Keittokirjailija paljastaa 5+1 vinkkiä parempaan pastaan (+voita Safkaa-kirja!)

Toimitus

Olet varmasti jo kuullut mainetta niittäneesta avokadopastasta? 

Avokadopastan ja Safkaa-keittokirjan takaa löytyy myös Lilyn mahtavaa Chicling-kaveriblogia kirjoittava Hanna Gullichsen. 

Hanna paljastaa lilyläisille 5+1 niksiä, joilla arkipastasta saa helposti parempaa - avokadoilla tai ilman.

1. Keitinvesi kaipaa reilusti suolaa

"Pussi karkeaa merisuolaa on pastan ystävän tärkein kaveri. Pastavesi tulee suolata siten, että se maistuu merivedelle. Laita pieni kourallinen suolaa isoon kattilaan, sekoita ja maistele.

Suolattomassa vedessä keitettyä pastaa ei pelasta mikään."

2. Sinä odotat, pasta ei

"Suolattomassa vedessä keitettyä pastaa pahempaa on vain ylikypsä pasta. Vahdi siis haukkana ja maista välillä. Kun pasta on keitetty al dente, eli siinä on vielä hiukan vastusta hampaalle, kaada pasta lävikköön.

Älä valuta pastaa aivan kuivaksi. Keitinvesi on hyvä kaveri - voit ottaa sitä hiukan talteen, jotta voit lisätä sitä tarvittaessa kastiikeeseen.

Kuumenna pastaa varten posliinikulho kuuman veden avulla ja kuivaa kulho ennen pastan lisäämistä. Näin pasta ei jäähdy aivan välittömästi kylmän kulhon takia. Kun pastakello soi, odottavat ruokailijat jo pöydässä - pasta ei nimittäin odottele."

3. Yksinkertainen on kaunista

"Mitä simppelimpää, sen parempi. Kastikkeen tarkoitus on olla pastan kumppani, ei peittää sitä alleen eikä viedä kaikkea huomiota.

Kastikkeeksi riittää esimerkiksi, kun kuullotat valkosipulia ja chiliä öljyssä sillä välin kun pasta kiehuu."

4. Panosta aitoihin makuihin

"Unohda valmiiksi maustetut ruokakermat ja käytä oikeita mausteita: mustapippuria, parmesaania, pecorinoa, vuohenjuustoa, tomaatteja, chiliä ja voita.

Laadukas oliiviöljy kruunaa pastan kuin pastan, panosta siihen."

5. Hanki hyvä perusteos pastan ystävälle

"Jos tahdot saada loistavaa pastaa, osta esimerkiksi toiselle taloudessasi asustavalle tyypille Saku Tuomisen Aglio & Olio - Yksinkertaisen pastan A ja O -kirja. 

Toivon mukaan sen avulla hän omaksuu pastan syvimmän olemuksen ja hänestä kuoriutuu suvereeni pastakokki."

+ Nauti!

"Syö pasta aina hyvällä omallatunnolla ja hyvän viinilasillisen kera, siten se ei kerry vyötärölle."

Ja hei, älä vielä lähde,

voit voittaa signeeratun kopion Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-keittokirjasta!

Osallistut arvontaan vastaamalla tämän jutun kommenteissa kysymykseen: Mikä on kaikkien aikojen paras pasta?

Osallistumisaikaa on perjantaihin 16.11. klo 12 asti. Muistathan rekisteröityä Lilyyn tai liittää vastaukseen sähköpostiosoitteesi, jotta saamme voittajiin yhteyden.

Teksti Eeva Kolu, joka elää pastalla ja allekirjoittaa täysin kaikki 5+1 kohtaa

Kuvat Chicling

Share

Kommentit

Hene (Ei varmistettu)

Paras pasta ever on miilunpolttajan pasta aka Carbonara! Nam, nyt tuli nälkä... henna.kokko@helsinki.fi

Liv
Päiväuniaika

Olen varmaan nyt tosi surkea tyyppi, mutta minust pastassa ei kuulu olla suolaa tippaakaan, ja se todellakin saa olla ylikypsää (namnam!), semmoista ettei sitä oikeastaan tarvitsisi edes purra (makaroonit nielen purematta).
Pastaan kuuluu lisätä perästä kunnolla voita (siis sitten kun vesi on kaadettu pois). Oman maun mukaan mikä toimii parhaiten. Itse olen Floran ystävä, lapsen isä taas pitää Oivariinin suolaisuudesta :)

Luru
Changes

Kaikkein paras paras syömäni pasta oli Toscanassa, Poppin kylässä 3. hääpäivämme juhlaillallisella väliruokana syömäni tomaattipasta. Aivan sairaan simppeli, mutta yhtälailla aivan törkeän hyvää.

