Muotibloggaajat vinkkaavat: Näin onnistut valokuvissa

Toimitus

Olet viehkeä, rento oma itsesi - kunnes joku kaivaa kameran esiin. Jähmetyt pökkelöksi tai turvaudut irvistelyyn ja sormimerkkeihin. Kuulostaako tutulta? 

Kysyimme niksejä valokuvissa olemiseen luotettavalta taholta - muotibloggareilta, jotka poseeraavat kuvissa lähes päivittäin.

Poimi bloggareiden vinkit kameran edessä rentoutumiseen, luonnolliseen hymyyn sekä onnistuneisiin asukuviin.

1. Luontevuutta voi harjoitella

Usko tai älä, edes muotibloggari ei aina tunne oloaan mukavaksi kameran edessä. Se on taito, joka täytyy opetella, kertoo Lainahöyhenissä-blogin Piret.

Usein kameran edessä luontevimpia ovat ne, joita on pienestä pitäen kuvattu paljon. "Kameran edessä oppii olemaan vain olemalla. Kamera ei tunnu möröltä, kun linssiin on tuijotellut kerran jos toisenkin", tuumaa Oi ihana turhamaisuus! -blogia pitävä Annukka.

Luontevia poseerauksia ja asentoja kannattaa harjoitella peilin edessä. Kun tietää etukäteen, mitkä kuvakulmat ja asennot toimivat omille kasvoille ja vartalolle, ei kuvaustilanteessa tarvitse jännittää. Peiliharjoittelun idea on tulla sinuiksi oman kropan ja kasvojen kanssa, eikä harjoitella epäluonnollista "valokuvailmettä" - silloin näytät samalta joka kuvassa.

"Peilin edessä voi kokeilla villejäkin poseerauksia ja tutkia, miten oman kehon mittasuhteet ja kuvakulmat pelaavat yhteen," vinkkaa Pupulandia-blogin Jenni

Useimmille ihmisille imartelevin kuvakulma on, kun kääntyy hieman sivuttain kameraan, mutta itselle luontevin asento voi olla myös yllättävä: "Käännän lähes huomaamattani päätäni rajusti oikealle, sillä tiedän vasemman puolen kasvoistani olevan kuvauksellisempi. Kuulostaa typerältä - ja takuulla myös näyttää siltä kuvaustilanteessa - mutta toimii!", kertoo Piret. 

Muista: Vain tarpeeksi usein kameran edessä olemalla ja omia kuviasi katsomalla opit, mikä näyttää hyvältä ja luontevalta juuri sinulle. 

2. Mukava olo = luonnollinen hymy

Jos vedät vatsaa sisään niin, että unohdat hengittää, ei tuloksena ole kovin luonnollinen hymy.  "Unohda muotikuvista tutut poseeraukset ja etsi asento, jossa on mukava olla", kehottaa Jenni. 

Annukan mielestä kaikista helpointa on olla tutun kuvattavana ja rauhallisessa ympäristössä: "Keskellä kaupunkia neljän ruuhkassa ihmisten pällisteltävänä ei totisesti ole ideaalein asukuvien ottopaikka!"

Kuvassa onnistuu parhaiten, kun olo on rento. Jos tilanne on epämiellyttävä, jännityksen laukaisee hulluttelu:

"Poseeraa reippaasti ja kokeile erilaisia, hassultakin tuntuvia asentoja ja keimaile kameralle. Se voi vapauttaa kuvaustilanteen luonnolliseen nauruun, jolloin tarkka laukaisija saa kullanarvoisia tilannekuvia", vinkkaa Annukka.  

"Oikean hymyn metsästämisessä voi auttaa kuvaajana toimiva kaveri. Mitä tyhmempi juttu tai vitsi, sitä varmempi nauru," tietää Jenni. "Mieti luonnollisen hymyn aikaansaamiseksi vaikka ihastustasi tai jotakin hassua sattumusta."

Kokeile myös rentouttaa kasvojesi lihakset otosten välillä kunnon naamanvääntelyllä ja mölinällä. Tuntuu idioottimaiselta, mutta toimii.

Muista: Tärkeintä on mukava ja luonteva olo. Aina ei ole pakko poseerata, vaikka joku kaivaa kameran esiin. Jatka olemista ja tekemistä kuten siihenkin asti - tällaisista tilanteista saa usein parhaat kuvat.

