Millainen naisvartalo on hyvä naisvartalo?

Toimitus

Ei kevättä ilman keskustelua siitä, miltä naisen pitää näyttää. Median naiskuva -niminen mörkö kiristää hermoja myös Lilyssä.

Vemme von Paldanius kauhistui bikinimallien laihuudesta ja on sitä mieltä, että naisen kuuluisi ennemminkin näyttää Mad Men -sarjan kurvikkaalta Christina Hendricksiltä. Tiitin mielestä kannattaa mieluummin tehdä läksyjä kuin miettiä muiden rasvaprosentteja.

Pökköä pesään tulee muistakin suunnista. Voguen toimitukset ympäri maailmaa kirjoittivat sopimuksen, jonka mukaan lehdessä ei tulla enää näkemään alle 16-vuotiaita tai syömishäiriöistä kärsiviä malleja. Vogue kehottaa myös suunnittelijoita välttämään epärealistisen pienten mallikappaleiden valmistamista. 

Myös Dita von Teese kertoi hiljattain käännyttäneensä tusinan verran malleja alusvaatemallistonsa casting-tilaisuudesta liiallisen hoikkuuden vuoksi. Moderni perhe -sarjan Sofia Vergara puolestaan kiteytti oman kurvikkaan kauneuskäsityksensä Esquire-lehdelle.

Lilyn toimitus taputtaa Voguen ja Ditan pyrkimyksille, mutta pohdimme: voisimmeko ylistää kurvikkaita naisia lyttäämättä laihoja?

Epärealistisen laihan kauneusihanteen vastapainoksi sanotaan usein, että naisella "pitää" olla kurveja. Silloin vaarana on, että erilaisten vartaloiden syleilemisen sijaan pönkitetään vain uutta kauneusihannetta, johon pitäisi pyrkiä. Laihoja haukutaan "pikkupojiksi" ja muistutetaan, että "miehet eivät tykkää, jos ei ole mitään, mistä ottaa kiinni".

Täysin vailla tieteellistä tutkimusta uskallamme väittää, että miehetkään eivät ole yksimielinen ihmisryhmä, joka pitää vain yhdenlaisista naisista. Ja jos oikein hyvä tuuri käy, saattaa tielle osua mies - tai nainen - jolle on aivan sama, minkä kokoinen olet, kunhan olet ihana.

Mitä mieltä sinä olet,

muuttuuko maailma, jos muotikuviin saadaan lisää kurveja?

 

Teksti: Eeva Kolu, joka ei haluaisi kuulla enää yhtään keskustelua siitä, millainen naisen tai miehen pitää olla - jos nyt ensin yritettäisiin olla edes ihmisiksi

Kuvat: Splash News

Kommentit

Hemuli
Oisko tulta?

Niin, saako se kurvi olla keskivartalossa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko on paha asia. En haluaisi että tässä yhteiskunnassa PITÄISI olla yhtään mitään. Yksi kauneusihanne ei myöskään sulje toista pois. Ja jos pitää lähteä viljelemään kliseitä niin: Kauneus on katsojan silmässä. Joittenkin silmät tykkää timmimmästä ja joillekin pehmeä on se juttu. Kyse on kuitenkin vaan niistä silmistä ;) Sydämellä näkee paremmin ja silloin ulkonäöllä ei oo mitään virkaa.

Ihanat ihmiset on ihania. Oli ne sit millasia vaan ulkoisesti

vierasVaan (Ei varmistettu)

No ei ne kurvit mitään pelasta. Kysymys kuuluukin, miksi se, minkälainen vartalo naisella sattuu olemaan, on niin tärkeää?
Miksi juuri naisia arvostellaan niin kamalasti?
Miksi kaupallisessa mediakuvastossa näkyy ainoastaan hoikkia mallivartaloita tai kurvikkaita tiimalaseja (molemmat photoshopattuina versioina)? Miksi muunlaisia, photoshoppaamattomia, meikattaamattomia, vanhoja, kaikenkokoisia ja -muotoisia vartaloita näkyy niin vähän?

Mikä estää meitä/teitä muuttamasta näitä asioita?

http://thecelebritycafe.com/feature/2012/05/90210-star-annalynne-mccord-...

