Päivän kysymys: Mitkä kolme asiaa kuuluvat yleissivistykseen?

Toimitus

Kommentit

(Ei varmistettu)

Ei ainakaan kaikkien sienilajien tunnistaminen! Mutta miksi mulle tulee mieleen vain, että ihmisten pitäis tietää milloin talvisota käytiin ja milloin on itsenäisyyspäivä. Mitä tämä kertoo MINUSTA?

Ninni S.

Kysymys on vaikea. Liikennesäännöt, jokin vieras kieli ja Kalevala, sanoisin nyt ihan äkkiseltään mietittynä.

Mari M. (Ei varmistettu)

Suomalaisen pitää tietää, kuka on USA:n presidentti, kenen biisi on Autiotalo ja kuka kirjoitti Seitsemän veljestä.

Vierailija (Ei varmistettu)

KäYttäytyminen, suvaitsevaisuus ja anteeksianto.

Vierailija (Ei varmistettu)

Planeetat, Euroopan pääkaupungit ja puut.

Anna
Ai niin!

Kyllä jokasen pitäs tietää joku muuki lintu ku cityvarpunen. Mut mä oonki tämmönen bird nerd...

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö yleissivistys tarkoita asioita, joita ei tarvita jokapäiväisessä elämässä? Esimerkiksi liikennesääntöjä ja käytöstapoja tarvitaan.

Paulapa (Ei varmistettu)

Ööö ei tarkoita, edellinen vierailija. Nyt sekoitat yleissivistyksen ja turhan tiedon.

Mikä siinä muuttuu?

Mielestäni ei ole mitään sellaista kolmea asiaa, jotka aukottomasti varmistaisivat yleissivistyksen. Käydäänhän peruskouluakin yhdeksän vuotta, kyllä siinä ajassa ehtii tarttua yhtä ja toista ihmisen päähän.

Shake before use

Olen Lyyn kanssa samaa mieltä siitä, ettei taida olla kolmea sellaista asiaa, jotka varmistaisivat yleissivistyksen.

Kysymys palautti kuitenkin mieleeni erään Tuuri-ohjelman jakson, jossa arvioni mukaan reilusti yli kolmekymppinen infotyöntekijä ei tunnistanut Matti Vanhasta, kun tämä oli tulossa tapaamaan Vesa Keskistä. Vaikka silloinen pääministeri kertoi infotyöntekijälle nimensä, mitkään kellot eivät ilmeisesti soineet. "Kato ku mä en seuraa politiikkaa", kuului perustelu jälkikäteen. Aikamoista.

NerdyBirdy

Se, että tiedät mistä ja miten voit hakea tietoa. Se, että tiedät mitkä puoleet istuvat parhaillan hallituksessa. Ja se, että tiedät olla hiljaa, jos et tätä asiaa vielä tiedä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä politiikkaa ei voi laskee yleissivistykseen, koska kaikkia se ei kinnosta. Joten kaikki ei sitä myöskään seuraa. Niin hassuu kun onkin nykymaailmassa, mutta täällä on ihmisiä, jotka ei kyttää teeveetä tai roiku tietokoneella. Oon samaa mieltä jonkun käyttäjän kanssa, et yleissivistykseen kuuluu käytöstavat. Että tiiät miten toimia missäkin tilanteessa! Ja jokaisen Suomessa asuvan ois syytä tietää meidän itsenäisyyspäivä :) Kolmantena voisin mainita KÄSIENPESUN wc:ssä käynnin jälkeen, koska tää on asia mikä kerta toisensa jälkeen saa meikäläisen raivon partaalle... Usein tekis mieli lähtee jonkun perää, repii hiuksista takas vessaa ja kysyä, että mahtoiko nyt unohtuu jotai! :D

bláck
Bláck

En uskalla lähteä valitsemaan kolmea asiaa, jotka muodostaisivat hyvän yleissivistyksen, mutta kommentoin tuota politiikka-asiaa sen verran, että vaikkei se kiinnosta (ei kiinnosta minuakaan), sitä kuitenkin kannattaa yrittää vähän seurata. On hyvä tietää maansa asioista ja ymmärtää miten asioihin voi vaikuttaa. En minäkään kaikkia poliitikkoja tunne edes ulkonäöltä, mutta kyllä pääministerit sun muut korkeimmilla palleilla istuvat pitäisi mielestäni tietää.

