Ladataan...
Syytä juhlaan

Monet ovatkin jo varmasti koristelleet kodin jouluasuun, mutta te, joilla koristelu on vielä edessä: tämä postaus on teille. Itse koristelen tänä vuonna joulukuun 21. ensimmäisenä päivänä, jolloin vietämme mieheni kanssa kotona omaa pientä joulujuhlaamme ihan kahden kesken.

Mutta sitten itse tähän metodiin. KaKoPi ei ole mikään japanilainen Konmarin serkku vaan kyseessä on ihan oma tapani koristella juhlat kuin juhlat. KaKoPi tulee sanoista karsi-koristele-piilota. Ideana on siis, että ensin karsitaan, sitten koristellaan ja jossain välissä piilotetaan kaikki karsittu. Näin joulun alla piilottaminen kannattaa tehdä lopuksi, luethan alta miksi näin.

Itselläni oli aiemmin tapana vain lisätä joulukoristeet muun sisustuksen lisäksi kotiimme, mutta lopputulos oli tällöin aina enemmän tai vähemmän sekava. Nykyään kuitenkin aloitan koristelun yleisten sisustusratkaisujen karsinnalla. Kerään ylimääräiset koriste-esineet kasaan ja sitten alan suunnitella koristeiden paikkoja.

Metodi auttaa niin jouluna kuin muissakin juhlissa. Pari viikkoa sitten ostin jopa uuden maton, sillä olemassa oleva mattomme olisi ollut turhan villi tausta joulukoristeille. Kun koristeet on aseteltu, karsitut esineet voidaan vielä katsoa läpi ja osan voi asetella osaksi koristelua.

Viimeinen vaihe, eli karsittujen esineiden piilottaminen on äärimmäisen helppoa jouluisin. Laitat esineet vain samaan laatikkoon, mistä joulukoristeet otettiin. Sehän on nyt kätevästi tyhjä. Muissa juhlissa piilottaminen vaatii luovuutta. Kamat voi piilottaa vaikka pöytäliinan alle, kuten vinkkasin viime tammikuussa. Myös sauna ja auton takakontti ovat hyviä piiloja.

Kun juhlat ovat ohi, saat sisustettua kodin helposti joko alkuperäiseen asuunsa tai uudistettua kodin ilmeen sijoittelemalla sisustusesineet uudelleen.

Ihania joulukoristeluhetkiä sinulle <3

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Syytä juhlaan

Viikon päästä on jo aatonaatonaatto! Me olemme menossa tänään vielä viimeisiin pikkujoulupippaloihin ja odotamme iltaa innoissamme! Pyrimme juhlimaan pikkujouluja samalla porukalla joka vuosi ja on ihanaa, että suunnitelma toteutuu tänäkin vuonna.

Tämän postauksen piparicombo syntyi muutama vuosi sitten saman porukan ollessa meillä pikkujouluissa. Tarjolla oli tuolloin ainakin aiemmin postaamaani poromömmöä, juustoja, hilloja sekä keksejä. Pikkujoulujen hitiksi kehittyi piparicombo, jonka kehitti itse asiassa sama henkilö, joka emännöi tänään vietettäviä pikkujouluja. Combossa pipari saa kaverikseen kaksi helppoa, valmiina ostettavaa tuotetta: Brietä sekä Omena-vaniljahilloa.

 

 

Combon voi tarjoilla eri tavoilla. Helpointa on laittaa kauniille vadille pipareita, briepala tai -kiekko ja purkillinen hilloa. Toisaalta voit tehdä myös valmiita suupaloja leikkaamalla pipareille viipaleet juustoa ja laittamalla päälle nokareen hilloa. Ohuet piparit ovat varmin valinta. Tällöin maut pysyvät tasapainossa ja suupalat on helppo syödä. Alla vielä yksinkertaistettu kuvaus combosta.  Ihanaa alkavaa viikonloppua!

