Ladataan...

Vuosi on vaihtunut ja olen kirjoittanut tätä blogia nyt vuoden ajan. Aluksi postaukseni koskivat nimenomaan juhlimista, mutta vuoden aikana päädyin kirjoittamaan myös asioista, joilla voi tehdä arjestakin juhlavampaa. Otsikoissa olen käyttänyt kylläkin hieman hämäävästi puhekielistä ilmaisua "Arjesta juhlaa", vaikka käytännössä tarkoitan nimenomaan "juhlavampaa". Rehellisesti sanottuna nautin arjesta sellaisenaan eikä sen tarvitse eikä tulekaan olla juhlaa. Arki nimittäin tekee juhlasta juhlan. Jos elämä olisi juhlaa päivästä toiseen, ei alkumaljojen kilistely tai illan pikkutuntien viimeiset tanssiaskeleet tuntuisi enää miltään. Toisaalta arjen ruutininomaisuus luo täydellisen pohjan juhlien suunnitteluun. Kun kaikki muu rullaa omalla painollaan, on vapaa-aika käytettävissä uusien ideoiden etsintään ja juhlavalmisteluihin.

Vuoden vaihtuminen tarkoitti meidän kodissa siis paluuta ihanaan arkeen. Vaikka joulukuusi koristaakin olohuonetta vielä loppiaiseen asti,  arki näkyy käytännössä päivällispöydässä. Tammikuinen arki on kuitenkin kevyempi ja raikkaampi kuin joulua edeltävä. Joulua edeltävät päivälliset olivat täyteläisiä pastoja juustoraasteineen, mutta nyt pöytään katetaan salaatteja ja keittoja.

 

 

Eilen seikkailin ruokakaupan vihannesosastolla ja haalin ostoskoriin vihreitä raaka-aineita, joista suurin osa oli jopa alennuksessa. Näistä raaka-aineista syntyi vihreääkin vihreämpi salaatti, jonka kruunasi pistaasikastike. Silmusalaatti takaa salaatin rapeuden ja avocado täyteläisyyden.

Vihreän salaattini reseptin löydät alta. Resepti on siitä kätevä, että sen ruokaisuutta saa säädeltyä lisäämällä salaattiin enemmän pähkinöitä tai avocadoa tai jatkamalla sitä muilla raaka-aineilla, kuten kanalla, falafelpyöryköillä tai kvinoalla. Salaatti on myös uusi vaihtoehto noutopöydän perinteiselle vihersalaatille. Huomioi tällöin kuitenkin se, että avocadolla on tapana tummua. Lisää siis avocado salaattiin vasta ennen tarjoilua ja pirskota tällöinkin sen päälle sitruunamehua.

 

 

Vihreä salaatti pistaasikastikkeella (kahdelle)

20 suolattua ja paahdettua pistaasipähkinää

6 tl extra-neitsytoliiviöljyä

2 tl sitruunamehua

1/2 vaahterasiirappia (tai muuta makeuttajaa)

chilijauhetta

mustapippuria

 

80 g vihreää salaattisekoitusta (rucolaa, babypinaattia ym.)

100 g kurkkua

1-2 hass-avocadoa

reilu kourallinen silmusalaattia

 

1. Kuori pistaasipähkinät ja laita pähkinät mortteliin. Murskaa pähkinät pienemmiksi ja mittaa sekaan öljy sekä sitruunamehu. Sekoita. Mausta vaahterasiirapilla, chilijauheella ja mustapippurilla.

 

2. Pilko kurkku. Kuori ja pilko haluamasi määrä avocadoa.

3. Asettele lautasille salaattisekoitusta, kurkkuviipaleet, avocadopalat sekä silmusalaatti. Pirskota kastike salaattiannosten päälle.

 

 

Ihanaa alkanutta vuotta 2018!

<3: Laura

Ladataan...
Syytä juhlaan

Mukavaa vuoden viimeistä päivää! Jos illan menu on vielä päättämättä tai haluaisit vielä löytää kivaa pikkupurtavaa, tämä postaus on sinua varten. Kokosin yhteen vuoden aikana postaamani reseptit, jotka ovat ihania makupareja kuohujuoman kanssa. Nämä kaikki ovat sellaisia, että ehdit tehdä ne vielä juhlapäivänäkin.

Jos mielesi tekee kalaa, kokeile graavilohinappeja, joissa raikas graavilohta, omenaa ja avocadoa sisältävä täyte lusikoidaan joko saaristolaisnapeille tai vaikka ruissipseille. Voit myös leikata pieniksi suupaloiksi jäähdytettyä kylmäsavulohipiirakkaa.

Lihaisampi suolapala vaihtoehto on oma bravuurini kylmäsavuporomömmö, jota voi lusikoida esimerkiksi rieskapalasille tai ruiskuppeihin.

Jos taas etsit vegaanista tai supernopeaa vaihtoehtoa, ehdit vielä tehdä helppoja vain kolmen raaka-aineen tuhmia ja tulisia leipäsiä. Leipäset saa helposti muokattua ei-vegaanisiksi käyttämällä vegaanisen juuston sijaan emmental-mozzarellaraastetta.