Sonjapö (Ei varmistettu)

Ihanaa Eeva! En jaksaisi enää yhtäkään pulkannaru-kommenttia, ja koko aihe tuntuu jokseenkin turhalta. Niitä miehiä ja naisia on onneksi yhtä joka sorttia kuin naisvartaloitakin, ollaan niistä ylpeitä ja onnellisia <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo...Tää aihe ottaa mua niin paljon pattiin. Naiset kertoo toisilleen tai miehet kertoo naisille miltä pitää näyttää ja millanen olla. Oikeilla naisilla on kurveja? Entäs ne joilla vaan ei ole isoja tissejä? Silkkarit niinku Ditalla?
All women are real. Ei väliä minkä kokoinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa mieltä kuin muut, en jaksais koko keskustelua siitä, miltä naisen pitää näyttää. Mutta vastauksena jutun kysymykseen: kyllä se saattaa maailmaa muuttaa, jos silmille lävähtävien kuvien naisen malli monipuolistuu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lehdet tuputtaa jos jonkinlaista ihannetta niin naisten kuin miestenkin alitajuntaan. Lopettakaa tällaisten lehtien lukeminen ja käyttäkää hyvät ihmiset omia aivojanne ja arvostelukykyänne jota teillä kaikilla varmaan on. Omaa itsetuntoa on turha pönkittää yrittämällä olla sitä mitä media milloinkin kirjoittaa.

unhappy (Ei varmistettu)

ARRGGHHH sanon minä! Alkaa jo kyllästyttämään nämä keskustelut, ja varsinkin mielipiteet siitä, että naisen kuuluisi olla kurvikas!
Miksei nainen vaan voi olla sitä mitä on ja haluaa olla? Miksi naisen kuuluisi olla juuri kurvikas, jos pitää urheilusta ja haluaa pysyä hoikkana?
Itse syön todella paljon ja herkuttelen lähes päivittäin. Ruokavalioni ei ole terveellinen, enkä urheile. Silti en liho, vaan olen erittäin hoikka. Ärsyttää suunnattomasti, kun kaikkien mielestä laihat ihmiset näyttävät siltä että nääntyvät eivätkä syö, eivätkä "ole sellaisia kuin naisten kuuluisi olla".
KYLLÄ MINÄ SYÖN JA PALJON. JA MIELESTÄNI OLEN IHAN YHTÄ NAINEN KUIN KAIKKI KURVIKKAATKIN!

Eeva Kolu

Unhappy, tuota me tässä jutussa vähän yritettiin sanoakin :) 

Kiitos kaikille kommenteista ja keskustelusta!

nansk

Olisi hyvä, jos kaikki yrittäisivät olla omaan mieleensä enemminkin kuin muiden. Seksikkyys (samoin kuin rantakunto) on mielentila (:

Tekisi varmasti omalle psyykellenikin hyvää, jos lakkaisin tuijottamasta Victoria's Secretin tyttöjen vartaloita ja vastaavaan muottiin pyrkimistä. Kaikkien sääret eivät voi olla neljä metriä pitkät... Vaikka kuinka haluaisikin! Median naiskuvassa tulee aina olemaan jotain vikaa. Kaikkia ei voi millään miellyttää kerralla, kun makuja on erilaisia.

Minä olen seksikäs ja ylpeä siitä, mitään kokoja mainitsematta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisi ihanaa jos oma vartalo olisi juuri se oman rakkaan unelma. omani on juuri päinvastainen kuin mieheni silmää miellyttävä, vaikka näytän samalta kun mallit lehdissä. harmi :( aina ei mene ihanteet tasan.... (itsetunto on silti kunnossa ;))

Minya (Ei varmistettu)

Aiheeseen liittyen kannattaa katsoa Youtubesta dokumenttisarja Killing us softly. Katsoin uusimman kolme kertaa. Herätys siihen, kuinka vahvasti media syöttää mielikuvia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Erityisesti nuoren (kurvikkaan) naisen äitinä taputan muodokkaan naisvartalon puolestapuhujille. Tämän varmaan ymmärtävät kaikki ilman sen kummempia selityksiä.

Ja kuitenkin: Eeva oli taas kerran oikeassa peräänkuuluttaessaan maailmaa, jossa naiset saavat olla monenmuotoisia. Viimeaikainen kurvien ylistäminen on saanut minutkin, aikuisen älykkään ihmisen, ahdistumaan. Varmasti asiaan vaikuttaa oma laihuuteni: se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa... Kierointa tässä nykyilmiössä on se, että minäkin, joka kaikessa laihuudessani olen synnynnäinen kurvikas tiimalasi, koen ajoittain tulevani lytätyksi. Jatkuva naisten ulkonäön ruotiminen on ahdistavaa, rajoittavaa ja typerää riippumatta siitä, millaisen ihanteen puolesta liputetaan!