Toivottavasti muuten todellakin sitten arvotte tämän palkinnon mainitsemananne ajankohtana, ettekä päivää aikaisemmin, kuten teitte levyarvonnan kanssa...

Saara ja Mikki (Ei varmistettu)

Mun paras pasta on sellainen mihin aina löytyy ainekset kaapista. Luomuruokakerma, pussillinen pakastepinaattia, valkosipulia, suolaa, mustapippuria, tuore pastan tai Barilla spagetin kanssa, parmesaania päälle. Ja jos löytyy, niin feta rakastaa pinaattia! Ei huono pikaruoka!
gagamell@luukku.com

Alice
My blueberry dream

Hmm, pasta on niin hyvää! Paras pasta on juurikin simppeli; kirsikkatomaatteja, basilikaa ja tuorejuustoa, pippuria ja oliiviöljyä!

Vale (Ei varmistettu)

Aglio & Olio Antwerpenilaisessa italialaisessa ravintolassa. Vaihtovuonna tuli aika monta semmoista vedettyä! Toinen hyvä on Turun Ravintola Kertun Opintotukea odotellessa. :)

(neiti_kameleonttiATyahoo.co.uk)

annemi

Aglio & olio on kyllä yksi suurista suosikeistani... ja viime kesänä Italiassa syöty sinihomejuustopasta pekonilla. Mmmmhh!

mikihara

Jotta pastasuosikkini muuttuisi kermaisesta carbonarasta johonkin vähän raikkaampaan, päivitettyyn versioon (vaikka pekonisessa kermacarbonarassa ei tule kyllä koskaan olemaan mitään vikaa), Safkaa-kirja olisi ihana ihana ihana apuväline! Kai niitä lemppareita voi olla reippaasti useampikin.

kaverini itse tekemä nauhapasta vaikka nauhat olivat vähän muotopuolia niin ne maistuivat hyviltä. melkeimpä taivaalliseksi pastan teki kastike jossa oli oikein kypsiä luumutomatteja valkosipulia ja jotain minulle tuntemattomaksi jäännyttä kovaa ja voimakkaan makuista lampaan juusto raastetta.

hansuhutt(at)luukku.com

Vierailija (Ei varmistettu)

Parasta pastaa ever on ollut itsetekemä pastataikina, kypsään pastaan sekoitetaan vihreää pestoa ja kevyesti ruskistettua halloumia. NIIIIIN HYVÄÄ.

hennakka@hotmail.com

HelloAochi

Napoletana, siinä pitää olla myös ihan sikana oreganoa ja/tai basilikaa. Mieluiten tuoreista tomaateista, mutta hätätapauksessa tomaattimurskakin käy. Eniten siinä kuitenkin maistuu oliivioljy ja se oregano.

 

palespring@hotmail.com

a.
Lusikoita kiitos.

Paras pasta on sellainen pirun yksinkertaisen tyylinen, jossa on kuitenkin makuja jotka pongahtelevat pinnalle yksitellen ja yhdessä muodostavat harmonisen kokonaisuuden :)

 

hengitan@gmail.com

emmimarjukka
Lines I drew

Olen aina ollut sitä mieltä, että pizza on pastaa parempaa. En ole suostunut vaihtamaan mielipidettäni ystävien vakuutteluista huolimatta, ja lempipastani on täten kokeilunhaluttomuudessani pysynyt jossain pesto-pinjan siemen sekoituksen ja poikaystävän tekemän klassisen spaghetti bolognesen välillä. Ehkä tarvitsisin reseptikirjan jossa olisi mieltäavartavia reseptejä pastallekin?

Nimim. Kyllä, olen kuullut avokadopastan legendan

nansk

Spaghetti bolognese, aina ja ikuisesti. En taida koskaan kasvaa aikuiseksi. Hyvin maustettu jauheliha herkullisessa tomaattikastikkeessa - lihapullat käy kyllä myös, mikä siitä silloin tulee? 

Ps. Olen todella toivoton kokki, osaan hädin tuskin tehdä edes mitään muuta kuin noita. Kirjasta olisi tosi tosi tosi paljon apua.

Parasta pastaa oon saanut ainoalla Rooman reissullani. En enää tarkkaan muista, mitä ko. annos piti sisällään, mutta ainakin mukana oli tuoreita kirsikkatomaatteja, rucolaa ja oliiviöljyä. Taivaallista joka tapauksessa.

hedonya
Onnen neliöt

Lohipasta. Pikaisena arkiversiona sekä myös hienompana viikonloppuversiona. Pikaversio tehdään kylmäsavustettuun loheen, kastikkeeseen kermaa ja tuorejuustoa. Viikonloppuversioon tuore kalaa sekä valkoviiniä.

