Ladataan...

 

Jatkoimme persikoiden, Itaalian ja kuohuviinin kanssa vielä jälkiruoassakin; lautaselta löytyi Proseccossa marinoituja persikoita mascarponen kera. Mascarpone oli minulle iloinen yllätys, sen yltiöpaksu ja kermainen koostumus on minulle joskus hiukan liikaa mutta persikoiden ja kuohuviinin kanssa mascarpone toimi ihan loistavasti. Tämä on jälkkäri juuri minun makuuni; sesongissa oleva, ei liian makea ja ihan tautisen helppo valmistaa.

Persikat Proseccossa ja mascarponea

Paloittele tuoreita, kypsiä persikoita kulhoon, kahdelle henkilölle riittää 2-3 niiden koosta riippuen. Lisää mukaan ihan hiukan sokeria makua pyöristämään, sitruunamelissaa, sitruunatimjamia tai verbenaa yrtiksi ja kaada persikoiden päälle Proseccoa, kunnes persikat ovat nesteen peitossa noin puoleen väliin kulhoa. Siirrä kulho jääkaappiin marinoitumaan muutamaksi tunniksi, sekoittaen aina välillä, jotta kaikki persikat saavat kuohuviinikylvyn.

Voit tarjoilla persikat myös laakealla lautasella (kuten meillä kuvanottohetkellä, nautimme nämä kyllä lasista) mutta viinilasi toimii parhaiten; annostele persikat ja lientä lasiin, aseta päälle lusikallinen mascarponea. Muista nauttia persikoiden marinointiliemi, Prosecco on saanut makua niin hedelmistä kuin yrteistäkin ja on herkullista!

*

Peaches marinated with Prosecco and lemon balm, served with mascarpone. That's a dessert for my taste!

 

 

 

Share

Ladataan...

 

Coco ehdotti katkarapuja ja niiden grillausta, muut syötävät säveltelimme mielen ja fiiliksen mukaan ruoanlaiton lomassa. Tarjolla oli siis marinoituja, grillattuja jättikatkarapuja, pehmeäksi ja makeaksi grillattuja naattisipuleita, grillissä paahdettua leipää sekä yrttisalaatti viikunoiden ja pistaasien kera. Mikään näistä ei vaadi sen enempää kokkausta ja kaikki ruokalajit nojaavat taas kerran siihen, että raaka-aineet ovat herkullisia ja tuoreita.

Marinoidut katkaravut:

Käytimme 500 gramman pussin valmiiksi kuorittuja, pakastettuja jättikatkarapuja, voit toki käyttää myös kuorellisia. Sulata katkaravut joko hitaasti yön yli jääkaapissa (suositeltavaa) tai nopeammin huuhtelemalla niitä viileän veden alla siivilässä. Taputtele sulaneet katkaravut kuiviksi ja pistä ne marinoimista varten kulhoon tai lautaselle. Käytimme marinadiin tuoretta minttua, sitruunan kuorta, paljon valkosipulia sekä suolaa, yhden sitruunan mehun ja öljyä. Sitruunan mehu tekee tosin taas tepposet ja kypsyttää rapuja, sen voi lisätä vasta lautasella. Raasta valkosipulinkynnet (käytä valkosipulia makusi mukaan) ja sekoita muut marinadin ainekset, kippaa katkarapujen sekaan ja pyörittele rapuset marinadissa niin, että kaikki ovat varmasti saaneet osansa mausta. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi, jos sinulla on aikaa niin marinoi vaikka yön yli. Valmistele grilli, ota ravut huoneenlämpöön ainakin varttia ennen grillausta ja pujottele kylmässä vedessä liotettuihin puutikkuihin, jotta niitä on helppo käännellä grillissä. Grillaa rapuja kuumassa grillissä molemmilta puolilta, ne ovat valmiita kun ravut ovat punaisia, lihan läpikuultavuus on kadonnut ja ravut ovat ottaneet aavistuksen väriä grillistä. Ravut tarvitsevat vain muutaman minuutin grillauksen, jotta ne pysyvät mehevinä eivätkä sitkisty. Tarjoile grillissä rapeaksi grillatun, hyvän leivän kera.

