Ruokatrendit 2012: Lily kertoo, mitkä ovat seuraava brunssi, sushi ja macaron

Toimitus

Mitä syöt ja juot ensi vuonna? Asiantuntijat kurkistavat kristallipalloon ja ennustavat seuraavat ruokatrendit.

 

SEURAAVA HITTIJUUSTO

Väistymässä: Halloumi

Seuraavaksi: Appenzeller

Pitkään kypsytettyjen juustojen suosio kasvaa. Sveitsiläisen Appenzellerin hienot ja voimakkaat aromit pääsevät oikeuksiinsa salaateissa ja uuniruokien kuorrutuksissa. Juustoja aletaan käyttää yhä enemmän ruuanvalmistuksessa eikä vain juustolautasilla. On tutkittu, että huono taloustilanne vähentää usein ravintolakäyntejä, mutta kotiin ihmiset ostavat vähän parempaa ruokaa ja kukkia.

- Juustoseura ry:n toiminnanjohtaja Sakari Juurus

+ Nousussa myös: Kotimaiset juustolat

Lähiruokabuumi vahvistaa pienten juustoloiden asemaa.

Esimerkiksi Kolatun Vuohijuustolan Valma on loistava tuote.

 

AINA VAIN LÄHEMPÄÄ

Nyt: lähiruoka

Seuraavaksi: omavaraisuus

Jo nyt ajatellaan, että mitä lähempää, sen parempaa. Lähimmäksi pääsee, kun kuluttajat osallistuvat ruuan hankintaan. Kaupunkilaiset ovat hoksanneet, ettei urbaani ympäristö estä omavaraisuutta. Luultavasti laatikkopuutarhat, kattoviljely, kalastus ja metsästys lisääntyvät.- Johanna Mäkelä, Kuluttajatutkimuskeskus

Psst! Kattoviljelyä edistävä Viides ulottuvuus -projekti on mukana Helsingin design-pääkaupunkivuoden ohjelmassa.

+ Tulossa myös: Keinoliha

Ympäristötietoiset ja eettiset näkemykset ja toisaalta karppaus ovat erisuuntaisia kehityskulkuja, joiden kompromissina voi olla keinoliha. Sitä tutkitaan jo laboratorioissa, mutta se on tuskin vielä vuoden 2012 juttu.

 

RUOKA, JOTA KAIKKI SYÖVÄT

Väistymässä: sushi

Seuraavaksi: uunipuuro

Uunissa valmistettu ohrapuuro on ravitseva, edullinen, helppo ja maukas ruoka. Hyvä puuro syntyy kokojyvistä. Viime vuosina on menty kauas arjesta, mutta ehkä vähitellen aletaan miettiä, mikä on hyvää ja mikä huonoa ruokaa.- Hallimestari Markus Maulavirta, Eat & Joy Kluuvin Kauppahalli

Psst! Puurot ovat New Yorkissa tosi kova juttu, ja puurobrunssit ovat rantautuneet myös Suomeen. Au Naturelin Iisa on puolestaan innostunut kokeilemaan tuorepuuroja.

+ Tulossa myös: Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka on täydellinen ja hyvin säilyvä pikaruoka, jos joku vain brändäisi sen kunnolla. Karjalanpiirakan voi täyttää ja päällystää lukemattomilla tavoilla, myös vähän hienommin esimerkiksi punajuuritahnalla ja retiisisilpulla.

- Demin päätoimittaja Satu Koivisto,

entinen Viinin päätoimittaja

 

LEIVOSTEN YKKÖNEN ON...

Väistymässä: macaron

Täällä jo: kuppikakut

Jenkeissä cupcakes-kioskeja on ollut vuosikymmeniä ja leivontabloggaajat ovat tehneet niitä Suomessakin pitkään, joten ehkä kohta ne tulevat piristämään myös konditorioiden kapeaa valikoimaa. Ne ovat näyttäviä, ja esimerkiksi avajaisiin voi tehdä yrityksen värimaailmaan sointuvat kakut. Kuppikakkuja voi muunnella vaikkapa kotimaisilla marjoilla ja villiyrteillä, toisin kuin peruspullaa tai Sacherkakkua. Minusta ainakin on tylsää, jos tiedän etukäteen, miltä leivos maistuu.- yrittäjä Teemu Aura, Patisserie Teemu & Markus

+ Tulossa myös: Suolaiset leivokset

Chili ja suolapähkinät leviävät suklaista brownieihin, ja osa sokerista korvataan leivonnassa hedelmillä. Trendiä kiihdyttää ihmisten halu vähentää huonojen hiilihydraattien käyttöä.

- Lilyn toimitus

RAVINTOLASTA KOTIIN

Nyt: brunssi

Seuraavaksi: arkikokkailu ystävien kanssa

Ruokaan liittyvä yhteisöllisyys muuttaa muotoaan, ja Ravintolapäivä osoitti, että ruuanlaitto voi olla iloista ja hauskaa. Tähän asti kylään kutsuminen on tarkoittanut, että parempiin pukeutuneet vieraat soittavat ovikelloa 19.01 ja kello 19.03 istutaan valmiissa pöydässä. Tulevaisuudessa arkena kutsutaan ystävät lapsineen kylään ja kokataan yhdessä. Sitä voi pitää myös vahvan talkooperinteen uutena ilmentymänä.- Johanna Mäkelä, Kuluttajatutkimuskeskus

+ Tulossa myös: Ravintolat, joissa vietetään koko ilta

Helsingissä Pueblo bar y Taqueria, Shanghai Cowboy ja uusimpana Namu ovat esimerkkejä ravintoloista, jossa syödään ensin ja loppuillasta tanssitaan dj:n tahtiin.

