Ladataan...
Toimitus

 

 

Kevään kiinnostavin nuorten draamasarja koukuttaa myös aikuiset – ja herättää somessa tärkeää keskustelua.

Olet ehkä jo törmännyt sosiaalisessa mediassa Sekasin247-kampanjaan, joka purkaa mielenterveysongelmiin liittyviä tabuja, kannustaa hakemaan niihin apua ja tarjoaa vertaistukea.

Lilyssä kampanjaan liittyen ovat kirjoittaneet ainakin Tickle Your Fancyn Sara, Ei beigeä -Tanja, Sivulauseita-Helmi ja MILF Journal -blogin Aditu.

Yksi osa kampanjaa on nuorisolle suunnattu kotimainen draamasarja Sekasin, jota voi katsoa YLE Areenassa täällä. Sarjan keskiössä on neljä nuorta, jotka joutuvat suljetulle osastolle erilaisista mielenterveydellisistä syistä. Sekasin on kevään paras kotimainen draamasarja – myös meille joiden ikä alkaa kolmosella. Tässä siihen muutama syy:

1) Todentuntuinen käsikirjoitus

Sarjan alkuperäisidea syntyi Ylellä. Yle Lasten ja nuorten tuottaja Riikka Takilalla ja ohjaaja Tommi Hakolla oli ajatus fiktiosarjasta, joka perustuisi mielenterveyskuntoutujien tarinoihin. Sarjan käsikirjoittivat Teemu Nikki ja Jani Pöso, ja käsikirjoitusprosessissa oli mukana myös mielenterveyskuntoutujia. Heidän ansiostaan kerronta on rehellistä ja erittäin todentuntuista.

2) Juuri sopiva mitta

Kolmekymppiselle katsojalle Sekasin-sarjan 5–15 minuutin mittaiset jaksot aiheuttivat alkuun pientä hämmennystä. Sitä on niin tottunut ajatukseen, että syvällisiin aiheisiin tarvitaan perinteinen, tunnin jaksoissa kulkeva draamasarja. Mutta pituus on aiheeseen juuri sopiva: jokaisessa jaksossa on selkeä pääpointti, mustaa huumoria ja hyvä draaman kaari. Sarja toimii maratonina, muutaman jakson välipaloina tai yksittäisinä videoina.

3) Mahtava nostalgiatrippi

Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin. Niin Antti Reini kuin nuoret lupaukset, kuten Elias Westerberg ja Eve Hotti, ovat rooleissaan loistavia. Heidän taidokkuutensa ansiosta aikuinen katsoja kokee nostalgiaryöpyn: juuri tuollaista oli nuoruus. Harva meistä tietenkään on viettänyt sen suljetulla osastolla, mutta ei sarjan henkilöidenkään elämä ole pelkkää sairaalassa oloa. Se on myös ihmissuhteita, vanhemmista irtautumista ja hyvää musaa. (Sekasin-sarja sai muuten nimensä ja tunnarin Ruger Haurin kappaleesta – ja yksi bändin jäsenistä eli Paperi T esiintyy eräässä jaksossa.)

4) Heijastuspintaa kaikenikäisille

Mielen järkkyminen ei ole ikään sidottua, joten myös aikuinen katsoja löytää sarjan koskettavista kohtauksista ja mustasta huumorista heijastuspintaa. Harva meistä tietää, millaista suljetulla osastolla on (sarja on kuvattu Kellokoskella, aidoissa puitteissa), on perillä mielenterveyslääkkeiden sivuvaikutuksista tai on nähnyt, millaista on saada sähkösokkihoitoa. Parhaimmillaan Sekasin herättää kohtaamaan omia tai lähipiirin mielenterveysongelmia ja hakemaan niihin apua.

Yle avasi yhdessä Suomen Mielenterveysseuran, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Mielenterveyden keskusliiton kanssa Sekasin247-palvelun, jossa voi keskustella mielenterveyden ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Sekasin247 on suunnattu nuorille, mutta kukaan ei kiellä myös vanhempia chattaamasta. Sivuston chat on auki 23.–29.5. Sen jälkeen http://sekasin247.fi/ toimii sivustona, josta löytyy tietoa mielenterveyden ongelmista ja erilaisista palvelumuodoista ja itsehoito-ohjeita.

