Kondomi, kierukka vai kapseli: mitä ehkäisyä sinä käytät?

Toimitus


"Kanye-kulta, äidilleni on ihan ok, että käytämme ehkäisyä."


Hollywoodissa kauhistellaan, kun Kim Kardashian paljasti aloittaneensa e-pillerien syönnin äitinsä hyväksymänä 14-vuotiaana, kertoo Daily Mail. Me Lilyn toimituksessa tuumaamme, että seiska—kasiluokkalainen on kieltämättä nuori aloittamaan aktiivisen seksielämän.  On silti aina parempi ehkäistä epätoivotut raskaudet ja taudit kuin hypätä sänkyyn salaa.


Toimituksen tuttavapiirissä on viime aikoina suorastaan kansanliikkeen omaisesti jätetty pillerit pois ja jopa ryhdytty luottamaan ”varmoihin päiviin”. Asiasta on myös tutkimustuloksia: nuoret naiset kaipaavat lisää luomukeinoja ehkäisyyn, sillä vuosia jatkuneen hormoneiden syömisen pelätään esimerkiksi aiheuttavan syöpää. Moni haluaa myös kuulostella, miltä oma keho tuntuu luomuna vuosien pillerien syömisen jälkeen.


Pillerien ja päivien laskemisen väliin mahtuu muutakin. Kaupasta saa kondomeja, kierukoita, kapseleita ja laastareita.


Tänään haluamme tietää:


Mitä ehkäisyä sinä käytät ja miksi? Kuluuko kondomeja vai luotatko laastariin?


P.S. Ensi maaliskuussa sitten huomataan, kuinka monelta jäi ehkäisy juhannuksen tiimellyksessä, vahingossa tai tarkoituksella.


Teksti Siina Leppä, joka on tähän päivään asti popsinut pillereitä ihan tyytyväisenä
Lähteet Yle.fi, Dailymail.co.uk
Kuva Splashnews

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Käytössä on hormonikierukka, pillereitä ei koskaan ole ollut käytössä, enkä niitä edes haluaisi. Suomessa monet lääkärit tuntuvat olevan sitä mieltä, että 19-vuotias synnyttämätön nainen ei ole oikeaa kohderyhmää kierukalle, mutta kierukan edut ovat lievemmät sivuvaikutukset, ja kierukka on myös varmempi ehkäisykeino kuin pillerit... vaikka toisaalta kierukasta ei sitten ihan niin vaan voi luopua.

Sivuvaikutuksia ei ole juuri ollut, mitä nyt rinnat hiukan kasvoivat, kuukautiskivut katosivat, kierto piteni noin 50 päivään ja muutenkin on kaikki menkkajutut helpottanut. Sulhasen mielestä mukavin "sivuvaikutus" on ollut PMS-oireiden katoaminen, tai ainakin lieventyminen. Ei enään itkupotkuraivareita pikkusyistä.

Eli minulle hormonikierukka sopii oikein hyvin, vaikka onhan se asennus (ja varmaan poistokin) kivuliasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Omassa suvussani on veren hyytymistekijöihin liittyviä häiriöitä, joiden takia hormonaalinen ehkäisy voi olla jopa hengenvaarallista. Itseltäni näitä on tutkittu ja ongelmia ei pitäisi olla, mutta ulkomailla asuessani esim. äitini sairashistorian takia minulle kieltäydyttiin edes määräämästä pillereitä.

Onkin todellakin pelottavaa ajatella, miten kepoisin perustein tytöt pistetään pillerikuurille. Itselleni koululääkäri tuputti pillereitä kivuliaiden kuukautisten hoidoksi juurikin 14-vuotiaana, vaikka yritin sopertaa sukurasituksesta.

Harmi, että muut keinot eivät tunnu yhtä helpoilta. Nyt synnyttäneenä käytössä hormonikierukka. Alku oli kivuliasta helvettiä valtoimine vuotoineen, nyt todella toivon, että kaikki ok.

vierailija/anna (Ei varmistettu)

Aikaisemmin söin e-pillerit (16-20-vuotiaana) nykyään käytän kondomit, olen siis 27. Tuli liikaa sivuvaikutuksia ja kärsin niistä edelleen...

Vierailija (Ei varmistettu)

Teininä söin vuosikausia (17-21-vuotiaana) pillereitä, mutta sitten viimein älysin, että saattaisin päästä eroon järkyttävistä mielialanvaihteluista lopettamalla hormonaalisen ehkäisyn. Silloin toki kuukautiset toimivat säännöllisesti kuin kello, mutta pillereiden lopettamisen jälkeen seurasi mielenkiintoiset puoli vuotta, kun kuukautisia ei kuulunut lainkaan.

