Ladataan...
Toimitus

 

Kyllä, sitä on kolme viikkoa jäljellä ja mitä tahansa voi vielä tapahtua. Pysähdytään nyt kuitenkin tähän hetkeen ja hengitellään.

Nyhtökaura. Se ei ole uusi Nokia vaan uusi joulupukki. Harva sitä on nähnyt niin, että sen olemassaolon voi todistaa, mutta monenlaisia matkijoita ja muita alan hiihtelijöitä kyllä riittää. Kun nyt ensi vuonna eivät ruotsalaiset olisi sitä meiltä pöllineet.

Turvapaikanhakijat eivät joukolla raiskanneet suomalaisia naisia kesällä 2016. Nyt siellä Rajat kiinni -ryhmässä on toivottavasti toiveet korkealla kesälle 2017, sillä hyvinhän tämä sama pyörä edelleen pyörii.

Persunuorten Tyttö- ja Poika-lippikset. Nyt mää niinku selitän, että mistä tässä oli kyse. Niin siitä, että Toni, joka on tavallinen kunnon poika, joka tappelee ja runkkaa eikä tykkää koulusta ja häiritsee tyttöjä, niin se pakotetaan pitämään jotain neitimäistä hametta! Samoin ne tytöt, joista Toni tykkää, koska niillä on pitkät hiukset ja tissit, ne aivopestään rekkalesboiksi! Eikö ole aivan hulluksi mennyt! Niin sitä vastustetaan näillä lippiksillä!

Yhteiskuntasopimuksesta tuli kiky. Paljon kivempi, jopa seksikkään pervolta kalskahtava nimi. Mennäänkö meille vähän kikyilemään, mulla olisi 24 minuuttia ylimääräistä aikaa?

Brexit. Varmaankin Britannian sivistynyt kansa kelaili, että nyt kun ilmastosyistä kivihiilen polttoa ollaan vähentämässä, niin alun perin hiili- ja teräsyhteistyön pohjalle perustettu unioni käy tarpeettomaksi, koska eurooppalaiset voivat rauhanomaisella, epävirallisella keskusteluyhteydellä puhua vihreistä arvoista, humaanisuudesta sekä talousasioista ilman muodollisia ja kansalaisten osallistumista jäykistäviä rakenteita.

Terrafame. Ei kirveelle vaan Sipilän suvulle töitä pitkälle 2100-luvulle.

Aleksi Valavuori twiittaili. "Hei kaikki vammaiset, homot, neidit, femakkopossut, ei-atleettiset nössömiehet ja muut tunarit, olette pönttöjä ja itse olen kuningas. Vitsi vitsi vaan!"

Kauppojen aukiolo vapautui. Jotenkin murheellista tämäkin. Muistatteko vielä sen ihanan Suomen, jossa kaupat olivat sunnuntaisin kiinni? Silloin äidit olivat naisia, oli Jyrki Katainen, Carl Haglund ja PMMP, sai seksuaalisesti häiritä ja tytöt olivat poikia huonompia luonnontieteissä.
Toisaalta, miksei sitä märkää saa vuorokauden ympäri, ihme poliisivaltio.

Donald Trump. Joko se on ollut Aku Ankassa nimellä Aku Torvi.

Norppakamera. Läski hylje makasi liikkumatta kivellä, ooh, söpöö, oih, voih, iik.

Tampereelle raitiovaunu. Kyä se siihen riävän ja rotvallin reunan väliin mahtuu hyvi rynkyttää, sano Pate ku Näsinneulassa Juicen haamun tapas mustamakkara käressään nyssematkalla Lenin-museon kautta Hakametsän halliin ja sieltä Tillikkaan Alatalon Mikon kanssa Kummelia kattoon.

Posti. Kun mummosi tarvitsee epäluotettavan ruohonleikkaajan.

Eppu Normaalin levyä sai yksinoikeudella vain S-ketjun kaupoista. Aivan kauheaa, miten nuo cooliuden lähettiläät kehtasivat tehdä noin!

Sannin Vahinko. Herätit minussa pedofiilisiä ajatuksia, pyydä anteeksi, Sanni! Sitä paitsi loukkaannuin myös hyvän maun, veteraanien, suomalaisuuden, hyväksikäytettyjen, syrjäytyneiden, lasten sekä sellaisten vanhusten, joiden vaippaa ei vaihdeta riittävän usein, puolesta!