Jatketaan keskustelua aiheesta myös Lilyssä. Kiitos kaikille jo rohkeasti avautuneille! Lisää kommentteihin linkki omaan blogiisi, jos kirjoitat aiheesta!

Teksti: Anna Karhunen, joka ahmi Sekasin-sarjan yhdeltä istumalta - ja suosittelee myös samoja aihepiirejä käsittelevää My Mad Fat Diary-brittisarjaa.

Kuva: YLE

 

Share

Ladataan...
Toimitus


Tapailin kerran ihmistä, jonka ystäväni oppivat tuntemaan nimellä Emootiopihtari. Nimi oli ansaittu, sillä tyyppi kitsasteli tunteissaan. Tarkemmin: hän ei ilmaissut positiivisia tunteita vaan keskittyi ankeuteen.

Tapailumme aikana minulle ei selvinnyt, mistä asioista hän minussa piti – ei tullut kertaakaan puheeksi. Hän osoitti ja korjasi mielellään virheet, joita minä ja muut teimme puheissamme. Kun yhdessä keskustelussa kerroin murehtineeni teininä reisieni paksuutta, hän oli hetken hiljaa ja totesi sitten: ”No ei ne nyt niin paksut ole.” Kerran hän kutsui minut juhlallisesti kanssaan illalliselle – ja sanoi samaan hengenvetoon, että molemmat tietenkin maksavat omat ateriansa.

Se oli viimeinen niitti. Totta kai molemmat maksavat itse, olemmehan Suomessa: emme ole tottuneet olettamaan, että treffeille kutsuja kustantaa illan. En silti voi sanoa yllättyneeni tyypin tokaisusta. Tuntui johdonmukaiselta, että ihminen, joka pihtaa kauniita sanoja, laskee tarkkaan myös muita hyödykkeitä.

Raha- ja tunnepihiyden yhteys kirkastui minulle vasta kauan sen jälkeen, kun minä ja Emootiopihtari olimme lopettaneet tapailun. Lehtijutussa psykologi avasi analogian osuvasti: Sellainen ihminen, joka ei ole itse saanut elämässään riittävästi kuulla olevansa huippu ystävä, hauska seuranpitäjä, lahjakas oppilas, rakas tytär, kaunis ihminen tai ihana poika ei tuosta noin vain voi jaella kehuja muille. Ensinnäkin voi olla, että hän ei osaa. Sen lisäksi hänellä ei kirjaimellisesti ole varaa kehuihin: häneltä puuttuu kokemus siitä, että hyvät sanat kasvavat korkoa, kun ne panee kiertämään. Sen sijaan on vaara, että saldo menee miinukselle. Kehut tuntuvat tuhlaukselta.

Jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia. Ei euroja eikä kannustavia sanoja. (Samaa aihetta käsitteltiin hiljattain myös täällä.)

Emootiopihtarin käytös lakkasi ärsyttämästä saman tien. Tilalle tuli sääli ja surku. Samalla hetkellä päätin, että minä en pihtaa. Opettelin sanomaan tuhlaillen ääneen ne positiiviset asiat, jotka minulla tulevat ihmisistä mieleen, vaikka siihen saakka se oli tuntunut epäluontevalta ja joskus jopa kiusalliselta.

Lähipiirissäni on niin kuumia tyyppejä, että heidän ulkonäköään oli helppo alkaa kehua. Sittemmin jalostin tapaa niin, että yhtä hiustyyliin, pukeutumiseen tai yleiseen hyvännäköisyyteen liittyvää kehua kohti pyrin kehaisemaan mielellään kahdesti olennaisemmista, persoonaan, toimintaan tai taitoihin liittyvistä asioista: ”Sinun seurassasi tulee aina levollinen olo.” ”Hoiditpa tuonkin tilanteen tyylikkäästi.” ”Olet inspiroivin ihminen, jonka tunnen.”

