Opi amerikkalaiselta: 5 vinkkiä small talkiin

Toimitus

Haloja! Paula Abdul ja poikaystävä John Caprio ovat selkeästi small talk-vinkkien tarpeessa. Puhelimeen löpisemisen sijaan pariskunta voisi keskustella vaikkapa Losin miellyttävästä meri-ilmastosta.

Aina ei jaksa jutella. Suomessa kaupan kassa ja muut bussipysäkillä odottelevat ihmiset yleensä ymmärtävät yskän ja ovat mielellään hiljaa.

Kepeän jutustelun taidot tulevat tarpeeseen, kun matkustetaan ulkomaille, varsinkin Yhdysvaltoihin. Rupattelurutiinista on hyötyä myös kotimaassa. Esimerkiksi uudessa työpaikassa ja juhlissa, jossa on vain vieraita ihmisiä, on hyvä osata small talkin alkeet.

Lilyn toimitus kokosi survival-listan avuksi sekä kesävaihtoon USAan suuntaavalle Thufialle että kaikille lilyläisille, jottei kenenkään enää ikinä tarvitse paniikissa valita itsepalvelukassaa oikean ihmisen sijaan (kuten allekirjoittanut).

1. Opettele ulkoa perusvastaukset

Harjoittele mielessäsi valmiiksi, kuinka vastata ”How are you?”- ja ”How have you been?” -kysymyksiin. Näin vastaus tulee selkäytimestä. Vastaukseksi riittää ”Good/Very well, thank you." Kuulumiset vaihdetaan likipitäen kaikkien matkan varrelle osuvien ihmisten kanssa - vaatekaupan myyjän, lounaspaikan tarjoilijan ja naapurin mummon. Omien kuulumisten perään on kohteliasta liittää "How about you?" -jatkokysymys.

2. Muista iloinen ilme

Small talkin vointikyselyjen tarkoituksena ei ole käydä vuodattamaan sydäntään puolitutuille. Vaikka todellisuudessa kaikki ei menisi juuri nyt nappiin, loihdi kasvoille iloinen ilme ja ilmoille lyhyt positiivinen vastaus välttyäksesi aiheuttamasta hämmennystä.

3. Arkiset aiheet = varmat aiheet

Toimivia ja turvallisia jutustelun aiheita ovat arkipäiväiset huomiot siitä, mistä molemmilla on kokemusta. Ruokakaupan käytävällä voit kysyä reseptivinkkejä viereisiä ostoskärryjä työntelevältä ja festareiden vessajonossa kehua päivän bänditarjontaa. Keskustelun ei tarvitse välttämättä johtaa mihinkään, tarkoituksena on vain välttää hiljaisia hetkiä.

4. Älä ota sitä niin vakavasti

Small talk on usein vain small talkia, eivätkä keskustelun aikana heitetyt ajatukset tai ehdotukset välttämättä johda mihinkään konkreettiseen. Jos kadulla tapaamasi hyvänpäivän tuttu sanoo ”We should totally have lunch next week”, älä ainakaan heti raivaa tapaamiselle tilaa kalenteristasi. Jos haluat tapaamisen todella toteutuvan, ryhdy järjestämään asiaa ite.

5. Kiva, kiitos, hyvästi

Keskustelua ei tarvitse jatkaa muutamaa minuuttia pidempään. Lähtiessä on hyvä lopettaa tuokio vielä ”Oli kiva jutella/Kivaa päivänjatkoa”- kohteliaisuuteen. Näin keskustelukumppanillesi jää hyvä mieli ja tunne, että tapaaminen oli sinulle mieluisa.

 Ja eikun suunta kohti uusia sosiaalisia haasteita!

 Teksti Siina Leppä, jolle amerikkalainen aviomies totesi jenkkiystäväporukassa vietetyn illan jälkeen, että ”now I finally understand that you really do not know how to make small talk”
Kuva Splash News
Lähteet: www.wikihow.com, www.dummies.com

Oletko hyvä rupattelija? Kerro omat small talk -vinkkisi.

