Ladataan...
Toimitus

Odotus on ohi! Olemme saaneet Lilyn lukupiirin ensimmäinen kirjan päätökseen, ja nyt on aika pureutua sen saloihin. 

Selja Ahavan romaani Taivaalta tippuvat asiat oli viime vuonna ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi eikä syyttä: kirjan kerronta vetää lukijan mukaansa ja pitää hyppysissään. Kirja kulkee osissa ja tietyllä tapaa myös eri tasoissa. Lukijaa viedään sisälle tarinaan eri kertojien kautta, lähtien lapsikertoja Saarasta. 

Saaran osuus on sivumäärällisesti kirjan laajin, ja mielestäni Ahava on Saaran kohdalla onnistunut kaikista parhaiten. Lapsikertoja on herkkä muttei teennäinen ja onnistuu koskettamaan lukijaa. Vaikka monien muiden kirjojen tapaan tässäkin pantu aikuisten ajatuksia lapsikertojan päähän, se ei tunnu ärsyttävältä.

Kirjassa käsitellään suuria ja kipeitä teemoja: äidin kuolemaa, vanhemman surua ja traumojen näkymistä elämässä. Tällaisten aiheiden kanssa lopputuloksesta tulee helposti raskas ja ahdistava, mutta Ahava käsittelee teemoja vähäeleisellä kielellään, joka ei luo turhaa draamaa.

Tarinan lapsi, Saara, selviää äitinsä yllättävästä kuolemasta ihailtavalla tarmolla, unohtamatta kuitenkaan surua ja kaipausta. Saaraa pyrkii muistamaan äidin rakkaudella, ja siksi kirjassa ripotellut äidin kuvaukset ovatkin riipivässä surullisuudessaan kauniita. Tässä ote kirjasta:
 

ÄITI TAVALLISESTI. Äiti kulkee ympäriinsä karvatöppösissä ja isän isossa villapaidassa. Äiti tekee minulle pesän sohvan nurkkaan. Se paketoi minut täkin sisään ja lähtee vasta sitten liiteriin puita hakemaan. Äiti pukee minulle päivävaatteet pönttöuunin edessä. Ensin se avaa uunin luukut, lämmittää vaatteita liekkien lähellä ja ravistaa niistä kylmän pois. Sitten se riisuu ja pukee minut, niin nopeasti kuin mahdollista. Äiti tekee lumitöitä sininen pipo päässä ja sulattaa käsiään teemukin kyljessä. Sellainen äiti on tavallisesti.


Ahavan kerronta on selkeästi dramaturgin käsialaa. Erityisesti Ahavan koulutustausta näkyy kirjan rakenteessa. Vaihtuvat kertojat luovat kirjaan kohtauksenomaisia kappaleita. Joissain kohdin jäin lukijana hieman tarinan jalkoihin, kun kertojat siirtyivät täysin eri maailmoihin, mutta parin sivun jälkeen sain jo langanpäästä kiinni, ja tarina imaisi mukaansa uudestaan. 

Omaksi suosikikseni kirjasta nousi ehdottomasti Saara ja hänen tarmonsa. Lopun kertoja, isän uusi naisystävä, jäi aika etäiseksi, enkä ihan sisäistänyt hänen merkitystään kokonaisuudelle. Jäin myös pohtimaan satuja ja varsinkin sitä, miten lapset sadut ymmärtävät. Miksi sadut ovat niin pelottavia? Miten lapset käsittelevät satujen väkivaltaa?

 

Lukupiiriläiset (ja muutkin kirjan lukeneet):

Minkälaisia ajatuksia kirja teissä herätti? Mikä kirjassa oli erityisen kiinnostavaa? Miten kirjan rakenne ja sen kertojat vaikuttivat lukukokemukseenne? Pidittekö teoksesta?
 

