Perustuksista se lähtee

 

Vierailin loppuviikosta Joensuussa. 20 vuotta oli kulunut edellisestä kävelylenkistä kaupungin kaduilla. Paljon oli tuttuakin, mutta myös monenlaista muutosta oli tällä välin kaupunkikuvassa tapahtunut. Uusia taloja oli rakennettu torin ympäristöön ja siltoja Pielisjoen yli.

Kauppakadun päässä oli käynnistymässä kerrostalon rakentaminen. Vanha talo oli purettu, mutta jonka perustukset olivat vielä hetken nähtävissä. En ollut aikaisemmin nähnyt vanhempien talojen tulisijojen perustuksia saati kivijalkaa tästä näkökulmasta. Perustukset vaikuttavat tukevilta.

Perustus on rakennusten ja rakennelmien maata vasten tuleva osa, jolle rakennelman paino kohdistuu. Perustuksen tarkoitus on estää rakennuksen painuminen - huonosti perustetussa rakennuksessa voi ilmetä halkeamia sekä perustuksissa että talon lattiassa ja seinissä. Ei siis ole samantekevää millaiselle perustukselle talo rakennetaan!

Maaperän kantavavuus ratkaisee perustustyypin valinnan. En kuitenkaan puutu tässä yhteydessä tämän enempää perustustyypin valintaan vaikuttaviin tekijöihin, vaan pohdin enemmän sitä, millaiselle perustukselle ihmisen elämä rakentuu? Kysymys vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta siihen vastaamisen tahtoo tuottaa itselle hieman tuskaa.

Kyse voi olla arvoista. Mitä minä arvostan, pidän arvokkaana ja tärkeänä elämässä? Vanhemmiten huomaan ryhtyneeni arvostamaan terveyttä. Jos kehon perustukset ryhtyvät pettämään, käsillä voi olla mittavia ongelmia. Huomaan arvostavani myös tietoa. Perustusten valinnassa tiedolla on merkitystä: se auttaa tekemään oikeita valintoja, joiden myötä päädytään tietynlaisiin ratkaisuihin.

Perustuksista se lähtee. Kuvan tapauksessa perustukset vaikuttaisivat kuitenkin olevan lähdössä. Vanha tekee tilaa uudisrakennukselle.

T. Jari

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.