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kaksi suosikkiani: pekoni-pinaattipasta (lisäksi sipulia ja valkosipulia, maustetaan currylla ja valkopippurilla) sekä yksinkertaisen kaunis valkosipuli-kapris-kirsikkatomaattipasta, johon voi laittaa myös katkarapuja. Lisäksi molempiin käy parmesaani!

Violetti (Ei varmistettu)

Näin kasvisruokailijana maistuu tomaattinen soijarouhekastike, punajuurisulatejuustokastike ja paistetut kantarellit pastan kera. Nälkäisenä ihan pestokin menee. Haikein mielin muistelen siskoni tekemiä tomaattijuustotäytteisiä ravioleja. Itsellä ei kärsivällisyys riittäisi moiseen näpertelyyn.
anrepeh@hotmail.com

Pastaa kaulimella (Ei varmistettu)

Paras pasta syötiin viime lauantaina kun siskon kanssa kokeiltiin tehdä tuorepastaa ja pestoa ilman pastakonetta. Kaulimella koitettin saada pastataikina tarpeeksi ohueksi, ja lopulta päädyttiin leikkaamaan taikina ohueksi spagetiksi.Voin suositella lämpimästi oman pastan tekemistä ! Ja tietenkin oman peston!Palkitsee lopuksi ! paulap@ntnu.no

Turhat jorinat

Auts, tämä oli paha! Meillä nimittäin syödään pastaa melkein joka päivä, tai 4-5 kertaa viikossa nyt ainakin. Mies laittaa hirmuhyvää primaveraa ja bolognesen kasvisversiota (minä kun en syö lihaa). Itse kokkaan huikeaa maa-artisokkapastaa ja vallan hyvää kasvislasagneakin. Puhumattakaan pinaattipastasta, jonka keksin ihan itse... Ehkä munkin pitäis aloittaa ruokablogi,  niin saisivat muutkin osansa näistä nameista?

Kysymykseen vastaan kuitenkin, että se Hannan avokadopasta on ylittämätön. (Meillä on syöty sitä vaikka kuinka monta kertaa, sen jälkeen kun resepti ilmestyi netissä.)

Vierailija (Ei varmistettu)

parasta syömääni pastaa sain kroatiassa! se oli sellasta ihanan kermasta kanapastaa missä oli sit kans rucolaa ja kaikkea tuoretta. njams.

Vierailija (Ei varmistettu)

niin ja tosiaan sähköposti jäi uupumaan edellisestä kun en näköjään ollut kirjautunutkaan! henna.koskela@jippii.fi

Vierailija (Ei varmistettu)

niin ja tosiaan sähköposti jäi uupumaan edellisestä kun en näköjään ollut kirjautunutkaan! henna.koskela@jippii.fi

Kaikkien aikojen paras pasta lienee kunnon pasta alla Norma, johon käytetään erinomaisen hyvää mozzarellaa. Ah, voisin syödä sitä päivittäin!

En osaa mitenkään valita yhtä kun olen niin monien pastaruokien ystävä, mutta vastaan että parhaat pasta-annokset saadaan aikaan laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista. 

Seafood-pasta jättikatkaravuilla, kampasimpukoilla & kevätsipulilla on ollut parhaita koskaan syömiäni.

Alec (Ei varmistettu)

Italiassa, pienessä kyläravintolassa syöty papparedelle jänisragulla, liha oli niiin mureaa ja pasta tuoretta... Oih! stella.jakobson@hotmail.com

ensu (Ei varmistettu)

Kaikkien aikojen (itse tehty) paras pasta saattaisi olla avokadopastan kanssa samoilta alkulähteiltä reseptinä poimittu sitruuna-anjovispasta. Pääsi yllättämään makuyhdistelmällään.
ennipisteahlforsatelisanetpistefi

Heidi11 (Ei varmistettu)

Sienipasta vie minun sydämeni:)
lumikukka80@hotmail.com

Ajastaika

Paras pasta on ainesosiltaan mahdollisimman simppeli! Oliiviöljyä, valkosipulia, basilikaa ja niiden kaveriksi esim. avokadoa, bufalamozzarellaa, halloumia tai vaikka ihan vaan cashew-pähkinöitä ja kirsikkatomaatteja. Päälle ripotellaan tietysti parmesania tai pecorinoa. Pastassa parasta on se, että vaikka sen tekisi kiireessä vähän vasemmalla kädellä, se on aina älyttömän hyvää! :)

lentoemo (Ei varmistettu)

Kaikkien aikojen paras pasta taisi olla se mikä tehtiin nuotiolla tunturissa päivän vaelluksen jälkeen.. suoraan pussista vaan mausteineen kaikkineen. Nooh, toisessa tilanteessa ei olisi maistunut lainkaan..
flight(at)luukku.com

