Ladataan...

Tarkoitukseni oli alun perin käyttää blogistani nimeä Talo meemilaaksossa. Pienen selailun jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että kyseinen termi vaikutti sen verran paljon kopioituneelta internetmeemiltä, että jätin idean silleen. Moni muukin lienee hoksannut sen, kuinka meemit ja muumit sanoina trimmaavat hyvin yhteen.

Muumeja voi tarkastella myös meemi-näkökulman välityksellä. Kun katsoo yllä olevaa kuvaa, voi havaita talon muodon olevan pyöreä, sylinterin kaltainen. Sama idea toimii yhtälailla omassa kahvimukissani kuin Muumipapan olemuksessa ja hatussa.

Pyöreyteen (koveran ja kuperan muotoihin) vaikuttaisi sisältyvän omanlaisensa ideat ja elementit. Siinä on jotakin ihmiselle tyypillistä. Vastaavasti pöydältä voi  löytää omanlaisensa idean; tason muotoelementin. Joskus on aloitettava puhtaalta pöydältä.

Pyöreys ei kuitenkaan ole tyypillinen muoto maamme rakennuksissa, vaan talot pikemminkin koostuvat eri kaltevuuskulman omaavista, yhteenliitetyistä tasoista. Näin siitäkin huolimatta, että luonto tarjoaa mitä erilaisimpia pyöreitä virikkeitä. Puiden runkoihin ja kasvien lehtiin sisältyy pyöreyttä samoin kuin tuhansien järvien rantoihin.

En pitäisi mahdottomana ajatuksena sitäkään, jos alkuperäinen Muumitalo olisi saanut virikkeitä juuri puiden rungoista, ja jonka seurauksena talon muotokieli edustaisi orgaanista arkkitehtuuria puhtaimmillaan. Muumimuseossa Tampereella voi käydä tutustumassa ns. Muumi-Talon pienoismalliin ja siinä käytettyihin ideoihin. Sen kuitenkin sanotaan poikkeavan Muumi-kirjoissa kuvatuista taloista.

Tulevaisuudessa pyöreät muodot saattavat yleistyä myös suomalaisissa rakennuksissa. 3D-talotulostimet työstävät halutunlaisen (betoni)talon, ehkäpä joku päivä jopa Muumimukeineen, paikan päällä. Talon omistajalle jäisi enää kahvinkeitto tehtäväksi. 

Talon tulostamisessa tarvittava työkalu on kehitelty jo melko pitkälle. Siitä voisi alustavasti päätellä jopa sellaistakin, että ihmiselon ja olemassaolon ydinolemusta voisi olla pyrkimys rakentaa sellaisia työkaluja, joilla voi tuottaa halutunlaisia kopioita. Mistä ne halut ja ideat sitten syntyvät ja millaisten muotojen keskellä ihmiset tulevaisuudessa haluavat asua, niistä ehkä enemmän toisella kertaa.

 T. Jari

Muumitalon kuvalähde: Pixabay.com

Share

Ladataan...

Hei,

Aloittelen Talo meemeistä -blogin kirjoittamista. Omaa taloa en ole koskaan rakentanut, mutta aihepiiri on kiehtonut mielessä nuoruudesta lähtien. Millainen oma talo olisi, jos sellaisen rakentaisin? Miksi talosta tulee sellainen kuin siitä tulee, miksi siitä ei tule toisenlaista?

Olen piirtänyt talojen pohjapiirustuksia jo parin vuosikymmenen ajan. Mielenkiintoisinta tässä harrastuksessa on ollut seurata sitä, kuinka aikaisemmin tehdyt valinnat ryhtyivät vaikuttamaan suunnitelmassa myöhempiin valintoihin. Valintojen myötä taloista tulee yksilöllisiä.

Vuosien varrella piirustuksia oli kertynyt melkoinen pino - muutama vuosi sitten turhauduin harrastukseeni kuitenkin siinä määrin, että käytin piirtämäni ideat paperisilppurissa.Yksi syy saattoi olla se, ettei talon rakentaminen tässä iässä vaikuttanut enää realistiselta hankkeelta. Maantietä kävellessä tuntui usein myös siltä, ettei resursseja ollut koskaan riittävästi. Tie vei mennessään. Silppurissa saattoi mennä monta hyvää ideaa hukkaan.

Mitä meemillä lopulta tarkoitetaan, siihen ei välttämättä ole yksiselitteistä vastausta tarjolla. Huumoripítoisten internetmeemien*) ja kuha jottain-ideoiden aikakaudella meemin alkuperäismääritelmän kopioituminen vaikuttaisi päättyneen.

Meemin (eng. meme) käsitteellinen historia ulottuu noin 40 vuoden taakse, vuoteen 1976. Tuolloin biologi Richard Dawkins toi sen esiin evoluutiota käsittelevässä kirjassaan The Selfish Gene (suom. Geenin itsekkyys). Teoksessaan Dawkins pohti erityisesti evoluution seurauksia ja sen erästä erikoistapausta: itsekkyyden ja altruismin (epäitsekkyyden) biologiaa.

Meemin Dawkins määritteli lyhyesti kopioitujaksi, johon sisältyy kulttuurin välittymisen yksikön eli matkimisen yksikön idea. Esimerkkeinä meemeistä hän mainitsi mm. sävelmät, ajatukset, hokemat, vaatemuodit, saviruukkujen ja rakennusten kaarten muodot.

Onko matkiminen paras sana kuvaamaan kopioitumisen ideaa, siihen minulla ei vielä ole kunnollista mielipidettä esittää. Pyrin blogissani löytäämään sopivia sanoja aihepiirin käsittelemiseksi. Yhdistelen myös ideoita toistensa kanssa yhteen. Tämä voi olla meemitalon suunnittelussa se jännittävin vaihe, miten erilaiset ideat vuorovaikuttavat toistensa kanssa?

T. Jari

********

*)Yleisesti hyväkstyn määritelmän mukaan internetmeemi on kuva, sanonta tai video, joka leviää verkossa.

(http://www.kieliverkosto.fi/article/ne-ei-vaan tajuu-internetmeemit-kieli-ja-ryhmäidentiteetti/)

Kuvalähde: Pixabay.com

 

Share