Tajuu myös antaa!

Miten sinä käytät vapaa-aikasi? Tämän kysymyksen ympärille moni rakentaa juuri nyt palapeliä (tai vuoristorataa) syksyn harrastuksista, työmatkojen sujuvuudesta ja treffeistä ystävien kanssa. Kaikki riippuu aikatauluista ja käytettävissä olevasta ajasta. Jokaisen oma aika tuntuu nykypäivänä olevan kallisarvoista kuin vesi –jos sitä on saatavilla, se on itsestäänselvyys, mutta jos se on tiukalla, voi sen hinnoitella pilviin. Ja aina on kiire –nytkin, kai.

Miten kallis on sinun hetkesi? Olen alkuvuodesta lähtien saanut tutustua ihmisiin, jotka käyttävät omaa aikaansa Kirkon Ulkomaanavun hyväksi täysin omasta tahdostaan, palkatta. Heillä ei tunnu olevan kiire. He käyttävät aikaansa, ideoitaan, luovuuttaan ja omaa lähipiiriään –tai koko kaupunkia kertoakseen omalla tavallaan työstä jota me teemme kehitysmaissa ja katastrofien sattuessa. He ovat vapaaehtoisiamme, Ulkomaanavun Tekijöitä, joita on nostettu esiin Kuukauden Tekijä –palstalla, onhan sentään vapaaehtoisuuden teemavuosi.

Puhelinhaastattelut ovat nopeasti saaneet syvyyttä, kun on päästy keskustelemaan vapaaehtoisuuden syistä. Syy vapaaehtoisuuteen kumpuaa monesti omista kokemuksista tai siitä, miten asiat voisivat olla itselläkin toisin, huonommin. Syy päätyi myös blogitekstin otsikkoon. Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa, tajuu myös antaa, tajuu myös antaa. Kiitos Pave Maijaselle tästä.

Näitä haastatteluja tehdessä sain itsekin innostuksen vapaaehtoistyöstä ja lähdin syksyllä mukaan Naisten Pankin toimintaan.

 

"Nuorten yksinäisyys, eikös se ole hyvä syy osallistua?"
kommentoi Yhteisvastuukerääjä Timo Hämeenlinnasta.

 

”Tekeminen on useimmiten hauskaa ja lievittää omaa maailmantuskaa,”
perustelee nuorisoverkosto Changmakerin aktiivi Kaisa.

 

”Uskon, että pienillä asioilla voi olla suuri vaikutus,”
toteaa Naisten Pankin vapaehtoinen Laura.

 

”Emme voi olla vain omassa lintukodossamme, täytyy ottaa vastuu myös muista maailman ihmisistä,”
kertoo Toisenlaisen Lahjan lähetti Ritva.

 

"We make a living by what we do, but we make a life by what we give," heittävät motokseen konsulttiorganisaatio Deloitten Anna ja Suvi.

 

”On tärkeää, että joku osaa pyytää avuksi, huomaa toisen ihmisen osaamisalueet ja taidot,”
miettii viimeisin haastateltavani Rea.

 

 

Olisiko sinulla ylimääräinen hetki tänä syksynä? Tässä muutamia ideoita sen hetken viettoon

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.