Sara kokeilee oopperaa

Tickle Your Fancy

Sain alkukeväästä Savonlinnan oopperajuhlien johtajalta haasteen tulla katsomaan heinäkuussa valitsemaani näytöstä ja jakaa kokemuksiani siitä täällä. Tottakai lähdin mukaan!

Valitsin oopperaksi Mozartin Don Giovannin (koska sain luotettavasta lähteestä vihiä, että tämä on sellanen ensikertalaiselle sopiva) ja 9.7 matkustin toiveikkaana syntymäkaupunkiini, Savonlinnaan. Aiemmat kokemukseni oopperasta: sinkkuelämän jakso, jossa Charlotte raahaa Carrien katsomaan Aidaa. Ja sitten on toki kuulunut korviin niitä kauhukertomuksia kuuden tunnin näytöksistä joihin ei voi olla nukahtamatta. Tällä pohjalla astelin äitini ja tuhannen muun oopperakatsojan kanssa siltaa pitkin kohti Olavinlinnaa. Musta tuntui että laskin katsojakeski-ikää ainakin kymmenellä vuodella. Olin ihan varmasti nuorin tyyppi koko salissa ja ainut ekakertalainen. Kuulin kuinka takanani puhuttiin aiemmin tälläviikolla esitetystä Toscasta ja viimevuonna nähdystä Taikahuilusta. Apua.

Oltiin luettu aiemmin päivällä Don Giovannin monimutkainen kolmio tai pikemminkin kuusiodraaman kulku oopperakirjasta, joten juoni oli suunnilleen selvillä. Täytyy kyllä myöntää, että äidin lukiessa sitä ääneen minulle terassilla, tipahdin ainakin neljä kertaa kärryiltä ja okei olin ehkä enemmän kiinnostunut juuri eteeni kiikutetusta kylmästä valkkarilasista, ja siinä lilluneista mansikoista. No eniveis juoni check. Ja hyvä niin, koska muuten olisin ollut totaalisen pihalla esityksessä.

Olin kyllä aiemmin käynyt Olavinlinnassa, mutta ei mitään muistikuvia (olin ehkä 7 silloin, siis en kännissä). Tajusin myös jälkeenpäin, mitä jengi tarkotti kun kehotti laittamaan matalapohjaisia kenkiä. Noo meikä paineli kehotuksista huolimatta 12cm:n koroissa tuolla linnan mukulakivi meets vuoristo -olosuhteissa.

Koko päivä oli ollut kuuma, joten voitte kuvitella millanen ilmasto oli täyteen myydyssä, muutaman tuhannen hengen suljetussa katsomossa. Sääliksi kävi taas kerran pukumiehiä. Tajuttiin ennen esitystä ostaa viuhkat ja vettä joten no worries! Lippujen hinnat näytöksiin vaihtelivat aika vahvasti jostain 50e:sta useampaan sataan euroon. Meidän paikat olivat ihan loistavasti suht edessä ja keskimmäisen rivin laidassa, josta oli helppo lähteä väliajallakin liikkeelle. Katsomokartasta bongattiin paikkamme, joten osattiin mennä oikeista oviaukoista sisään.

Valot sammui, 100 henkinen orkesteri aloitti soittamisen, kapellimestari heilumisen ja lavalle ilmestyi keskiajan vermeisiin sonnustautunut päähenkilömies ja yksi hänen rakastajistaan. Laulun kieli oli italiaa, mutta näyttämön yläreunassa kulki suomalainen ja englantilainen tekstitys. Tämäkin oli mulle ihan uutta infoa. Kuvittelin ettei esityksestä tajua mitään. Näytöksen aikana ei luonnollisestikaan saanut kuvata, joten lainasin muutamia kuvia operafestivalsin nettisivuilta

