Lily syö: Neljä ruokavaliota

Ladataan...
Toimitus

Saisiko olla luomua, vegaanista, vähähiilihydraattista vai sekaruokaa? Neljä naista kertoo, mitä he pistävät suuhunsa.



 


Elina Innanen, 24, vegaani, Chocochili-bloggaaja


"En syö mitään eläinperäistä, en lihaa, kalaa, munia tai maitotuotteita. Syömisasiat ovat henkilökohtaisia, enkä ole kiinnostunut toisten ruokatavoista. Elän itse sekasyöjän kanssa. Jokainen syököön omantuntonsa mukaan.


Aloin kasvissyöjäksi 13-vuotiaana, kun luin artikkelin broilerin kasvatuksesta. Myöhemmin jätin myös maitotuotteet pois, koska maito on niin kiinteässä yhteydessä lihateollisuuteen.


Ruokavalioni on monipuolisempi vegaaniuden takia. Olen löytänyt ruoka-aineita, joista en ennen ollut kuullutkaan. En myöskään olisi aloittanut ruoanlaittoharrastusta tai kirjoittanut blogia ja keittokirjaa ilman ruokavaliotani.


Ravintoloiden ja kahviloiden tarjonta on aika surkeaa. Tuttavapiirini on ruokavaliooni tottunut, ja minulle on varattu aina jotakin pientä. Otan usein myös omia eväitä mukaan kyläilylle.


Lempiruokaani on pähkinäkuorrutettu tofu."



Elinan ruokalista


7.00


maustamatonta soijajugurttia, marjoja ja pähkinämysliä, tuoremehua, kahvia soijamaidolla


12.00


tomaattista kikhernekeittoa, pala leipää hummuksella, viinirypäleitä


14.30


soijalattea, raparperipiirakkaa


18.00


linssi-perunavuokaa, salaattia


21.00


tuoretta ananasta



Terhi Upola, 33, kaikkiruokainen, Uusi Musta -sivuston tuottaja


"Olen aika epäfanaattinen ruoan suhteen. Kaikkea voi syödä kohtuudella. En oikeastaan kieltäydy mistään, mutta syön kasvispainotteisesti. Suosin eettisesti tuotettua lihaa ja kalaa. En syö juuri koskaan eineksiä, kevyttuotteita tai mitään, mistä en tiedä, mitä se on. Ruoan puhtaus ja terveellisyys on minulle tärkeää.


Haluan syödä kolme kunnon ateriaa päivässä. Jos yksi ateria jää välistä, tulen huonolle tuulelle ja päätä alkaa särkeä. Ikäpolvessani on monia, jotka syövät hädin tuskin yhden lämpimän ruoan päivässä. Sen sijaan he puputtavat jatkuvasti välipaloja.


Elämme yltäkylläisyydessä. Suurin osa ihmisistä ei kamppaile nälän vaan terveyden ja painon kanssa. Meillä on varaa valita melkein mitä tahansa, ellei raha ole esteenä. Siksi syömisestä on tullut elämänhallinnan ja yksilöllisyyden tavoittelun väline.


Lempiruokaani on kala: itse grillattu tai sushi."



Terhin ruokalista


7.00


pähkinämysliä, banaania, rasvatonta luomumaitoa


10.00


puoli kuppia kahvia, kevytmaitoa


11.30


kylmäsavulohisalaattia, rasvatonta maitoa, ruisleipää


13.30


puoli kuppia kahvia, kevytmaitoa, suklaakeksi


15.30


omenaa


17.30


munakoiso-tomaatti-juustovuokaa, avomaankurkkua


21.30


maustamatonta luomujugurttia, reilun kaupan luomubanaania, luomuomenaa, hunajaa


 



Anna Mattsson, 33, vähähiilihydraattinen


"Olen itse kehitellyt ruokavalioni sen perusteella, mikä tuntuu hyvältä. Vältän hiilihydraatteja, palkokasveja, paprikaa ja sipuleita. Laihdutuskuuri tämä ei ole. Olen syönyt näin nelisen vuotta.


Mahani oli ollut kipeä koko elämäni ajan.  En aiemmin uskonut, että ravinto vaikuttaisi erityisemmin terveyteen. Mullistavin oivallukseni oli se, että tajusin ongelman olevan ruoka! Kun kokeilin vähähiilihydraattista ruokaa, mahakipuni hävisi, kuten myös migreeni ja väsymys. Lisäksi siitepölyallergian oireet lievenivät.