3. Liike tekee kuvasta mielenkiintoisen

"Näytän kuvissa kamalimmalta suoraan edestä kuvattuna ja poseeraten. Tämän vuoksi pyrin ottamaan blogikuvat mieluiten liikeessä", kertoo Piret. Jos tunnet olosi kankeaksi poseeratessa, mikset pyytäisi kuvaajaa nappaamaan kuvaa silloin, kun vaikka kävelet tien yli? 

Vaikka seisoisit vain paikoillasi, kuvaan voi tuoda liikettä muulla tavoin: 

"Toisen olkapään kevyt kallistaminen kameraa kohti tuo enemmän kolmiulotteisuutta ja sitä myötä myös mielenkiintoisuutta kuvaan", vinkkaa Annukka.

Jennillä puolestaan on hyvä niksi eläväisille hiuksille: "Aukinaiset hiukset näyttävät usein runsaammilta, jos pään antaa olla hiukan kallellaan toiselle puolelle ja hiukset roikkuvat vapaina sivulla." 

Entäs iänikuinen kysymys: mitä käsillä tehdään? "Jos ei tiedä, mihin laittaisi kädet, toisen voi asettaa lantiolle tai hypistellä sillä tyttömäisesti hiuksia", ehdottaa Jenni.

Muista: pyri tallentamaan kuviin mieluummin tilanne kuin jäykkänä tönöttävä ihminen. "Tilanteeksi" riittää vaikka se, että teet käsilläsi tai hiuksillasi jotain - jo se elävöittää kuvaa.

4. Kuvaa ilman kuvaajaa

Kaikki kolme bloggaria pitävät kaveria itselaukaisijaa parempana. Kuvaaja voi helpottaa kuvaustilannetta antamalla vinkkejä asennosta sekä juttelemalla ja vitsailemalla.

Jos kaveria ei kuitenkaan ole lähettyvillä, näppärä bloggari keksii keinot asukuvien ottamiseen itse.

Kameran voi asettaa hyllyn päälle, mutta paras apuväline on kamerajalusta, jonka voi säätää sopivalle korkeudelle. Testaamalla löydät sopivan korkeuden, jossa kamera ei vääristä vartalon mittasuhteita.

"Itselaukaisijaa käyttäessäni asetin kameranjalustan taakse suuren peilin, josta pystyin näkemään asentoni ja ilmeeni - käsittämättömän hyvä konsti", vinkkaa Piret.

Jenni ottaa kuvia myös peilin kautta."Peilin edessä ei tarvitse murehtia kuvaajan kärsivällisyydestä. Silloin saattaa tosin helposti sortua täydellisyyden tavoitteluun, jolloin mikään kuva ei tunnu tarpeeksi hyvältä."

Järjestelmäkameroihin voi hankkia myös kauko-ohjaimen, jotta sinun ei tarvitse juosta kameran eteen ajastimen piipittäessä.

Muista: itsekseen kuvaajan parhaat kaverit ovat peili ja kamerajalusta. Edullisimmat kamerajalustat maksavat pari kymppiä, jämerämmät satasesta ylöspäin.

5. Harva onnistuu ensimmäisellä

Toimituksen Eeva noudattaa valokuvaamisessa periaatetta "kun tarpeeksi monta kertaa sohasee, väkisinkin osuu". 

Bloggarit myöntävät auliisti, että useimmiten onnistunut otos vaatii useamman yrityskerran. "Yhtä asupostausta varten otetaan useita kymmeniä kuvia, joista tuurilla muutama on käyttökelpoinen. Ei tässä mitään kameran lemmikkejä olla edelleenkään", kertoo Piret. 

Uskalla heittäytyä kuvaustilanteessa - jos se ei toimikaan, aina voi ottaa uuden!

Muista: Katsot itseäsi kriittisemmällä silmällä kuin muut. Juhlissa tai lomamatkalla tärkeintä on nauttia itse tilanteesta, ei jumittaa kameran edessä tuntikausia metsästämässä täydellistä kuvaa.

Teksti Eeva Kolu, joka näyttää itse valokuvissa usein rautakangelta tai puupökkelöltä - taidanpa ottaa näistä vinkeistä vaarin

Kuvat Lainahöyhenissä, Oi ihana turhamaisuus! ja Pupulandia

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.