Päätin soveltaa samaa höveliyden periaatetta myös rahaan. En ole huoleton rahankäyttäjä ja saan suunnattomat kiksit vaikkapa siitä, että onnistun kokkaamaan hyvää ruokaa kengännauhabudjetilla tai saan ostettua viisikymppiä kaavailemaani halvemmat lentoliput. Olen kuitenkin päättänyt, etten ankeuta ystävyyssuhteita laskelmoimalla raha-asioissa esimerkiksi kirjaamalla ylös, että porukan kauppalasku menee sentilleen tasan. Kitsastelen vitosista ja kympeistä vain, jos todella olen peeaa.

Nyrkkisääntöni mukaan tarjoudun hakemaan baarissa kierroksen enkä odota, että iltaa jatketaan niin pitkään, että ostetut tuopit menevät tasan. (Sitä paitsi kaikki tarpeeksi vanhaksi eläneet ja Britanniassa pubissa istuneet tietävät, että tarjotuilla tuopeilla on tapana ajan myötä tasoittua – jollei kaveriporukassa ole tähän tekstiin kimmokkeen antaneen Juliaihmisen kammoamia muiden kuppaajia.)

Ja mitä sitten, jos jäänkin vähän miinukselle? Eurojen tuhlaaminen ystäviin aina silloin kun se on taloudellisesti mahdollista, on kuin panisi rahaa korkeakorkoiselle tilille: sijoitus realisoituu molemminpuolisena hyvänä mielenä ja vahvistuneena luottamuksena.

Sama sato korjataan kauniista sanoista.

 

Lue myös: Pariskunnat, menkää itseenne

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Nämä fitnessgurujen viisaudet haluat osaksi treenifilosofiaasi.

1. Mittaa onnellisuutta, älä lihasmassaa. Jos elämä alkaa pyöriä hauiksen paksuuden ympärillä, kannattaa määritellä tulosten saavuttaminen uudestaan. Pilatesguru Cassey Ho kehottaa keskittymään painon tai lihasmassan sijaan siihen, miten treeni muuttaa elämää: oletko sen ansiosta onnellisempi, energisempi tai nukutko paremmin?   Lue lisää:  blogilates.com

2. Näe treeni huoltona. Et tunkisi kašmirneuletta kuivausrumpuun tai tankkaisi autoon sopimatonta bensaa. Miksi siis haluaisit runnella kehoasi istuttamalla sitä aamusta iltaan? Joogi Jessamyn Stanley kehottaa suhtautumaan liikuntaan yhtä käytännöllisesti kuin minkä tahansa kallisarvoisen esineen huoltamiseen: kun liikut, pidät huolta erittäin kalliista koneesta. Lue lisää:  jessamynstanley.com

3. Lataa energiaa kasviksista. Jos olet ajatellut, että proteiinirahka ja treenaaminen kuuluvat yhteen kuin gin ja tonic, saat uutta näkökulmaa Rich Rollilta. Roll on entinen sohvaperuna, joka päätti alkaa syödä mahdollisimman käsittelemätöntä vegaaniruokaa. Nyt hän osallistuu Ultraman-kisoihin, joissa juostaan, uidaan ja pyöräillään 515 kilometriä. Roll syö treenin jälkeen esimerkiksi kvinoaa, mantelimaitoa, hampunsiemeniä ja marjoja. Hän uskoo, että kasvikset nopeuttavat palautumista ja tehostavat puolustusjärjestelmää. Lue lisää: richroll.com

Tejsti Heini Maksimainen Kuva: AOP

Viikon luetuimpia juttuja täältä, joko klikkasit?
Share
Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Klikkasitko jo kuumiin puheenaiheisiin? Näitä uusia juttuja on luettu Lilyssä erityisen paljon.

 

1.  Haluatko vapautuksen pukeutumispaineista? Lue tämä.

”Miksi meidän pitäisi piilottaa juuri ne osat itsestämme, jotka tekevät meistä ainutlaatuisen? Miksi kurvikkaan pitäisi peitellä kurvejaan ja kurvittoman yrittää luoda niitä tyhjästä? Eihän tässä ole mitään järkeä! Meidät on luotu erilaisiksi ja se on vain rikkaus.”