Pitkän kinuamisen jälkeen sain nyt (23 v.) kuparikierukan, johon olen äärimmäisen tyytyväinen. Kivut ovat toki kovemmat, mutta vuoto ei ole mielestäni suuremmin lisääntynyt. Kierukka on ehdottoman hyvä vaihtoehto, koska nyt tunnen, että olen jatkuvasti itseni eikä enää tarvitse pelätä hillittömiä hormonimyrskyjä.
Kerran on kierukka jo vaihdettu, koska ensimmäinen lähti valumaan. Poisto ja asentaminen toki ovat epämukavia toimenpiteitä. Toivon, että tämä toinen nyt pysyisi paikoillaan kauemmin kuin vuoden.

tsibu (Ei varmistettu)

Itselläni on ollut sukukypsien vuosieni aikana kokeilussa laastarit, renkaat ja pillerit. Välissä on ollut myös parin vuoden hormoniton kausi, jolloin ainoana ehkäisykeinona oli kondomit. Oma olo tuntui kyllä kaikkein parhaimmalta tuona luomuaikana, mutta silti en taida palata siihen kunnes todella tulee aika toivotulle perheenlisäykselle. Tässä elämäntilanteessa en uskaltaisi ottaa pienintäkään riskiä vahingossa raskaaksi tulemisesta! Asennutin niinkin vastikään kuin 5 päivää sitten ehkäisykapselin, ja nyt jännityksellä odotan miten keho siihen reagoi...

Vierailija (Ei varmistettu)

ennen luotettiin avokin kanssa varmoihin päiviin, mutta kahden vuoden jälkeen stressi aiheutti kuukautisten sekoamisen jolloin tulin vahingossa raskaaksi- tämän jälkeen käytössä minipillerit joita en muista syödä eli myös kondomit.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yhdistelmäpillerit ja rengas aiheuttivat mielialanvaihteluita ja 4kg painonnousun. Vaihdoin minipillereihin, ainoastaan paino putosi, mutta itkukohtaukset tuplaantuivat ja kuukautiset tulivat kaksi kertaa kuussa (siinä sivussa mitä nyt pientä raudanpuutosta jatkuvista menkoista). Muutama kuukausi luomuiltiin kun harkitsin hormonikierukkaa. Seksi oli kuitenkin poikaystävälle turhan stressaavaa ja aina samanlaista ennakoinnin tarpeen vuoksi, joten kävin gynellä asennuttamassa kierukan. Kierto nykyisin 60-90 päivää, eikä tule turvotusta tai mielialanvaihteluita kun kuukautiset joskus tulevat. Olen ihan megatyytyväinen, vaikka asennuttaminen olikin todella kivuliasta. Ja kierukan sain 20-vuotiaana, tosin yksityiseltä puolelta kun pyysin päästä lääkärille, joka ei tuputa pillereitä tai vaadi "kestämään kunnes sivuvaikutukset menevät parin kuukauden päästä ohi" :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Teininä aloitin pillerit, ensin yasminelle ja yasmine, jotka eivät sopineet. Aknen vuoksi vaihdoin Diane Novaan. Koskaan en ole ollut vihaisempi kuin aloittaessani ja lopettaessani Diane Novaa. Nyt käytössä on Nuvaring, ja se on LOISTAVA. Ei häiritse lainkaan ja ihokin pysyy hyvässä kunnossa.

Haaveilen kuitenkin ehkäisyimplantista. Olisi mukavaa kun ei tarvitsisi miettiä mitään... Toisaalta ehkäisyimplantti on ongelmallinen jos se ei sovi. Pelkään myös poistosta aiheutuuvaa mahdollisesti suurempaa arpea...

Mutta Nuvaringillä mennään ainakin toistaiseksi. Tässä elämäntilanteessa haluan olla varma että lapsia ei tule.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kymmenen vuoden pillerikäytön jälkeen jälkeen kondomit, tällä ollaan vuosi menty parisuhteessa. Pillereihin ei ole paluuta, vähähormonista ehkäisyä vielä mietin, mutta kondomeillakin pärjää, se on asenteesta kiinni (+ helpotukseksi ja tekosyiden välttämiseksi: kortsuja pitää ripotella joka paikkaan, siis molempien tyynyjen alle, sängyn alle, kylppäriin, olkkariin, ..).