Jos nämäkin reseptit tuntuvat liian työläiltä voit aina tehdä perinteisiä cocktail-tikkuja. Keihästä tikkuihin lihapullia, juustoa, kurkkua ja viinirypäleitä tai mitä vain mikä pysyy tikussa. Voit myös kokeilla uusia makuyhdistelmiä. Kokeile esimerkiksi välimerellisiä kurkku-feta-minttutikkuja tai hedelmäisiä emmental-nektariini-rypäletikkuja. Jälkkäriksi voit seivästää tummalla suklaalla koristeltuja vaahtokarkkeja. Muista, että tikut pysyvät parhaiten pystyssä, kun pohjimmainen raaka-aine on painava ja mahdollisimman tasaisen muotoinen. Juusto on hyvä pohja, sillä se on myös sopivan tahmainen tarjoiluastiaa vasten.

Ladataan...
Syytä juhlaan

 

Salaatit ovat mielestäni täydellinen valinta juhlien noutopöytään. Niitä saa helposti valmistettua suuremmallekin porukalle. Toisaalla pienempiä juhlia varten salaattiin voi panostaa hieman enemmän, jolloin salaatista tulee herkullista juhlaruokaa.

Tällainen pienempien kemujen salaatti on paahdettu bataatti-feta-kvinoasalaatti, lyhennettynä veikeästi BAFEKVI. Salaattia varten paahdetaan uunissa bataattikuutioita ja valkosipulinkynsiä sekä fetaa. Kvinoa taas paahdetaan pannulla pähkinäiseksi. Salaatin viimeistelee jogurttikastike, joka maustetaan bataattien kanssa paahtuneilla makean tahmaisilla valkosipulinkynsillä. Lopputulos on herkullinen ja täyteläinen herkkusalaatti, joka sopii täydellisesti talvikauden juhliin. Salaatin voit valmistaa jo juhla-aamuna, kunhan säilytät salaattia jääkaapissa ja lisäät kastikkeen vasta juuri ennen tarjoilua. Tässä siis viime hetken valinta vaikka uuden vuoden juhliin:

 

Paahdettu salaatti bataatista fetasta ja kvinoasta

(n. 8 ihmiselle noutopöytään, jossa muutakin tarjottavaa)

 

1 bataatti

2 rkl oliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

5 valkosipulinkynttä

chilihiutaleita

 

1 dl kvinoaa

vettä

1 rkl oliiviöljyä

 

200-400 g aitoa fetaa isona palana (riippuen miten juustoisaa haluat)

oliiviöljyä

 

200 g kreikkaista jogurttia

suolaa

juoksevaa hunajaa

mustapippuria

tabascoa

 

ruukullinen haluaamaasi salaattilaatua (esim. Ruustinnan salaatti)

1 pieni tai puolikas iso kurkku

 

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi bataatit ja siirrä ne uunivuokaan. Lisää joukkoon 5 kuorittua valkosipulinkynttä. Valuta päälle oliiviöljy, ripottele päälle suolaa ja chilihiutaleita ja rouhi päälle mustapippuria. Paahda bataattikuutioita uunissa 200 asteessa n. 30  minuuttia.

 

2. Sillä aikaa kun bataatit paahtuvat, valmista paahdettu kvinoa. Mittaa kannuun kvinoa ja kaada päälle vettä niin, että kvinoa peittyy. Anna turvota n. 5 minuuttia. Kaada ylimääräinen vesi pois ja kaada kvinoa pannulle. Paahda kvinoaa n. 5 minuuttia sekoitellen niin, että kvinoa pysyy irtonaisena.

 

3. Valmistele feta kuivaamalla sen pinta ja leikkaamalla se kuutioiksi. Kun bataatit tulevat uunista, laita feta sinne paahtumaan n. 20 minuutiksi, kunnes kuutioiden reunat ovat ruskistuneet. Fetaa ja bataattia ei kannata paahtaa samanaikaisesti, sillä bataatista irtoava vesihöyry saattaa haitata fetaa ruskistumasta.

 

4. Fetan paahtuessa, valmista kastike. Sekoita sauvasekoittimella jogurtti ja ne viisi valkosipulin kynttä, jotka paahdettiin bataattien kanssa. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla, hunajalla ja tabascolla. Laita kastike maustumaan jääkaappiin.

5. Jäähdytä kaikki paahdetut ainesosat.

6. Kokoa salaatti. Revi halauaami salaattilaatua kulhoon ja pilko joukkoon kurkkua. Lisää bataattikuutiot. Murenna tai heitä feta kuutioina bataattikuutioiden päälle. Ripottele kvinoa päälle. Tarjoile kastike erikseen kannusta tai kaada se valmiiksi salaatin päälle.