Start Living your best life – Älä pukeudu vartalotyyppisi mukaan

 

2. Oletko koskaan miettinyt ottavasi silikonit? Tai ottanut ne? Tai ollut... miettimättä asiaa? Lue tämä.

”Minulle muodostui pienirintaisen naisen identiteetti. Ei hoikan tai urheilullisen tytön identiteetti, vaan ennen kaikkea pienirintaiseksi jääneen tytön identiteetti. Sellainen selittelevä tapa puhua omasta kehosta, varmistella kaikille että kyllä minä vikani tiedän.”

Missä olet Laura? - Minäkin halusin silikonit

 

3. Oletko koskaan ollut treffeillä? Ehkä harrastanut seksiä? Lue tämä.

”Videon näki yli 25 000 ihmistä, ennen kuin taiteilijat viime viikolla poistivat sen. Syy: negatiivisten ja vihamielisten kommenttien vyöry. ”Olin varautunut siihen, että kaikenlaisia kommentteja tulee. Silti yllätti, että lähes kaikki kommentit koskivat minua. Ihmiset ruotivat ikävästi ulkonäköäni, kutsuivat huoraksi, ja joku sanoi, että palan helvetissä. Andyn ulkonäköä tai toimintaa ei kommentoitu mitenkään”, taiteilija Daniéla Vainio sanoo.”

Suomalaistaiteilijan Tinder-taideprojekti paljastaa asenteet: seksi ensitreffeilllä on miehelle sallittua, naiselle ei

 

4. Oletko raivannut kaappejasi ja päättänyt jälleen kerran järjestää t-paidat suoriin pinoihin? Lue tämä.

”Pohjimmiltaan luopumistrendi onkin parin vuoden takainen salibuumi uusissa vaatteissa. Meidän on hankalaa vaikuttaa itse esimerkiksi työelämän epävarmuuteen, joten keskitämme tarmomme kehomme tai kaappiemme paranteluun.”

Karsi ja unhoita

 

5. Oletko somessa? Lue tämä.

”Oletko koskaan tehnyt jotain vain saadaksesi siitä kauniin kuvan? Oletko koskaan päivittänyt elämääsi sosiaaliseen mediaan silloin, kun olisi kannattanut elää sitä elämää? Oletko koskaan huolestunut, jos päivityksesi ei saa tykkäyksiä?”

Anna Vihervaarasta – Kun some vei sielun

 

+ Kiinnostaako kaunis muoti? Lue tämä.

”Ruotsalaisketju avaa liikkeensä Helsingin Aleksanterinkadulle nimittäin vasta keväällä 2017. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, right?”

Muotiuutinen &Other Stories avaa liikkeen Suomessa

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Euroviisuviikonlopun kunniaksi teimme viisukatsomoonne leikkimielisen visan. Minkä värisessä asussa on useimmiten voitettu? Mikä on viisujen jumbomaa?


Koska Suomen viisumenestystä ei tarvitse enää jännittää, voi keskittyä fiilistelemään sitä, minkälaisen väliaikashow’n Justin Timberlake panee Ruotsissa pystyyn. Ja jos Justin ei iske, viisut voi katsoa vähintään sen kunniaksi, että Lordin voitosta tulee kuluneeksi 10 vuotta.

Montako kohtaa saat oikein? Oikeat vastaukset ovat sivun alareunassa.

 

1. Usko tai älä, Suomi ei ole Euroviisujen jumbomaa! Mikä maa on menestynyt kisoissa huonoiten?

A) Norja
B) Islanti
C) Portugali
 

2. Miksi Madridin viisut päättyivät skandaaliin vuonna 1969?

A) Diktaattori Francisco Franco piti puheen finaalilähetyksessä
B) Neljä maata voitti tasapistein
C) 10 maata boikotoi kisoja Espanjan oikeistodiktatuurin takia
 

3. Mikä oli epämääräisen stailauksen lisäksi Suomen edustajan Jasminen virhe vuoden 1996 viisuissa Oslossa?

A) Hän hukkasi melodian toistuvasti
B) Hän unohti kappaleen sanat
C) Hän kompastui tullessaan lavalle
 