 

Kommentit

somewhere

Olen joutunut harjoittelemaan small talkia asuessani Australiassa ja Briteissä. Toisinaan kun tuntuu että hiljaisuus antaa jopa töykeän vaikutelman.

Olen kokenut toimiviksi noiden jo mainittujen vinkkien lisäksi myös kehumisen. Tuntuu joskus että suomalainen ei aina muista tai osaa kehua aidosti. Joskus voi small talkin aloittaa tai sitä jatkaa sujuvasti vaikka kehumalla juttukaverin paitaa, hiuksia tms. tilanteen mukaan. Siitä voi sitten jatkaa juttua pidemmälle jos sitä on tullakseen. :) 

Kaikenlaiset "how was your weekend/holiday etc." kysymykset tilanteen mukaan toimii myös ja kysymykset siitä mitä aikoo tehdä viikonloppuna/lomalla ja niin edelleen.

Vielä on omassa small talkissa hiomista mutta kyllä se siitä aina kehittyy. Pitää vaan puhua pulpattaa. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä olen opetellut rupattelemaan "pakon" edessä tilanteissa, joissa se toinen osapuoli on mahdollisesti vielä huonompi small talkissa. Suomessa kun ollaan. :) Enkä halua kaverinkaverien kanssa ihan hiljaakaan istua.

Iloinen ilme, kehut ja arkiset aiheet on mullakin perusvalikoima. Ja silloin kun itse "joudun" pitämään keskustelua pidempään yllä niin kyselen yleensä vähän lisää vaikka toisen työpaikasta, matkasta tms. joka on tullut puheeksi. En mitään kovin henkilökohtaista vaan perusjuttuja. Ja pyrin kertomaan itsestäni väliin suunnilleen saman verran, ettei ihan kuulusteluksi mene. :) Lyhyemmät bussi- tai kauppakeskustelut menee aika kevyesti jutussa mainituilla neuvoilla.

En mä pidä itseäni hirveän taitavana tässä, mutta parikin ystävää on sanonut että "sähän juttelet niin helposti kenen kanssa vaan". Suomalaisella mittapuulla siis... :D

Siina Leppä

Kiitos lisävinkeistä somewhere ja Vierailija! Kehuminen on kiva tapa, jota voisi harjoittaa enemmän kotonakin. Usein jää ihailemaan kauniita kenkiä tai mekkoa, ja sanomalla ajatuksen ääneen saa varmasti hyvän mielen toiselle loppupäiväksi :)

Ja kuten molemmat totesitte, harjoitus tekee mestarin, joten eikun treenaamaan!

Thufia
Hunting Acousmêtre

Tulin tänne kertaamaan ohjeet, kun ei se ollutkaan niin yksinkertaista. Tämähän on ihan itsestään selvää, mutta jotenkin samalla NIIIN vaikeaa! Olen poikaystäväni kanssa kesävaihdossa Berkeleyssä ja tänään käppäiltiin ensimmäistä kertaa kaupungilla. Tuntui, että jokaisesta tekemästämme liikkeestä paistoi läpi uskomaton noobeus ja ulkomaalaisuus. Miten huiskata "Good thank you, how are you":t kaupan toisella puolella huhuilevalle myyjälle vaikuttamalta idiootilta? Miten sen yhden kaupan myyjä tiesi heti kysyä, mistä olette kotoisin, vaikka ei ehditty sanoa kuin "Hello"? Miksi kaikki myyjät puhuvat niin hiljaa? Näköjään 12 vuoden englannin opiskelu ja kaikki edelliset ulkomaanreissut eivät riitä tunnistamaan natiivin lausumaa kysymystä "Would you like a plastic bag?" Takana paljon deer in the headlights-tuijottelua, edessä sitten sitä smoothimpaa small talkkia!

Repost-kuva blogistani, koska olo on nyt todella potato:

how-i-speak-english-in-my-head.jpg

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.