Pokemon Go. Nyt kun Suomen lapset saatiin nousemaan ylös ja ulos paksujen takapuoltensa päältä, ehkä pelifirma saa tämän sukupolven takaisin metsään Pokemon Forest -sovelluksella. Voisiko siihen peliin liittää toiminnon, että keräävät marjat ja sienet samalla, ettei sentään aikuisen tarvitse nousta sinne märkään ryteikköön rämpimään ja kyykkimään.

Rion olympialaiset. Mika Kojonkoski katseli koko kansan puolesta kaunista Brasiliaa ja sai kivat päivärahat.

Koulujen tasa-arvo-opas. Vähän niin kuin oli tuolla ylempänä jo puhetta, niin lopetetaan kouluista tämä naurettava propaganda, että ihmiset muka olisivat tasa-arvoisia. Ehkä jossain suvakkien päiväunissa, mutta todellisuudessa eivät ole ja se on totuus ja sen kanssa on hyvä opetella elämään.

Särkänniemen delfiinit lähtivät. Nyt ne elävät siellä, missä Kirkakin elää, Kreikassa.
 

Tämä on omistettu delfiineille.

LUE MYÖS:
täysin neutraali sukupuolikolumni eli 8 absoluuttista totuutta miehestä ja hänen kylkiluustaan
TIEDÄMME NYKYÄÄN ITSE PAREMMIN KUIN ASIANTUNTIJAT
TURVAPAIKANHAKIJA, OPETTELE SUOMEN TAVAT
Share

Ladataan...
Toimitus

Mikko Toiviainen, eli Kalenterikarju, lukee paljon ja puhuu paljon lukemisesta. Toiviaisen toimesta syntyi myös suursuosioon noussut #pojatkinlukee-kampanja. Yksi Toiviaisen somessa hypettämistä kirjailijoista on Lilyn Lukupiirin marraskuun kirjan kirjoittanut Haruki Murakami. Kysyimme Mikolta, mikä Murakamissa viehättää.
 

Moi Mikko! Haluaisitko kertoa Lukupiirille, miksi juuri Murakami on yksi suosikeistasi?

”Moi! Mulle Murakamin kirjat ovat kiinnostavia, koska niissä jaaritellaan paljon. Kirjoista voisi helposti poistaa 50-100 sivua menettämättä juonellisesti mitään. Mutta juuri se Murakamin kieli tekee niistä niin omanlaisensa. Haluisin kääriytyä hänen luomiensa maailmojen sisälle.”
 

Kenelle Murakami sopii?

”Murakamin teokset sopivat monille lukijoille, koska hän yhdistelee taidokkaasti eri genrejä ja kirjallisuuden tyyppejä. Norwegian wood on rakkaustarina, 1Q84-trilogia painottuu scifiin ja Maailmanloppujen ihmemaa on silkkaa fantasiaa. Murakamin jokaisesta kirjasta voi myös löytää eri tasoja, jolloin niistä voi nauttia monilla eri tapaa.”
 

Mikä Murakamin kirjoista on sinulle tärkein?

”Ensimmäinen lukemani Murakami oli 1Q84. Nappasin sen mukaan kirjakaupasta, koska halusin perehtyä Keltaisen kirjaston hypetettyyn kirjailijaan. Rakastuin saman tien. Henkilökohtaisesti eniten minua on koskettanut Kafka rannalla ja sen kuvaama traaginen rakkaustarina. Kafka rannalla on mielestäni myös ehein Murakamin suomennetuista teoksista.  Sen kirjan luettuani halusin aloittaa saman tien uudelleen alusta, jotta voisin lukea vielä tarkemmin jokaisen yksityiskohdan.”

+ ”Jokainen Murakamin kirja on omanlainen maailma. Osa niistä ovat täysin unenomaisia ja satumaisia, osa taas hyvinkin realistia. Kaikkiin niihin haluaa kuitenkin jäädä olemaan. Murakami on täydellistä syksyn ja talven lukemista – siis hygge-kirjallisuutta.”
 

 


LUE MYÖS:

Parhaat tv-sarjat juuri nyt. Sairaslomapäiviin, sunnuntai-iltojen telkkarimaratoniin ja rentoutumiseen työpäivän jälkeen - kaikkea löytyy! 