http://www.operafestival.fi

Ensikertalaiselle ja oopperalaulusta täysin tietämättömälle elämys oli mahtava! Upeata laulua, dramatiikkaa, tunteita, huumoria -esitys vangitsi sisäänsä. Erilaiset kohtaukset ja mielenkiintoinen juoni vei tarinaa lentäen eteenpäin. En todellakaan uskonut poistuvani esityksestä tällä mielellä. Päätavoitteenihan oli se, että taistelen nukahtamatta. Vaikka pidän teattereista, ärsyynnyn helposti siitä ylinäyttelemistä. Mikä parasta, sitä ylinäyttelemistä ei nähty oopperassa! Ainoa mitä jäin kaipaamaan oli lavasteet ja massiivisemmat puvustukset. Kyseessä oli melko yksinkertäinen lavaulkonäkö, mutta se kuului Don Giovanniin. Kuulemma esim siinä Sinkkuelämässäkin vilahtaneessa Aidassa, on puvustus ja lavasteet ihan toista luokkaa. Ja mitä niihin nukahtamistarinoihin tulee, niistä en kyllä tiedä. Ainoastaan parissa kohtauksessa, jossa laulettiin samoja säkeitä useampaan otteeseen paljaalla, pimeällä näyttämöllä, pelkän kohdevalon alla, tunsin pitkästyväni. Tällöinkin takanani oopperatuntijat ylistivät toisilleen puhdasta laulua ja mahtavaa äänialaa, eli näissä kohtauksissa oli ilmeisesti tarkoitus keskittyä näyttelijän lauluun ja sen spekulointiin, johon meikäläisen rahkeet eivät ihan vielä riittäneet :D

Esitys kesti 3,5h ja puolivälissä oli väliaika. Kuulostaa pitkältä, mutta sitä se ei ollut. Tuntui jotenkin niin epäaidolta nauttia siinä väliajalla kuoharilasillista juhlatamineissa, vanhassa linnassa keskellä Saimaata ja keskustella ensimmäisen puoliskon tunnelmista! Oopperan jälkeen käytiin Saimaan rannassa ihanalla terassilla keskustelemassa hyvillä mielin perhetuttujeni kanssa näytöksen plussista ja miinuksista. Kiitokset Oopperajohtajalle kokeiluhaasteesta, minä tykkäsin!

Onko teistä kukaan käynyt oopperassa? Mitä katsomassa? Tai onko kukaan suunnitellut menevänsä?Suositelkaa mulle hyviä näytöksiä ensi kesää varten!

T.Sara

Kommentit

Katsi (Ei varmistettu)

Hih, hassua nähdä tuttuja maisemia, Savonlinna on siis myös minun kotikaupunkini. :) Oopperassa olen käynyt kolmesti, (vai kahdesti, äää?) ja täytyy sanoa, että vaikken suuremmin siitä välitä, on tunnelma tuolla linnassa kuitenkin kokemisen arvoinen. Ja julkkiksien bongailu kuuluu tietty olennaisena osana oopperassa käyntiin. :)

Mukavaa kesän jatkoa!

Katsi (Ei varmistettu)

Hih, hassua nähdä tuttuja maisemia, Savonlinna on siis myös minun kotikaupunkini. :) Oopperassa olen käynyt kolmesti, (vai kahdesti, äää?) ja täytyy sanoa, että vaikken suuremmin siitä välitä, on tunnelma tuolla linnassa kuitenkin kokemisen arvoinen. Ja julkkiksien bongailu kuuluu tietty olennaisena osana oopperassa käyntiin. :)

Mukavaa kesän jatkoa!

Sopraano (Ei varmistettu)

Itse olen nuori oopperalaulaja, sopraano, ja kotiuduin juuri Saksasta tekemästä nimenomaan tuota Don Giovannia. Ooppera on itseasiassa todella seksikästä ja kaunista ;) Haluisin niin perhanasti vetää sen yltä "hienouden" ja "ylemmän luokan taiteenlajin" viitan ja näyttää varsinkin nuorille ihmisille, että noi laulajat tuolla lavalla on ihan sairaan makeita ja hulluja tyyppejä, ja että koko oopperamaailma on tosi mielenkiintoinen, boheemi ja aika kuumakin, itseasiassa ;)

Nukke (Ei varmistettu)

Ooppera on aina tuntunut musta jotenkin huuhaalta, mutta nuo kuvat puhuvat kyllä puolestaan. Ja vautsivau mitkä maisemat!