 

 

Ladataan...
Syytä juhlaan

Joulun pyhät on juhlittu ja on aika viettää välipäiviä. Joulu oli meillä ihanan rauhallinen perhejoulu täynnä iloisia yhteisiä hetkiä, herkullista ruokaa ja joulutunnelmaa. Itselläni on vielä kaikki välipäivätkin lomaa ja olen nauttinut mahdollisuudesta lämmittää sauna keskellä päivää ja käpertyä sohvan nurkkaan lukemaan joululahjakirjoja. Olen myös kokkaillut kaikkea uutta ja yksi näistä uusista resepteistä on tämän postauksen tähti.

Meiltä jäi joululta yli porkkanalaatikkoa. Perinteisin porkkanalaatikon tuunausniksini on paistaa porkkanalaatikkoa pannulla voissa, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotakin uutta. Näin syntyi porkkanalaatikkopihvit, jotka päätyivät hampurilaisten väliin. Jos sinulla ei ole enää porkkanalaatikkoa jäljellä, voit käyttää pihveinä jotakin muita kasvispihvejä. Vinkkinä kuitenkin, että joululaatikoita saa tällä hetkellä marketeista todella edullisesti. Resepti alla, ihania vuoden viimeisiä päiviä sinulle!

 

Kreikkalaishenkiset hampurilaiset porkkanalaatikkopihveillä

 

porkkanalaatikkopihvit:

400 g porkkanalaatikkoa

2 kananmunaa

1/2 dl korppujauhoa

15 kalamataoliivia

1/4 punasipuli

mustapippuria

suolaa

öljyä paistamiseen

 

feta-jogurttikastike:

200 g kreikkalaista jogurttia

100 g fetaa

1 valkosipulinkynsi

juoksevaa hunajaa

kuivattua minttua

 

muut:

4 porkkanasämpylää

kurkkua

pihvitomaattia

punasipulia

jääsalaattia

 

1. Tee ensin porkkanapihvitaikina. Silppua oliivit ja neljäsosasipuli niin pieneksi silpuksi kuin mahdollista. Sekoita kaikki ainesosat ja anna taikina turvota noin puolituntia.

2. Taikinan turvotessa, valmista fetajogurttikastike. Laita jogurtti kulhoon ja murenna sekaan feta. Sekoita. Mausta kastike puristetulla valkosipulilla, kuivatulla mintulla ja tilkalla juoksevaa hunajaa.

3. Pilko valmiiksi pihvitomaatti ja kurkku. Leikkaa sipuli renkaiksi. Revi salaatin lehdet pienemmiksi. Halkaise sämpylät.

4. Muotoile pihvitaikinasta pihvejä, joiden halkaisija on n. 7 cm, tällöin ne pysyvät paistaessa varmasti koossa. Paista pihvit öljyssä pannulla keskilämmöllä. Käännä pihvi kun se on tarpeeksi kiinteä käännettäväksi ja ensimmäinen puoli on saanut väriä.

5. Kokoa hampurilaiset. Lado feta-jogurttikastiketta sekä hampurilaisen kanteen että pohjaan ja täytä hampurilaiset pihveillä, kurkku- ja tomaattiviipaleilla, punasipulilla sekä salaatilla.

 

Vinkki 1: Jos käytät muita kasvispihvejä, voit sekoittaa feta-jogurttikastikkeeseen oliivisilppua.

Vinkki 2: Halutessasi voit tehdä feta-jogurttikastikkeesta tsatsikimaisempaa lisäämällä joukkoon siivilässä valutettua kurkkuraastetta.

Ladataan...

Ladataan...
Syytä juhlaan

Hyvää joulua! Kiva, että tulit avaamaan Syytä Juhlaan -joulukalenterin viimeisen luukun. Tämän postauksen jälkeen lomailen pari päivää ja palaan sitten uusien juhlaideoiden kera. Joulunpyhien jälkeenhän on alettava suunnitella vuodenvaihteen juhlintaa. 

Tänään haluan kuitenkin antaa vielä viimeisen koristeluvinkin, jonka saat toteutettua näin jouluaattonakin. Tämä vinkki on jouluauto, joka viimeistelee pihan joulutunnelman! Tiedäthän ne ihanat kuusta katollaan kantavat pikkuautot, joita on tänä vuonna vilahdellut kaikissa sisustuskuvissa? Meille tehtiin tänä vuonna tällainen jättikoossa!

Siskoni saapui joulunviettoon punaisella Minillään ja ajatus joulukuusesta sen katolla oli niin kutkuttava, että mieheni kävi ostamssa sen katolle joulukuusen. Isäni ja mieheni virittivät kuuseen vielä valot ja lopputulos on mielestäni äärettömän suloinen! Koko komeuden kruunaa kinoksesta auton luo siirretty lumi.

Nyt siis vain metsästämään kuusimyyjien viimeisiä ja alehintaisia kuusia! Kuusi katolle ja valmis! Vaikka tarvitsisit autoa joulunpäivinä, voit aina jättää kuusen pihamaalle ja asetella sen uudelleen katolle kotiin palattuasi.

Ihanaa joulunaikaa sinulle!

<3: Laura

Pages