5 syytä katsoa teinisarjoja aikuisena

Toimitus

Nälkäpeli-kirjat löytyvät kirjastossa nuortenosastolta, mutta tänä kesänä ne löytyivät myös Lilyn toimituksen yöpöydiltä. 16-vuotiaan Katniss Everdeenin selviytymistaistelu post-apokalyptisessä maailmassa koukuttaa ja tarjoaa salakavalasti myös ajateltavaa ihmiskunnan tilasta ja tulevaisuudesta.

Nälkäpeli yllätti, joten päätimme tulla ulos kaapista myös nuortensarjafaneina. Tässä viisi syytä, miksi aikuisenkin kannattaa katsoa nuortensarjoja - ilman häpeää.

1. Teemat ovat universaaleja

Hyvin kirjoitetussa draamassa ei ole merkitystä sillä, minkä ikäisiä, näköisiä tai kokoisia henkilöhahmot ovat. Ilon, surun, rakkauden, pettymyksen ja itsensä löytämisen teemat koskettavat kaikkia ihmisiä iästä riippumatta.

Sitä paitsi, sinäkin olit joskus teini-ikäinen. Nuortensarjat ovat ihana ja kamala paluu omaan nuoruuteen sekä hyvässä että pahassa.

2. Mikään aihe ei ole nuortensarjoille liian vähäpätöinen

Nuorille suunnatut sarjat uskaltavat tarttua teemoihin, joita aikuisille suunnatussa mediassa saatetaan pitää korneina tai vähäpätöisinä. Teinisarjassa voidaan omistaa jakso sille, miten hirveää on poistua kotoaan sen jälkeen, kun on mennyt möläyttämään Facebookissa jotain typerää.

Itsensä etsiminen ja hukassa oleminen ei suinkaan pääty teini-ikään, mutta missä aikuisten draamassa tätä teemaa olisi käsitelty yhtä samastuttavasti kuin Niin kutsutussa elämässäni tai Freaks and Geeksissä?

3. Nuortensarjat ovat mielikuvituksellisia

On totta, että monet nuortensarjat ovat melko kehnoja tekeleitä, joiden hahmoja kiinnostaa lähinnä shoppailu. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös monta hyvin kirjoitettua sarjaa, jotka päihittävät mielikuvituksessa ja hahmojen moniulotteisuudessa monet aikuisille suunnatut draamat.

Nuortensarjat tarttuvat rohkeasti höpsöiltäkin kuulostaviin alkuasetelmiin ja rakentavat niiden ympärille samastuttavaa draamaa ja uskottavia henkilöhahmoja. Kuka olisi uskonut, että Buffy, vampyyrintappajasta tulisi yksi oman aikansa parhaiten käsikirjoitetuista sarjoista?

4. Nuortensarjat ottavat riskejä

80-luvun kanadalainen nuortensarja Degrassi High oli yksi ensimmäisiä tv-sarjoja, jossa henkilöhahmo teki abortin. 2000-luvulla Skins puolestaan esitti vanhempien pahimmat pelot: sen, että nykyajan englantilaisnuoret harrastavat seksiä ja kokeilevat huumeita.

Teemojensa lisäksi nuortensarjat ottavat riskejä myös tuotannossaan. Esimerkiksi Skins ja Misfits rikkovat kirjoittamatonta sääntöä vaihtamalla säännöllisesti sarjan päähenkilöitä. Felicityssä nähtiin kokonaan mustavalkoinen jakso, kun taas Buffyssa yksi jakso tehtiin musikaalin muotoon.

Nuorille suunnatut sarjat eivät usein tavoittele yhtä suurta yleisöä kuin aikuisille suunnatut, joten niiden ei tarvitse pyrkiä miellyttämään kaikkia.

5. Sarjoja seuraamalla pysyy kärryillä, ainakin vähän

Monissa nuorille suunnatuissa sarjoissa panostetaan musiikkiin, puvustukseen ja lavastukseen. Gossip Girlissä hahmojen vaatetus on vähintään yhtä tärkeässä osassa kuin juonikuviot, ja O.C.:n jaksoista bongasi melkein joka kerta uuden, hyvän biisin.