Nuorijanuori (Ei varmistettu)

Itse olen (17v) käynyt luultavasti yli 15 kertaa katsomassa oopperaa (+ toiset 15 kertaa balettia). Mun setäni ja tätini ovat vieneet mut juuri Savonlinnan oopperajuhlille ehkä 7 kertaa. Ja toi "olen varmaan salin nuorin" -olo on erittäin tuttu :-D Ja en tosiaan ole mikään kulttuurinrakastaja17vuotias... Mutta musta on tosi kiva välillä virittäytyä siihen "sivistyneempään" tunnelmaan vaikka aina ne oopperat ja baletit eivät olekkaan kovin mielenkiintoisia. Taikahuilu oopperan olen nähnyt oikeastaan kaksi kertaa ja se on aina yhtä mahtava, eli sitä suosittelisin todellakin! :-)

ssän (Ei varmistettu)

oopperasta tulee usein just semmonen mielikuva että mummojen hommaa vaikka oikeesti se on tosi jännittävää teatteria. Meillä on monta oopperalaulajaa suvussa ja ne on kaikki tosi ihania tyyppejä ja muutenkin oopperalaulajat on useesti aika hulluja ja hassuja eikä semmosia tiukkapipoja kun luullaan (: Kiva että tykkäsit ;)
www.lifeinpinkclouds.blogspot.com

Nessun dorma (Ei varmistettu)

Oon itse Savonllinnasta kotoisin ja ollut 7 kesää oopperassa "kesätöissä" avustamassa tai laulamassa. Ooppera on ihan mahtavaa! Omia lemppareitani on Turandot ja Carmen joita suosittelen sitä lämpimästi, jos vaan on mahdollista mennä! :))

Laura (Ei varmistettu)

Kolme kertaa olen käynyt oopperassa, mutta en kertaakaan Savonlinnassa. Toiveissa kyllä olisi joku kesä sinnekin päästä. Oman soittoharrastuksen myötä tulee oopperassa aina keskityttyä myös orkesterin panokseen, eikä haittaa yhtään kuulua yleisön nuorimpien joukkoon. Taikahuilua ja Carmenia on täällä nähtävästi jo suositeltu, mutta ne on myös omat lempparit. Taikahuilun Yön kuningattaren aarioissa on oopperalaulu parhaimmillaan. Suosittelen. :) Juoneltaan vähän kevyempää "kohellusta" on sitten Sevillan parturi, josta myös löytyy upeita aarioita.

emilia (Ei varmistettu)

Olen itse käynyt kerran oopperassa ja juurikin samaisessa Olavinlinnassa. Siitä on nyt useampikin vuosi ja taisin olla silloin 11v. Niskat tuli vähän kipeiksi kun vilkuilin tiheään tahtiin suomenkielisiä tekstejä näyttämön yläreunasta. Oopperan nimeä en muista, mutta kuvista tunnistin samoja laulajia.

powderpuff (Ei varmistettu)

Hmmm, näyttää aika kiinnostavalta... En itse ole oopperassa käynyt. Baletissa ehkä kerran ja teatterissa tuhkimoa ja ruususta olen pienempänä nähnyt : D Itteeni kiinnostais käydä joku baletti katsomassa syksyllä.
http://powderpuff-powderpuff.blogspot.com

Rosa (Ei varmistettu)

Tosi kivoja kuvia. :) Oiskoha ooppera munki juttu?

Tilda (Ei varmistettu)

Olin kerran oopperassa Savonlinassa, se oli kamalan tylsää! En ymmärtänyt mitään, istuin siinä monta tuntia yritin pidädellä itseni hereillä!
(Olen vaan puoleksi suomalainen, asun Ruotsissa, niin suomenkieleni ehkä on vähän väärin hehe)

Liisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla että joku muukin nuori kun minä itse piti oopperasta! :D Meillä on mökki aivan Savonlinnan vieressä ja olen itse käynyt kolmesti Savonlinnan Oopperajuhlilla, ensimmäisen kerran 15 vuotiaana ja pidin silloin jo paljon :) Suosittelen kovasti Lentävää Hollantilaista ja Aidaa! Molemmat todella hienoja! Savonlinnassa on mahtava tunnelma aina, kerran olen käynyt Kansallisoopperassa eikä tunnelma ollut mielestäni yhtä hieno siellä.

tykästynyt (Ei varmistettu)