Brangwen

no siis yleissivistykseenhän kuuluu monia asioita eikä lily nyt varmaankaan halua löytää kolme absuluuttista totuutta, vaan jokainen saa kirjoittaa kolme asiaa mitä tulee mieleen. tää kommenttiboksi kasvaa, ja niin kasvaa lista, ja onkin hauska katsoa sitten, mitä eri käyttäjät ovat poimineet esiin. 

vaikka politiikka ei kiinnosta, niin kyllä sitä kannattaa seurata sen verran, että tietää, että on olemassa sellaisia politiikkoja kuten matti vanhanen + alexander stubb ym, vaikka ei tiedä mitä ne tekee siellä. myönnän aivan rehellisesti etten muista niiden titteleitä, ja entä sitten, kunhan ees tiedän, että ne on politiikkoja. 

aina sitä törmää sellaisiin, jotka ei halua muistaa, milloin on suomen itsenäisyyspäivä. sellaisia, jotka eivät erota aleksanterinkatua ja mannerheimintietä. sellaisia, jotka ovat turisteja omassa kotikaupungissaan, eikä käytä ratikoita, koska ei tiedä niiden reittejä. mikä tieto on itsellesi tärkeä? teininä olin aika ylpeänä, kun tiesin sanoa suomen itsenäisyyspäiväksi 6.12.1917, kun muut eivät sitä "tienneet". en edelleenkään usko, että tollasta asiaa ei oikeasti tiedä, sitä vaan aattelee että on mukamas todella hauska, kun ei muista noin tärkeätä, yleissisivistävää asiaa. myös muiden maiden itsenäisyyspäivät ovat yleissivistäviä.

tollaset asiat, kuten että tietää että 8 ratikalla pääsee oopperatalolle (oliko se nyt niin, hmmm) niin helpottaahan se arkea, kun voi huoletta astua ratikkaan eikä tarvitse pälyillä ympärilleen, että hei, minne tää menee, enkai mä missaa sitä pysäkkiä. 

ja siis noi kohteliaisuus, kunnioitus, suvaitsevaisuus ym on käytöstapoihin liittyviä asioita ja itse luokittelen nuo etiikkaan, en yleissivistykseen koska ne eivät ole tietoja, vaan käytöstapoja. Ja uskon vielä, että noi on oikeesti ihan iisi biisi asioita, jotka äiti on opettanut jo pienestä lähtien. esim ei noita lukiossa opeteta oppinaineina tai kursseina, vaan yleissivistystä taotaan päähän niillä eri oppinaineilla. tässä oli silti hyvä ajatus, että käytöstavat ovat yhtä tärkeitä kuin tieto ja fakta. 

käytöstavat tulee ensimmäisenä mieleen, tarkemmin pohdittuna en laita muita, koska minulla ei siitä varmaa tietoa ole.

Tää on yllättävän vaikea! Jos ajattelee, että nyt täytyy valita kolme jotain tärkeää yleissivistykseen kuuluvaa asiaa muiden joukosta, on tehtävä varsin helppo, mutta kun rupeaa ajattelemaan, väistämättä, mitkä asiat ovat niitä tärkeimpiä.. Hmh. Jotta voisi sanoa itseään edes vähän yleisesti sivistyneeksi, voisi suomalainen ainakin tietää seuraavat kolme seikkaa...

1) valtion pari ollutta ja nykyinen presidentti, 
2) Kalevalasta edes sen verran, että se on Suomen kansalliseepos,
3) pääkaupungin sijainti kartalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

yleissivistyneen täytyy

1) tietää, milloin saa aloittaa aterioinnin ruokapöydässä
2) osata sijoittaa suurimman osan maailman valtioista oikeisiin maanosiin
3) kyetä nimeämään suomalainen taiteilija vuosituhannen vaihteen molemmilta puolilta

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.