4. Georgian kappale kiellettiin sen nimen takia vuonna 2009. Mikä biisin nimi oli?

A) We Want Put It
B) We Want Put In
C) We Don’t Wanna Put In
 

5. Kuinka monta ihmistä saa olla lavalla euroviisuesityksessä (mukaan lukien muusikot ja taustatanssijat)?
 

6. Montako kertaa Ruotsi on voittanut Euroviisut? Lisäpiste voittaja-artistista/kappaleesta.
 

7. Ukraina voitti vuonna 2004 ja laulaja oli Ruslana. Mihin suuntaan Ruslanan ura otti suunnan?

A) Hän joutui päihdehelvettiin, selvisi ja vetäytyi julkisuudesta
B) Hän ryhtyi poliitikoksi ja pääsi parlamenttiin
C) Hän sai suositun tosi-tv-ohjelman ja on päätynyt uutisankkuriksi
 

8. Väri on enne! Eräs väri on voittajien yllä suosittu ja ainakin seitsemällä voittajalla on ollut tämän värinen asu. Eli minkä värinen?
 

9. Minkä ikäinen oli tähän mennessä vanhin Euroviisujen esiintyjä, Sveitsin Emil Ramsauer vuonna 2013?

A) 78-vuotias
B) 85-vuotias
C) 95-vuotias
 

10. Everybody-biisissä Dave Benton teki kisahistoriaa olemalla Euroviisujen ensimmäinen musta voittaja osana duoa vuonna 2001. Minkä maan edustaja Dave oli?

A) Alankomaiden
B) Irlannin
C) Viron
 


OIKEAT VASTAUKSET:

1. A) Norja
2. B) Neljä maata, eli Ranska, Iso-Britannia, Alankomaat ja Espanja, voittivat tasapistein
3. B) Hän unohti kappaleen sanat
4. C) We Don’t Wanna Put In
5. Kuusi
6. Kuusi kertaa. (Abba: Waterloo, Herreys: Diggi-loo Diggi-lei, Carola: Fångad av en stormvind, Charlotte Nilsson: Take Me to Your Heaven, Loreen: Euphoria, Måns Zemerlöw: Heroes)
7. B) Hän ryhtyi poliitikoksi ja pääsi parlamenttiin
8. Valkoinen
9. C) 95-vuotias
10. C) Viron (Tanel & Dave)

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Toimitus

Miltä tuntuu istua treffikumppanin vieressä, kun hän näkee ensimmäistä kertaa videon, jossa sinä poistut kesken treffien ulos ruotimaan kameralle hänen ulkonäköään ja käytöstään? Entä miltä tuntuu, kun video ensitreffeistänne on netissä kenen tahansa nähtävänä?

Tai se, kun tuntemattomat ihmiset kutsuvat sinua videon vuoksi huoraksi?

Daniéla Vainio tietää. Lontoossa asuva suomalainen taideopiskelija matchasi talvella Tinderissä toisen lontoolaistaiteilijan Andy Leekin kanssa. Kaksikko päätti tehdä treffeistä yhteisen taideprojektin. Molemmat kuvasivat illan aikana oman videon, jossa kertoivat fiiliksistään ennen treffejä, niiden aikana ja jälkeenpäin. Treffien jälkeen taitelijat katsoivat videot yhdessä ja editoivat niistä kokonaisuuden. Syntyi teos nimeltä Two Sides of a Tinder Date.

Video alkoi levitä, kun maailman luetuin englanninkielinen uutissaitti Mail Online teki siitä jutun.

Leekin Vimeo-tilillä julkaistu video on, no, kuin ensitreffit: vuoroin kiusallinen, hauska, hämmentävä, tylsä, jännittävä ja empivä. Sanalla sanoen tunnistettava jokaiselle, joka on käynyt treffeillä tuntemattoman kanssa.

Puolen tunnin mittainen video näyttää esimerkiksi, kuinka Leek syttyy Vainiosta välittömästi. Hän kertoo kameralle pitävänsä tätä kuumana ja aikovansa yrittää suudella jossain vaiheessa iltaa. Vainio puolestaan kertoo olevansa pettynyt Leekin ulkonäköön (”hän näyttää homoystävältäni”) ja pitävänsä tätä outona.

Myös Leekin suuteluyritys on videoitu. Se on piinallista, sillä katsoja tietää jotain, mitä mies ei tiedä Vainion aiemmin illalla sanoneen kameralle. Kaksikolla on kuitenkin ollut tässä välissä hauskaa, ja Vainio vastaa suudelmaan.

