Lily leffassa: Oscarin arvoinen Rautarouva

Toimitus

Moni pitäisi mielellään täysillä kiinni ajatuksesta, että Margaret Thatcher on pelkästään epäinhimillinen, jääkylmä oikeistolaiskone. Mutta se on vähän vaikeaa, kun katsoo Britannian entisestä pääministeristä tehdyn elokuvan Rautarouva.

Elokuvassa vanha, dementiasta ja kaipuusta sekaisin oleva entinen pääministeri (Meryl Streep) pakkaa pois vuosia sitten kuolleen miehensä Denisin tavaroita. Samalla hän muistelee poliittista uraansa.

Aikamoista uraa. Thatcher oli ensimmäinen, ja omana aikanaan ainoa nainen suurin piirtein kaikessa, mitä politiikassa teki. Tämä vaati taidon lisäksi vankkumatonta uskoa omiin arvoihin, mutta ennen kaikkea lannistumatonta tahtoa.

Katso tämä elokuva jos... haluat nähdä, miten naispääosa-Oscar voitetaan. Meryl Streep on jälleen kerran loistava ja tekee Rautarouvana hienovaraisen, vaivattoman oloisen roolisuorituksen.

Jätä väliin, jos... kaipaat elokuvalta reipasta toimintaa muuallakin kuin Downing Street 10:ssä.

Elokuvan jälkeen...  on pakko hiukan ihailla rouva pääministeriä siitä päättäväisyydestä, jolla hän nousee asemaansa miesten maailmassa - vaikka olisikin aivan eri mieltä hänen arvoistaan ja keinoistaan toimia.  Jos termi tunnejohtaminen olisi ollut käytössä 1980-luvulla, Thatcher olisi nauranut sille kumeasti, sillä matalalla kaiulla, jota hänet koulitaan käyttämään uskottavuuden lisäämiseksi.

Saat yhden vastauksen kysmykseen... mikä saa ihmisen panemaan velvollisuuden kaiken edelle - ja Thatcherin lähtemään itsepintaisesti sotaan maailman toiselle puolelle tai kuristamaan ay-liikeen lähes hengiltä. Juonipaljastus: jäljet johtavat sylttytehtaalle eli lapsuuteen.

Nautit elokuvasta eniten... jos kertailet Britannian 1980-luvun historiaa etukäteen. Falklandin sota, Brightonin pommi-isku ja kaivosmiesten lakko eivät tapahdu elokuvassa kronologisessa järjestyksessä, joten ilman perustietoja leffakokemus on hiukan sekava.

Arvosana: 3,5/5

Ensi-illassa: 27.1.

Psst. Kuinka hyvin Michelle Williams selviää roolista historiallisena henkilönä? Lue myös Lilyn arvio My Week With Marilyn -elokuvasta.

Teksti: Kati Toivanen

Kuva: Scanbox Entertainment

Kommentit

Dreams

Kiitos arvostelusta, ehdottomasti must see! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.