Lily reissaa: Matkusta halvalla

Toimitus

Listasimme ammattilaisten vinkit,

joilla lennät, nukut ja syöt satasia

edullisemmin, mutta et tingi matkan mukavuudesta.

 

1. Toimi oikeaan aikaan

TEE AINAKIN TÄMÄ:

 • Varaa lento mahdollisimman ajoissa, mieluiten 2–3 kuukautta ennen matkaa, koska silloin hintakilpailu ja tarjoukset ovat kohdillaan.
 • Halvimmat lentopäivät ovat tiistai, keskiviikko ja torstai.
 • Matkusta, kun muut eivät matkusta. Vältä koulujen lomakausia, sesonkeja ja suurtapahtumia, koska ne täyttävät hotellit ja moninkertaistavat hinnat. Jos haluat Lontooseen vuonna 2012, älä lomaile olympialaisten aikaan (eli elokuun vaihteessa).

SÄÄSTÄ SATASIA: 

 • Jos et suunnitellut lomaasi jo ajat sitten, äkkilähtö on usein ainoa halpa vaihtoehto. Niissä voi säästää jopa puolet matkan hinnasta.
 • Vaikka ryhmämatkailu ahdistaisi, käytä hyväksesi halpoja lentoja ja hotellia. Hyvässä lykyssä määrittelemätön majoitus on kohteen kärkihotellissa, mutta näkymä saattaa olla roskiskatokseen. Mutta kuka siellä huoneessa lomallaan kuppaa!

JOS JAKSAT SÄÄTÄÄ:

 • Varauspäivä saattaa vaikuttaa lennon hintaan, kertovat huhut ja Glamour-lehdessä haastateltu Jetsetter-varausfirman edustaja. Hänen mukaansa lento-ostoksille kannattaa klikata tiistaiaamuna, sillä useimmat lentoyhtiöt päivittävät hintansa maanantaiöisin. Hinnoittelu on kuitenkin sellaista salatiedettä,ettei kukaan suomalainen asiantuntija vahvistanut huhua. Jos haluat nähdä vaivaa, seuraa parin viikon ajan testimatkan hinnan kehittymistä tietyssä firmassa. Kerro tulokset sitten meillekin!

2. Tee luovia reittivalintoja

TEE AINAKIN TÄMÄ:

 • Mitä vaikeammin suostut  matkustamaan, sitä halvemmalla pääset. Jos pari vaihtoa tai yölennot eivät haittaa, säästät rutkasti euroja.
 • Lyhyillä matkoilla vaikeista yhteyksistä aiheutuva stressi ei yleensä ole säästyneen rahan arvoista.

SÄÄSTÄ SATASIA:

 • Kokeile luovaa reitittämistä. Netin hakukoneet eivät tarjoa automaattisesti kaikkia mahdollisia lentoreittejä.
 • Erityisesti Keski-Euroopassa lentokenttien välimatkat ovat niin lyhyet, että kannattaa vertailla muutaman kentän hintoja ja lentää sittenkin naapurikaupunkiin.

JOS JAKSAT SÄÄTÄÄ:

 • Junaterminaalit sijaitsevat usein lentokenttien yhteydessä, jolloin junayhteys voi olla jatkolentoa halvempi, helpompi ja lähes yhtä nopea matkustustapa kohdekaupunkiin.

3. Vertaa, vertaa ja vertaa

TEE AINAKIN TÄMÄ:

 • Vertaile aina hintoja eri varausjärjestelmissä. Matkoja ja lentoja tarjoavat muun muassa eBookers, Rantapallo, Kilroy Travels, Supersaver, Vertaa.fi ja Travellink, pelkkää majoitusta Booking.com ja Hostels.com, pelkkiä lentoja Halvat lennot sekä lentoyhtiöiden omat verkkosivut. Rantapallo ja Halvat lennot sisällyttävät metahakuihinsa myös joidenkin toisten hakukoneiden hinnat.
 • Hinnat vaihtelevat sen mukaan, millaiset diilit firmoilla on keskenään ja miten iso kiintiö halvimpiin lippuihin on. Joskus lennot on halvin ostaa erikseen, joskus yhdessä majoituksen kanssa.

SÄÄSTÄ SATASIA:

 • Tilaa firmojen uutiskirjeet sähköpostiisi ja seuraa ilmoittelua Facebook-sivuilla. Saat nopeimmin tiedot alennuskampanjoista.

JOS JAKSAT SÄÄTÄÄ:

 • Jos matkan peruuntuminen on todennäköistä esimerkiksi sairauden vuoksi, valitse varausjärjestelmä, jonka peruutusturva on hyvä.
 • Myös suomalainen asiakaspalvelu helpottaa ongelmatilanteissa, jos esimerkiksi lennot peruuntuvat.

 

4. Älä menetä yöuniasi

TEE AINAKIN TÄMÄ: 

 • Tutki muiden matkustajien arvioita hotelleista. Esimerkiksi Trip Advisorissa kannattaa lukea ainakin Terrible-arvosanan antaneiden kommentit. Jos hotellissa tai hostellissa on vikaa, se toistuu heikoimmissa arvioissa.
 • Yksittäisiä haukkuja tai nipottajien nillitystä ei kannata säikähtää.