Kuva: Miikka Pirinen

 

Share

Ladataan...
Toimitus


Mitä antaa lahjaksi, jos lompakko on tyhjä tai joulun krääsävuori ahdistaa? Tässä viisi vinkkiä, jotka säästävät luontoa, rahaa sekä hermoja.
 

1)      Anna lahjaksi aikaasi

Onko ystäväpiirissäsi tai perheessäsi lapsiperheitä, tai muuten kiireisessä elämäntilanteessa olevia ihmisiä? Onko joku ystävistäsi jäänyt paitsioon omien kiireidesi vuoksi? Voi hyvinkin olla, että paras mahdollinen lahja on kuunnella ystävän murheita, tai antaa vanhemmille hetken rauhaa viemällä lapset leffateatteriin. Tapoja on monia, ja yllätykseen voi myös sisällyttää yhteisen ravintolaillallisen, tai vaikka kävelyretken metsässä. Ehkä nyt on se hetki aloittaa yhteinen uintiharrastus sen kaverin kanssa, joka on jo vuosia houkutellut sinua mukaan?

2)      Lahjoita omaa osaamistasi

Oletko sinä tuttavapiirissäsi se, jolla on aina kamera kädessä? Tai ovatko ruoanlaittotaitosi tunnetut koko suvulle? Valjasta oma harrastuksesi lahjan muotoon lähettämällä kaveriporukalle vaikkapa video edellisen vuoden yhteisistä treffeistänne. Voitte katsoa sen ensimmäistä kertaa yhdessä ja muistella kaikkia uskomattomia sattumia. Voit myös kutsua perheen luoksesi joulubrunssille ja vastata vaikkapa jälkiruoasta. Nyyttärimeiningillä et joudu itse uurastamaan koko yötä!

3)      Kirjoita lahja

Onko kumppanillasi tai muulla läheiselläsi jo kaikki mitä he tarvitsevat, mutta haluaisit kuitenkin muistaa heitä jollakin henkilökohtaisella lahjalla? Nappaa muistikirja ja kirjota sinne huomioita yhteisistä hetkistänne, suunnitelmista, joita haluatte toteuttaa ja vaikka lyriikoita lempilauluistanne. Mukaan voi liittää myös kuvia tai muita pieniä muistoja yhteisten hetkienne varrelta. Hauskuutta voit tuoda lisäämällä ala-asteiän kaverikirjoista tuttuja kysymyksiä, kuten "Mikä on paras muisto, jonka jaat kirjan saajan kanssa?" ja "Keneltä julkkikselta kirjan saaja näyttää?"

4)      Anna lahjaksi hemmottelua

Jos jaat kotisi lahjan saajan kanssa, voit antaa lahjaksi esimerkiksi lahjakortteja töiden jälkeen toteutettaviin niska-hartiahierontoihin tai rentouttavaan jalkakylpyyn. Kauempana asuvalle hemmottelulahja voi olla keittiön aineksista syntyvä kuorintavoide tai naamio. Kookosöljy, sokeri, suola ja kahvinpurut ovat hyviä ainesosia. Itse tehtyihin kosmetiikkalahjoihin saa ripauksen luksusta, kun ne laittaa koristeltuun purkkiin ja lisää tipan tai kaksi vaikkapa vanilja-aromia. 

5)      Lahjoita lupauksia

Siivous- ja ruoanlaittoapu, eli ala-asteen suosituin äitienpäivälahja, on edelleen ajankohtainen. Voit purkittaa käsin kirjoittamasi lupaukset lasipurkkiin tai pahvilaatikkoon. Mieti minkälaisia askareita lahjan saaja arvostaisi sinun tekevän, tai onko jotain inhokkihommia, mitä voisit hoitaa hänen puolestaan? Purkin lahjakortit voivat sisältää esimerkiksi: aamupala sänkyyn arkiaamuna, yhteisen leffa-illan tai lautapeli-illan.

 

Teksti: Anne Kantola, joka toivoo joululahjaksi 10 kerran koiran aamupissatus -lahjakorttia

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

LUE MYÖS: Mitä viedä tuliaisiksi joulun juhliin? Nerokkaita lahjaideoita, kuten aamupala-ainekset!

 

Share
Ladataan...

Pages