Myöhemmin Vainio pohtii kameran edessä, tekisikö seksin harrastaminen hänestä liian helpon. Seuraavana aamuna kuvatussa pätkässä Vainio kertoo hyväntuulisena Leekin olevan suihkussa ja miettii, kuinka pääsee tämän asunnolta kotiin toiselle puolelle kaupunkia.

 


Videon näki yli 25 000 ihmistä, ennen kuin taiteilijat viime viikolla poistivat sen. Syy: negatiivisten ja vihamielisten kommenttien vyöry.

”Olin varautunut siihen, että kaikenlaisia kommentteja tulee. Silti yllätti, että lähes kaikki kommentit koskivat minua. Ihmiset ruotivat ikävästi ulkonäköäni, kutsuivat huoraksi, ja joku sanoi, että palan helvetissä. Andyn ulkonäköä tai toimintaa ei kommentoitu mitenkään”, Vainio sanoo.

Taiteilijan mielestä se on osoitus kaksinaismoralismista.

”Miehelle on sallittua ja meriitti harrastaa seksiä niin paljon kuin mahdollista. Naiselle ei.”

Vainio mietti pitkään videon julkaisua. Hän on tyytyväinen, että päätyi siihen.

”Minulla on ollut tosi voimakkaita tunteita asiasta: välillä itkin peiton alla ja mietin, olenko oikeasti tehnyt jotain väärin. Jo se on todiste siitä, että tässä on kyse enemmästä kuin minun sanomisistani tai tekemisistäni yksillä treffeillä. Minusta se kertoo jotain yleisempää ihmisyydestä, naiseudesta ja epäluuloisuudesta.”

Treffi-iltana Vainio kertoo olleensa tietoinen siitä, että käynnissä on taideprojekti eikä tavalliset treffit.

”Minua esimerkiksi jännitti paljon enemmän kuin normaalisti jännitän uusien ihmisten tapaamista. Halusin kuitenkin olla niin rehellinen kuin se kameralle esiintyessä on mahdollista. Olen videolla tosi epävarma, epätietoinen ja ailahtelevainen. En halunnut peitellä sitä.”

 


University of the Arts Londonissa opiskeleva Vainio on kiinnostunut tutkimaan taiteessa teknologian ja inhimillisyyden suhdetta. Moni pitää deittailusovelluksia pinnallisina, ja Vainion mielestä se tekee Tinder-treffeistä houkuttelevan kohteen ihmisen epävarmuutta ja haavoittuvuutta käsittelevälle taideprojektille.

Two Sides of a Tinder Datessa oli Vainosta kiinnostavaa myös se, miten mediasta ja sen mahdollistamasta keskustelusta tulee osa taideteosta.

”Näin kun video lähti leviämään ja ihmiset alkoivat kommentoida. Oli hienoa huomata, että teos oli enemmän kuin tekemämme video.”

Videon saama julkisuus tuntuu Vainiosta ristiriitaiselta, vaikka projektin tuoma näkyvyys voi auttaa taiteilijoita.

”Ajattelen, että taitelijan työ on julkista mutta taiteilijan ei tarvitse olla julkisuuden henkilö. Siksi kieltäydyin, kun tv-kanava ITV pyysi haastattelua. Pelkäsin että tv-esiintyminen antaisi vaikutelman siitä, että haluan videolla julkisuutta itselleni.”

Entä se projektin deittailupuoli? Vainiosta ja Leekistä ei tullut taidetreffien jälkeen paria vaan ystävät, jotka tekevät taidetta yhdessä.


Teksti: Kati Toivanen
Kuvat: Andy Leek / Vimeo

 

Videon voi nähdä Work In Progress -näyttelyssä Lontoossa kesäkuun loppuun asti. Näyttelypaikan osoite on Camberwell Space: 45-65 Peckham Road SE5 8UF.


Haluatko lukea lisää? Tilaa Trendin ja Lilyn uutiskirje, ja saat parhaat jutut sähköpostiisi joka toinen viikko. Klik!

 

Share
Ladataan...

Pages