SÄÄSTÄ SATASIA:

 • Huonoin tapa säästää on valita hotelli huonojen kulkuyhteyksien päästä. Tarkista majoituspaikan sijainti sen omilta nettisivuilta, kaupungin omasta joukkoliikenneoppaasta tai vaikkapa Trip Advisorin kartoista. Jos joudut käyttämään taksia tai ostamaan joukkoliikennelipun kaukaisimmalle vyöhykkeelle, kuluja tulee helposti kymppejä päivässä.
 • Jos majoitut yksityisen omistamaan pieneen hotelliin tai hostelliin, yritä tinkiä lähettämällä sähköpostia suoraan omistajalle ja kysymällä parasta hintaa. Tinkimisvaraa voi olla, sillä hostelli säästää joka tapauksessa varauspalveluiden välistä vetämät provisiot.

JOS JAKSAT SÄÄTÄ:

 • Pyydä parannusta eli upgreidausta hotellista noin viikkoa ennen matkaa. Lähetä hotelliin sähköpostia, jossa varmistat, että varauksesi on kunnossa. Samalla varmista ystävällisesti, mutta tiukasti onhan huoneessa parveke/merinäköala/kylpyamme. Kaikki asiakkaat eivät kuitenkaan osaa pyytää parannuksia, joten ne ovat usein toteutettavissa ilmaiseksi.

 

5. Jätä rahaa tippiinkin

TEE AINAKIN TÄMÄ:

 • Vältä hotellien baareja ja ravintoloita, niiden hinnat ovat aina korkeammat kuin pikkupaikoissa kulman takana.
 • Haukkaa välipalaa lentokentällä ennen hotellille siirtymistä, niin houkutus tilata huonepalvelusta ei kasva liian suureksi.

SÄÄSTÄ SATASIA: 

 • Harkitse kahdesti, ennen kuin klikkaat aamupalan hotellivarauksen yhteydessä. Joskus viikon hotelliaamupalat maksavat 50 euroa, joskus 150 euroa. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa etsiä aamupalat lähikahviloista.

JOS JAKSAT SÄÄTÄÄ:

 • Jos olet kulinaristi, suuntaa huippuravintoloihin lounaalle.  Siinä missä Michelin-illallinen voi maksaa 100–200 euroa, lounaan voi saada noin 25 eurolla. Päivällisen voitsitten nauttia vaatimattomammissa ravintoloissa.

Missä asioissa sinä säästät matkustaessasi? Pane hyvä kiertämään ja jaa parhaat vinkkisi!

Kun matka on varattu, luen Lilyn toimituksen palstalta vinkit fiksuun pakkaamiseen ja miten kerrytät lomabudjettia säästämällä satasen kuussa.

Teksti: Päivi Lehtomurto

Asiantuntijat: Rantapallon päätoimittaja Riikka Krenn, Mondon päätoimittaja Heikki Valkama

 

Kommentit

kira (Ei varmistettu)

Oi kiitos Lilyn toimitus! 

Just varattiin alkuviikosta hotellit Booking.com:in kautta hotellit 8 päiväiselle matkalle Lontooseen/Readingiin elokuussa :--) 

Noona (Ei varmistettu)

Muuten asiallisia neuvoja, mutta useat vaihdot kannattaa jättää väliin. Melkoisen epäekologista. Ottakaa hyvät ihmiset suorat lennot, vaikka olisivatkin vähän kalliimmat!

Teemu
Thing for the Bling

Itse olen lähdössä ensi viikolla Barcelonaan viikoksi ja ostin liput alkuviikosta. Vertaaminen on kaiken a ja o, koska usein ne halvimmat lennot lähtevät joskus aamuyöllä, joihinkin ihan käsittämättömiin aikoihin (kuka jaksaa olla kentällä klo 04:00 aamulla?). Oma lentoni lähtee puoli kahdeksan maissa, mikä ei ole tietystikään mikään puolipäivä, mutta sellainen aika, että sinne kentälle voi hyvin jaksaa nousta jos on mennyt aikaisin nukkumaan edellisenä iltana. 

-S (Ei varmistettu)

Lentokenttien ylihinnoiteltuja kahviloita ja ravintoloita välttääkseen kannattaa ottaa omat eväät mukaan. Kotoa lähtiessä pakkaan yleensä voileipiä ja hedelmiä matkaan. Matkakohteesta kotiinpäin lähtiessä taas evääksi napataan jotain valmiita herkkuja kaupasta, kioskilta tai torilta. Esim. susikkikaupungissani Berliinissä on erityisesti keskeisimmillä metroasemilla lukuisia tiskejä täynnä täytettyjä leipiä, pitsapaloja, pasteijoita, pullia, leivoksia ym.
Ei kannata myöskään hassata rahojaan lentäkentällä pöyristyttävän hintaisiin vesipulloihin. Oma vesipullo tyhjennetään ennen turvatarkastusta ja täytetään porttien toisella puolen wc:ssä.
Matkakohteesta riippumatta kannattaa hyödyntää arkena päiväsaikaan ravintoloiden lounastarjontaa.

apa (Ei varmistettu)

kannattaa tsekata myös momondo.com ja skyscanner.fi lentoja etsiessä

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa myös tsekata Rantapallon äkkilähdöt http://www.rantapallo.fi/akkilahdot/. Alle 200 eurolla monesti viikon matka jossa hotellit ja lennot.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.