En noudattaisi tätä ruokavaliota, ellei olisi pakko. Sen verran vaikeaa se välillä on. Pidän ruokavaliostani matalaa profiilia enkä halua paasata. Olen aina halunnut syödä kaikkea, ja ruokailun muutoksesta koitui pieni identiteettikriisi. Toisinaan syön karkkia vapauden tunteen vuoksi.


Lempiruokaani on salaatti, jossa on mozzarellaa, oliiveja, pestoa ja ehkä kanaakin."



Annan ruokalista:


7.30 


luonnonjugurttia, päärynää, luomutahinia, auringonkukansiemeniä, tuoremehua blandattuna vedellä (1/5 mehua)


8.30


maitokahvia (1/3 maitoa, kermaa)


11.30 


salaattia, tomaattia ja curry-kanakastiketta, piimää, vettä, maitokahvia


14.30 


appelsiinia, maitokahvia


17.00 


voileipää ilman leipää: meetvurstia, juustoa, kurkkua, leipäjuustoa, (päällä lemon curdia, joka ei oikeastaan sovi ruokavalioon), kokkare brie-juustoa, vettä


17.30 


raejuustoa, nektariinia


19.30


halloumi-granaattiomenasalaattia, vettä


21.00


Gin Tonic, joka sekään ei sovi ruokavalioon


 


Tee itse: Annan mantelileipä (6-9 leipästä)


pikkupussi mantelijauhoa


pieni pussillinen juustoraastetta, esim. mozzarellaa


3 kananmunaa


1,5 tl leivinjauhetta


1-2 rkl rahkaa tai turkkilaista jugurttia


ei tarvitse lisätä suolaa (paitsi jos juusto on täysin suolatonta)


päälle kurpitsansiemeniä


Sekoita aineet keskenään ja laita kökkäreiksi pellille. Paista uunissa 10 minuuttia 200 asteessa.


Toimii hyvin hampurilaissämpylänä. Jos paistaa nämä voissa paistinpannulla, voi korvata letutkin.



Maria Einiö, 33, luomuilija, Kotiäidin LuomuLaakso -bloggaaja


"Monen mielestä lisäaineeton ruokavalio on monimutkaista toteuttaa. Minä syön  hirveän yksinkertaisesti. Ostan kaupasta perusruoka-aineita ja teen ruokaa itse.


En pidä lisäaineista, kuten väriaineista ja natriumglutamaatista. Mielestäni on älytöntä, että karjalanpiirakoissakin saattaa olla väriaineita. Se on pelkästään myynnin, ei maun tai terveyden edistämistä.


Perheeni siirtyi ensin lisäaineettomaan ja sitten luomuruokaan lasteni iho- ja suolisto-oireiden vuoksi. Jos he nykyään syövät tavallisesti tuotettua ruokaa, oireet palaavat.


On hassua, että puhutaan tavallisesta ruoasta ja luomusta. Luomunhan tulisi olla sitä tavallista ja muun teollista tuotantoa. Varsinkin luomuporkkanat ja -tomaatit maistuvat paremmilta kuin tavalliset. Luomuliha on ihan eri planeetalta! Luomussa on myös vähemmän torjunta-aineita.


Ruokalasku nousi, kun siirryin luomuun, mutta toisaalta kulutus on järkevöitynyt. Toki jokainen toivoisi, että ruoka maksaisi vähemmän.


Lempiruokaani on hirmuisen ihana linssipata."



Marian ruokalista


 7.30


ruispuuroa (hiutaleet litistetty jyvistä aamusella), marjoja, maitoa


11.30


silakkavuokaa,  tomaattia, kurkkua, vesiheinäsalaattia oliiviöljykastikkeella, vettä


15.00


appelsiinia, pähkinöitä, rusinoita, vettä


17.30


linssipataa,  fetapala, leipäsiivu, maitoa


20.00


omenaa, paahdettuja auringonkukansiemeniä, maitoa


Millaista ruokavaliota sinä noudatat? Kerro meille!


teksti Ninni Sandelius


kuvat A-lehtien kuva-arkisto ja haastateltavien kuva-albumit

Share
Ladataan...