- Lilyn toimitus

SUPERFOODIEN SEURAAVA TÄHTI

Nyt: Viherpirtelö

Seuraavaksi: Pakurikääpätee

Pakurikäävällä on kaikki edellytykset seuraavaksi megatrendiksi. Se on luonnonmukaista ja kotimaista superruokaa, jota jokainen voi hakea itse lähimetsästä. Pakurikäävän maku on lähellä kahvia, ja teen muodossa sitä on helppo käyttää. Se on myös tarpeeksi härö herättääkseen ihmisten kiinnostuksen. Se vahvistaa vastustuskykyä, ja siinä on antioksidantteja enemmän kuin marjoissa. Teetä saa muutamista kahviloista,  ja sitä voi valmistaa myös itse.- superfoodeihin erikoistunut ravintovalmentaja Jaakko Halmetoja

 

+ Tulossa myös: Raakaruuan markettiversiot

Tummien luomusuklaiden rinnalle alkaa tulla enemmän myös raakasuklaata. Raakaruokaideologia tuskin lyö läpi isossa mittakaavassa, koska suomalaisilla on aika paljon ruuansulatusongelmia.

SEURAAVA ISO VIINIMAA

Nyt: Itävalta ja Portugali

Seuraavaksi: Espanja

Espanja on palaamassa paitsi viininharrastajien myös suurten massojen suosioon. Nykyisten trendimaiden suosio näkyy pääasiassa vain alan lehdissä, harrastajien kiinnostuksena sekä huippuravintoloiden listoilla. Espanjassa uskalletaan kokeilla moderneja viininvalmistustapoja ja pakkauksia eikä olla niin hitsautuneita perinteisiin kuin esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa. Espanjassa on useita vähemmän tunnettuja alueita, kuten Jumilla ja Toro, joista saa laadukkaita mutta edullisia viinejä.

Myös eettisesti tuotettujen viinien suosio lisääntyy edelleen. Reilun kaupan rinnalle tulee uusia sertifikaatteja, kuten Fair for Life. Tulevaisuudessa Alkon tapaiset isot ostajat alkavat vaatia tuottajia ja maahantuojia esittämään todisteita tuotantoketjunsa vastuullisuudesta. Tulevaisuudessa Alkon valikoimasta merkittävä osa on eettisesti tuotettuja viinejä.

- Master of Wine Tuomas Meriluoto

+ Tulossa myös: Euroopan uusi nousu

Myös Etelä-Italiassa uskalletaan kokeilla, ja kiinnostus Ranskaa kohtaa on voimistunut. Eurooppa on ottamassa takaisin asemaansa, jonka se on menettänyt uudelle maailmalle.

+ Ja kun juomista puhutaan

Perjantaiskumppa korvautuu yhä useammin valikoimalla pienpanimoiden erikoisoluita, joita voi maistella kuin viinejä.

- Lilyn toimitus

Teksti: Päivi Lehtomurto

Kuvat: A-lehtien kuvatoimitus, haastateltavien kotisivut, Wikipedia commons, Niina Ala-Fossi

Käy vielä tutustumassa ruokaviikon satoon Lilyn Ruoka & Juoma -osiossa. Osa trendeistä näkyy jo ainakin niinä kuuluisina heikkoina signaaleina taitavan ruokabloggaajamme jutuissa.

Kommentit

Tikli
Ranskalainen mies

Ravintolapäivänä kävi nää uudet "tendenssit" kyllä hyvin ilmi: siellä esim Pohjois-Karjala Project tarjoili herkullisia voissa kastettuja karjalanpiirakoita munavoin kanssa ja kyllä kävi kaupaksi. Ja pakurikääpätee on jo täällä, sitä tarjosi mm. Puu-Vallilan Puuro ja Pakuri!

Mutta eikö kuppikakut (öö, mikäs ne erottaa muffinseista...?) ole vähän "passé" jo?

Ja keinolihan voisi skipata kokonaan, kuulostaa aika keinotekoiselta.

Mutta uunipuuroa tänne, kiitos! Ja kokkausillat kavereiden tai naapureiden tai sukulaisten kanssa! Vaikuttaa siltä, että Lily on hyvinkin ajan hermolla :)

Vierailija11111 (Ei varmistettu)

Muffinsissa ei oo mössöö päälle, kuppikakussa on - ja toivottavasti eivät ole liian passeja, tekis mieli syödä niitä koko ens vuos!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mulla on ollut ilo nauttia Puu-Vallilan Puuron ja pakurin antimista jo aiemmin, ja hyvää oli. Ja nyt vielä trendikästä!

Piritta Porthan (Ei varmistettu)

Pakurista kannattaa tehdä vodkatroppia, saavat flunssat kyytiä: http://www.lily.fi/juttu/pimee-pullo-pakurivodkaa

Kasma

Kiva juttu! Tarjoilin uunipuuroa glögeillä pari vuotta sitten ja se oli todellinen menestys itse tehdyn marjakeiton kanssa. Oli tarjoiluriskin arvoinen ylläri vieraille. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.