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

En muista annoksen nimeä, mutta eräässä berliiniläisessä ravintolassa kohtasin melko täydellisen pasta-annoksen: penneä kastikkeessa, jossa oli ainakin tomaattia, porkkanaa, parsakaalia, kermaa ja ripaus taivasta. Koko hoito tarjoiltiin annosvuoasta juustolla kuorrutettuna. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Noh, tuosta kirjastakin löytyvä avokadopasta on kyllä aika tosi hyvää :) Mutta suosikkini on kuitenkin pekoni-herkkutattipasta, jonka ohjeen bongasin jostain lehdestä varmaan kymmenen vuotta sitten ja jota olen vuosien saatossa muokannut omaan makuuni sopivaksi.

katrilaak@hotmail.com

Vierailija (Ei varmistettu)

Suosikkipasta on selkeästi vielä maistamatta :) Safka-kirjaa odotellessa..

maikki.uljas@gmail.com

Emmiel (Ei varmistettu)

Ihanaa pastaa on kunnon italialainen spaghetti, seuranaan sitruunapestoa ja broileria!

Nimary76(at)hotmail.com

Pala Taatelia

Suosikkipastani on jo nuoruudestani asti ollut pasta carbonara, mutta juurikin tuo avokadopasta osoittautui erittäin hyväksi haastajaksi sitä tehtyäni! Kieltämättä yksinkertainen on parasta.

Anneli_ (Ei varmistettu)

Pari suosikkia löytyy, yhtä ylivoimaista on vaikeaa valita. Kirjasta poimittu avokadopasta on huippua sekin, mutta kaksi mieluisinta ovat voi-salviapasta sekä mieheni bravuuri: teeripasta, johon tulee ainakin kirsikkatomaattia ja tuoreita yrttejä. Loput ainesosat ovat salaisuus edelleen, mutta periaateena siinäkin on yksinkertaisen kauneus, ei siis kermaa tai etenkään ruokakermaa...

Minttuiitu (Ei varmistettu)

Paras pasta ihan kaikessa yksinkertaisuudessaan on cacio e pepe. Hyvänä tokana carbonara. Ja nyt tuli nälkä!

minttu.lahti@gmail.com

Las Zapatillas Rojas

Pollo limonello!

Pasta Carbonara, aina ja ikuisesti!

N.e.l.l.i

Hotellin pitäjän yli 70 vuotiaan Mamman väliruokana tarjottu bolognese italialaisessa alppikylässä noin 12 vuotta sitten.

Aito italialainen Mamma halusi tarjota koko seurueellemme illallisen hotellissa joka tarjoili vain aamiasta. Jo aamulla koko pienessä hotellissa leijui huumaava tuoksu. Jokaisella neljällä ruokalajilla oli tarjolla lihaa mistä kasvissyöjä siskoni oli ensin hieman häkeltynyt, taisi siihen ateriaan katketa hetkeksi yli 15 vuoden kasvisyönti, niin hyvää ragu oli!

Reseptiä on yritetty toistaa useampaa otteeseen siinä onnistumatta. Jotain maagista Mamman rakkautta reseptisä oli :)

Ihanaisesta Mammasta on jo aika jättänyt joten resepti on kadonnut sen myötä.

En tiedä/muista tämän pastan nimeä, mutta parasta pastaa söin Kroatian Zadarissa pari kesää sitten. Pastan kastikkeena oli todella kermaista sienikastiketta. Olen yrittänyt tehdä sienipastaa kotonakin mutta eihän se koskaan yhtä hyvää ole ollut.

TarjaTäti
Villa Tarja

Paras pasta näin keliaakikon näkökulmasta ovat riisinuudelit. Pakko mikä pakko...mutta sen avocado-lisäkkeen kanssa toooosi hyvää!

Stadintyttö
Stadintyttö

Mun parhaan pastan tekee vaarini, siihen tulee rakettispagettia, kuhaa(tai muuta vaaleaa kalaa) sipulia, basilikaa, currya ja viimeinen silaus aiolilla.

Namnam.

Kasma

Salvia-voipasta. Voit lisätä myös valkosipulia/sipulia/mistä pidät.

Paras pasta ikinäkoskaan oli ihan mieletön tryffelispaghetti, jota olen saanut ihanassa italialaisravintolassa Frankfurtissa.

Mayaja (Ei varmistettu) http://kookistakajahtaa.blogspot.fi/

Uskon, että elämäni paras pasta on vielä syömättä. (Haaveilen siis Italian matkasta...) Omassa keittiössä valmistuneista suosikiksi valitsisin pestopastan!

Riikka/KYH (Ei varmistettu) http://kaksiyhdenhinnalla.com

Paras pasta on sellainen, johon tulee pestoa, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja, basilikaa ja vähän valkosipulia. Nam, tuli nälkä..

kaksiyhdenhinnalla@gmail.com

Pages

Kommentoi