Kommentit

Kiitos mahtavasta artikkelista! Aloitin tänään vähähiilihydraattisen ruokavalion ja kaikenlainen "proteiini inspiraatio" on todella tervetullut. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vegaanina pelkään vähähiilihydraatikkoja; helkkarin itsekkäät teurassyöjät ja luonnontuhoajat...

Olen sekasyöjä, mutta pyrin välttämään turhia hiilihydraatteja. Eläinkunnan tuotteita tulee suosittua siis jonkin verran keskimääräistä enemmän (ehkä?), mutta en koe siitä ollenkaan huonoa omaatuntoa. Jos rahaa olisi enemmän käytettävissä, niin haluaisin suosia luomua ja eettisesti tuotettua lihaa, mutta toistaiseksi opiskelijabudjetilla ei pysty. Ehkä olen joidenkin mielestä itsekäs, mutta tärkeintä on oma hyvinvointi, eettisyyshommat sun muut tulee sitten kakkosena.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Jos rahaa olisi enemmän käytettävissä, niin haluaisin suosia luomua ja eettisesti tuotettua lihaa, mutta toistaiseksi opiskelijabudjetilla ei pysty."

Niinkuin joku viisas on joskus sanonut, "Everything before "but" is bullshit". Opiskelijabudjetilla pystyy aivan mainiosti tekemään eettisiä kulutusvalintoja. Ja eettisesti tuotettua lihaa nyt vaan ei ole olemassakaan. Se on pelkkä brändi, jolla hipstereiltäkin saadaan nyhdettyä rahat ja vieläpä vähän korkeampaan hintaan. Samalla wannabe-tiedostava lihaani saa vähän puhdistettua omaatuntoaan valinnoilla, joiden merkitys on yksinomaan kosmeettinen. Suosittelen Jonathan Safran Foerin kirjaa Eläinten syömisestä. Se, joka vielä sen luettuaan on valmis syömään lihaa, on joko täydellisen vailla moraalia tai imbesilli.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täysin samaa mieltä edellisen kanssa. Eläinten syömisestä on itsellänikin juuri kesken, ja vaikka kolme vuotta vegenä oon ollutkin, niin teksti puistattaa silti. VHH-dieetti on järkevä, kun se on kohtuullinen, ja vege. Yletön lihanmättääminen ei ole terveellistä kenellekään, sen todistavat jo Suomen syöpäliiton suosituksetkin. Myöskään esim. itsetehdyn täysvilja-siemenleivän syöminen ei varmasti turvota ketään. Kasvikset, pavut, pähkinät ja hedelmät peliin!

Juu, en minä ylettömästi lihaa syökään, mutta lähes päivittäin jotain lihasta valmistettua tai vähintään maitotuotteita. Tykkään kyllä myös pavuista ja pähkinöistä, joilla täytän proteiinintarvetta osittain. Sanokaa vaan itsekkääksi, ehkä sitä olenkin, mutta ainakin mulla on hyvä olo ja tykkään kun saan syödä melkein mitä vaan. Rajoitukset on ahdistavia.

Opiskelijabudjetilla pystyy kyllä tekemään jonkun verran eettisiä kulutusvalintoja, mutta kyllä mulla on oikeasti sen verran tiukkaa, että en pysty täysin sitä tekemään. Kaikesta ei voi tinkiä ihan loputtomasti.

Eettisesti tuotettua lihaa ei ole olemassakaan? Ei ehkä 100% eettisesti, mutta kai luomuliha, itse kalastettu kala tai riista on eettisempää kuin vaikkapa joku tehotuotettu broileri?

Toimitus
Toimitus

Ruokailuun liittyy nykyään niin runsaasti rajanvetoja ja identiteettityötä, että toisinaan se uuvuttaa.  Siksi huomaan joskus syöväni hieman kurillanikin epäterveellisesti esimerkiksi sipsejä tai einespitsoja. 

En ole millekään allerginen eikä minua ole koskaan opetettu välttämään mitään ruoka-aineita. Kroppani ei ole koskaan reagoinut ikävästi mihinkään sapuskaan. Siksi ruokavalion rajoittaminen esim. terveydellisistä syistä tuntuu raskaalta vaihtoehdolta enkä näe siihen syytä ennaltaehkäisyn nimissäkään.

- Ninni

Kommentoi

Ladataan...