Näin tutkit rintasi

Toimitus

Pysähdyimme tänään erään erityisen koskettavan uuden palstan ääreen. Tints kertoo täällä uudella palstallaan elämästään rintasyövän kanssa. Lue kirjoitus täällä ja ryhdy palstan seuraajaksi. Me ainakin haluamme tietää seuraavat käänteet.

"Tasan kuusi viikkoa sitten, ystävänpäivänä, mä sen möykyn löysin. --- Lääkäriaika seuraavalle maanantaille. Sitä seuraavalle päivälle mammografia, ultra ja biopsia. Tulokset siitä viikon päästä. Kolme viikkoa sitten mun oikea rintani poistettiin kokonaan, samalla lähti imusolmukkeita kuutisen kappaletta. Nyt odotan tiistaita, jolloin tapaan kirurgini ja saan kuulla tuomion syövän laadusta ja mahdollisista jatkohoidoista."

Muistutammekin kaikkia lilyläisiä tutkimaan rintansa säännöllisesti. Esimerkiksi tältä sivustolta löydät ohjeita tutkimiseen ja myös siihen, mitä teet, jos löydät rinnastasi kyhmyn tai poikkeaman.

Näin tutkit rintasi tunnustelemalla (Lähde: promama.fi):

  1. Tunnustele molempia rintojasi selinmakuulla, rinta latteana ja rintakehän päälle levittäytyneenä.
  2. Isorintaisen on hyvä panna tyyny tueksi kyljen alle. Näin rinta levittyy paremmin rintakehälle ja sitä on helpompi tunnustella.
  3. Painele rintaa napakasti, kehämäisesti sormet suorina koko kämmenellä.
  4. Kokeile tuntuuko kyhmyjä tai kovettumia.
  5. Tuntuvatko rintasi samanlaisilta kuin aikaisemmin?
  6. Tunnustele koko rinta käsi ojennettuna ensin pään yli, sitten käsi suorana sivulle ojennettuna ja lopuksi käsi vartalon myötäisesti ojennettuna. Näin tavoitat mahdollisimman monta rintarauhaslohkoa. Tunnetko kovettumia tai kyhmyjä? Jos tunnet kyhmyn, varmista se painamalla sitä varovasti sormilla. Arvioi miltä se tuntuu. Arvioi tuntuvatko rintasi samanlaisilta kuin kuukausi sitten.
  7. Kainaloiden ja soliskuoppien tunnustelu on paras jättää terveydenhoitajan tai lääkärin tehtäväksi. Niissä tuntuvat imusolmukkeet voivat olla suurentuneet hyvin monesta eri syystä: Mm. nielun alueen tulehdukset ja fyysinen voimakas rasitus käsivarsien ja rintakehän alueella voivat aiheuttaa imusolmukkeiden suurentumisen.

Lue täältä lisää rintojen tutkimisesta.

Oletko mukana haasteessamme ja muistat tutkia rintasi tässä kuussa?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tottakai olen mukana! Kokemuksesta voin sanoa, että harmittomalta ja pieniltäkin tuntuvat patit/muutokset kannattaa tutkituttaa, ei kannata jäädä miettimään itsekseen onko se jotain vai eikö ole :)

tints
viiskyt piste neljäyks

Kiitos linkkauksesta palstalleni ja vielä isompi kiitos vinkkauksesta rintojen tutkimiseen. Säännöllinen tsekkailu on tosi tärkeää, ja luultavasti olisin oman möykkyni löytänyt paljon aiemmin jos olisin promaman ohjeita noudattanut.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.