Vierailija (Ei varmistettu)

Luotan kondomeihin ja sanon ei kiitos keinotekoisille hormonipläjäyksille.

ii-na (Ei varmistettu)

Keskeytettyä yhdyntää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suvussa verisuonisairaudet rasitteena. Sydänvikoja, aivoverenvuotoja, verenpainetautia. Itselläni ei ole todettu näistä mitään, mutta itse pidän noita niin kovina rasitteina, etten ikinä koskisi mihinkään hormooneihin. Onhan pillereitä aikoinaan tuputettu, mutta en koske niihin pitkällä tikullakaan. Olisikohan aika keksiä miehille oma ehkäisy, ettei niiden tarvitsisi valittaa kondomista? Elän avioliitossa ja kondomia käytämme mieheni kanssa ehkäisynä, ei mitään valittamista. Heivaisin ukon pellolle, jos nykyinen ehkäisy ei kävisi, en ala seksin takia henkeäni laittamaan alttiiksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen 25-vuotias. Kahdeksan vuotta elämästäni käytin pillereitä, sillä ne määrättiin minulle jo 15-vuotiaana runsaan kuukautisvuodon vuoksi. Sitten lopetin, koska halusin tulla raskaaksi. Nyt pienen pojan äitinä käytän ehkäisynä kuparikierukkaa, joskin se on hieman epävarma pillereihin verrattuna. En kuitenkaan halua palata hormoneihin takaisin. Pahinta mitä voi tapahtua, on saada uusi ihana lapsukainen :)

PP (Ei varmistettu)

Nuorenmapana 17-22 käytin pillereitä. Sitten 10 vuotta pelkkiä kondomeja ja 2 toivottua lasta. Muutama kuukausi sitten laitatin kupari kierukan, johon olen ollut todella tyytyväinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä hehkutan myös kuparikierukkaa. Otin pidempiaikaisen ehkäisyn ensimmäisen kerran, kun minulla oli jo kolme lasta. Sitä ennen käytin vain varmoja päiviä ja kondomeja. En uskaltanut ottaa muuta juuri mielialavaihteluiden yms oireiden takia. Kuparikierukka laitettin minulle muita välineitä tuputtamatta. Se on ollut loistava! Vuodon määrä ei ole juuri lisääntynyt. Vuodosta ei ole muutenkaan juuri mitään haittaa, kun käytän kuukuppia. (Tulipa samalla kuukupille mainosta). :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Käytän pillereitä, ja kaikesta dissauksesta huolimatta minä rakastan niitä. Ei mitään sivuvaikutuksia ja akne-ihoni on parantunut. Toki mietin välillä itsekin, että olisiko ilman hormooneja parempi, mutta ihokysymys ratkaisee jutun pillerien voitoksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on ihon alla käsivarressa ehkäisykapseli. Ehkäisyä ei tarvitse muistaa eikä ajatella, kun se kulkee mukana. Maksoi 180 euroa ja saa olla ihon alla 3 vuotta --> 60e/vuosi. Edullinen verrattuna pillereihin.

Laittaminen oli 10 minuutin kivuton toimenpide (puudutetaan). Kohtaan ei jäänyt mitään arpea ja mustelma hävisi pian.

Hormonia tarvitsee kapselissa vähemmän, koska ruoansulatuskanavan läpikäymisen sijaan se imeytyy suoraan vereen. Sitä myös erittyy tasaisesti. Siispä huomattavasti pienemmät hormonien aiheuttamat sivuvaikutukset (itse asiassa en ole huomannut sivuvaikutuksia ollenkaan).

Ainoa miinus siitä, että kuukautisten tulosta ei voi tietää. Onnekkailla ne loppuvat kapselin käytön ajaksi kokonaan, onnekkaita ovat myös ne, kenellä kuukautiset tulevat tasaannuttuaan normaalin kierron mukaisesti. Noin puolella kuitenkin menevät menkat hieman sekaisin, kuten myös hieman itselläni. Nyt ei ole kuukautisia näkynyt kolmeen kuukauteen, välillä saattaa olla "valmiustilanne" kolmenkin viikon ajan (tihkuttelua).