Itse en ole edes täysi-ikäinen, mutta keväällä käytiin oopperassa katsomassa Robin Hood ja tykkäsin hulluna! Lavasteet ja puvut oli tosi kivasti tehty!=) Houkuttelisi mennä uudelleenki:p

http://magmoiselle.fr (Ei varmistettu)

love your dress.... very nice pics ;)

STREET DIARY: The HEAD DRAPPED http://magmoiselle.fr

ele (Ei varmistettu)

Kivasti kerrottu kokemus! :) Klassisen musiikin maailma on ihana ja ihmeellinen! <3

ELLUU (Ei varmistettu)

Ihana tuo maximekko! En ole koskaan ajatellut että vosisin käydä oopperassa, mutta nyt alkoi pikkuisen kiinnostaa. (--; Voisi olla ihan kiva kokeilla.

http://ellu-loseyourmind.blogspot.com/

Annu (Ei varmistettu)

Hahaa terveisiä Savonlinnasta! Kun sain vihiä että olet hoodeilla, yritin kovasti bongata sinua kaupungilta mutta olisi näköjään pitänyt tulla käymään työpaikalla! :D esiintyjien pukijana työskentelen. :) Toivottavasti ooppera maittoi, Giovannissa onkin ollut tänä vuonna paras +tilanne!

Maiski (Ei varmistettu)

Upeeta, että otit kutsun vastaan! Tästä voi moni muukin nuori innostua oopperasta, eikä pidä sitä enää esimerkiksi niin pitkäveteisenä ja vaikeana, kun joku muukin on käynyt ja tykkäsi. :)

http://sateenkaarinotko.blogspot.com/

noora (Ei varmistettu)

Kerran oon käynyt oopperassa, muistaakseni n. kaks vuotta sitten. Musiikkiopistossa kun opiskelin siihen aikaan niin se kuului yleisen musiikkitiedon opiskeluun. Käytiin kattomassa/kuuntelemassa Mozartin Taikahuilu. Kokemus oli kyllä aika tylsä, harva 15-vuotias varmaan oikeesti tykkää oopperasta (tosin en varmaa vieläkään siitä innostuis). Ei ollu ihan miun juttu, MUTTA oli siinäki oma kohokohtansa, ootettiin miun kaverin kanssa koko ajan yönkuningattaren aariaa ja se oli kyllä ihan tosi hyvä, vaikkakin siinä lopussa kun yönkuningatar meni lavan alle sellasen laskeutuvan jutun päällä, se vähän tärähti siinä yhdessä vaiheessa, mutta laulaja ei hätkähtänyt yhtään! Ja papageno oli aivan mahtava hahmo, taikahuilu on oikeestaan aika hauska ooppera, suosittelen :)
-noora
http://suvijanoora.blogspot.com/

hihii (Ei varmistettu)

ens kesänä on kolme ehkä parasta, näyttävintä ja muutenkin katsojaystävällisintä oopperaa: lentävä hollantilainen, taikahuilu ja aida. suosittelen noita kaikkia, onnea valintaan ite en osais päättää:D

Nuuuna (Ei varmistettu)

Itse olen kotoisin Savonlinnasta ja asun täällä edelleenkin. Harmittelin juuri ystävälleni kun viimeiset kolme vuotta on mennyt ns ooppera pimennossa. Noita edeltäviin kesiin on aina kuulut jokin ooppera. Olenpa joksus lapsena ollut lapsikuorossa ja päässyt osallistumaan Cavalleria rusticana ja pajatso- oopparaan. Olikohan vuosi jotain 96?! :) Itse suosittelisin esni kesäksi Aidaa tai Taikahuilua. Aidassa on mahtavat kuorokohtaukset ja upeat puvut, Taikahuilussa taas meininki on kepeämpää. Ensi vuonnahan taitaa oll peräti Savonlinnan oopperajuhlien 100 vuotisjuhla-vuosi, joten meiningit on varmasti myös sen mukaiset!

anonyyymi (Ei varmistettu)

voi sentään! mihin oletkaan unohtanut sen surkuhupaisan hattusi? :O

jaskas (Ei varmistettu)

Itse en ole ollut oopperassa katsojana mutta Aida-oopperassa olin sotilaana vuonna 2002. Oli erikoinen kokemus ja menisin kyllä uudestaankin ja jopa katsomoon asti jos tilaisuus tulisi.