Ja tietysti: nuortensarjoja seuraamalla pysyy edes vähän kärryillä siitä, mitä pikkusisko, veljenpoika tai oma lapsi ja tämän kaverit katsovat - ja ajattelevat.

Katso nämä: Klassikot

1. Niin kutsuttu elämäni

Loistavasti kirjoitettu sarja oli realistisuudessaan ja angstisuudessaan kaukana Beverly Hillsistä. Ja kyllä, Jordan Catalano on edelleen ihana.

2. Freaks and Geeks

70-80-luvun taitteeseen sijoittuva high school -sarja tarjosi joukon kiusaannuttavia tilanteita ja hersyvää huumoria - sekä ponnahduslaudan James Francon, Seth Rogenin ja Jason Segelin urille.

3. Dawson's Creek

Teinivuosiemme sunnuntain kohokohta oli häpeilemättömän siirappinen ja täynnä pikkuvanhoja hahmoja - mutta silti niin rakastettava.

4. Buffy, vampyyrintappaja

Absurdista alkuasetelmasta huolimatta vampyyrejä tappavasta teinitytöstä kertova sarja kohosi niin katsojien kuin kriitikoiden suosikiksi.

5. O.C.

Vuosien saatossa Kalifornian auringon alle sijoittuvan sarjan taso heikkeni, mutta O.C. oli pakko katsoa joka viikko jo ihanan alkutunnarin vuoksi.

Katso nämä: Ajankohtaiset

1. Awkward

MTV:n high school -sarjan keskiössä on blogia kirjoittava Jenna, jonka onnettomuus tulkitaan virheellisesti itsemurhayritykseksi. Sarja vilisee herkullista huumoria ja nuorille ajankohtaisia teemoja tuomitsematta, kauhistelematta tai opettamatta.

2. Valehtelevat viettelijät

Sietämättömän koukuttava sarja, jossa ratkotaan pikkukaupungin murhamysteeriä ja jännitetään, mitä Arialla ja Hannahilla on päällä seuraavassa jaksossa.

3. Misfits

Yliluonnolliset voimat saavista ongelmanuorista kertovaa brittisarjaa ei voi syyttää mielikuvituksen puutteesta. Sarjassa parasta ovat epäkiiltokuvamaiset henkilöhahmot sekä koukuttavat juonenkäänteet.

Teksti Eeva Kolu, joka on Dostojevskinsä lukenut mutta toivoo, ettei koskaan ole liian vanha hyville teinisarjoille

Kommentit

Kerttuli (Ei varmistettu)

Ah, mitä ihania muistoja mieleen nostattava juttu! Mutta Niin SANOTTU elämänihän sen ihqun sarjan nimi suomeksi oli.

Eeva Kolu

Kerttuli, mitä nöyrimmin myönnämme virheemme! Meidän taloudessa sen sarjan nimi oli maisoukooldlaif.

nansk

"Valehtelevat viettelijät" on varmaan vuosikymmenen karmein suomennos. Vai olenko yksin tämän kanssa? Ja ei, en malta odottaa sen jatkumista, siitä huolimatta että se ei ole kovin hyvä sarja. Huokaus.

somewhere

Oi, ihanaa! Vihdoinkin kaapissa lymyillyt teinisarjafiilistelijä voi huokaista helpotuksesta! Teinisarjat on niin lohdullisia myös aikuiselämän mutkissa, niissä elämä on kaikessa angstisuudessaankin joskus niin ihanan yksinkertaista.

Kiitos tästä loistavasta kirjoituksesta, jännitin loppuun saakka oliko se Eevan kirjoittama kuten jo heti otsikosta päättelin (ja tämä on kohteliaisuus, koska joskus muistan lukeneeni että kuulut Eeva aikuisiin teinisarjojen katsojiin kuten minäkin mikä on äärettömän lohdullista). 

Olisi jo aika ehkä katsoa uudelleen ne iki-ihanat ja niin siirappiset Dawson's Creekit. Ja ehkä myös O.C. - ja kyllä, ihan jo sen loistavan musiikin (ja Seth Cohenin) takia.

empuska

Useamman pitäisi kyllä katsoa Skins ihan vain senkin takia, miten hyvin se on tehty. Plus tietenkin senkin takia, ettei ole mitään jenkkiläistä höttöä, jossa kaiken pitää päättyä tasapaksun hyvin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.