Olen kuitenkin tyytyväinen ratkaisuuni, sillä olo on "melkein luomu". Söin 8 vuotta e-pillereitä ja järkytyin suuresti ne lopetettuani, kun tajusin, mitä kaikkea olivatkaan aiheuttaneet; turvotusta, raivokohtauksia, kiukkua, mielialanvaihteluita, itkuisuutta jne... Olo nykyään hyvinkin seesteinen ja normaali pilleriaikoihin verrattuna. :D

Suosittelen hankkimaan kapselista lisätietoa, jos kiinnostaa. Olen todennut hyväksi vaihtoehdoksi muille hormoniehkäisymenetelmille! (Olen kokeillut e-pillereiden lisäksi minipillereitä ja laastaria.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Keskeytettyä yhdyntää. Monet kauhistelevat kun kuulevat tästä, ja tiedän itsekin ettei tämä ratkaisumalli ole pitkällä tähtäimellä kovin varma, mutta tällä ollaan nyt menty nykyisen poikaystäväni kanssa yli vuosi. Vahinkoja (sisään laukeamisia, ei vauvoja....) on tapahtunut kahdesti. Tämä tuntuu kondomeihin ja pillereiden kanssa säätämiseen verrattuna aivan uskomattoman helpolta. Kun aloitin seksin harrastamisen poikaystäväni kanssa, kondomit tuottivat aluksi hänelle suunnattomia vaikeuksia. Lukemattomien lerpahtaneiden seisokkien sekä poikaystävän massiiviseksi kasvaneiden suorituspaineiden jälkeen heitimme kondomit nurkkaan. Voi olla, että huomenna olen raskaana ja sitten tämä viesti naurattaa, mutta tällä hetkellä riski tuntuu minimaalisen pieneltä. Poikaystäväni on myös ok keskeytettyjen yhdyntöjen kanssa, eikä ole kertaakaan edes ehdottanut pillereitä.

nanna p. (Ei varmistettu)

Meikä käyttää ehkäisyrengasta. Se on tähän mennessä ollut ihan huippu. Ainoana positiivisena sivuvaikutuksena pitkäaikaisen aknen parantuminen.

Harkitsin myös hormonikierukkaa, mutta kuten tuolla joku aiemmin kommentoikin, sitä ei minulle suositeltu synnyttämättömyyteni takia ja ikääkin on kuulemma niin paljon, että kierukka pitäisi kohta ottaa pois, kun haluaisin lapsia... Just joo, olin silloin 23, nyt 24 eli omasta mielestäni en vielä lähelläkään "lapsentekoikää". :D

Siina Leppä

Hienoa, että aihe on herättänyt näin paljon keskustelua! On myös todella mielenkiintoista kuulla erilaisista kokemuksista. Tässähän alkaa itsekin miettimään, että olisiko jo aika kokeilla jotain muuta niiden ainaisten pillereiden sijaan..

Vierailija (Ei varmistettu)

Lopetin juuri keväällä pillerit,ja juuri siitä syystä että haluan tietää, millainen olen ilman ns. ylimääräisiä hormoneja kehossani. Nyt kehissä kortsut. Ei kovin käytännöllistä mutta eipä tule tauteja (en siis harrasta parisuhdeseksiä).

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tuohon pillereiden tuputtamiseen. Toimin itse koululääkärinä, enkä koskaan pillereitä kenellekään tyrkytä enkä myöskään tiedä ketään kollegaa tai kouluterveydenhoitajaa joka niin tekisi. Pillerit aloitetaan, jos tyttö itse niin toivoo eikä lääketieteellisiä vasta-aiheita ole. Indikaationa voi olla ehkäisy tai kuukautisongelmien hoito, edellyttän että riittävän tehokkaat kipulääkkeet kuukautiskipuihin on kokeiltu. Pillereitä on tutkittu hyvin paljon, eikä todellista tieteellistä näyttöä esim. niiden aiheuttamasta mielialavaihtelusta tai paino-ongelmista ole, ja usein myös positiiviset puolet sivuutetaan. Toki yksittäisille käyttäjille kaikki pillerit eivät sovi, mutta laajassa otannassa suurin osa käyttäjistä on tyytyväisiä ja sivuoireettomia. Ikävistä puolista vaan puhutaan enemmän ja ne siksi korostuvat. Joku aiemmista kommentoijista mainitsi, että kondomi on ihan hyvä vaihtoehto pillereille, ja varmasti monelle, erityisesti vakituisessa parisuhteessa elävälle teini-iän ohittaneelle naiselle näin onkin. Totuus on kuitenkin, että teinit eivät kondomia aina muista/osaa käyttää, ja mielestäni yksikin ei-toivottu raskaus tai abortti on liikaa. Monissa teinienkin suosimissa medioissa on viime aikoina puhuttu paljon luomuehkäisyn puolesta, ja pelkään että joku luotettavaa ehkäisyä kaipaava nuori sen vuoksi jättää pillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn hankkimatta. Onhan kuitenkin täysin eri asia tulla raskaaksi luomuehkäisyn petettyä lähempänä kolmenkympin ikää ja vakituisessa parisuhteessa elävänä (siis elämänvaiheessa jossa suurin osa luomuehkäisyn puolestapuhujista tuntuu olevan) kuin 16-vuotiaana satunnaisesta suhteesta. On hyvä myös muistaa, että luonnollisin tila naisen elimistölle on olla raskaana tai imettää, ei suinkaan jatkuvat kuukautiset.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt viimeiset reilu puoli vuotta käytössä on ollut vain kortsut. Pillereitä söin vajaat kymmenen vuotta. Lopetin pillerit, koska halusin kokeilla, millainen olen ilman niitä. Pillereistä ei ollut mulle mitään huomattavia ongelmia, eikä niiden lopettaminenkaan oikein muuttanut mitään, ainakaan tähän mennessä. Vaikka en pillereiden sivuvaikutuksista kärsinytkään, niin olen tyytyväinen, että lopetin.