 

 

Piparicombo No. 1

Ohuita pipareita (esim. Annas)

Brie-juustoa (Kaikki käy, valitse oma suosikkisi)

Omena-vaniljahilloa (esim. Dronningholm, itse ajattelin kokeilla ensi kerralla tätä reseptiä)

 

 

 

Share

Ladataan...
Syytä juhlaan

Myönnän, että monet postaukseni käsittelevät jollain tavalla juhlien alkumaljaa, mutta mielestäni tuohon hetkeen tiivistyy paljon kaikkea olennaista. Alkumalja kohottaa tunnelmaa, toivottaa vieraat tervetulleiksi ja osoittaa kaikille, että tästä se nyt alkaa. "Meillä on koko ilta edessä juhlia yhdessä, ihana nähdä teitä!". Perinteinen kuohuviini toimii aina, ympäri vuoden, mutta näin joulun alla minulla on tapana tuunata kuohuviini jouluun sopivaksi. Helpointa tämä on Angostura-katkerolla.

Angostura on 44,7 prosenttista voimakkaan makuista katkeroa, joka kehitettiin Saksassa 1820-luvulla. Angosturan keksi tohtori, joka halusi keksiä keinon suojautua taudeilta Venezuelan viidakossa. Angosturan resepti on yhä salainen, mutta siinä maistuvat erilaiset yrtit ja mausteet. Näin 2010-luvulla sitä löytyy ihan tavallisista Alkoista, usein kassojen läheltä. Pullon tunnistaa pulloa ympäröivästä paperisesta kääreestä. Se pitää vielä mainita, että pullossa on kätevä korkki, josta Angosturaa voi annostella tipoittain.

Ostin ensimmäisen Angostura-pulloni pari vuotta sitten, kun löysin cocktail-kirjastani James Bond-cocktailin reseptin, jota ei ravisteta eikä sen liiemmin kyllä sekoitetakaan. Klassisessa James Bondissa sokeripala kastellaan Angostura-katkerolla ja tiputetaan sitten kuohuviinilasin pohjalle. Tämän jälkeen lasiin mitataan 2 cl votkaa sekä 10 cl samppanjaa. 

Otsikossa mainittu Prosecco <3 Angostura on oma yksinkertaistukseni James Bond -drinkistä. Tässä versiossa sokeripala kostutetaan Angosturassa kuten James Bondissakin, mutta päälle kaadetaan votkan ja samppanjan sijaan 12 cl proseccoa. Yksinkertaistettu resepti on täydellinen alkumalja useasta syystä. Ensinnäkin, se on esikuvaansa hieman miedompi juhlien aloitus. Toiseksi, se on totta kai edullisempi samppanjan vaihtuessa proseccoon. Rehellisesti sanottuna, itse en edes raaski käyttää samppanjaa kuin vain sellaisenaan. Ja viimeiseksi, vaikka drinkki onkin peruskuohuviinin kaatoa työläämpi, sokeripalat voi kastella Angosturassa jo etukäteen. Tällöin vieraiden saavuttua ei tehdäkään mitään muuta kuin kaadetaan kuohuva laseihin. Alla vielä resepti tähän Angosturan ja prosecon liittoon.

 

Prosecco <3 Angostura (1 annos)

Sokeripala

Angostura-katkeroa

12 cl proseccoa (Saat siis pullollisesta kuusi alkumaljaa)

 

1. Kostuta sokeripala Angosturalla pitämällä sokeripalaa toisen käden sormen päillä ja tiputtelemalla päälle Angosturaa, kunnes sokeripala on kauttaaltaan Angosturassa. Tiputa sokeripala kuohuviinilasiin. Huom! Angostura saattaa värjätä huokoisen pinnan, joten ole tiputellessa varovainen.

2. Kaada sokeripalan päälle varovaisesti proseccoa. Varaudu kuohuntaan.

 

Vinkki! Alkoholittoman version saat, kun korvaat Angosturan glögitiivisteellä ja prosecon alkoholittomalla kuohujuomalla, kuten esimerkiksi Lehtikuohulla.

 

Tämän postauksen kuvat otti ihana kollegani Veera toimistomme Hyggejouluissa.

Share

Ladataan...
Syytä juhlaan

Hyvää Lucian päivää! Tänään on jälleen se päivä, jolloin ikionnelliset Luciaksi valitut henkilöt saavat päähänsä kynttiläkruunun. Lucia-kulkueet laulavat koulujen käytävillä ja väki kokoutuu kaupunkien ja kuntien keskustaan katsomaan paikallista Lucia-neitoa. Joku saattaa leipoa Lucia-pullia ja toinen sytyttää Lucian päivän kunniaksi kotiin normaalia enemmän kynttilöitä valoa tuomaan.