Keskustelua kirjasta käydään aktiivisesti viikon loppuun saakka, alkuviikosta aloitamme Lilyn lukupiirin seuraavan kirjan parissa! Kanssanne aiheesta keskustelee:
 

 

Lue myös nämä kirjajutut:
 
Luuletko, että et pidä dekkareista? Lue nämä niin mielesi muuttuu

Mitä räppäri Paperi T lukee?

Miten syntyy menestyskirja? Kirjailija kertoo

 

 

Share

Ladataan...
Toimitus

Rakastat huulipunaa myös illalliskutsuilla, mutta et jatkuvaa ravaamista vessassa varmistaaksesi, ettei puna ole kadonnut jo alkuruoan jälkeen? Sama täällä. Siksi innostuimme, kun kuulimme vinkistä, jonka avulla huulipunan saa pysymään paikoillaan vaikka läpi kolmen ruokalajin illallisen.
 

Näin se toimii:

1. Pohjatyö on kaiken A ja O. Kuori huulesi, sillä huulipuna ei levity tasaisesti kuiville ja rohtuneille huulille. Kotitekoinen kuorintavoide syntyy näppärästi sekoittamalla sokeria ja kookosöljyä.

2. Levitä peitevoidetta suun ympärille ja huulten rajojen yli. Tarkoitus ei ole peittää koko huulia peitevoiteella, eli pyyhi huulten keskiosa puhtaaksi paperilla tai pyyhkeellä.

3. Rajaa huulet terävällä rajauskynällä ja väritä sen jälkeen hieman myös itse huulia kynällä – näin saat kestävän pohjan huulipunalle.

4. Nyt on huulipunan aika. Väriä ei tarvitse levittää huulille kuin viimeistä päivää: ohut kerros riittää hyvin ja pysyy paremmin. Poista ylimääräinen väri asettamalla vessapaperinpala huulten väliin ja painamalla huulet yhteen. Jos haluat voimakkaamman värin, voit toistaa tämän vaiheen: levitä uusi kerros huulipunaa ja poista ylimääräinen pigmentti paperilla.

5. Lopuksi on aika ottaa käyttöön salainen ase, eli puuteri. Tuputtele pienellä siveltimellä ohut kerros läpinäkyvää irtopuuteria huulille. Anna puuterin imeytyä noin kymmenen minuutin ajan ja poista sen jälkeen varovasti mahdollinen näkyvä puuteri harjalla. Nyt huulesi ovat valmiit, eli tänne sitä ruokaa ja viiniä!
 

Ja näin se toimii käytännössä! Veimme huulimeikit illalliselle:

”Söin kahden ruokalajin illallisen ja alkuun leipää. Join myös lasin viiniä ja lopuksi kupin kahvia konvehdin kera. Illallisen jälkeen huulipuna oli hieman hävinnyt huulten keskiosasta, mutta hieromalla huuliani yhteen sain palautettua värin koko huulille. Huulipuna valuu itselläni yleensä aina alaspäin ja illan päätteeksi alahuuleni näyttää tuplasti leveämmältä. Näillä nikseillä rajaukset pysyivät paikoillaan!” Mia, muotiassistentti

”Söin illan aikana palan leipää, pääruuan, join lasin viiniä ja monta lasia vettä. Jälkkäriksi söin yhden jätskipallon. Huulten keskiosasta väriä irtosi minultakin, mutta koska minulla on superkuivat huulet, pelkkä hierominen ei riittänyt vaan punaa oli pakko jälkkärin jälkeen lisätä. Mutta rajaukset pysyivät paremmin kuin koskaan, enkä muista, milloin olisin viimeksi joutunut käyttämään yhtä paljon aikaa huulimeikin poistamiseen.” Laura, toimitussihteeri

 

 

KATSO MYÖS NÄMÄ NEROKKAAT MEIKKIVINKIT:
 
paras tapa peittää tummat silmänaluset: vaihda valokynä peitevoiteeseen. 
 
Unohda kaikki, mitä luulit tietäväsi contouringista. Näin varjostat kasvosi tavalla, joka ei saa sinua näyttämään Kim Kardashianilta.