Kyllästyttää. Elämässä on suurempiakin ongelmia ja ahdistuksenaiheita. Ehkä näistä pienistä ja pinnallisista asioista on helpompi ahdistua, ettei tarvitse miettiä todellisia ongelmia... Vai onko sittenkin kyse siitä, että elämä on usein niin raskasta, että pinnalliset pikkujutut saattavat olla korsia, jotka katkaisevat aasin selän?

Tuulee tuulee

Eeva on tässäkin oikealla asialla. :) Mun pilkunviilaus-viissenttinen tähän keskusteluun on se, että voitaisiin myös lakata kutsumasta aina "kurvikkaiksi" kaikkia niitä naisia, jotka eivät ole vartaloltaan pikkupoikamaisen langanlaihoja: tanakka ei aina ole kurvikas, timmin lihaksikas ei aina ole kurvikas, pulska ei aina ole kurvikas, lihava ei aina ole kurvikas, keskivertokokoinen peruspirjo ei aina ole kurvikas - mutta silti sitä sanaa jostain syystä käytetään aina kun halutaan puhua ihan mistä tahansa muista kuin heroin chic -mallivartaloisista naisista! Kurvikas on kurvikas, perkele, ja sitten on ne miljoona muuta vartalotyyppiä. :D

bubble
Fiction is my thing

Täällä on paljon hyviä kommentteja, joita en lähde toistelemaan. Koko ulkonäkökeskustelu on ihan älytöntä, kieltämättä, mutta valitettavasti pyörittää maailmaa liiankin kanssa.

Itseasiassa tulin ihmettelemään samaa kuin edellinen kommentoija Am - median käsitys kurvikkaasta on aina tiimalasi. Ja nimenomaan kaikista muista, kuin heroin chic -malleista puhutaan kurvikkaina. Jos suomalaisista vain promille yltää laihuuden määritelmään, yltääkö muka suurempi joukko siihen tiimalasiin? Tuskinpa. Mutta mikähän kiva ja mairitteleva termi keksittäisiin kaikille omppuvartaloille ja jenkkakahvaisille naisille??

J

Minä en myöskään voi sietää noita Facebookissa kiertäviä hauskoja läppiä kuten "miehet eivät ole koiria, eivät halua luita" tms.  Ihan ala-arvoista tuubaa. Miksi pitää rakentaa vastakkainasettelua? Kertoo tietysti vain aika surullista kieltä siitä miten epävarmoja ihmiset ovat.

Samalla huokauksella ja vastauksena aloituksen kysymykseen: Kyllä, maailman muuttuu ja sen on muututtava. Olen todella turhautunut kun katson esimerkiksi H&M:n sivuja. Ihan oikeasti, katsokaapa noita malleja ja miettikää. Jokainen tätä lukeva varmaan ymmärtää että kuvat on suurelta osin saatu aikaan Photoshopilla mutta aivot eivät toimi ihan niin yksinkertaisesti. Kauneusihanteet eivät valitettavasti synny järjen avustuksella - kuvat vaikuttavat syvemmälle. 

Toivotan tervetulleeksi jokaikisen teon joka edesauttaa sitä että silmämme näkisivät monipuolisemman kuvan siitä mitä kaikkea nainen voi olla. Tai mies. Tällä hetkellä olisi varmaan hipstereintä naureskella ja todeta että eiks voitais unohtaa koko juttu mutta valitettavasti ei voida. Mun käsitykseni ainakin on se että tarvitaan radikaaleja toimenpiteitä. Ei riitä että bloggari jossain toteaa että eiks vois vaan antaa kaikkien kukkien kukkia. Tarvitaan louskuttamista. 

 

J

 

Ja siis laihuus taiteen muotona - sehän on ilmeisesti olennainen osa haute couturea ja muotinäytöksiä, en tosin ymmärrä asiasta mitään - on minusta ihan yhtä ok kuin mikä tahansa muukin taiteenmuoto. Ei koske minua. Mutta se että kuluttajalle myydään vaatteita jotka esitetään ruumiinrakenteeltaan aina vain nollakokoisen naisen päällä, on liikaa. Mielestäni kyseessä on kuluttajansuoja-asia. 

vonpaldanius
Jenna 30+

Huh, tätä keskustelua.

Mielestäni on eri asia keskustella siitä, miten mainonta vaikuttaa naiskuvaan kun kuvia väärennellään kuin keskustelu siitä, mikä on kaunis nainen. Se, että kuvakäsittelyllä tehdään naisesta barbimainen, mutta kuva ei vastaa todellisuutta, se on helvetin väärin. Turhan moni uskoo lehden kuvia, turhan moni ei tiedä kuinka suuri osa kuvista on vääristeltyjä, se on todella vakava epäkohta. Ihmisten mielikuva terveestä ruumiista on selkeästi vääristynyt väärennettyjen lehtikuvien myötä - alipainoisuutta on alettu enemmän puolustelemaan kuin ennen,  koska ihmisten ihailu malleja kohtaan on niin suurta. Niin suurta, ettei kriittistä medianlukutaitoa ole.

