Lily leffassa: Haikea Norwegian Wood

Toimitus

”I once had a girl, or should I say she once had me.”

Japanilaisen draaman juoni tiivistyy The Beatlesin Norwegian Wood -biisin alkusanoihin, ja kappaletta myös soitetaan elokuvassa. Tarinan kertoja, parikymppinen Toru (Kenichi Matsuyama) ja Kizuki (Kengo Kôra) ovat parhaat lapsuudenystävät, ja Naoko (Rinko Kikuchi) on Kizukin tyttöystävä. Kun Kizuki kuolee, kolmikko hajoaa.

Toru ja Naoko kohtaavat uudestaan Torun opiskellessa Tokiossa. Naoko on selvästi hajalla rakkaansa kuolemasta, mutta pari päätyy omituiseen suhteeseen, jossa molemmat käsittelevät suruaan. Samaan aikaan Toru tutustuu myös suorapuheiseen kaunottareen, Midoriin (Kiko Mizuhara), jolla on omat salaisuutensa. Epätoivoinen rakkaus ja kuolema ovat kaikkien elämässä eri tavoin läsnä, mutta hahmot ja heidän tunteensa jäävät katsojalle hieman etäisiksi.

Katso tämä jos... ihailet japanilaista estetiikkaa, viiltävän kauniita vesisadekuvia ja pakahduttavia tunteita, joista ei puhuta. Seksistä sen sijaan puhutaan.

Älä mene leffaan, jos... olet rättiväsynyt tai et voi sietää sitä, että asioita ei selitetä. Elokuvan hidas tempo vaatii rauhallisen mutta vireän mielentilan, ja monen aasialaisleffan tapaan tähän tarinaan kannattaa upota, eikä edes yrittää ymmärtää kaikkea.

Kiinnostu... Haruki Murakamin alkuperäisteoksesta, jossa 1960-luvun opiskelijamellakat ja henkilöiden ajatukset aukeavat varmasti eri tavalla. Kirjailija ei ole antanut aiemmin lupaa elokuvata yhtään suosituista romaaneistaan. Norwegian Wood -kirja myi pelkästään Japanissa 10 miljoonaa kappaletta ja se on ilmestynyt 36 eri maassa.

Mitä opimme? Joistakin rakkauksista ei toivu koskaan.

Arvosana: 3/5

Ensi-illassa: 8.7.

Katso traileri:

 

Teksti: Aino Miikkulainen
Kuva: Cinema Mondo

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.