Grillatut naattispulit

Huuhdo mahdollinen hiekka pois sipulien pinnalta, kuivaa ja halkaise ne pituussuuntaan kahtia. Hiero sipuleihin öljyä ja mausteita; käytimme valmista yrttisekoitusta, mutta sipuleihin voi käyttää ainakin Provencen yrttisekoitusta, tuoreita yrttejä tai eksoottisemmin vaikka sumakkia. Sipulit grillataan miedolla lämmöllä, hitaasti, jotta sipulien makeus pääsee oikeuksiinsa. Sipulin ulkokuori muuttuu rapsakaksi ja mustuu mutta sisältä löytyy pehmeä, makea ydin. Sipuleille kannattaa ripotella vielä lisää hyvää oliiviöljyä, hiukan sormisuolaa ja puristaa aavistus sitruunaa päälle.

Yrttisalaatti viikunoilla ja pistaasilla

Salaatin pohjana voi käyttää mitä tahansa salaattia tai salaattisekoitusta. Meillä oli jo valmiiksi rucolaa, joten sekoitimme rucolan joukkoon kourallisen erilaisia yrttejä, leikkasimme salaatin päälle kypsiä viikunoita ja ripottelimme päälle pistaasin sydämiä, sormisuolaa ja oliiviöljyä. Balsamico puuttui mutta sitä kannattaa ehdottomasti lisätä mukaan. Tai balsamicosiirappia.

*

Coco and I also prepared marinated, grilled shrimps, grilled baby onions, toasted bread and a herb salad with figs and pistachios.

 

Share

Ladataan...

 

Lohicarpaccio kuumana kesäpäivänä on ihan mahtava alkuruoka. Carpaccio tarkoittaa ohueksi siivutettua raakaa lihaa tai tässä tapauksessa kalaa. Tosin lisäsimme sitruunan noin 10 minuuttia aikaisemmin kuin söimme, joten carpacciomme oli hyvässä vauhdissa muuttumassa cevichen (sitruunalla raakakypsytettyä kalaa) muotoon mutta kalan hienoinen kypsyminen ei haitannut ollenkaan, se muutti rakenteen todella pehmeäksi.

Kun haluat valmistaa carpacciota, varmista ensin kalakaverisi tuoreus. Tarvitset sashimi-laatuista, mahdollisimman tuoretta lohta. Kauppiaalle kannattaa siis ehdottomasti mainita, että haluat syödä kalasi raakana. Kesällä kala kannattaa myös pakata kylmäkallen tai pakasteiden kanssa ja toimittaa mahdollisimman nopeasti jääkaappiin.

Kahdelle henkilölle riittää alkuun mainiosti 100 grammaa lohifileetä per nenä. Kalaa kannattaa pakastaa hetken aikaa ennen tarjolle leikkaamista, jotta saat mahdollisimman ohuita viipaleita. Totuuden nimissä minulla ei ollut käytössä fileerausveistä, jolla olisi saanut kauniita ja isoja, ohuita viipaleita. Ohuet viipaleet ovat herkullisempia suussa kuin paksut viipaleet raakaa kalaa.

Valmistus menee varsin suoraviivaisesti: leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi lautaselle, lorauta päälle hyvää oliiviöljyä, sitruunaa, ripottele suolaa ja mustapippuria, tuoretta rucolaa ja isoja kapriksia. Jos tahdot että sitruuna ei kypsennä kalaa ollenkaan, leikkaa tarjolle sitruunaviipaleita ja purista mehu kalalle vasta kun haarukka ja veitsi ovat tukevasti käsissä.

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun nautin kypsentämätöntä kalaa pelkästään ja maku oli ihan mahtava! Kun lohi on tuoretta, kalamaisuus ei puske läpi vaan maku on puhdas, raikas ja merellinen.

Lohen kera voi tarjoilla hyvää, tuoretta maalaisleipää ja lohen voi maustaa myös vaikka sitruunaisella aiolilla, vinaigretellä, parmesaanilastuilla tai vaikka tuoreella piparjuurella.

*

Making salmon carpaccio with lemon, good olive oil, arugula and capers. Simple tastes, quality ingredients and it all tastes amazing.

 

Share

Pages