 

Kuva: All Over Press

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Toimitus


Olen syntynyt 90-luvun alkupuolella. Olen kuvannut itseäni muiden nähtäväksi varhaisteinistä lähtien. Silloin ei ollut somea, vaan omaa persoonaa pidettiin yllä kuvagallerioissa, IRC-galleriassa, ii2:ssa ja Kuvakkeessa. Iltaisin läksyjen teon jälkeen laitoin meikit kuntoon ja itselaukaisijan valmiiksi, säädin lukulampun valon imartelevaksi ja istuin sängylle poseeraamaan.

Tähän uudenlaiseen näkymisen tarpeeseen kasvoi kokonainen sukupolvi. Me rakensimme omaa minäkuvaamme sen perusteella, mitä nettiin laitoimme ja ennen kaikkea sillä, miten paljon huomiota kuvamme saivat.
 

Nykyään samaa tekevät muutkin kuin me ysärin lapset. Iso osa ihmisistä kuvaa itseään päivittäin ja eri tilanteissa. Itsensä julkiseksi tekemisen kynnys on matalampi kuin koskaan, ja samalla muokkaamme otoksiamme enemmän kuin esimerkiksi itse aikoinani lukulampun valoa säätäessäni. Nyt apunamme ovat sovellukset, jotka blurraavat naamamme siloiseksi ja joiden avulla voi helposti pudottaa kuvasta kiloja ja muita ”epätoivottuja” ominaisuuksia.

Mutta kuinka usein pysähdymme miettimään, miten jatkuva omakuvissa oleminen vaikuttaa kokemukseemme itsestämme? Milloin viimeksi olet ottanut kuvan, jossa et ole yrittänyt yhtään mitään: jonka vain räpsäisit ja jolle et tehnyt mitään?
 

Kuvaaminen muuttuu helposti itsensä arvostamisesta itsensä arvostelemiseksi. Sen minäkin huomasin. Halu näyttää itsestäni juuri tietynlainen versio jäi kytemään pitkäksi aikaa, enkä vieläkään osaa ottaa kuvia itsestäni ilman, että mietin kuvakulmaa, asentoa, ilmettä. Vuosikausia jatkunut mahan sisään vetäminen ja kuvakulmien miettiminen johti siihen, etten lopulta enää tiennyt, miltä minä näytän.

Olin tottunut näkemään itseni sovituskopeissa, puhelimen etukameran kuvassa ja aamuisin peilin edessä, aina miettien sitä, miltä näytän. Kun sitten ensimmäistä kertaa vuosikausiin pysähdyin miettimään omaa ulkonäköäni ja vartaloani, en saanut päähäni ainuttakaan filtteritöntä kuvaa.

Päädyin pyytämään ystävääni ottamaan minusta kuvia, kun menin saunasta kastautumaan pieneen lampeen. Hän otti kuvat, joissa en mieti kuvakulmia, vaan sitä miten selviän jäätävän kylmästä järvivedestä. Kuvissa on aito minä, ilman kuvankäsittelyä tai täydellisesti istuvia farkkuja.
 

Jokaisen ihmisen kannattaisi olla välillä alasti itsensä edessä, oli se sitten konkreettista alastomuutta tai vain sitä, että katsoo itseään ilman kritiikkiä. Itsestään kannattaa ottaa kuvia, joiden ei ole tarkoituskaan päätyä kenenkään muun nähtäväksi.

Otetaan siis kuvallisuus omiin näppeihimme! Ei anneta omakuvien etäännyttää meitä itsestämme, vaan käytetään niitä välineinä nähdä itsemme riisuttuina, aitoina itsenämme.

 

Lue myös NÄMÄ:
 
”Ei” on seksin tärkein sana

En tee lapsia, olen siis itsekäs ja merkityksetön
 
Selfien ottajat ovat onnellisia, tutkijat keksivät syyn

 

 

Share
Ladataan...

Pages