Ne ketkä eivät jaksa tällaista keskustelua, voisivat itse välttää tällaisia keskusteluja ja antaa niiden keskustella keitä aihe kiinnostaa. Tästä nyt vain keskustellaan eikä negatiiviset kommentit siitä, ettei keskustelua saisi käydä, vaikuta siihen kauanko kukin selittää mitäkin.

 

vonpaldanius
Jenna 30+

Alkuperäinen juttuni oli tarkoitettu mainonnan kritiikiksi, ei kritiikiksi naisia itseään kohtaan. Ehkä pitäisi kirjoittaa syvällisempi teksti joka valottaa ajatusmaailmaani paremmin.

Alkuperäinen kritiikkini oli, että H&M tekee naisista jo niin pieniä ja luonnottoman näköisiä, etteivät ne näytä edes naisilta enää vaan laihoilta humanoideilta.

 

J

Mielestäni on eri asia keskustella siitä, miten mainonta vaikuttaa naiskuvaan kun kuvia väärennellään kuin keskustelu siitä, mikä on kaunis nainen.

Nimenomaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos tästä! Olen todella tympääntynyt näihin kauneusihanteisiin, joissa aito oikea nainen on juuri ja vain ja ainoastaan tietynnäköinen, aivan kuin kaikki naisiksi syntyneet naiset eivät olisi naisia jo lähtökohtaisesti (ja transsukupuolisuudesta saisikin jo aivan oman keskusteluunsa).

Miksi ideaali naiskuva onkaan niin käsittämättömän kapea ja ahdas? Ja miksi naiset lyttäävät joukolla oman kauneusihanteensa vastaisia naisia?

Vaikka olen lyhyt ja siro, niin ei minusta kyllä saa pojan näköistä sitten mitenkään.On katsojan silmissä vikaa jos ei huomaa että rinnat ne ovat pienetkin rinnat ja pienikokoisella naisella kaikki muukin on pienemmässä mittakaavassa toisin kuin vaikkapa 180 cm pitkällä naisella.

Itse olen tyytyväinen ulkonäkööni vaikka joudun lähempänä kolmeakymppiä edelleen metsästämään riittävän pieniä vaatteita välillä lastenosastoltakin. Toivottavasti mahdollisimman moni nainen voisi olla tyytyväinen ulkonäköönsä, ei elämä katkeruudella ja muiden mollaamisella parane mutta itsensä (ja muiden) hyväksymällä voi oma elämä olla paljon mukavampaa.

Antaa kaikkien kukkien ja rikkaruohojenkin kukkia ja pidetään mölyt mahassa, ei pahoiteta toisten mieltä turhaan! :)

Elena 87 (Ei varmistettu)

Minä uskon siihen että Brasiliattaret ovat hottikisia juuri siksi koska heillä on kurvit oikeissa paikoissa. Naisella pitää olla tissit sanokaa miehet te mitä ikinä haluatte nainen ei oo nainen ilman rintoja ja kurveja. Äitinä itse olen kiinnittänyt enempi huomiota siihen mihin itse olen tyytyväinen en halua antaa huonoa kuvaa tyttärelle. Minulla on pituutta 162 cm ja käyn salilla ja kyllä minulla on painoakin 63 kg mutta entä sitten kyllä minä silti s kokoon mahdun kun treenailen oikeita paikkoja ja pääasiahan on että itsellä on hyvä olo, siitähän se kaikki ¨lähtee loppujen lopuksi tiedoksi jotka luulee että venäläinen on laiha on väärässä olen itse osittain venäläinen ja olen vaan nähnyt kokoa L ja xl from Russia arvostakaa naisianne miehet ja muistakaa ettei aina tarvi mennä omaa järveä kauemmas kalaan.

Päärynäkroppa (Ei varmistettu)

Vähän myöhään kommentoin asiaa, mutta aiemmissa oli hyvä pointti- mitäs jos ei ole kurveja "oikeissa" paikoissa ja on esim. peruspäärynävartaloinen kuten minä? Kurvit valahtaneet vatsan ja takapuolen puoleen, eikä yläkropassa juuri mitään. On siinä sitten ei laiha, mutta ei kurvikaskaan.. plääh. Jokainen on oma persoonansa ja kantaa kroppansa ylpeänä, silloin näyttää hyvältä. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.