Asunnonostajan ABC, osa 2: Asuntokaupat – 6+1 täsmävinkkiä

Toimitus

Kun asuntolaina on lyöty lukkoon, on aika tehdä kotikauppoja.

Lily kokosi ensikertalaisille listan tärkeimmistä asioista, jotka asunnonostajan on syytä ottaa huomioon ennen kaupantekoa. Vinkit on kasattu asunto-osakkeenostajat mielessä, talon hankintaan pätevät eri neuvot.

1. Syynää isännöitsijäntodistus

Pyydä aina kiinteistövälittäjältä tai myyjältä isännöitsijäntodistus. Todistus kertoo taloyhtiössä jo tehdyistä ja tulevista remonteista ja sen, onko asunnolla korjausvelkaa (jos asunnon myyntihinta on eri kuin velaton hinta, kyse on juurikin tästä).

Kiinnitä erityistä huomiota putkiremontin, koko talon sähkötöiden, ikkunoiden uusimisen ja elementtitalossa ulkovaipan uusimisen ajankohtaan. Jos edellisistä on aikaa nelisenkymmentä vuotta, ne ovat tiedossa muutaman vuoden sisällä. Useiden tuhansien eurojen arvoisten tulevien remonttien pitäisi näkyä asunnon hinnassa.

Kysy samalla, onko talossa jo valmiiksi laajakaista. Yhtiön yhteisen laajakaistan kuukausimaksu menee suoraan hoitovastikkeesta.

2. Tutki taloyhtiön taustat

Kun ostat asunnon kerros- tai rivitalosta, ostat taloyhtiön osakkeita. Ota siis selvää, millaiseen yhtiöön olet sijoittamassa. Kiertele taloyhtiön pihalla ja yhteisissä tiloissa. Katsele, missä kunnossa rappukäytävät ovat.

Jos seinämaali on päässyt rapistumaan ja piha ammottaa ankeana, ota yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja kysy, missä mättää. Ovatko yhtiön asiat huonossa hoidossa? Miksi näin on?

Isännöitsijälle kannattaa pirauttaa ilman ongelmiakin. Talon yleisistä meiningeistä voi kysellä myös huoltoyhtiöstä. Tuleeko joku avaamaan, jos lukitset itsesi ulos asunnosta? Kuka huolehtii, jos wc-pönttö alkaa venkoilla? Onko talossa suuri asukkaiden vaihtuvuus - ja jos on, miksi?

3. Anna aistien kertoa

Haistele huoneistossa. Jos on tunkkaista, johtuuko se liasta tai sisällä tupakoinnista, vai onko taustalla vakavampi ongelma?

Kiinnitä kylpyhuoneessa huomiota tummumiin. Jos kaakeleiden saumat tai saunan paneelit ovat mustuneet, kyseessä voi olla pintahome tai jo seinien sisään päässyt kosteus. Jos asunnossa ei ole teetetty kosteusmittausta, ehdota, että voit maksaa mittauksen omistajan kanssa puoliksi ennen kaupantekoa.

Jos piilevä kosteusvaurio tulee esille vasta kauppanteon jälkeen, kaupan purku tai hinnanalennus voi olla mahdollista. Kaikki tapaukset ovat kuitenkin yksilöllisiä.

Vaarattomat mutta pinttyneet hajut eivät välttämättä poistu puunaamisella, vaan voivat vaatia uuden maalikerroksen. Hajut kertovat myös naapureista: et välttämättä halua ostaa asuntoa, jonka tuuletuskanavista leijuu sisään jatkuva tupakankatku.

4. Ota selvää naapurista

Koska naapuria on hankala vaihtaa, yritä ottaa jo etukäteen selvää, millainen tyyppi seinän takana asuu. Järjestetäänkö naapurissa aamuöisiä jatkoja sekä arkena että lauantaina? Huudattaako huonokuuloinen vanhus radiouutisia aamuviidestä alkaen?

Jos omistaja myy asuntoa itse, kysy asiasta heti ensimmäisessä näytössä. Jos kauppoja tehdään kiinteistövälittäjän kautta, pyydä tätä selvittämään asia.

5. Paikallista palvelut

Kiertele lähimaastossa ja mieti, missä hoitaisit arkiaskareesi. Jos et käytä autoa, onko ruokakauppa kävelymatkan päässä? Kuinka kaukana sijaitsee lähin bussipysäkki? Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta sujuvat yhteydet ja palvelujen läheisyys vaikuttavat elämääsi joka päivä.

6. Tutustu asuntoon ja alueeseen auringonlaskun jälkeen

Aurinkoisena kesäpäivänä kaikki näyttää kivalta. Jos mahdollista, käy katsomassa kämppää ja naapurustoa synkkään vuodenaikaan tai ainakin pimeällä. Päivänvalossa ihanan rauhalliselta ja suojaisalta vaikuttava metsätie voi olla syksyn tullen pelottava.

+1. Luota tunteeseen

Millainen fiilis sinulla on asunnosta ja sen ympäristöstä? Näetkö itsesi keittämässä kahvia, heräämässä ja ja lähtemässä aamulla töihin paikasta? Tunne ratkaisee lopulta kaiken.

Muilta osin täydelliseltä tuntuvasta asunnosta kannattaa tietysti päästää irti, jos se osoittautuu epäilyttäväksi remonttipommiksi, johon sinulla hädin tuskin on varaa.

Mutta ennen kaikkea sama pätee toisinpäin: Ihan kiva ei muutu ihanaksi, vaikka näyttäisi paperilla kuinka hyvältä.

Psst. Luitko jo Lilyn täsmävinkit asuntolainan hakijalle? 

Teksti: Siina Leppä, joka on kerran asunut useamman kuukauden evakossa putkiremontin takia, eikä suostuisi siihen enää ikinä uudestaan

Lähteet: www.taloyhtio.net, isännöitsijä

Kuvat: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskaa! Samoissa aihepiireissä pyöritään myös eilen julkaisemassani jutussa, joka kuuluu uuteen Remonttikonsultti-juttusarjaani:

http://www.lily.fi/juttu/remonttikonsultti-osa-1-asunnon-ostaminen

Sarja käsittelee remontointia, ja asunnon ostamisesta kertova juttu toimii siihen johdantona.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.