Peippo (Ei varmistettu)

Kävin lukion musiikkikurssilaisten kanssa oopperassa kahdesti (tosin keskellä pimeintä talvea) ja tykkään oikein kovasti! Ekana vuonna nähtiin Tosca, tokana Madama Butterfly. Mun mielestä Tosca oli parempi, Madama Butterflyssa oli jotenkin liikaa sellaista miehen perään haikailua... mutta ooppera yleensäkin on tosi kiehtova, kaikki se draama ja suuret tunteet vetoaa muhun. Ei sekään haittaa, että puvustus ja lavasteet on aika upeita myös.

Zam (Ei varmistettu)

Kenellä on ketterin kalpa, osuvin sanan säilä....... siitä miehet ottavat mittaa... mittaa urhoollisimmasta ritarista...... joka linnanneidon omakseen....... no juu (btw, hieno selostus, sussa on kyllä toimittaja ainesta!)

lollipop (Ei varmistettu)

Hauskaa, että meitä on jo aikasta monta ketä on kommentoinu kyseiseen postaukseen ja ollaan Savonlinnasta. Oon ite myös ollut oopperajuhlilla töissä monena kesänä ja katsoin juuri ensi vuoden ohjelmistoa, joka näyttää ihan mahtavalta!

Suosittelen sulle lämpimästi Taikahuilua, Aidaa, Lentävää hollantilaista ja Peter Grimesia. Taikahuilu on aika perus,jonka kaikki tietää ja Yönkuningattaren aaria saa aina kylmät väreet menemään, Aida on mukava jos tykkää eqyptistä, Lentävässä hollantilaisessa on musta ainakin parasta piru, joka tuo oopperaan hauskaa huumoria :D Peter Grimesin oon käyny kattomassa joskus 10 vuotta sitten ja muistaakseni se oli ihan ok, mutta juoni on ehkä vähän ankea.

Unohtakaa ihmiset se ankea kuva yksin kovaa ja korkealta hoilottavasta naisesta ankean konserttisalin lavalla ja kuorsaavista ihmisistä :) ja kiitti Sara ihan mahtavasta postauksesta.

emmainkeri (Ei varmistettu)

Vähän olen kateellinen! En ole kertaakaan elämässäni käynyt oopperassa ja silti niiiiiiiin kovasti tahtoisin! Rakastan kaikkea tollasta jo valmiiksi. Ensisijalle menee oikeastaan kyllä kunnon balettiesitykset -ah pakko päästän pian !
Hyvä kun karistat ihmisten ennakkoluuloja!

nanna (Ei varmistettu)

Kävin oopperassa viime kesänä kun oltiin äitin kanssa lomalla Venetsiassa. Oli ihan mahtavaa mennä satoja vuosia vanhaan teatterirakennukseen kuuntelemaan mahtavia italialaisia oopperalaulajia, fiilasin kyllä ihan kympillä. Baletti on harrastustaustan takia jo tutumpi, eikä ooppera ollut siitä kovin kaukana, vaikka jatkossakin baletti on varmaankin kiinnostavampi ja tulee mentyä :))

alli (Ei varmistettu)

Oioi. Oopperassa on oikeasti sitä jotain. Ite en innostunut ekaks ollenkaan, mutta puolivahingossa hain oopperajuhlille kesätöihin. Nyt oonki jo sitten aivan hurahtanut ja mulla on ollu elämäni paras kesä ! :)

oopperan kummitus (Ei varmistettu)

Suomessa en ole nähnyt yhtään oopperaa, mutta New Yorkissa olen käynyt oopperassa katsomassa Oopperan kummituksen! Itse pidin kokemuksesta erittäin paljon! Ainoana miinuksena oli tietysti ettei aina ymmärtänyt kaikkia kohtia aivan kristallin kirkkaasti, mutta pääasiat kyllä kävi selväksi.

hjenn (Ei varmistettu)

Nyt täytyy myöntää häpeäkseni että en ole koskaan käynyt oopperassa vaikka Savonlinnassa olenkin koko ikäni asunut, täytyy varmaan ensi kesänä korjata tämä asia :D