Pelkäsin pillereiden lopettamista etukäteen, koska kuvittelin, että menkat muuttuisivat epäsäännöllisiksi. Vaan yllätyksekseni kierto on ollut heti melko säännöllistä, heitellen vaan parilla päivällä.

Joku muu hormonaalinen ehkäisy saattaa tulla jossain vaiheessa harkintaan, jos kortsut alkaa kyllästyttää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä käytössä luonnollinen ehkäisy (varmat päivät) kehon lämmön ja valkovuodon koostumuksen avulla. Niistä pystyy hyvinkin tarkasti päättelemään ovulaatiopäivän ja sitä edeltävinä päivinä ja sen aikana joko vältetään yhdyntää tai käytetään kortsuja. Muuten mennään paljaalla. Meillä tämä on ollut käytössä yli vuoden päivät ja kaikki on mennyt hyvin. Oikeastaan pidän oman kiertoni tarkkailusta, on mielenkiintoista ja jollain tavalla voimaannuttavaa olla tietoinen mitä omassa kehossa milläkin hetkellä tapahtuu.

Ennen tämän aloittamista söin e-pillereitä. En pahemmin pitänyt niistä. Muistaminen oli vaikeaa ja minulta katosivat halut tyystin. Lopettamisen jälkeen olin pari kuukautta henkisesti aivan sekaisin, itkin aivan pienistä typerista asioista ja naamani alkoi kukkia.

Jos luonnollinen vaihtoehto kiinnostaa kannattaa tutustua siihen, näiltä sivuilta on hyvä aloittaa:

http://metku.net/~pesu/ehkaisy/luonnolliset.php

Mä oon syönyt nyt reilut neljä vuotta pillereitä, Yasmin nimisiä. Aloitin ne 16-vuotiaana. Vaikka pillereita paljon haukutaan, niin mä ylistän näitä kyllä ite. Ymmärrän että kaikille ne ei sovi, mutta mulle ei tullu yhtään sivuvaikutuksia ja ei painoakaan tullut kuin muutama kilo. Iho on yhtä hyvässä kunnossa kuin ennenkin. Ei siis mitään valittamista. Ja plussaa siitä, että tietää koska menkat alkaa ja niitä voi itse siirtää tarvittaessa. 

Olen tietty miettinyt sitä että onko järkeä vetää hormooneja ja antaa kehon luulla että on raskaana. Yhessä vaiheessa mietin jo pillereiden lopettamista sen takia että tää tila ei oikein taida olla luonnollinen. Koitimme avokin kanssa kondomia ennenkuin alotin pillerit, mutta jotenkin mä en vaan luota niihin.. :) 

Aion syödä pillereitä ainakin siihen asti kun haluan lapsen. Katsoo sitten tilannetta lapsen jälkeen uudestaan. :)

morsmaikku2013 (Ei varmistettu)

Minulla on myös voimakas sukurasite nuo sydän- ja verisuonitaudit, joten gynekologi suostui asentamaan tälle naiselle kuparikierukan. Olin silloin 26v ja pitkässä parisuhteessa. Huomasin luonteeni tasoittuneen ja jatkuva hiiva loppui kun jätin hormonit.

Tämä tapa ehkäistä sopii minulle mainiosti. Mielestäni jokainen saa ehkäistä miten tahtoo ja parhaksi kokee, mutta minulle tämä tuntuu sopivan parhaiten.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.