jälkeen perunat ja sekoita kaikki keskenään isossa kulhossa. Ylläoleva satsi oli hiukan kuivanlainen, siispä mukaan mieluusti tuoretta vihreää; vaikka rucolaa, tuoretta pinaattia tai mukavan kirpsakkaa salaattisekoitusta. Kaprikset sopivat myös loistavasti joukkoon. Kastike syntyy sekoittamalla dijon-sinappia, loraus öljyä ja pienempi loraus valkoviinietikkaa sekaisin, mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Allaoleva satsi on taas ensimmäinen koe-erä kvinoaa maustettuna valkosipulilla ja parmesaanilla. Kvinoa huuhdotaan ja valutetaan. Kasariin lorautetaan oliiviöljyä ja mukaan pilpotaan kokonainen sipuli ja muutama valkosipulinkynsi, kuullotetaan miedolla lämmöllä pehmoisaksi. Lisätään mukaan kvinoa ja vettä (kvinoan annosteluohjeet löytyvät paketista, esimerkiksi 2 dl kvinoaa ja 4 dl vettä) ja annetaan porista kannen alla kunnes vesi on melkein imeytynyt. Mukaan heitetään pari kourallista vastaraastettua parmesanjuustoa ja otetaan levyltä pois. Maistellaan ja maustetaan maun mukaan suolalla ja mustapippurilla, annetaan tekeytyä pari minuuttia kannen alla. 

Tällä tavalla valmistettu kvinoa muistuttaa melkeinpä risottoa, seuraavalla kerralla taidan kokeilla lorauttaa mukaan valkkaria tai kenties vaihdan parmesaanin pehmeään vuohenjuuston. Tällä kertaa nautimme kvinoan parsan kanssa. Nam!

*

Asparagus can be found in almost every food that I eat now. I made a potato salad mixing roasted potatoes, asparagus and prosciutto together, very good when seasoned with a tangy vinaigrette, capers and some greens.  The bottom picture is a first try of parmesan garlic quinoa, the recipe can be found here, do try!

 

Share

Ladataan...

 

Voisinpa kehaista että tämä focaccia olisi oman pään tuotetta mutta ei se ole. Mahtavan ja hiukan erilaisen ohjeen nappasin NY Timesin ruokaosastosta. Taikina paistetaan kakkuvuoassa (tai missä tahansa ympyräisessä) ja kruunataan ohuilla perunaviipaleilla sekä karamellisoidulla valkosipulilla. Niiiiin simppeliä mutta uskomattoman maukasta.

Oma tekeleeni eroaa hiukan ohjeesta, käytin yrttinä tuoretta timjamia ja jauhoina pelkästään karkeita vehnäjauhoja. Annoin taikinan myös kohota yön yli jääkaapissa koska se lisää makua taikinaan mutta tämän leipäsen voi pyöräyttää myös lyhyemmällä nostatusajalla. 

Focaccia olisi muuten varsin mainiota vaikka vappupiknikillä. Taikina yöksi kohoamaan ja aamulla uuniin ja lämpimänä nassuun.

Perunafocaccia

Taikina

Paketti kuivahiivaa + 3,4 dl lämmintä vettä

1,7 dl oliiviöljyä

1 rkl suolaa

2 tl sokeria

8 dl vehnäjauhoja

Reilu 2 dl täysjyvävehnäjauhoja

Sekoita kulhossa lämmin vesi ja hiiva, anna seistä noin 5 minuuttia. Sekoita seokseen suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhot muutamassa erässä sekoittaen.

Kippaa taikina kulhosta jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnes taikina tuntuu sileältä ja elastiselta, noin kymmenisen minuuttia. Jos taikina tuntuu liian tahmaiselta, lisää aavistus jauhoja. Muotoile taikinasta pallo ja siirrä se kohoamaan öljyttyyn kulhoon, keittiöliinan alle. Voit kohottaa taikinaa hitaasti jääkaapissa yön yli ja paistaa seuraavana päivänä tai antaa kohota kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan lämpimässä.

Ohjeen mukaan taikina jaetaan kohotuksen jälkeen kolmeksi pieneksi palloksi ja jätetään lepäämään liinan alle noin 30 minuutiksi. Voit jakaa taikinan myös pariksi isommaksi palloksi (mehevämpi ja paksumpi leipä) tai paistaa taikinan perinteisesti isossa nelikulmaisessa vuoassa tai levittää sen uunipellille.

Päällykset

1  kiinteä peruna (kuori tai pese kunnolla ja jätä kuoret)

1 luomusitruunan kuoret

Noin 1 dl oliiviöljyä tai enemmän jos paistinpannusi on iso

3 valkosipulinkynttä (ohjeen määrä mutta valkosipulifanina käytin koko sipulin, hups!)

Suolaa, vastarouhittua mustapippuria sekä tuoretta yrttiä; ohjeessa salviaa, suosittelen myös timjamia tai rosmariinia

Valmista ensin valkosipulit. Littaa kynnet lappeellaan olevalla veitsellä ja kuori. Lämmitä pienessä paistinpannussa noin 1 dl öljyä (tai kaada isompaan sen verran että kynnet melkein peittyvät, ylimenevän öljyn voit säilyttää ja käyttää ruoan maustamiseen) ja lisää valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä kunnes valkosipulit muuttuvat vaaleanruskeiksi ja tuoksuviksi. Kaada öljy valkosipuleineen pieneen kulhoon ja anna jäähtyä.

Laita uuni lämpeämään 230 asteeseen. Viipaloi peruna terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi (tai käytä mandoliinia) ja sekoita viipaleiden joukkoon 1 rkl valkosipuleiden öljyä, sitruunan kuoret sekä suola ja pippuri.

Focaccian voit paistaa missä tahansa ympyräisessä vuoassa (à 20-22-cm). Lusikoi 3-4 rkl valkosipuliöljyä vuoan pohjalle ja pyöritä vuokaa öljyten reunat. Taputtele taikinapallo vuokaan tasaisesti, jätä pieni väli taikinan ja vuoan reunojen väliin.

Leikkaa valkosipulit viipaleiksi ja työnnä taikinaan. Levitä perunat mausteineen taikinan päälle. Voit sekoittaa tuoreet yrtit perunoiden joukkoon, itse jätin timjamin ripoteltavaksi mukaan vasta uunituksen jälkeen koska ne palavat niin herkästi, jolloin maku on poissa ja tilalla on hiiltyneitä jäänteitä.

Paista focacciaa uunin alatasossa noin 30-35 minuuttia tai kunnes leipä ja päällykset ovat kauniin ruskeat.

*

I baked a little bit different focaccia that I am used to. The recipe that I used was from the Dining&Wine section of The NY Times. The bread is baked in a round cake pan and topped with caramelized garlic, thin slices of potatoes, lemon zest and fresh herbs. Simple ingredients that form into a delicious combination.

 

 

Share

Pages