Josh (Ei varmistettu)

Ihanan näköinen paikka tuo Olavinlinna! :)

veerra (Ei varmistettu)

hehe mun ensikosketus oopperaan ei ollu ihan yhtä huikee, olin saksassa ja kukaan ei kertonu mulle juonesta mitää etukäteen ja vihkonen oli tietty saksaksi mitä en osaa ja laulut oli italiaa ja siellä kulki saksaks tekstit :D eli en ymmärtäny mistään yhtään mitään ja oli äärimmäisen tylsistynyt :(

annie (Ei varmistettu)

voi että kun oot söpö. sun blogis on aina ihana piriste. tykkään lukea tälläsiä, missä vähän selitetään sitä sun tätä, mut silti aika vaate/asu-painotteista.

Katri Makinen (Ei varmistettu)

Haluaisin jolloinkin käydä linnassa. Olen mä käynyt Savonlinnassa, kaunis kaupunki kauniin sataman kanssa.

Aino14 (Ei varmistettu)

Olen viettänyt kaikki kesäni Savonlinnassa oopperajuhlilla niin kauan, kuin vain muistan. Syy tähän on se, että isäni omistaa klassisen musiikin levykaupan (www.arsmusica.fi) ja käymme joka vuosi myymässä niitä festivaaleilla. Vietän siis kaikki illat linnassa levyjä myymässä, ja jos on tyhjää pääsemme katsomaan esitystä. Ensi vuoden ohjelmistosta voisin suositella lisää Mozartia eli Taikahuilua, taikka sitten juuri Aidaa, jossa on todellakin runsaita ja näyttäviä kuorokohtauksia...

operalover (Ei varmistettu)

Lähisukulainen on oopperalaulaja, joten olen nähnyt kymmeniä teoksia vuosien varrella. Rakastan oopperaa!

Sulle voin suositella (Helsingin kansallisoopperan ohjelmistosta):

17.9. Dance with dancers, kansallisbaletin tanssijoiden järjestämä tanssiklubi

17.9. alkaen Carmen, oopperoiden klassikko, kaunista musiikkia ja tosi dramaattinen tarina, lopussa aina itkettää. Helppo teos aloittelijalle.

3.3.2012 alkaen Rusalka, ooppera merenneidosta, tosi kaunista musiikkia vaikka ällörumat puvut ja lavastus

30.3. Bajadeeri, tosi upea baletti temppelitanssijasta, sanoisin että aika hillittömän hienoja tanssinumeroita mukana

Opiskelijakortillahan saa aina alennusta saman päivän lipuista!

Tero (Ei varmistettu)

Kävin tänä kesänä Savonlinassa katsomassa Lohengrinin, oli erittäin hieno esitys mutta liput erittäin kalliit. Menen tänään katsomaan Valkyyrian Suomen kansallisoopperaan, eli toinen Wagnerin maratonooppera tiedossa.

Vilhelmiina96 (Ei varmistettu)

Itse jäin oopperakoukkuun jo vuonna 1976, kun näin Savonlinnassa Taikahuilun. Siitä alkaen olen miltei joka vuosi käynyt katsomassa ainakin yhden oopperan. Ensi kesänä on todella vaikea valita, kun tekisi mieli käydä katsomassa Taikahuilu, Lentävä hollantilainen ja Aida. Todennäköisesti valinta osuu Lentävään sen upean musiikin ja mahtavien kuoro-osuuksien takia. Ja eiköhän se Aidakin tule mentyä katsomaan, siinä on niin kovin kaunis musiikki myös. Sekä Lentävän että Aidan näyttämölle panot sopivat hyvin Olavinlinnan puitteisiin. Lippujen hinnat tuntuvat toki kalliilta, mutta nehän ostetaan vain kerran kaksi vuodessa, joten kyllä ne on hintansa väärtit. Taikahuilu on sellainen söpö satu, jolla sopii hyvin aloittaa oopperoihin tutustuminen. Lentävässä sekä Aidassa on jo vahvaa draamaa mukana. Mukavaa oopperakesää 2012, tulet varmasti pitämään valitset sitten minkä tahansa edellä mainituista. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.