Itse valmistauduin joulukuun kolmanteentoista päivään googlailemalla Lucian päivän historiaa ja perinteitä eri maissa. Moni asia olikin jo entuudestaan tuttu, kuten Lucian päivän perinteet pohjoismaissa ja Lucian tarina, joka ei ole ollenkaan lapsille sopiva iltasatu. Kolme uutta ja jännittävää faktaa kuitenkin löytyi (Wikipediasta tietenkin).  Alla listaus niistä. 

1. Pyhä Lucia koki marttyyrikuoleman jo 300-luvun alussa

Tämä vuosiluku hämmensi minua erityisen paljon. Jostakin syystä olen aina kuvitellut Lucian eläneen paljon myöhemmin eikä näin pian ajanlaskun alun jälkeen. Ajatelkaa: Luciaa muistetaan vielä tänäänkin, noin yli 1700 vuotta hänen kuolemansa jälkeen!

2. Santa Lucia -laulua ei ole alun perin tehty Lucian päivän viettoon

Kyseinen kappale on tehty 1800-luvulla kuvaamaan Italian Napolissa sijaitsevan Santa Lucia-nimisen kaupunginosan kaunista merimaisemaa. Sinänsä kyseinen kaupunginosa on nimetty siellä sijaitsevan kirkon mukaan, mikä taas on nimetty Lucian mukaan. Merenpinnan nousun takia tuo kirkko on muuten täytynyt hylätä 1800-luvun puolivälissä ja uusi kirkko on rakennettu alkuperäistä paikkaa korkeammalle.

3. Kroatiassa ja Unkarissa on perinteenä istuttaa Lucian päivänä vehnän siemeniä

Nämä siemenet ovat sitten jouluaattona kasvaneet kauniiksi koristeeksi kuvastaen symbolisesti Betlehemissä syntyvää uutta elämää. Tämä traditio muistuttaa mielestäni hämmentävällä tavalla meidän rairuohon kasvatusperinnettä. Itse asiassa, minulle syntyi nyt suuri hinku laittaa pääsiäiseltä ylijääneet siemenet itämään! 

Olkoon Lucian päiväsi täynnä valoa!

- Laura

Share

Ladataan...
Syytä juhlaan

Jos joku ei ole vielä blogin rivien välistä tätä asiaa bongannut, niin tiedotettakoon: rakastan kardemummaa! Niinpä kyseinen, joidenkin arvioiden mukaan maailman toiseksi kallein mauste ansaitsee oman joulukalenteriluukkunsa.

 

 

Meidän taloudessa kardemumma maustaa kakut ja tietenkin pullat, mutta aina ennen joulua sitä sujautetaan poikkeuksetta pressopannun pohjalle tai kahvinkeittimen suodatinpussiin kahvin joukkoon ennen veden lisäämistä. Jo noin teelusikallinen kardemummaa maustaa litran valmista juomaa ja tekee normaalista kahvijauheesta ihanan mausteisen. Tuoksu valtaa koko kodin ja aamukahvi vie Korvatunturin tupaan tai maalaistaloon, jossa puna-valkoruutuinen pöytäliina peittää pirtin pöytää, jonka yläpuolella roikkuu himmeli. Kaikkein ihaninta juomasta tulee mielestäni silloin, kun valitsee tummapaahtoisen kahvin.

Jotta ideaani pikaiseen joulukahviin ei tarvitsisi lukea yllä olevien rivien välistä tässä ohje selkeämmin:

 

Pikainen kardemummajoulukahvi

 

kahvia valmistustavan  mukaisesti niin, että vettä tarvitaan litra

1 tl rouhittua kardemummaa (sitä mitä saa valmiiksi muoviputkilossa)

litra vettä

 

1. Sekoita jauhettu kahvi ja kardemumma.

2. Valmista kahvi normaaliin tapaasi.

 

Ihanaa joulukuun tiistaipäivää sinulle, olethan varovainen ennustetussa lumipyryssä!

Share

Pages